
Promocje Whisky





Whisky to jeden z najszlachetniejszych alkoholi, cieszących się zasłużoną i niesłabnącą popularnością. Chcesz stać się prawdziwym koneserem złocistego trunku? Na portalu Pepper.pl znajdziesz zarówno praktyczne porady, jak i najświeższe informacje o kodach rabatowych oraz najlepszych promocjach, które zbieramy z całej sieci!
Czytaj więcej
















Whisky - trunek z długą historią i bogatą tradycją

Pijali ją mnisi, koronowane głowy, rockowi muzycy. Ikona pop-kultury, James Bond, w trakcie swoich przygód sięgnął po szklaneczkę zawierającą bursztynowy trunek aż 101 razy! Whisky to bez wątpienia wyjątkowy alkohol z bogactwem smaków i aromatów. Jej historia rozpoczęła się już w XI wieku - właśnie wtedy irlandzcy mnisi stworzyli miksturę z destylowanego zacieru jęczmiennego, który dojrzewał w dębowych beczkach. Uisge beatha, czyli po gaelicku woda życia, miała stanowić lekarstwo na bóle i inne dolegliwości. Dziś whisky występuje w różnorodnych odmianach i produkowana jest w wielu krajach świata.
Whisky - etykieta bez tajemnic
Zastanawiałeś się, co naprawdę oznaczają informacje zamieszczone na etykiecie whisky? Rozszyfrowujemy je dla ciebie, abyś mógł świadomie delektować się zawartością butelki:
- Blended
powstaje z mieszanki różnych rodzajów zbożowej i słodowej whisky. Może składać się z kilku lub nawet kilkudziesięciu gatunków, wśród których są zarówno młode, jak i starsze destylaty. Blended to jeden z najpopularniejszych rodzajów bursztynowego trunku, wśród najbardziej znanych produktów są whisky Ballantines, whisky Jameson, whisky Tullamore Dew czy whisky Dewars czy whisky Highlander.
- Malt whisky
produkowana jest z słodowanego jęczmienia. Destylowana jest w miedzianych kotłach i poddawana leżakowaniu w dębowych beczkach przez minimum 8 lat. Do najpopularniejszych produktów należą whisky Bushmills, Glen Breton czy Asama.
- Whisky single malt
pochodzi z jednej destylarni i z jednego rodzaju słodu jęczmiennego. Najbardziej znane produkty to whisky Johnnie Walker Black, Highland Queen Majesty czy whisky Ballantines Pure.
- Grain whisky
produkowana jest z mieszanki przeważnie niesłodowanych zbóż – pszenicy, żyta, jęczmienia i kukurydzy. Stanowi główny składnik blended whisky, choć występuje także jako single grain.
- Single Cask (single barrel)
whisky pochodząca z jednej beczki i poddana filtracji membranowej. Często występuje w wersji limitowanej, w ponumerowanych butelkach.
- Cask Strength
wysokiej jakości whisky o dużej mocy. Nie podlega zwyczajowemu procesowi rozcieńczania do 40-45%. Ten typ może mieć nawet 60% alkoholu.
Co kraj, to... whisky
Whisky powstaje w wielu miejscach na świecie, a jej poszczególne rodzaje różnią się od siebie metodami produkcji, wykorzystywanymi produktami czy sposobami leżakowania. Poznaj krótką charakterystykę trunków z różnych stron globu:
Szkocka whisky – według obowiązujących przepisów jest destylatem słodu jęczmiennego (single malt) lub innych zbóż (blended/grain), który przez minimum 3 lata leżakuje w dębowych beczkach o pojemności mniejszej niż 700 litrów. Szkocka whisky jest jednym z najpopularniejszych alkoholi świata.
Irlandzka whiskey– typowa Irish whiskey zawiera słód suszony bez użycia torfu i przechodzi trzykrotny proces destylacji. Dzięki temu irlandzki trunek charakteryzuje się smakiem łagodniejszym niż jego szkocki odpowiednik. W Irlandii znajduje się Bushmills - najstarsza na świecie destylarnia, a zarazem drugi, po kopalni w Wieliczce, najdłużej nieprzerwanie funkcjonujący zakład pracy.
Amerykańska whiskey– receptury do tworzenia trunku przybyły do USA w XVII i XVIII wieku, wraz z falą irlandzkich oraz szkockich imigrantów. Aktualnie whiskey produkowana jest z pszenicy, żyta, słodu jęczmiennego oraz kukurydzy. Podlega kolumnowej destylacji, a minimalny czas leżakowania wynosi 2 lata. Amerykańskie whiskey dzielą się na bourbony ( wytwarzane w hrabstwie Bourbon, Kentucky) oraz Tennessee Whiskey.
Kanadyjska whisky – produkowana z destylatów żytnich, pszenicznych, kukurydzianych oraz jęczmiennych, które są mieszane w różnych proporcjach i uzupełniane spirytusem rektyfikowanym. Moc kanadyjskiej odmiany to przeważnie 43,3%, a jej smak i aromat jest znacznie delikatniejszy od amerykańskiego odpowiednika.
Japońska whisky – produkowana od 1924 roku, w ostatnich latach odnotowuje duży wzrost popularności. Whisky pochodząca z Japonii jest dwukrotnie destylowana i leżakuje w beczkach z dębu Mizunara lub zbiornikach po śliwkowym winie, co przekłada się na jej oryginalny smak.
Whisky - zestawienie popularnych gatunków




![]() | ![]() | ![]() | ![]() | |
Szkocka Whisky | Irlandzka Whiskey | Bourbon i Tennessee Whiskey | Blended Whiskey | |
Główny region | Szkocja | Irlandia | Południe Stanów Zjednoczonych | Szkocja |
Zboże | Słodowany jęczmień | Słodowany i niesłodowany jęczmień, niesłodowane zboża – kukurydza, pszenica lub jęczmień | Mieszanka zbóż, zawierająca co najmniej 51% kukurydzy | Miks powstającej z jęczmienia whisky typu single malt (15–30%) oraz whisky wytwarzanych z innych zbóż (70–85%) |
Profil smakowy | Zróżnicowana gama smaków - od kwiatowej słodyczy po torfowy posmak | Delikatny smak i bogaty aromat | Wyważony aromat z wyczuwalnymi nutami karmelowej słodyczy i przypraw | Wyważony smak z gładkim zakończeniem |
Minimalna liczba destylacji | 2 | 3 | 1 | 2 |
Minimalny czas dojrzewania | 3 lata | 3 lata | 4 lata | 3 lata |
Popularny produkt | Glengoyne, Caol Ila, Glenfiddich, Highland Park | Bushmills, The Dubliner, Tullamore Dew, Jameson | Whisky Jack Daniels, Jim Beam, Maker's Mark | Chivas Regal, Johnnie Walker, Grant’s, Ballantine’s |
Whisky - plusy i minusy
Pros
Cons
Jak prawidłowo przechowywać whisky?

Powietrze, światło i wysoka temperatura to czynniki, które źle wpływają na smak whisky. Nieotwartą jeszcze butelkę przechowuj w zaciemnionym, chłodnym miejscu.
Jeśli alkohol znajduje się w oszklonym barku - skorzystaj z oryginalnego opakowania. Producenci nie bez przyczyny umieszczają whisky w ozdobnych kartonach lub nawet puszkach, które dobrze się prezentują, chroniąc jednocześnie alkohol przed szkodliwymi czynnikami.
W rozpoczętej butelce zostało ponad 50% whisky? Jeśli butelka ma korek - koniecznie przechowuj ją pionowo, gdyż kontakt mocnego alkoholu z korkiem może całkowicie zepsuć smak trunku.
Jeśli w butelce pozostało mniej niż 50% alkoholu - przelej go do mniejszej karafki, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Butelki z zawartością 1/4 trunku nie warto przechowywać dłużej niż przez okres 2-3 miesięcy.
Niezbędnik miłośnika whisky, czyli na jakie akcesoria postawić?
Whisky to napój królów, który wymaga równie królewskiej oprawy. Jakie dodatki zakupić, by delektować się szlachetnym trunkiem tak, jak przystało na prawdziwego konesera? Oto kilka propozycji:

najpopularniejszym modelem jest niska i szeroka szklanka o grubym dnie, która nosi nazwę „Old Fashioned”. Jej budowa sprawia, że trunek w pełni uwalnia swój zapach. Szklaneczki często wykonywane są z kryształu lub grubego, rżniętego szkła.

irytuje cię, że lód w twojej szklance szybko topnieje i rozwadnia ulubiony trunek? Postaw na stylowe kostki wykonane z kamienia lub metalu, które nie zmieniają smaku alkoholu, a ponadto efektownie prezentują się w szklance. Kostki dostępne są zarówno w klasycznych, jak i fantazyjnych kształtach.

te przeznaczone do whisky mają kształt tulipana, osadzonego na średniej długości nóżce. Dzięki tej budowie można lepiej poczuć aromat, a ponadto – nie ogrzewać trunku dłonią.

pozwala stylowo zaserwować gościom szlachetny trunek, a następnie bezpiecznie go przechować.
Pytania i odpowiedzi ze świata whisky
Jeśli trunek jest dla ciebie za mocny – można rozcieńczyć go wodą lub kilkoma kostkami lodu. Blended whisky często spożywana jest z dodatkiem napojów gazowanych. Whisky jest także bazą wielu drinków. Jednym z najpopularniejszych jest Whisky Sour, wykonany z 45 mililitrów szkockiej, soku z cytryny, syropu cukrowego oraz opcjonalnie – białka jaja kurzego. Nie możesz się przyzwyczaić do smaku czystej whisky? Sięgnij po smakowe odmiany - Ballantines Brasil z nutą limonki, whisky Jack Daniels Tennessee Honey czy wiśniową Jim Beam Red Stag Black Cherry.
Produkcja whisky składa się z kilku etapów, wśród których jest słodowanie, suszenie słodu gorącym powietrzem lub nad torfowym ogniskiem, mielenie słodu, a następnie zacieranie i fermentacja. W kolejnych krokach whisky poddawana jest destylacji oraz dojrzewaniu, które ma wpływ na ostateczny charakter trunku. Liczba na butelce oznacza właśnie ilość lat, podczas których dojrzewała najmłodsza whisky, z której powstał dany trunek. W ostatnim etapie whisky jest butelkowana i to wtedy producent decyduje o uzupełnieniu jej o dodatek karmelu, a także ustala zawartość alkoholu.
Spory dotyczące właściwego sposobu picia whisky toczą się od lat. Jedni nie wyobrażają sobie konsumpcji tego alkoholu bez wody, dla innych rozcieńczanie whisky lub co gorsza - dodawanie do niej słodzonych napojów gazowanych - to profanacja. Zdrowy rozsądek podpowiada, by whisky pić dokładnie w ten sposób, jaki odpowiada nam najbardziej. Kilku lub kilkunastoletnią whisky warto delektować się bez dodatków smakowych, serwując alkohol w temperaturze pokojowej.
Spożywana w rozsądnych ilościach – tak! Whisky zawiera dużą dawkę witaminy C, która wpływa na poprawę odporności organizmu, a także kwas elagowy, pomagający zwalczać komórki nowotworowe. Szklaneczka bursztynowego trunku dziennie pomaga zmniejsza ryzyko powstawania udarów oraz zakrzepów.
Butelkowana whisky ma najczęściej 40 – 43 procent. Wyjątkiem jest whisky z oznaczeniem Cask Strength, przelewana do butelek wprost z beczek, bez uprzedniego rozcieńczania. Jej moc to 50 – 60%.
Markowa whisky bez przepłacania
Butelka Macallan z 1926 r. została sprzedana przez jeden z amerykańskich domów aukcyjnych za 1,9 miliona dolarów. Każdemu koneserowi bursztynowego trunku życzymy, by mógł sobie kiedyś pozwolić na taki zakup! Zanim to jednak nastąpi - warto poznać sposoby na upolowanie ulubionego alkoholu za rozsądne pieniądze. Na częste promocje można napotkać w popularnych dyskontach - ceny whisky Biedronka i whisky Lidl są naprawdę atrakcyjne, a wybór trunków spory. Na półkach marketów można znaleźć na przykład whiskey Jack Daniels Gentleman czy Bushmills Original. Na uwagę zasługują także internetowe sklepy z alkoholem - można w nich kupić zarówno niedrogą, ale bardzo dobrą jakościowo Highlander whisky, jak i luksusowe trunki typu single malt, których zakup ze zniżką naprawdę się opłaca. Zarówno do stacjonarnych, jak i internetowych sklepów warto zajrzeć w dniach zakupowego święta - w Black Friday i Cyber Monday ceny szybują w dół, a to doskonały moment, by zrobić zapas ulubionych trunków. Nie masz czasu na poszukiwania promocji? Na portalu Pepper.pl publikujemy aktualne i zweryfikowane kupony rabatowe, a także zamieszczamy informacje o najlepszych okazjach, zebrane z całej sieci!
Kilka słów podsumowania
Whisky to trunek, który kojarzy się z elegancją i klasą. Butelka szkockiej czy bourbona jest jednym z najbardziej oczekiwanych przez mężczyzn prezentów. Ogromna różnorodność sprawia, że każdy miłośnik mocniejszych alkoholi może znaleźć ten rodzaj, który idealnie trafi w smakowe preferencje. Chcesz zrelaksować się szklaneczką czegoś mocniejszego po długim i ciężkim dniu? Sięgnij po whisky i delektuj się jej wyjątkowym aromatem oraz szczególną atmosferą, która towarzyszy takiemu rytuałowi!