2 Komentarze
Glenalba 30 YO PX Blended Scotch Whisky
Bardzo dobra whisky. Dostępna w lokalnym Lidlu. Dostępne były tylko 2 butelki.
0
Whisky to jeden z najszlachetniejszych alkoholi, cieszących się zasłużoną i niesłabnącą popularnością. Chcesz stać się prawdziwym koneserem złocistego trunku? Na portalu Pepper.pl znajdziesz zarówno praktyczne porady, jak i najświeższe informacje o kodach rabatowych oraz najlepszych promocjach, które zbieramy z całej sieci!
Czytaj więcejPijali ją mnisi, koronowane głowy, rockowi muzycy. Ikona pop-kultury, James Bond, w trakcie swoich przygód sięgnął po szklaneczkę zawierającą bursztynowy trunek aż 101 razy! Whisky to bez wątpienia wyjątkowy alkohol z bogactwem smaków i aromatów. Jej historia rozpoczęła się już w XI wieku - właśnie wtedy irlandzcy mnisi stworzyli miksturę z destylowanego zacieru jęczmiennego, który dojrzewał w dębowych beczkach. Uisge beatha, czyli po gaelicku woda życia, miała stanowić lekarstwo na bóle i inne dolegliwości. Dziś whisky występuje w różnorodnych odmianach i produkowana jest w wielu krajach świata.
Zastanawiałeś się, co naprawdę oznaczają informacje zamieszczone na etykiecie whisky? Rozszyfrowujemy je dla ciebie, abyś mógł świadomie delektować się zawartością butelki:
powstaje z mieszanki różnych rodzajów zbożowej i słodowej whisky. Może składać się z kilku lub nawet kilkudziesięciu gatunków, wśród których są zarówno młode, jak i starsze destylaty. Blended to jeden z najpopularniejszych rodzajów bursztynowego trunku, wśród najbardziej znanych produktów są whisky Ballantines, whisky Jameson, whisky Tullamore Dew czy whisky Dewars czy whisky Highlander.
produkowana jest z słodowanego jęczmienia. Destylowana jest w miedzianych kotłach i poddawana leżakowaniu w dębowych beczkach przez minimum 8 lat. Do najpopularniejszych produktów należą whisky Bushmills, Glen Breton czy Asama.
pochodzi z jednej destylarni i z jednego rodzaju słodu jęczmiennego. Najbardziej znane produkty to whisky Johnnie Walker Black, Highland Queen Majesty czy whisky Ballantines Pure.
produkowana jest z mieszanki przeważnie niesłodowanych zbóż – pszenicy, żyta, jęczmienia i kukurydzy. Stanowi główny składnik blended whisky, choć występuje także jako single grain.
whisky pochodząca z jednej beczki i poddana filtracji membranowej. Często występuje w wersji limitowanej, w ponumerowanych butelkach.
wysokiej jakości whisky o dużej mocy. Nie podlega zwyczajowemu procesowi rozcieńczania do 40-45%. Ten typ może mieć nawet 60% alkoholu.
Whisky powstaje w wielu miejscach na świecie, a jej poszczególne rodzaje różnią się od siebie metodami produkcji, wykorzystywanymi produktami czy sposobami leżakowania. Poznaj krótką charakterystykę trunków z różnych stron globu:
Szkocka whisky – według obowiązujących przepisów jest destylatem słodu jęczmiennego (single malt) lub innych zbóż (blended/grain), który przez minimum 3 lata leżakuje w dębowych beczkach o pojemności mniejszej niż 700 litrów. Szkocka whisky jest jednym z najpopularniejszych alkoholi świata.
Irlandzka whiskey– typowa Irish whiskey zawiera słód suszony bez użycia torfu i przechodzi trzykrotny proces destylacji. Dzięki temu irlandzki trunek charakteryzuje się smakiem łagodniejszym niż jego szkocki odpowiednik. W Irlandii znajduje się Bushmills - najstarsza na świecie destylarnia, a zarazem drugi, po kopalni w Wieliczce, najdłużej nieprzerwanie funkcjonujący zakład pracy.
Amerykańska whiskey– receptury do tworzenia trunku przybyły do USA w XVII i XVIII wieku, wraz z falą irlandzkich oraz szkockich imigrantów. Aktualnie whiskey produkowana jest z pszenicy, żyta, słodu jęczmiennego oraz kukurydzy. Podlega kolumnowej destylacji, a minimalny czas leżakowania wynosi 2 lata. Amerykańskie whiskey dzielą się na bourbony ( wytwarzane w hrabstwie Bourbon, Kentucky) oraz Tennessee Whiskey.
Kanadyjska whisky – produkowana z destylatów żytnich, pszenicznych, kukurydzianych oraz jęczmiennych, które są mieszane w różnych proporcjach i uzupełniane spirytusem rektyfikowanym. Moc kanadyjskiej odmiany to przeważnie 43,3%, a jej smak i aromat jest znacznie delikatniejszy od amerykańskiego odpowiednika.
Japońska whisky – produkowana od 1924 roku, w ostatnich latach odnotowuje duży wzrost popularności. Whisky pochodząca z Japonii jest dwukrotnie destylowana i leżakuje w beczkach z dębu Mizunara lub zbiornikach po śliwkowym winie, co przekłada się na jej oryginalny smak.
Szkocka Whisky | Irlandzka Whiskey | Bourbon i Tennessee Whiskey | Blended Whiskey | |
Główny region | Szkocja | Irlandia | Południe Stanów Zjednoczonych | Szkocja |
Zboże | Słodowany jęczmień | Słodowany i niesłodowany jęczmień, niesłodowane zboża – kukurydza, pszenica lub jęczmień | Mieszanka zbóż, zawierająca co najmniej 51% kukurydzy | Miks powstającej z jęczmienia whisky typu single malt (15–30%) oraz whisky wytwarzanych z innych zbóż (70–85%) |
Profil smakowy | Zróżnicowana gama smaków - od kwiatowej słodyczy po torfowy posmak | Delikatny smak i bogaty aromat | Wyważony aromat z wyczuwalnymi nutami karmelowej słodyczy i przypraw | Wyważony smak z gładkim zakończeniem |
Minimalna liczba destylacji | 2 | 3 | 1 | 2 |
Minimalny czas dojrzewania | 3 lata | 3 lata | 4 lata | 3 lata |
Popularny produkt | Glengoyne, Caol Ila, Glenfiddich, Highland Park | Bushmills, The Dubliner, Tullamore Dew, Jameson | Whisky Jack Daniels, Jim Beam, Maker's Mark | Chivas Regal, Johnnie Walker, Grant’s, Ballantine’s |
Powietrze, światło i wysoka temperatura to czynniki, które źle wpływają na smak whisky. Nieotwartą jeszcze butelkę przechowuj w zaciemnionym, chłodnym miejscu.
Jeśli alkohol znajduje się w oszklonym barku - skorzystaj z oryginalnego opakowania. Producenci nie bez przyczyny umieszczają whisky w ozdobnych kartonach lub nawet puszkach, które dobrze się prezentują, chroniąc jednocześnie alkohol przed szkodliwymi czynnikami.
W rozpoczętej butelce zostało ponad 50% whisky? Jeśli butelka ma korek - koniecznie przechowuj ją pionowo, gdyż kontakt mocnego alkoholu z korkiem może całkowicie zepsuć smak trunku.
Jeśli w butelce pozostało mniej niż 50% alkoholu - przelej go do mniejszej karafki, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Butelki z zawartością 1/4 trunku nie warto przechowywać dłużej niż przez okres 2-3 miesięcy.
Whisky to napój królów, który wymaga równie królewskiej oprawy. Jakie dodatki zakupić, by delektować się szlachetnym trunkiem tak, jak przystało na prawdziwego konesera? Oto kilka propozycji:
Jeśli trunek jest dla ciebie za mocny – można rozcieńczyć go wodą lub kilkoma kostkami lodu. Blended whisky często spożywana jest z dodatkiem napojów gazowanych. Whisky jest także bazą wielu drinków. Jednym z najpopularniejszych jest Whisky Sour, wykonany z 45 mililitrów szkockiej, soku z cytryny, syropu cukrowego oraz opcjonalnie – białka jaja kurzego. Nie możesz się przyzwyczaić do smaku czystej whisky? Sięgnij po smakowe odmiany - Ballantines Brasil z nutą limonki, whisky Jack Daniels Tennessee Honey czy wiśniową Jim Beam Red Stag Black Cherry.
Produkcja whisky składa się z kilku etapów, wśród których jest słodowanie, suszenie słodu gorącym powietrzem lub nad torfowym ogniskiem, mielenie słodu, a następnie zacieranie i fermentacja. W kolejnych krokach whisky poddawana jest destylacji oraz dojrzewaniu, które ma wpływ na ostateczny charakter trunku. Liczba na butelce oznacza właśnie ilość lat, podczas których dojrzewała najmłodsza whisky, z której powstał dany trunek. W ostatnim etapie whisky jest butelkowana i to wtedy producent decyduje o uzupełnieniu jej o dodatek karmelu, a także ustala zawartość alkoholu.
Spory dotyczące właściwego sposobu picia whisky toczą się od lat. Jedni nie wyobrażają sobie konsumpcji tego alkoholu bez wody, dla innych rozcieńczanie whisky lub co gorsza - dodawanie do niej słodzonych napojów gazowanych - to profanacja. Zdrowy rozsądek podpowiada, by whisky pić dokładnie w ten sposób, jaki odpowiada nam najbardziej. Kilku lub kilkunastoletnią whisky warto delektować się bez dodatków smakowych, serwując alkohol w temperaturze pokojowej.
Spożywana w rozsądnych ilościach – tak! Whisky zawiera dużą dawkę witaminy C, która wpływa na poprawę odporności organizmu, a także kwas elagowy, pomagający zwalczać komórki nowotworowe. Szklaneczka bursztynowego trunku dziennie pomaga zmniejsza ryzyko powstawania udarów oraz zakrzepów.
Butelkowana whisky ma najczęściej 40 – 43 procent. Wyjątkiem jest whisky z oznaczeniem Cask Strength, przelewana do butelek wprost z beczek, bez uprzedniego rozcieńczania. Jej moc to 50 – 60%.
Butelka Macallan z 1926 r. została sprzedana przez jeden z amerykańskich domów aukcyjnych za 1,9 miliona dolarów. Każdemu koneserowi bursztynowego trunku życzymy, by mógł sobie kiedyś pozwolić na taki zakup! Zanim to jednak nastąpi - warto poznać sposoby na upolowanie ulubionego alkoholu za rozsądne pieniądze. Na częste promocje można napotkać w popularnych dyskontach - ceny whisky Biedronka i whisky Lidl są naprawdę atrakcyjne, a wybór trunków spory. Na półkach marketów można znaleźć na przykład whiskey Jack Daniels Gentleman czy Bushmills Original. Na uwagę zasługują także internetowe sklepy z alkoholem - można w nich kupić zarówno niedrogą, ale bardzo dobrą jakościowo Highlander whisky, jak i luksusowe trunki typu single malt, których zakup ze zniżką naprawdę się opłaca. Zarówno do stacjonarnych, jak i internetowych sklepów warto zajrzeć w dniach zakupowego święta - w Black Friday i Cyber Monday ceny szybują w dół, a to doskonały moment, by zrobić zapas ulubionych trunków. Nie masz czasu na poszukiwania promocji? Na portalu Pepper.pl publikujemy aktualne i zweryfikowane kupony rabatowe, a także zamieszczamy informacje o najlepszych okazjach, zebrane z całej sieci!
Whisky to trunek, który kojarzy się z elegancją i klasą. Butelka szkockiej czy bourbona jest jednym z najbardziej oczekiwanych przez mężczyzn prezentów. Ogromna różnorodność sprawia, że każdy miłośnik mocniejszych alkoholi może znaleźć ten rodzaj, który idealnie trafi w smakowe preferencje. Chcesz zrelaksować się szklaneczką czegoś mocniejszego po długim i ciężkim dniu? Sięgnij po whisky i delektuj się jej wyjątkowym aromatem oraz szczególną atmosferą, która towarzyszy takiemu rytuałowi!