Niestety, ta okazja wygasła 5 minut temu.
1062°
Opublikowano 7 dni temu
Jim Beam Black / Double Oak Bourbon Whiskey (Whisky) | 43% | 0,7L | Aldi.
Opublikowane przez
OkazjaCzyniAlkusa
Dołączył w 2020
54
9 413
O tej okazji
Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:
Dzień dobry Państwu
Dzisiaj podczas rutynowych zakupów w Aldi trafiłem na niezłe jak na dzisiaj ceny tytułowych butli.
Trafione w miejscowości Krapkowice (Woj. Opolskie)
Na razie wstawiam jako okazja lokalna. Jak ktoś gdzieś jeszcze trafi proszę o info to zmienię na ogólnopolską.
W przyzwoitej cenie również Maker's Mark.
Poniżej dorzucam opis butelek z okazji oraz linki do oceny na portaly Whiskybase.
Udanego polowania i udanego weekendu.
Jim Beam Double Oak Twice Barreled
Bourbon trafił na rynek w 2016 roku. W pierwszej fazie produkcji niczym nie różni się od najpopularniejszej wersji Jima Beam'a z białą etykietę. Powstaje z identycznego zacieru - 75% z kukurydzy, 13% z żyta i 12 % ze słodowanego jęczmienia. Następnie leżakuje w mocno opalanych beczkach przez 4 lata.
Nowością tej wersji jest powtórne leżakowanie również w wypalanych beczkach. Producent nie informuje nas o czasie drugiego starzenia. Ten zabieg nadaje bourbonowi głębi smaku i gładkości, pojawiają się też zupełnie nowe nuty smakowe takie jak suszone śliwki, nieco skóry i goryczki kakao. Butelkowany jest z nieco większą mocą 43% alkoholu.
Aromat: intensywny i słodki, wanilia, dojrzały banan, krówki, mleczna czekolada, opalana beczka i odrobina skóry;
Smak: esencjonalny, wanilia, karmel, zwęglony dąb, nieco skóry i suszonych śliwek, goździki, pieprz i cynamon;
Finisz: średniej długości, karmel, wanilia, korzenne przyprawy, opalana beczka
Ocena na portalu Whiskybase
Jim Beam Black Extra Aged
Bourbon leżakuje w beczkach zdecydowanie dłużej niż oryginalny Jim Beam White, przez co posiada bogatszy charakter i smak. Jego twórcą był w 1978 roku prawnuk Jima Beama, Fred Booker Noe II. Do 2016 roku bourbon ten posiadał określenie wieku: 8 yo w Stanach Zjednoczonych i 6 yo w Europie. Ujednolicona wówczas wersja zyskała dodatkową informację "Extra Aged".
Dzięki ponad 4-letniemu dojrzewaniu w beczkach z białego amerykańskiego dębu Jim Beam Black Extra Aged nabiera pełni smaku oraz delikatnych nut karmelu i dębu, przechodzących w długi i gładki finisz. W 2016 roku podczas International Wine & Spirit Competition zyskał tytuł najlepszego bourbona na świecie.
Aromat: dość słodki z nutą dymną, krem waniliowy, karmel, płatki kukurydziane, goździki, ślady anyżku i nadpalonego dębu.
Smak: oddaje aromaty, wanilia, karmel, trochę miodu, prażona kukurydza, odrobina cynamonu i goździków i nadpalony dąb.
Finisz: dość długi i rozgrzewający, z nutami zwęglonej dębiny, karmelu, wanilii i odrobiną pieprzu
Ocena na portalu Whiskybase
Dzisiaj podczas rutynowych zakupów w Aldi trafiłem na niezłe jak na dzisiaj ceny tytułowych butli.
Trafione w miejscowości Krapkowice (Woj. Opolskie)
Na razie wstawiam jako okazja lokalna. Jak ktoś gdzieś jeszcze trafi proszę o info to zmienię na ogólnopolską.
W przyzwoitej cenie również Maker's Mark.
Poniżej dorzucam opis butelek z okazji oraz linki do oceny na portaly Whiskybase.
Udanego polowania i udanego weekendu.
Jim Beam Double Oak Twice Barreled
Bourbon trafił na rynek w 2016 roku. W pierwszej fazie produkcji niczym nie różni się od najpopularniejszej wersji Jima Beam'a z białą etykietę. Powstaje z identycznego zacieru - 75% z kukurydzy, 13% z żyta i 12 % ze słodowanego jęczmienia. Następnie leżakuje w mocno opalanych beczkach przez 4 lata.
Nowością tej wersji jest powtórne leżakowanie również w wypalanych beczkach. Producent nie informuje nas o czasie drugiego starzenia. Ten zabieg nadaje bourbonowi głębi smaku i gładkości, pojawiają się też zupełnie nowe nuty smakowe takie jak suszone śliwki, nieco skóry i goryczki kakao. Butelkowany jest z nieco większą mocą 43% alkoholu.
Aromat: intensywny i słodki, wanilia, dojrzały banan, krówki, mleczna czekolada, opalana beczka i odrobina skóry;
Smak: esencjonalny, wanilia, karmel, zwęglony dąb, nieco skóry i suszonych śliwek, goździki, pieprz i cynamon;
Finisz: średniej długości, karmel, wanilia, korzenne przyprawy, opalana beczka
Ocena na portalu Whiskybase
Jim Beam Black Extra Aged
Bourbon leżakuje w beczkach zdecydowanie dłużej niż oryginalny Jim Beam White, przez co posiada bogatszy charakter i smak. Jego twórcą był w 1978 roku prawnuk Jima Beama, Fred Booker Noe II. Do 2016 roku bourbon ten posiadał określenie wieku: 8 yo w Stanach Zjednoczonych i 6 yo w Europie. Ujednolicona wówczas wersja zyskała dodatkową informację "Extra Aged".
Dzięki ponad 4-letniemu dojrzewaniu w beczkach z białego amerykańskiego dębu Jim Beam Black Extra Aged nabiera pełni smaku oraz delikatnych nut karmelu i dębu, przechodzących w długi i gładki finisz. W 2016 roku podczas International Wine & Spirit Competition zyskał tytuł najlepszego bourbona na świecie.
Aromat: dość słodki z nutą dymną, krem waniliowy, karmel, płatki kukurydziane, goździki, ślady anyżku i nadpalonego dębu.
Smak: oddaje aromaty, wanilia, karmel, trochę miodu, prażona kukurydza, odrobina cynamonu i goździków i nadpalony dąb.
Finisz: dość długi i rozgrzewający, z nutami zwęglonej dębiny, karmelu, wanilii i odrobiną pieprzu
Ocena na portalu Whiskybase
Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe
Sprawdź również
Powiązane dyskusje
Powiązane kategorie
45 Komentarzy
sortowanie:Nawet STĄD Jim Beam Devil's Cut ostatnio zniknął.
Całe szczęście można go dostać tu:
alkooutlet.pl/pl/…902
kukunawa.pl/i_B…582
aleeksalkohole.pl/pl/…752
W tym ostatnim sklepie (Aleeksalkohole) kosztuje on co prawda 105 zł, ale jak dobierzesz coś do zamówienia tak, żeby przekroczyć kwotę 200 zł, to przesyłka jest gratis.
Ewentualnie możesz zamówić kilka butelek JB DC - tak samo jak w Alkooutlecie. (Edytowano)
double oak czy black? który lepszy
Najlepiej najpierw spróbować w kieliszku degustacyjnym z pokrywką 25 ml Jim Beam White, następnie 25 ml Jim Beam Double Oak, a następnie 25 ml Jim Beam Black Extra Aged.
Taka kolejność degustacji jak napisałem pozwala świetnie poczuć smak każdego z nich na zasadzie kontrastu. (Edytowano)
(Edytowano)
Zmieniam na ogólnopolską
double oak mi nie podszedł - imo toporny i wyraźnie gorszy
Jeśli chodzi o mnie do uważam JB Black za bardzo dobry bourbon w swojej kategorii cenowej, natomiast JB Double Oak oceniam trochę niżej być może dlatego, że bardziej preferuję słodkie bourbony nad bourbony wytrawne.
Przychodzi Baca do lekarza.
-pękł mi worek,mówi Baca-
-mosznowy? Pyta lekarz.
-ni mom odpowiada Baca.
jak zwykle mega plus,fajnie że jeszcze żyjesz 😁 (Edytowano)
Proszę o info czy ogólnopolska !!!?
MM kiedyś wziąłem z ciekawości. Ok bez szału.
;/