227°
Opublikowano 18 marca 2024

Żeliwny garnek + żeliwna patelnia z funkcją pokrywki 26 cm Kichly

99,99zł
Darmowa dostawa ·
Opublikowane przez
BoooB
Dołączył w 2016
378
1 495

O tej okazji

Rok temu ten zestaw na Pepperze był tańszy o nieco ponad 1 zł - 98,79 zł.

Ceny w innych krajach
811405_1.jpg
Pamiętaj, żeby wypalić patelnię przed pierwszym użyciem.
Ja dodatkowo szorowałem ją z użyciem soli, ponieważ dno jest lekko porowate.

Ta patelnia może być używana na różnych źródłach ciepła, w tym na kuchenkach gazowych, elektrycznych, indukcyjnych i ceramicznych szklanych, a także w piekarnikach. Należy zwrócić uwagę na to, że na płycie szklanej, może spowodować zadrapania powierzchni.

Opis użycia znaleziony w necie.

Kupując nową patelnię żeliwną, trzeba ją wcześniej odpowiednio przygotować do użytku. Jest to jednorazowa czynność, którą powtarzać będzie trzeba tylko wtedy, gdy naprawdę źle potraktujemy naszą patelnię (np. zostawimy na noc w zlewie z wodą z płynem do mycia).

Potrzebne będą:

  • nowa patelnia
  • płyn do mycia naczyń (tak, wyjątkowo tym razem go użyjemy)
  • gąbka ręczniki papierowe i szmatka kuchenna
  • olej roślinny lub smalec
  • piekarnik
Proces sezonowania wygląda następująco:

Rozgrzej piekarnik do 200 – 250 stopni. Wyczyść dokładnie patelnię przy pomocy gąbki oraz płynu do naczyń. Uwaga! Płynu używasz tylko przy pierwszym sezonowaniu. Nowe patelnie są bardzo często pokrywane woskiem oraz innymi substancjami ochronnymi i płyn pomoże w pozbyciu się ich. Opłucz dokładnie patelnię, a następnie wytrzyj i wysusz. Przy pomocy ręcznika papierowego nanieś na patelnię cienką warstwę oleju roślinnego lub smalcu. Pokryj nim zarówno wewnętrzną jak i zewnętrzną stronę patelni. Umieść patelnię w rozgrzanym piekarniku do góry nogami. Na spodzie piekarnika umieść arkusz folii aluminiowej (zbierze tłuszcz, który może skapywać z patelni).Przez około godzinę wypalaj patelnię w piekarniku w wysokiej temperaturze. Wyłącz piekarnik i pozwól patelni w nim wystygnąć. Gotowe!
Patelnia jest gotowa do użytku.
Tak przygotowana patelnia żeliwna będzie służyć przez lata. Co jakiś czas może okazać się, że konieczne będzie powtórzenie tego zabiegu.

Konserwacja patelni żeliwnej
Żeby nasza patelnia żeliwna służyła nam z powodzeniem na co dzień, konieczna jest jej odpowiednia konserwacja. Wystarczy trzymać się kilku zasad i okaże się, że powtórne sezonowanie nie będzie szybko potrzebne.

Codzienne postępowanie z patelnią żeliwną można sprowadzić do tych zasad:

  • po smażeniu pozwól patelni wystygnąć, nie zalewaj jej zimną wodą gdy jest bardzo rozgrzana – może to prowadzić do mikropęknięć żeliwa
  • nie używaj płynu do naczyń – wyczyść patelnie przy pomocy gąbki i wody
  • gdy coś się przypaliło i przywarło, spróbuj dodać na patelnię sól i to zetrzeć, gdy nie pomaga użyj metalowego druciaka, jednak jego użycie może się wiązać z koniecznością ponownego sezonowania
  • wytrzyj patelnię do sucha
  • natrzyj niewielką ilością tłuszczu i przykryj wnętrze ręcznikiem papierowym i przechowuj w suchy miejscu
Odpowiednio dbając o patelnię, możemy być pewni że posłuży przez długo, bez konieczności ponownego sezonowania.
Amazon.pl Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe

22 Komentarze

sortowanie:
Awatar użytkownika
  1. Awatar użytkownika Tom_Checo
    Co polecacie smażyć na żeliwie?
    Awatar użytkownika ienal
    Plusy żeliwa w stosunku do innych materiałów są szczególnie wyraźne w przypadku dań, które wymagają bardzo wysokiej temperatury w krótkim czasie, np. steki, burgery, pan pizza. Do tego świetnie sprawdzi się tez do wypieku chleba albo jako zamiennik naczynia żaroodpornego do piekarnika, z dodatkową możliwością przesmażenia przed lub po w tym samym naczyniu, co przydaje się np. w gulaszach. Za to gorzej się myje i przechowuje. Trzeba unikać dań o odczynie kwasowym (np. sosów pomidorowych albo z octem). Niby da się uzyskać własności nieprzywierające, ale trudniej niż w przyapdku innych patelni. Warto mieć do specjalnych zadań, ale jako patelnię na co dzień wole inne materiały. (Edytowano)
  2. Awatar użytkownika mariusz231
    Nie wiem, kto pisał instrukcje, ale żeliwa nie wolno myć żadnymi detergentami. Tylko woda i nic więcej, ewentualnie jak coś przywarło to druciak w ruch a po myciu wycierania do sucha i przetarcie olejem. (Edytowano)
    Awatar użytkownika RTX_RX
    można też grubą solą
  3. Awatar użytkownika ChomikPolny
    wielki plusik za dołączenie instrukcji obsługi, jak się nią dobrze opiekujemy to nic nie przywiera i super się smaży nawet jajka sadzone😁 mam je z poprzedniej promocji i polecam!
  4. Awatar użytkownika quo
    A ja jako leniwy jednak samiec polece wszystkim sprawdzenie patelni żeliwnej ale emaliowanej. Tak samo ładnie sie ciepło rozprowadza i trzyma, można wsadzić do piekarnika, ale też bez problemu można smażyć pomidory, myć płynem czy wrzucic do zmywarki.
    Jakby ktoś pytał to mam dobrze już ponad rok, a poprzednia ta z nieemaliowanego żeliwa wisi na haku i robi za dekoracje kuchni
  5. Awatar użytkownika Miko_Ki
    Patrz zawsze na pochodzenie żeliwa i stali. Może być zanieczyszczona metalami ciężkimi jeżeli z niepewnego źródła.
    Awatar użytkownika wulkan35919
    Czy tutaj w tej marce istnieją takie obawy ? Ich oficjalna strona jest dosyć uboga w informacje inne niż oferta handlowa. kichly.com/
  6. Awatar użytkownika Yoshio009
    Wczoraj już było za 100, dodałem sobie do listy żeby dzisiaj z domu kupić. Ktoś wrzucił na pepperka i już towar niedostępny xD
  7. Awatar użytkownika Varmeya
    Rok temu ja kupiłam, szła z Hiszpanii i zaginęła w Niemczech wzięłam garnek z innej wstawki, jestem mega zadowolona i teraz się zastanawiam, czy potrzebne mi tyle żeliwnych naczyń... :P
    Awatar użytkownika hiddenly
    przy natrętnych telefonach się przydają, kładziesz telefon pod garnek i reszta robi się sama 17863616-RtW8L.jpg
  8. Awatar użytkownika wulkan35919
    Dzięki, kupione (Edytowano)
  9. Awatar użytkownika atanor
    Amazon ściągnął mi 81,30 zł
  10. Awatar użytkownika michaiil-gorbaczov
    znowu dostępne ale lipa że rączka nie ma jakiejś powłoki bo się pewnie nagrzewa
    Awatar użytkownika ienal
    nie grzeje się jakoś bardzo, chyba że w piekarniku, ale tutaj powłoka by nic nie dała
Awatar użytkownika