227°
Opublikowano 18 marca 2024
Żeliwny garnek + żeliwna patelnia z funkcją pokrywki 26 cm Kichly
Darmowa dostawa ·
Opublikowane przez
BoooB
Dołączył w 2016
378
1 495
O tej okazji
Rok temu ten zestaw na Pepperze był tańszy o nieco ponad 1 zł - 98,79 zł.
Ceny w innych krajach
Pamiętaj, żeby wypalić patelnię przed pierwszym użyciem.
Ja dodatkowo szorowałem ją z użyciem soli, ponieważ dno jest lekko porowate.
Ta patelnia może być używana na różnych źródłach ciepła, w tym na kuchenkach gazowych, elektrycznych, indukcyjnych i ceramicznych szklanych, a także w piekarnikach. Należy zwrócić uwagę na to, że na płycie szklanej, może spowodować zadrapania powierzchni.
Opis użycia znaleziony w necie.
Kupując nową patelnię żeliwną, trzeba ją wcześniej odpowiednio przygotować do użytku. Jest to jednorazowa czynność, którą powtarzać będzie trzeba tylko wtedy, gdy naprawdę źle potraktujemy naszą patelnię (np. zostawimy na noc w zlewie z wodą z płynem do mycia).
Potrzebne będą:
Rozgrzej piekarnik do 200 – 250 stopni. Wyczyść dokładnie patelnię przy pomocy gąbki oraz płynu do naczyń. Uwaga! Płynu używasz tylko przy pierwszym sezonowaniu. Nowe patelnie są bardzo często pokrywane woskiem oraz innymi substancjami ochronnymi i płyn pomoże w pozbyciu się ich. Opłucz dokładnie patelnię, a następnie wytrzyj i wysusz. Przy pomocy ręcznika papierowego nanieś na patelnię cienką warstwę oleju roślinnego lub smalcu. Pokryj nim zarówno wewnętrzną jak i zewnętrzną stronę patelni. Umieść patelnię w rozgrzanym piekarniku do góry nogami. Na spodzie piekarnika umieść arkusz folii aluminiowej (zbierze tłuszcz, który może skapywać z patelni).Przez około godzinę wypalaj patelnię w piekarniku w wysokiej temperaturze. Wyłącz piekarnik i pozwól patelni w nim wystygnąć. Gotowe!
Patelnia jest gotowa do użytku.
Tak przygotowana patelnia żeliwna będzie służyć przez lata. Co jakiś czas może okazać się, że konieczne będzie powtórzenie tego zabiegu.
Konserwacja patelni żeliwnej
Żeby nasza patelnia żeliwna służyła nam z powodzeniem na co dzień, konieczna jest jej odpowiednia konserwacja. Wystarczy trzymać się kilku zasad i okaże się, że powtórne sezonowanie nie będzie szybko potrzebne.
Codzienne postępowanie z patelnią żeliwną można sprowadzić do tych zasad:
Ceny w innych krajach
Pamiętaj, żeby wypalić patelnię przed pierwszym użyciem.
Ja dodatkowo szorowałem ją z użyciem soli, ponieważ dno jest lekko porowate.
Ta patelnia może być używana na różnych źródłach ciepła, w tym na kuchenkach gazowych, elektrycznych, indukcyjnych i ceramicznych szklanych, a także w piekarnikach. Należy zwrócić uwagę na to, że na płycie szklanej, może spowodować zadrapania powierzchni.
Opis użycia znaleziony w necie.
Kupując nową patelnię żeliwną, trzeba ją wcześniej odpowiednio przygotować do użytku. Jest to jednorazowa czynność, którą powtarzać będzie trzeba tylko wtedy, gdy naprawdę źle potraktujemy naszą patelnię (np. zostawimy na noc w zlewie z wodą z płynem do mycia).
Potrzebne będą:
- nowa patelnia
- płyn do mycia naczyń (tak, wyjątkowo tym razem go użyjemy)
- gąbka ręczniki papierowe i szmatka kuchenna
- olej roślinny lub smalec
- piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 200 – 250 stopni. Wyczyść dokładnie patelnię przy pomocy gąbki oraz płynu do naczyń. Uwaga! Płynu używasz tylko przy pierwszym sezonowaniu. Nowe patelnie są bardzo często pokrywane woskiem oraz innymi substancjami ochronnymi i płyn pomoże w pozbyciu się ich. Opłucz dokładnie patelnię, a następnie wytrzyj i wysusz. Przy pomocy ręcznika papierowego nanieś na patelnię cienką warstwę oleju roślinnego lub smalcu. Pokryj nim zarówno wewnętrzną jak i zewnętrzną stronę patelni. Umieść patelnię w rozgrzanym piekarniku do góry nogami. Na spodzie piekarnika umieść arkusz folii aluminiowej (zbierze tłuszcz, który może skapywać z patelni).Przez około godzinę wypalaj patelnię w piekarniku w wysokiej temperaturze. Wyłącz piekarnik i pozwól patelni w nim wystygnąć. Gotowe!
Patelnia jest gotowa do użytku.
Tak przygotowana patelnia żeliwna będzie służyć przez lata. Co jakiś czas może okazać się, że konieczne będzie powtórzenie tego zabiegu.
Konserwacja patelni żeliwnej
Żeby nasza patelnia żeliwna służyła nam z powodzeniem na co dzień, konieczna jest jej odpowiednia konserwacja. Wystarczy trzymać się kilku zasad i okaże się, że powtórne sezonowanie nie będzie szybko potrzebne.
Codzienne postępowanie z patelnią żeliwną można sprowadzić do tych zasad:
- po smażeniu pozwól patelni wystygnąć, nie zalewaj jej zimną wodą gdy jest bardzo rozgrzana – może to prowadzić do mikropęknięć żeliwa
- nie używaj płynu do naczyń – wyczyść patelnie przy pomocy gąbki i wody
- gdy coś się przypaliło i przywarło, spróbuj dodać na patelnię sól i to zetrzeć, gdy nie pomaga użyj metalowego druciaka, jednak jego użycie może się wiązać z koniecznością ponownego sezonowania
- wytrzyj patelnię do sucha
- natrzyj niewielką ilością tłuszczu i przykryj wnętrze ręcznikiem papierowym i przechowuj w suchy miejscu
Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe
Sprawdź również
Powiązane dyskusje
Powiązane kategorie
22 Komentarze
sortowanie:Jakby ktoś pytał to mam tą dobrze już ponad rok, a poprzednia ta z nieemaliowanego żeliwa wisi na haku i robi za dekoracje kuchni