Niestety, ta okazja wygasła 5 minut temu.
2286°
Opublikowano dzień temu
Fjut – cyrop z buraka cukrowego 200ml
17zł z Polska
Opublikowane przez
Nolimit
Dołączył w 2021
55
395
O tej okazji
Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:
Produkt lokalny. Syrop wyciskany z buraków cukrowych i gotowany aż do zgęstnienia. To ciemno-brązowy gęsty syrop o karmelowym posmaku. Zawiera całe bogactwo witamin i soli mineralnych . Działa wzmacniająco, witaminizująco i odtruwająco na cały organizm. Szczególnie wskazany na wiosnę w okresie tzw. przednówku, dla osób mających kłopoty z anemią , będacych w stanie przemęczenia, w zaburzeniach miesiączkowych, dla kobiet w ciąży i karmiących . Stosuje się go do słodzenia herbaty, mleka, domowych wypieków, jako dodatek do jogurtu naturalnego, a także do smarowania chleba , naleśników czy wafli.
Więcej szczegółów od
Aktualizacje społecznościowe
219 Komentarzy
sortowanie:„Fjut” był używany jako smarowidło do chleba. Jego przygotowanie wymagało sporego nakładu pracy. Umyte buraki rozdrabniano, a następnie poddawano parowaniu przez około 5 godzin. Następnie zbierano sok, a pozostałą masę wyciskano w specjalnej prasie. Zlany oraz uzyskany z prasy sok gotowano przez kolejne 12 godzin. Do wyrobu fjuta używano parnika do ziemniaków, najpierw ogrzewanego drewnem lub węglem, a potem elektrycznego. Cały proces był bardzo mozolny i mało wydajny – z ok. 100 kg buraków otrzymywano tylko ok. 50 l soku, a z tego zaledwie ok. 5 l fjutu (syropu).
„Fjut” to produkt w pełni naturalny i bez żadnych dodatków. Jego głównym składnikiem jest sacharoza. Zalecany jest dla diabetyków (z uwagi na zawartość potasu) i przy anemiach oraz dla kobiet w ciąży (z uwagi na zawartość przyswajalnych form żelaza).
Domowe przetwórstwo buraków cukrowych zaczęło się intensywnie rozwijać w północnej Polsce w latach 30. XIX wieku. Na terenie dzisiejszego województwa kujawsko-pomorskiego zaczęły wtedy powstawać przemysłowe cukrownie: Cukrownia Pelplin, Cukrownia Świecie nad Wisłą, Cukrownia Nakło nad Notecią, a także jedna z najstarszych w Europie (trzecia w kolejności) Cukrownia Chełmża. Wokół nich rozwinęły się plantacje buraka cukrowego i równocześnie zaczął upowszechniać się „domowy” przerób buraka.
Jakby ktoś szukał:
facebook.com/fju…rop (Edytowano)
To po prostu melasa buraczana.
Kolejna bezsensowna pseudo okazja, której celem jest wyłącznie "śmieszkowanie", a w rzeczywistości robienie śmietnika na portalu... To nawet nie jest żadna okazja, bo produkt jest normalnie dostępny, bez żadnej przeceny. Ponadto podobne produkty można kupić o wiele taniej... Czyżby podobny poziom prezentowali niektórzy z moderacji portalu, skoro taki syf jest im na rękę i go dopuszczają...?
Liczą się kliknięcia i zysk z reklam.
"..... gotowany aż do zgęstnienia".
No to w końcu jak? Albo bogactwo witamina, albo gotowany. (Edytowano)
Jest taki film: Idiocracy 2006 - masz to u nas już na żywo w Tv itd.
Pozdrawiam serdecznie