26/08/2020 23:00Okay, niech będzie segment speciality, tylko co to znaczy? Można k …Okay, niech będzie segment speciality, tylko co to znaczy? Można kulturalnie prosić o link gdzie można i jaką (dobrą) kawę kupić?
To nie tak, że ja Ci powiem "kupuj tą, ta jest git!", bo dla mnie będzie git, a dla Ciebie już nie (szczególnie, że pewnie zaparzysz ja inaczej, inną metodą, zalejesz swoją wodą z kranu... i same te fakty spowodują, że będzie to zupełnie inna kawa). Ale, kawa Speciality, to:
- 100% Arabika,
- przez specjalistów dostała ocenę ponad 80 punktów (ocena jakości ziarna + ocena sensoryczna samej kawy po zaparzeniu),
- nie jest blendem (skojarzenie z singiel maltami ze świata whisky jak najbardziej wskazane ),
- pochodzi z jednej plantacji,
- masz informacje jak była suszona,
- masz informacji na jakiej wysokości rosła (co ma znaczenie)...
- itp.itd. ...
Jednym zdaniem - kawa z segmentu Speciality to gwarancja jakości. Dosłownie.
W co zamienisz tą jakość, zależy tylko od Ciebie . Co do sklepów, to tak jak kolega wspomniał choćby coffeedesk (linków nie wklejam), ale jak wpiszesz w googla "kawa speciality", to dostaniesz masę linków z polskimi palarniami, których w ostatnich latach zrobiło się mnóstwo! Wpisz - zobaczysz.
Jeśli zaczynasz przygodę z kawą, to kupuj mniejsze paczki (chociaż będzie ciężko znaleźć mniejsze jak 250g) z różnych regionów tak żeby mieć możliwość porównania i stwierdzenia która kawa dla Ciebie jest najlepsza (ja bardzo lubię "Kenię", ale głównie dla tego, że lubię kwasowość w kawie). No i najważniejsze jeśli nie zasmakuje Ci dana kawa to nie wyrzucaj etc., tylko baw się temperaturą wody, czasem parzenia, grubością przemiału, wodą (Twoja kranów, a może źródlana? - raczej niemineralna)... Baw się, a w końcu jak trafisz, to będziesz miał uśmiech na ryjku No i też bardzo ważne, o czym wielu zapomina - jeśli chcesz poczuć smak w kawie to nie ma co się oszukiwać, musisz dać jej ostygnąć. Jeśli coś jest gorące, albo zimne, to nie czuje się niuansów smaku, a jedynie jakieś "dominanty". Z kawą jest tak samo...
Ważne żebyś wiedział jaką kawę lubisz (a dokładnie jak parzoną), bo znam dużo osób, którym kawa parzona metodami alternatywnymi po prostu nie smakuje i wolą od niej espresso i jej pochodne (lata picia parzuchy robią swoje )...
pl.aliexpress.com/ite…tml