Niestety, ta okazja wygasła 23 sierpnia 2023.
173°
Opublikowano 5 sierpnia 2023
Ekspres do kawy Breville Prima Latte II
Darmowa dostawa ·
Opublikowane przez
mrc44
Dołączył w 2021
75
218
O tej okazji
Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:
Niezły ekspres kolbowy w przystępnej cenie.
Wersja w kolorze czerwonym 751zł
Wersja w kolorze czerwonym 751zł
Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe
29 Komentarzy
sortowanie:Change my mind
BTW: co 2, 3 lata, skuszony rekomendacją znajomego czy reklamą, kupuję kolbowy ekspres(ostatnio Gaggia Classic) - a po kilku miesiącach i tak wracam do kawiarki a ekspres idzie do żyda. Gdyż albowiem kawiarkę mam opanowaną - mam sprawdzone ziarno, młynek, a smak zaparzonej kawy satysfakcjonuje mnie w 100%. Kawa z ekspresu pozostawia u mnie zawsze jakiś niedosyt.
Przechodziłem swoją przygodę z kawą od kawy "biurowej" (duży automat z kawą) przez metody przelewowe jak drip, automat w domu aż w końcu skończyłem na kolbie, kursach baristycznych i totalnym zajaraniu kawą.
Ekspres kolbowy jest dla ludzi, którzy chcą wycisnąć z kawy coś więcej oraz mają chęci i czas żeby się w to zagłębiać i bawić. Tradycyjnie ekspres kolbowy służy do zrobienia espresso i na bazie tego espresso robisz dalej to co Cię interesuje - americanę, cafe latte, cappucino, flat white...
Oczywiście do kolby możesz sypać dowolną zmieloną kawę jednakże cały proces parzenia i to jaka kawa Ci wyjdzie zaczyna zależeć w pełni od Ciebie - od wyboru samej kawy, stopnia zmielenia (jeśli masz młynek) gramatury kawy w kolbie (są różne rodzaje sitek, ale standardowe to 16g, 18g, 20g - Breville/Sage ma zazwyczaj 20g sitka), równomiernego jej rozprowadzenia po sitku żeby nie dochodziło do kanalikowania, stopnia ubicia kawy tamperem, wyboru temperatury wody i czasu ekstrakcji (w tym ekspresie tego akurat nie zaprogramujesz). Nie wspominając już o samodzielnym pienieniu mleka do konkretnego rodzaju kawy mlecznej No i jeżeli cokolwiek zrobisz nie tak w trakcie przygotowywania takiej kawy to kawa wyjdzie niedobra co może powodować sfrustrowanie. Po prostu trzeba się paru rzeczy nauczyć i poeksperymentować. No i problemem też może być sama kawa jak nie masz młynka. Kolby są bardzo wrażliwe na stopień zmielenia kawy - jeśli będzie zły to nic z tym nie zrobisz i będą wychodzić ci lury.
Tego typu urządzenia jak ten Breville to bardziej ekspres automatyczny obdarty z młynka i ubijaka niż faktycznie ekspres kolbowy. Jeśli oczekujesz od ekspresu żeby po prostu zrobił Ci dobrą kawę to polecam dozbierać i kupić po prostu pełny automat - będziesz 100x bardziej zadowolony, bo unikniesz problemów z nauczeniem się jak poprawnie dobrać kawę, stopień jej zmielenia i nabić kolbę. Jeżeli jednak gdzieś z tyłu głowy myślisz, że "złapiesz bakcyla" kawowego i będziesz chciał się w tym temacie rozwijać to taki ekspres to może być dobry początek do przygody w profesjonalną kawiarnię w domu
Ostrzegam tylko, że prawdziwe ekspresy kolbowe to droga inwestycja (dużo droższa niż automat), a potem jak człowiek się wkręci to już ciężko powiedzieć sobie "nie"
TL;DR
Jak oczekujesz od ekspresu żeby po prostu zrobił Ci dobrą kawę to lepiej pójść w automat, bo przy kolbie jest za dużo rzeczy, których trzeba się nauczyć żeby kawa była dobra w smaku.
o tym mówisz?
szukam czegoś dla głównie 1 osoby(1-2kawy dziennie) i czasem 2 osoba co pare dni jedną kawkę (Edytowano)