Niestety, ta okazja wygasła 3 minuty temu.
453°
109
Opublikowano dzień temu

Caputo Nuvola 1kg mąka na pizzę neapolitanską

8,99zł10,99zł-18%
8zł z Polska ·
Awatar użytkownika pando231312
Opublikowane przez
pando231312
Dołączył w 2018
4
28

O tej okazji

Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

Więcej Jedzenie

Znajdź więcej okazji Jedzenie

Sprawdź więcej okazji

Odkryj więcej ofert na głównej stronie

Jedna z najlepszych mąk, polecana przez klub miłośników pizzy. Ostatnio niestety podrożała.
Oferta allegro days, darmowa dostawa ze smartem.
Allegro Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe

109 Komentarzy

sortowanie:
Awatar użytkownika
  1. Awatar użytkownika bieruch
    bieruch
    Jeśli ktoś nie jest wyrafinowanym smakoszem i zadowoli się zwykłą mąką, to jaka będzie do pizzy optymalna rodzimej produkcji? Chodzi mi o ten numerek w rodzaju 400/480/600.
    Awatar użytkownika maajka
    maajka
    Powiedz z jakiego przepisu robisz pizzę to Ci powiem jaką mąkę. Ale ogólnie jak robisz pizzę po polsku, czyli dużo drożdży (dużo tzn. więcej niż 1-2g świeżych drożdzy), krótkie czasy dojrzewania (max 2-3 h) to właściwie dowolna mąka, jak do ciast drożdżowych, czyli - 450 do 550 z wyłączeniem krupczatki.

    Jeśli robisz z przepisu już bardziej włoskiego, czyli mało drożdzy, dłuższe czasy dojrzewania (po kilkanaście h), ale ciągle na niskich czasach i niskiej hydracji to warto dodatkowo zwrócić uwagę na zawartośc białka i dalej wiele polskich mąk da radę. Włoska mąka 00 to mąka którą ma zawartość popiołu poniżej 0,55% (czyli ten warunek spełniająmąki 450-550 polski) + minimum 9g białka na 100g. I na to warto popatrzeć na początek, choć najlepiej żeby tego białka miała raczej 11-12g/100g.

    Jeśli z tego punktu chcesz iść dalej i poprawiać swoją pizzę to dopiero tutaj właściwie trzeba iść w mąki włoskie dlatego, bo ważnym elementem staje się tzw. siła mąki oznaczana jako W. I problem jest taki, że polskie mąki nie posiadają takiego opisu i nie jest on wymagany, a włoskie posiadają, a jest to kluczowy wskaźnik jak chcesz bawić się czasami wyrastania i hydracją.
  2. Awatar użytkownika Ozzie89
    Ozzie89
    Ja rozumiem że Maka włoska 00 ma sens, ale czym się różnią mąki od Caputo normalna 00 od tej neapolitanskiej?
    Awatar użytkownika Vojtas
    Vojtas
    Różnią się m.in. ilością składników odżywczych oraz siłą. Im silniejsza mąka, tym więcej wody może wchłonąć, tym stabilniejsza siatka glutenowa, ciasto dłużej może sobie w spokoju fermentować, a aromat, co za tym idzie, się pogłębia. No i taka pizza z długo fermentowanego ciasta jest też lżej strawna. Czas fermentacji powinien być odpowiedni do siły mąki, temperatury, hydratacji ciasta, ilości soli itd. (Edytowano)
  3. Awatar użytkownika mmxv
    mmxv
    to już trzeba być smakoszem i bardzo ale to bardzo lubić pizzę

    pizza z (niemal) każdej mąki wyjdzie więc płacenie 9zeta za kg to ...patrz wyżej

    myślę że taka mąka to dla kogoś kto kupił ten piec z ostatniej wstawki
    pepper.pl/pro…366 (Edytowano)
    Awatar użytkownika Slashy
    Slashy
    Caputo Nuvola to raczej mąka do pizzy neapolitańskiej, więc tak raczej trzeba po prostu lubić robić pizze i mieć w czym ją zrobić. Chociaż w piekarniku też się da ale trzeba kombinować.
  4. Awatar użytkownika Przemek_G
    Przemek_G
    Takie efekty można uzyskać z tą mąką (tu chyba akurat miałem 50/50 z Manitobą wymieszane) w zwykłym piekarniku i bez kamienia. Wcale nie trzeba być napalonym konkretnie na pizze neapolitańską, aby chcieć jej używać. Przyjemnie się je jak w rantach jest tyle powiatrza. Ze zwykłą mąką czy wspominaną Gusto bello z Biedry się to nie uda. Przynajmniej mi się nie udało w tym stopniu.
    14085188-kFFsX.jpg
    Awatar użytkownika Marcio
    Marcio
    To nie jest kwestia TEJ mąki tylko zawartości białka w mące, nasze typowe maki mają 10,5-11,5g czasami jest 12g, czym więcej tym lepiej, więc jak znajdziesz mąkę 400-550 z 14-15g to robisz ciasto dzień wcześniej z mikro ilością drożdży, wyrabiasz w misce i ręcznie, nie trzeba nawet żadnych mikserów, potem tylko 350 stopni piec i nie więcej jak 60 sekund w piecu, gotowe.
  5. Awatar użytkownika teosznikov
    teosznikov
    nuvola czy cuoco?
    Awatar użytkownika pando231312
    pando231312 Autor
    Neapolitana wychodziła mi lepiej z nuvolą.
  6. Awatar użytkownika Malaga2224
    Malaga2224
    Poleci ktoś stal do pieczenia pizzy?
    Awatar użytkownika Slashy
    Slashy
    Kup kamień granitowy/szamotowy, najlepiej 2cm grubości.
  7. Awatar użytkownika diskred
    diskred
    Polacy to wolą mąkę z ukraińskiego zboża
    Awatar użytkownika Głuptasek
    Głuptasek
  8. Awatar użytkownika soulfly
    soulfly
    Cena sztosik.
  9. Awatar użytkownika Agent_z_07
    Agent_z_07
    To nie jest mąka do pizzy z blachy z kielbasom
  10. Awatar użytkownika Bartek_Tartek
    Bartek_Tartek
    Nuvola jest pyszna i można na niej nawet małe canotto robić - ważne aby zadbać o odpowiednia fermentacje ja teraz mam polselli vivace i bardzo porównywalna aczkolwiek jestem większym fanem polselli
  11. Awatar użytkownika peperoni
    peperoni
    Super, od dawna mam w koszyku, ale nie mogłem się zdecydować Od kiedy zacząłem robić pizzę na zakwasie z miodem to dostaje pochwały w stylu, że mógłbym otworzyć swoją pizzerie Chyba czas kupić piecyk ferrari :P
    Awatar użytkownika remass
    remass
    Zdradzisz tajemnice ile dajesz zakwasu i jaki czas fermentacji? Zakwas pszenny czy żytni?
  12. Awatar użytkownika northridge
    northridge
    Wczoraj w Leclercu szukałem właśnie mąki 0 albo 00 na pizzę neapolitańską i 8.99 zł za Barillę dałem więć chyba normalna cena. Eksperymentuję, żeby zobaczyć czy jest różnica między taką 450tką.

    a potrafi być i taniej saluti.pl/pl/…898 (Edytowano)
    Awatar użytkownika Bartek_Tartek
    Bartek_Tartek
    Caputo to certyfikowana mąka używana w wielu dobrych pizzeriach serwujących pizzę napoletanska - bardzo dobra tańsza jest caputo pizzeria różnica między zwykła mąka a 00 jest spora - z tradycyjnych polskich mak to prędzej 550/600 ze względu na zawartość białka
  13. Awatar użytkownika Mackmoon
    Mackmoon
    Już po 11,44zl/kg
    Awatar użytkownika Sebaaaa
    Sebaaaa
    Można kupić 5kg za 45 zł złodziei tego samego sprzedawcy
Awatar użytkownika