Niestety, ta okazja wygasła 5 kwietnia 2023.
176°
43 Opublikowano 3 kwietnia 2023
Wędzarnia ELEKTRYCZNA AUTOMATYCZNA INOX 70 L
Darmowa z Polska ·
Opublikowane przez
explotion
Dołączył w 2020
20
217
O tej okazji
Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:
Dobra cena, nie pamiętam tej wędzarni taniej niż 1995 zł od dawna.
Sam w takiej kupowałem.
Sprawdza się, utrzymuje temperaturę, generator dymu pracuje bez problemu.
W opisie jest informacja o 10 kg wsadu, no powiedzmy, że na siłę tyle wsadzi ale będzie ciasno, raczej 7-8 kg rozsądnie.
Poniżej zdjęcie z mojego ostatniego wędzenia, wyszło na święta idealnie.
Sam w takiej kupowałem.
Sprawdza się, utrzymuje temperaturę, generator dymu pracuje bez problemu.
W opisie jest informacja o 10 kg wsadu, no powiedzmy, że na siłę tyle wsadzi ale będzie ciasno, raczej 7-8 kg rozsądnie.
Poniżej zdjęcie z mojego ostatniego wędzenia, wyszło na święta idealnie.
Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe
43 Komentarze
sortowanie:Jeszcze dużo czasu przed tobą, ale nie poddawaj się. Zawsze to swojskie wędzonki.
Najpierw wieszasz szynki na noc do obcieknięcia.
Rano do nagrzanej wędzarni bez dymu do 45 stopni wkładasz szynki.
Tak osuszasz je do momentu aż będą lekko ciepłe i suche.
Po tym momencie puszczasz dym w 55 stopniach i wędzisz do koloru jaki ci pasuje. Nie dymi się na czas.
Aha przy osuszaniu i dymieniu masz mieć swobodny przepływ powietrza i później dymu. Nie może być wszystko pozamykane. Później jak już uwędzisz to podpiekasz w wędzarni bez dymu w 85 stopniach do osiągnięcia w środku szynko 68 stopni lub schabu 62 stopnie. Jak nie chcesz podpiekać to parzysz w garze temperatury podobne. Na koniec hartujesz gorące mięso w lodowatej wodzie i zostawiasz do wyschnięcia .
Aha jeszcze jedno zrezygnuj z tak ciasnego upakowania, daj z jedną szynkę mniej żeby nic się nie dotykało i miało troszkę luzu.
Jak coś mi się jeszcze przypomni to zmodyfikuję post.
To jest moja praktyka w wędzarni tradycyjnej ale w elektryku robi się tak samo i jest dużo wygodniej. Czyli stała temperatura i wędzonki jeszcze ładniej wyglądają. Jestem w trakcie dokładania elektryczności do mojej wędzarni.
(Edytowano)
Akurat wilgoci nie ma za wiele, bo poza kominem jest jeszcze wentylator który zaciąga dym i miesza ciepłe powietrze. Nic się nie rosi na mięsie.
(Edytowano)
PYTnie Na balkonie da radę czy b się dymi??
Bardziej mocny wiatr przeszkadza.
Nad rozmiarem tylko trzeba pomyśleć bo ta to maleństwo, ale co komu potrzeba.