Niestety, ta okazja wygasła 5 kwietnia 2023.
176°
43
Opublikowano 3 kwietnia 2023

Wędzarnia ELEKTRYCZNA AUTOMATYCZNA INOX 70 L

1.795zł1.995zł-10%
Darmowa z Polska ·
Awatar użytkownika explotion
Opublikowane przez
explotion
Dołączył w 2020
20
217

O tej okazji

Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

Dobra cena, nie pamiętam tej wędzarni taniej niż 1995 zł od dawna.
Sam w takiej kupowałem.

Sprawdza się, utrzymuje temperaturę, generator dymu pracuje bez problemu.

W opisie jest informacja o 10 kg wsadu, no powiedzmy, że na siłę tyle wsadzi ale będzie ciasno, raczej 7-8 kg rozsądnie.
Poniżej zdjęcie z mojego ostatniego wędzenia, wyszło na święta idealnie.
662744_1.jpg
Allegro Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe

43 Komentarze

sortowanie:
Awatar użytkownika
  1. Awatar użytkownika kurczak80
    kurczak80
    Nie chcę być niemiły ale autor musi jeszcze popracować nad osuszaniem i wędzeniem.
    13407868-OWqjF.jpgJeszcze dużo czasu przed tobą, ale nie poddawaj się. Zawsze to swojskie wędzonki.
    Awatar użytkownika kurczak80
    kurczak80
    Uwierz mi że są po skórce widać. Napiszę ci co i jak i gwarantuję że będziesz zadowolony.
    Najpierw wieszasz szynki na noc do obcieknięcia.
    Rano do nagrzanej wędzarni bez dymu do 45 stopni wkładasz szynki.
    Tak osuszasz je do momentu aż będą lekko ciepłe i suche.
    Po tym momencie puszczasz dym w 55 stopniach i wędzisz do koloru jaki ci pasuje. Nie dymi się na czas.
    Aha przy osuszaniu i dymieniu masz mieć swobodny przepływ powietrza i później dymu. Nie może być wszystko pozamykane. Później jak już uwędzisz to podpiekasz w wędzarni bez dymu w 85 stopniach do osiągnięcia w środku szynko 68 stopni lub schabu 62 stopnie. Jak nie chcesz podpiekać to parzysz w garze temperatury podobne. Na koniec hartujesz gorące mięso w lodowatej wodzie i zostawiasz do wyschnięcia .

    Aha jeszcze jedno zrezygnuj z tak ciasnego upakowania, daj z jedną szynkę mniej żeby nic się nie dotykało i miało troszkę luzu.
    Jak coś mi się jeszcze przypomni to zmodyfikuję post.
    To jest moja praktyka w wędzarni tradycyjnej ale w elektryku robi się tak samo i jest dużo wygodniej. Czyli stała temperatura i wędzonki jeszcze ładniej wyglądają. Jestem w trakcie dokładania elektryczności do mojej wędzarni.
    13408067-uUu4J.jpg (Edytowano)
  2. Awatar użytkownika adamnie
    adamnie
    10kg to tam nie wsadzisz bo wilgoci nie odprowadzasz, będziesz miał osmolone zamiast uwędzone. Nie wiem dlaczego na foto masz takie czarne te siatki... Jeśli ta siatka na początku jest biała, to coś tu nie gra... I szybko bym się zastanowił co, bo nieumiejętne wędzenie jest groźne dla zdrowia.
    Awatar użytkownika explotion
    explotion Autor
    Zobacz sznurki, są jasne. Po prostu kupiłem czarną siatkę. XDDD
    Akurat wilgoci nie ma za wiele, bo poza kominem jest jeszcze wentylator który zaciąga dym i miesza ciepłe powietrze. Nic się nie rosi na mięsie.

    13407372-ulJ5p.jpg (Edytowano)
  3. Awatar użytkownika explotion
    explotion Autor
    I jeszcze zdjęcie z poprzedniego wędzenia. Ja akurat wykorzystuję funkcję grzania mocniej, podpiekam do 71 stopni w środku. Jest soczyste, ale w 100% ścięte białko, bez śladów zepsucia leży w lodówce do 2 tygodni.

    13407327-QTxbv.jpg
    Awatar użytkownika arastafino
    arastafino
    Masz te wędzarnie na zewnątrz? Nic się jej nie dzieje, gdy np pada?
  4. Awatar użytkownika pegazik1
    pegazik1
    grzałka z takim regulatorem powoduje dość spore skoki temperatury (nagrzewanie i chłodzenie). Dlatego najlepiej od razu kupić rex-c100 + ssr i przerobić
    Awatar użytkownika Adam_c
    Adam_c
    Potwierdzam, PID robi robotę w elektrykach...
  5. Awatar użytkownika van_Marko
    van_Marko
    Jak Tak można ją się pytam!!! TAKIE SMAKI POKAZYWAĆ

    PYTnie Na balkonie da radę czy b się dymi??
    Awatar użytkownika explotion
    explotion Autor
    Radę da, ale sąsiedzi cię znienawidzą. Zapach dymu z wędzenia zniszczy nie jedną dietę.
  6. Awatar użytkownika KaPaCz
    KaPaCz
    Dobra to teraz odwieczne pytanie, pakować się w to czy robić klasyczną? Chodzi mi o elektryk vs klasyk.
    Awatar użytkownika adamnie
    adamnie
    Elektryk łatwiejszy zdecydowanie... Jak masz wszystko obcykanen i sprawne, to ustawiasz i idziesz robić swoje. Klasyka trzeba pilnować... Tym samym łatwiej zepsuć wsad. Efekt bardzo podobny.
  7. Awatar użytkownika adam37
    adam37
    Czy ona jest jakoś odizolowana termicznie( ocieplona) ? (Edytowano)
  8. Awatar użytkownika DanZenTu
    DanZenTu
    A Borniaka ktoś nie widział w pormo?
  9. Awatar użytkownika emkasw
    emkasw
    Mam Thermowinda większego o rozmiar i spokojnie daje radę (jeszcze eksperymentuje). Jak jest poniżej 5 stopni to stawiam 2cm arkusze styroduru docięte na wymiar. Do -10 stopni wtedy jest całkiem stabilnie z temp.
    Bardziej mocny wiatr przeszkadza.
    Nad rozmiarem tylko trzeba pomyśleć bo ta to maleństwo, ale co komu potrzeba.
  10. Awatar użytkownika Phemo_89
    Phemo_89
    Jak ktoś chce większą to firma fassanio z Rzeszowa produkuje
  11. Awatar użytkownika Anonimowy_Zakupoholik
    Anonimowy_Zakupoholik
    Tylko do wędzenia w dodatniej temperaturze ta wędzarnia. Jak -10 to nie osiągniesz temperatury w wedzarce.
  12. Awatar użytkownika admmer
    admmer
    Nadaje się do wędzenia na zimno?
    Awatar użytkownika explotion
    explotion Autor
    Tak, bez problemu można używać tylko generatora dymu. A generator działą akurat najlepiej w tej konstrukcji.
  13. Awatar użytkownika Adko
    Adko
    Czym to się różni od thermowind THW1901
Awatar użytkownika