Niestety, ta okazja wygasła 15 kwietnia 2023.
190°
3 Opublikowano 5 kwietnia 2023
Warzywo czarna rzepa 1kg @Aldi
Stacjonarnie: Ogólnopolska ·
Opublikowane przez
cebulak1
Dołączył w 2018
2.917
1.760
O tej okazji
Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:
Czarna rzepa jest warzywem korzeniowym, odmianą rzodkiewki ozimej. Nazywa się również rzodkiewką czarną hiszpańską lub rzodkiewką Erfurter. Czarne rzepy możemy znaleźć zarówno w postaci okrągłej, jak i wydłużonej. Korzeń tej rośliny to bulwa pokryta czarną skórką, pod którą kryje się biały miąższ o ostrym smaku.
Dlaczego warto jeść czarną rzepę?
Czarna rzepa działa wzmacniająco na włosy.
Polecana jest dla osób, których włosy tracą „blask” i wyglądają na zmęczone. Czarna rzepa reguluje także produkcję sebum. W bulwach rzepy jest również rafanina i rafanol (związki siarkowe) o działaniu odkażającym i przeciwłojotokowym
Słynie ze swojego działania jak skuteczny środek przeciwbólowy i przeciwzapalny. Czarna rzepa polecana jest w bólach reumatycznych oraz nerwobólach.
Czarna rzodkiew leczy wątrobę Od dawna czarną rzepą leczono schorzenia wątroby i woreczka żółciowego. Z wyciągu czarnej rzepy produkuje się znany lek raphacholin (od łacińskiej nazwy – raphanus). Wyciągi z czarnej rzodkwi posiadają silne właściwości moczopędne, odtruwające, wzmagające produkcję żółci i odkażające układ pokarmowy.
To sposób na zaparcia Produkty zawierające wyciągi z czarnej rzepy są bardzo skuteczne w leczeniu zaparć i w niedostatecznej produkcji soku żołądkowego.
To bogactwo składników odżywczych Czarna rzodkiew ma w sobie ogrom witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminy z grupy B, a także potas, magnez, żelazo, wapń, cynk, fosfor i molibden. W związku z tym czarna rzepa to niezwykle wartościowe warzywo, które w prosty sposób można przekształcić w smakowite kulinarne przysmaki. Jest to niezwykle cenny składnik na przykład soku warzywnego.
Wspomaga układ nerwowy
Jest także bogata w błonnik i kwas foliowy. Kwas foliowy między innymi reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek oraz wpływa dodatnio na układ nerwowy i mózg!
To bogactwo glukozynolanów
Czarna rzepa zawiera glukozynolany, które wykazują działanie antynowotworowe i bakteriobójcze. Częste spożywanie produktów bogatych w glukozynolaty może zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, płuca i żołądka.
Naturalne oczyszczanie
Czarna rzodkiew hamuje również zmiany błonowe spowodowane dietą wysokotłuszczową, jednocześnie wzmacniając naturalne działanie oczyszczające, chroniące błony śluzowe przed peroksydacją lipidów w okrężnicy.
Czarna rzepa dla zdrowia skóry
To niesamowite warzywo pozwala zachować jędrną i gładka skórę. Jest bogactwem antyoksydantów oraz witaminy C.
Sposób na anemię
Czarną rzodkiew w medycynie ludowej stosowano powszechnie w kuracjach leczących anemię.
Dlaczego warto jeść czarną rzepę?
Czarna rzepa działa wzmacniająco na włosy.
Polecana jest dla osób, których włosy tracą „blask” i wyglądają na zmęczone. Czarna rzepa reguluje także produkcję sebum. W bulwach rzepy jest również rafanina i rafanol (związki siarkowe) o działaniu odkażającym i przeciwłojotokowym
Słynie ze swojego działania jak skuteczny środek przeciwbólowy i przeciwzapalny. Czarna rzepa polecana jest w bólach reumatycznych oraz nerwobólach.
Czarna rzodkiew leczy wątrobę Od dawna czarną rzepą leczono schorzenia wątroby i woreczka żółciowego. Z wyciągu czarnej rzepy produkuje się znany lek raphacholin (od łacińskiej nazwy – raphanus). Wyciągi z czarnej rzodkwi posiadają silne właściwości moczopędne, odtruwające, wzmagające produkcję żółci i odkażające układ pokarmowy.
To sposób na zaparcia Produkty zawierające wyciągi z czarnej rzepy są bardzo skuteczne w leczeniu zaparć i w niedostatecznej produkcji soku żołądkowego.
To bogactwo składników odżywczych Czarna rzodkiew ma w sobie ogrom witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminy z grupy B, a także potas, magnez, żelazo, wapń, cynk, fosfor i molibden. W związku z tym czarna rzepa to niezwykle wartościowe warzywo, które w prosty sposób można przekształcić w smakowite kulinarne przysmaki. Jest to niezwykle cenny składnik na przykład soku warzywnego.
Wspomaga układ nerwowy
Jest także bogata w błonnik i kwas foliowy. Kwas foliowy między innymi reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek oraz wpływa dodatnio na układ nerwowy i mózg!
To bogactwo glukozynolanów
Czarna rzepa zawiera glukozynolany, które wykazują działanie antynowotworowe i bakteriobójcze. Częste spożywanie produktów bogatych w glukozynolaty może zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, płuca i żołądka.
Naturalne oczyszczanie
Czarna rzodkiew hamuje również zmiany błonowe spowodowane dietą wysokotłuszczową, jednocześnie wzmacniając naturalne działanie oczyszczające, chroniące błony śluzowe przed peroksydacją lipidów w okrężnicy.
Czarna rzepa dla zdrowia skóry
To niesamowite warzywo pozwala zachować jędrną i gładka skórę. Jest bogactwem antyoksydantów oraz witaminy C.
Sposób na anemię
Czarną rzodkiew w medycynie ludowej stosowano powszechnie w kuracjach leczących anemię.
Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe
3 Komentarze
sortowanie: