Niestety, ta okazja wygasła 11 marca 2023.
643°
Opublikowano 4 marca 2023

Pomarańcze deserowe cenie 3,49\kg @Biedronka

3,49zł6,99zł-50%
Stacjonarnie: Ogólnopolska ·
Awatar użytkownika oliver_rondel
Opublikowane przez
oliver_rondel
Dołączył w 2018
21
399

O tej okazji

Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

Więcej Owoce

Znajdź więcej okazji Owoce

Sprawdź więcej okazji

Odkryj więcej ofert na głównej stronie

Pomarańcze deserowe w cenie 3,49\kg @Biedronka
Biedronka Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe

18 Komentarzy

sortowanie:
Awatar użytkownika
  1. Awatar użytkownika RaiL
    RaiL
    13060364-ExHQs.jpg
  2. Awatar użytkownika Wektor
    Wektor
    Dziś w Lidlu po 2,99.
    Awatar użytkownika ewa1_w
    ewa1_w
    W moim mieście Lidl robi sobie jakieś żarty z owocami. TRAGEDIA jakościowa. Nie dało rady wybrać wczoraj ani jednej pomarańczy. Fatalna jakość.
  3. Awatar użytkownika Bilgejts
    Bilgejts
    Drożej niż w Lidlu Słaba promocja
  4. Awatar użytkownika Delegin
    Delegin
    Cytrusy są nafaszerowane chemicznym świństwem. Przed zjedzeniem trzeba umyć, inaczej możecie sobie zafundować raka.

    Obierając pomarańcze, mandarynki czy banany nie zdajemy sobie sprawy, że możemy wprowadzić do naszego organizmu niebezpieczne konserwanty.

    Cytrusy trafiające do naszego kraju pochodzą m.in. z Ameryki Południowej, RPA oraz Europy. Zanim zostaną zerwane z drzew i znajdą się w naszych domach, muszą przejść długą drogę. Aby przetrwały transport, a potem nadal wyglądały atrakcyjnie w sklepie, zostają potraktowane konserwantami. Do jednych z najczęściej stosowanych zalicza się imazalil, czyli silny środek grzybobójczy, która zapobiega pleśnieniu owoców. Oczywiście ta substancja nie trafia do wnętrza owocu, znajduje się tylko na skórce. Niestety często sami jesteśmy w stanie przenieść ją - w trakcie obierania - do miąższu pomarańczy czy banana i… zjeść. A skutki tego mogą być opłakane.


    - Imazalil jest bardzo skuteczny. Cytrusy, które są dostępne w sklepach, wyglądają jakby dopiero były zerwane z drzewa, pomimo długiego czasu transportu. To właśnie dzieje się za sprawą tej substancji, która ma udowodnione negatywne działanie na organizm ludzki. Oskarża się ją o uszkadzanie układu nerwowego, rozrodczego i powstawanie nowotworów.

    Część substancji, które osiadają na skórkach cytrusów, jest rozpuszczalna w wodzie: aby je usunąć, trzeba tylko umyć owoce ciepłą (60-70 st. C) wodą przy użyciu szczoteczki i ewentualnie płynu do mycia naczyń. Ta metoda wystarczy, jeśli chcemy jeść sam miąższ. To jednak za mało, by bez strachu dodać do ciasta skórkę – w takim wypadku trzeba pozbyć się jeszcze substancji nierozpuszczalnych w wodzie. Można to zrobić w bardzo prosty sposób: owoce najpierw płuczemy w wodzie o odczynie kwaśnym (z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego), dzięki czemu pozbędziemy się bakterii, a następnie w roztworze zasadowym (wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej), żeby pozbyć się pozostałości pestycydów i konserwantów.
  5. Awatar użytkownika PjoterParker
    PjoterParker
    Oferta do 8.03
    Awatar użytkownika ggregg
    ggregg
    Właśnie, widać na zdjęciu.
Awatar użytkownika