Niestety, ta okazja wygasła 7 sierpnia 2023.






539°
Opublikowano 2 sierpnia 2023
Patelnia żeliwna 26 cm Kichly
12,99zł ·


Opublikowane przez
BoooB
Dołączył w 2016
269
1 260
O tej okazji
Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:
To chyba historycznie najniższa cena tej patelni - ja taniej nie widziałem.
Pamiętaj, żeby wypalić patelnię przed pierwszym użyciem.
Ja dodatkowo szorowałem ją z użyciem soli, ponieważ dno jest lekko porowate.
Ta patelnia może być używana na różnych źródłach ciepła, w tym na kuchenkach gazowych, elektrycznych, indukcyjnych i ceramicznych szklanych, a także w piekarnikach. Należy zwrócić uwagę na to, że na płycie szklanej, może spowodować zadrapania powierzchni.
Kupując nową patelnię żeliwną, trzeba ją wcześniej odpowiednio przygotować do użytku. Jest to jednorazowa czynność, którą powtarzać będzie trzeba tylko wtedy, gdy naprawdę źle potraktujemy naszą patelnię (np. zostawimy na noc w zlewie z wodą z płynem do mycia).
Potrzebne będą:
Rozgrzej piekarnik do 200 – 250 stopni. Wyczyść dokładnie patelnię przy pomocy gąbki oraz płynu do naczyń. Uwaga! Płynu używasz tylko przy pierwszym sezonowaniu. Nowe patelnie są bardzo często pokrywane woskiem oraz innymi substancjami ochronnymi i płyn pomoże w pozbyciu się ich. Opłucz dokładnie patelnię, a następnie wytrzyj i wysusz. Przy pomocy ręcznika papierowego nanieś na patelnię cienką warstwę oleju roślinnego lub smalcu. Pokryj nim zarówno wewnętrzną jak i zewnętrzną stronę patelni. Umieść patelnię w rozgrzanym piekarniku do góry nogami. Na spodzie piekarnika umieść arkusz folii aluminiowej (zbierze tłuszcz, który może skapywać z patelni).Przez około godzinę wypalaj patelnię w piekarniku w wysokiej temperaturze. Wyłącz piekarnik i pozwól patelni w nim wystygnąć. Gotowe!
Patelnia jest gotowa do użytku.
Tak przygotowana patelnia żeliwna będzie służyć przez lata. Co jakiś czas może okazać się, że konieczne będzie powtórzenie tego zabiegu.
Konserwacja patelni żeliwnej
Żeby nasza patelnia żeliwna służyła nam z powodzeniem na co dzień, konieczna jest jej odpowiednia konserwacja. Wystarczy trzymać się kilku zasad i okaże się, że powtórne sezonowanie nie będzie szybko potrzebne.
Codzienne postępowanie z patelnią żeliwną można sprowadzić do tych zasad:
Pamiętaj, żeby wypalić patelnię przed pierwszym użyciem.
Ja dodatkowo szorowałem ją z użyciem soli, ponieważ dno jest lekko porowate.
Ta patelnia może być używana na różnych źródłach ciepła, w tym na kuchenkach gazowych, elektrycznych, indukcyjnych i ceramicznych szklanych, a także w piekarnikach. Należy zwrócić uwagę na to, że na płycie szklanej, może spowodować zadrapania powierzchni.
Kupując nową patelnię żeliwną, trzeba ją wcześniej odpowiednio przygotować do użytku. Jest to jednorazowa czynność, którą powtarzać będzie trzeba tylko wtedy, gdy naprawdę źle potraktujemy naszą patelnię (np. zostawimy na noc w zlewie z wodą z płynem do mycia).
Potrzebne będą:
- nowa patelnia
- płyn do mycia naczyń (tak, wyjątkowo tym razem go użyjemy)
- gąbka ręczniki papierowe i szmatka kuchenna
- olej roślinny lub smalec
- piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 200 – 250 stopni. Wyczyść dokładnie patelnię przy pomocy gąbki oraz płynu do naczyń. Uwaga! Płynu używasz tylko przy pierwszym sezonowaniu. Nowe patelnie są bardzo często pokrywane woskiem oraz innymi substancjami ochronnymi i płyn pomoże w pozbyciu się ich. Opłucz dokładnie patelnię, a następnie wytrzyj i wysusz. Przy pomocy ręcznika papierowego nanieś na patelnię cienką warstwę oleju roślinnego lub smalcu. Pokryj nim zarówno wewnętrzną jak i zewnętrzną stronę patelni. Umieść patelnię w rozgrzanym piekarniku do góry nogami. Na spodzie piekarnika umieść arkusz folii aluminiowej (zbierze tłuszcz, który może skapywać z patelni).Przez około godzinę wypalaj patelnię w piekarniku w wysokiej temperaturze. Wyłącz piekarnik i pozwól patelni w nim wystygnąć. Gotowe!
Patelnia jest gotowa do użytku.
Tak przygotowana patelnia żeliwna będzie służyć przez lata. Co jakiś czas może okazać się, że konieczne będzie powtórzenie tego zabiegu.
Konserwacja patelni żeliwnej
Żeby nasza patelnia żeliwna służyła nam z powodzeniem na co dzień, konieczna jest jej odpowiednia konserwacja. Wystarczy trzymać się kilku zasad i okaże się, że powtórne sezonowanie nie będzie szybko potrzebne.
Codzienne postępowanie z patelnią żeliwną można sprowadzić do tych zasad:
- po smażeniu pozwól patelni wystygnąć, nie zalewaj jej zimną wodą gdy jest bardzo rozgrzana – może to prowadzić do mikropęknięć żeliwa
- nie używaj płynu do naczyń – wyczyść patelnie przy pomocy gąbki i wody
- gdy coś się przypaliło i przywarło, spróbuj dodać na patelnię sól i to zetrzeć, gdy nie pomaga użyj metalowego druciaka, jednak jego użycie może się wiązać z koniecznością ponownego sezonowania
- wytrzyj patelnię do sucha
- natrzyj niewielką ilością tłuszczu i przykryj wnętrze ręcznikiem papierowym i przechowuj w suchy miejscu

Aktualizacje społecznościowe
17 Komentarzy
sortowanie:Potrafię przypalić coś na patelni, potem zalać ją wodą i wje..ć do zlewu z myślą że jak zmięknie to umyje ją następnego dnia poczym następnego dnia ląduje w zmywarce.
dopóki cała polska nie będzie miała żeliwnych patelni!
Mam już kilka żeliwnych produktów i faktycznie tylko JA gotuję, żona ciągle narzeka że za ciężkie...
Ale jakbym skoczył teoretycznie w "BOK" (na lewo), to wtedy już by ciężka nie była np. patelnia lub garnek poprawione pokrywką też z żeliwa.