Niestety, ta okazja wygasła 7 sierpnia 2023.
539°
Opublikowano 2 sierpnia 2023

Patelnia żeliwna 26 cm Kichly

54,43zł
12,99zł ·
Awatar użytkownika BoooB
Opublikowane przez
BoooB
Dołączył w 2016
269
1 260

O tej okazji

Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

Więcej Patelnie

Znajdź więcej okazji Patelnie

Sprawdź więcej okazji

Odkryj więcej ofert na głównej stronie

To chyba historycznie najniższa cena tej patelni - ja taniej nie widziałem.

Pamiętaj, żeby wypalić patelnię przed pierwszym użyciem.
Ja dodatkowo szorowałem ją z użyciem soli, ponieważ dno jest lekko porowate.

Ta patelnia może być używana na różnych źródłach ciepła, w tym na kuchenkach gazowych, elektrycznych, indukcyjnych i ceramicznych szklanych, a także w piekarnikach. Należy zwrócić uwagę na to, że na płycie szklanej, może spowodować zadrapania powierzchni.

Kupując nową patelnię żeliwną, trzeba ją wcześniej odpowiednio przygotować do użytku. Jest to jednorazowa czynność, którą powtarzać będzie trzeba tylko wtedy, gdy naprawdę źle potraktujemy naszą patelnię (np. zostawimy na noc w zlewie z wodą z płynem do mycia).

Potrzebne będą:

  • nowa patelnia
  • płyn do mycia naczyń (tak, wyjątkowo tym razem go użyjemy)
  • gąbka ręczniki papierowe i szmatka kuchenna
  • olej roślinny lub smalec
  • piekarnik
Proces sezonowania wygląda następująco:


Rozgrzej piekarnik do 200 – 250 stopni. Wyczyść dokładnie patelnię przy pomocy gąbki oraz płynu do naczyń. Uwaga! Płynu używasz tylko przy pierwszym sezonowaniu. Nowe patelnie są bardzo często pokrywane woskiem oraz innymi substancjami ochronnymi i płyn pomoże w pozbyciu się ich. Opłucz dokładnie patelnię, a następnie wytrzyj i wysusz. Przy pomocy ręcznika papierowego nanieś na patelnię cienką warstwę oleju roślinnego lub smalcu. Pokryj nim zarówno wewnętrzną jak i zewnętrzną stronę patelni. Umieść patelnię w rozgrzanym piekarniku do góry nogami. Na spodzie piekarnika umieść arkusz folii aluminiowej (zbierze tłuszcz, który może skapywać z patelni).Przez około godzinę wypalaj patelnię w piekarniku w wysokiej temperaturze. Wyłącz piekarnik i pozwól patelni w nim wystygnąć. Gotowe!
Patelnia jest gotowa do użytku.
Tak przygotowana patelnia żeliwna będzie służyć przez lata. Co jakiś czas może okazać się, że konieczne będzie powtórzenie tego zabiegu.

Konserwacja patelni żeliwnej
Żeby nasza patelnia żeliwna służyła nam z powodzeniem na co dzień, konieczna jest jej odpowiednia konserwacja. Wystarczy trzymać się kilku zasad i okaże się, że powtórne sezonowanie nie będzie szybko potrzebne.

Codzienne postępowanie z patelnią żeliwną można sprowadzić do tych zasad:

  • po smażeniu pozwól patelni wystygnąć, nie zalewaj jej zimną wodą gdy jest bardzo rozgrzana – może to prowadzić do mikropęknięć żeliwa
  • nie używaj płynu do naczyń – wyczyść patelnie przy pomocy gąbki i wody
  • gdy coś się przypaliło i przywarło, spróbuj dodać na patelnię sól i to zetrzeć, gdy nie pomaga użyj metalowego druciaka, jednak jego użycie może się wiązać z koniecznością ponownego sezonowania
  • wytrzyj patelnię do sucha
  • natrzyj niewielką ilością tłuszczu i przykryj wnętrze ręcznikiem papierowym i przechowuj w suchy miejscu
Odpowiednio dbając o patelnię, możemy być pewni że posłuży przez długo, bez konieczności ponownego sezonowania.
Amazon.pl Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe

17 Komentarzy

sortowanie:
Awatar użytkownika
  1. Awatar użytkownika Feallan
    Dla osób które lubią czasami gotować "niestandardowe" rzeczy - polecam. Stek medium rare, tortille kukurydziane, dania wymagające włożenia patelni do piekarnika itd - jak ma być smaczne i bez toksycznych oparów z nieprzywierającej powłoki, to tylko patelnia żeliwna. Do codziennego gotowania w "normalnych" temperaturach, jajek w jakiejkolwiek formie albo odgrzewania na patelni to się absolutnie nie nadaje i nie dajcie sobie wmówić inaczej. Można wypalać tę patelnie 5 razy i faktycznie powłoka będzie coraz lepsza, ale i tak wszystko będzie przywierało, nie mówiąc już o tym jak upierdliwe jest jej czyszczenie
  2. Awatar użytkownika marcin.kowalskixiD
    Cena taka bo widać popyt na tego typu patelnie spada i będzie spadał dalej
    Awatar użytkownika ienal
    Przede wszystkim patelnie żeliwne są bardzo tanie w produkcji, bez porównania do nieprzywierających czy stalowych. Popyt na tego rodzaju patelnie wydaje się być od lat stały, na pewno nie są wygodniejsze do codziennego użytku niż non-stick albo nawet stalowa, ale jak ktoś lubi gotować, to warto jedną żeliwną w kuchni mieć. Niszowa zabawka i tyle. Ja sobie chwalę, ale zdecydowanie jest to patelnia, której najrzadziej używam i nie poleciłbym każdemu, a wyłącznie osobom które po pierwsze lubią gotować, a po drugie mają już kilka innych patelni. (Edytowano)
  3. Awatar użytkownika Mackmoon
    Cena zacna. Ogromny plus za wstawkę. Ale ona zdecydowanie nie dla mnie.
    Potrafię przypalić coś na patelni, potem zalać ją wodą i wje..ć do zlewu z myślą że jak zmięknie to umyje ją następnego dnia poczym następnego dnia ląduje w zmywarce.
    Awatar użytkownika MrFrendi
    Dokładnie, bardzo dużo z tymi patelniami problemów.
  4. Awatar użytkownika Usunięty755514
    peperkowa klasyka zawsze ma u mnie plusa!

    dopóki cała polska nie będzie miała żeliwnych patelni!
  5. Awatar użytkownika age1
    Tania...hmm wziąć czy nie wziąć OTO jest pytanie.

    Mam już kilka żeliwnych produktów i faktycznie tylko JA gotuję, żona ciągle narzeka że za ciężkie...

    Ale jakbym skoczył teoretycznie w "BOK" (na lewo), to wtedy już by ciężka nie była np. patelnia lub garnek poprawione pokrywką też z żeliwa.
  6. Awatar użytkownika joker
    Mam dokładnie tą i sobie chwalę. Do smażenia mięsa przed pieczeniem idealne, kotlety sztos, szybkie przesmażenie warzyw na wysokiej temperaturze super. Mycie zajmuje mi minimalnie dłużej niż zwykłej, tylko natarcie olejem to dodatkowa czynność. Dostałem też kolejną żeliwną grillową i też sobie chwalę. Jak ktoś rozumie podstawy smażenia to będzie z niej zadowolony.
    Awatar użytkownika sireplama
    Nie jestem ekspertem, ale grillowa nie służy wyłącznie do przypalania mięsa w równiutkie paski?
  7. Awatar użytkownika Borg
    Takie patelnie żeliwne są nizniszczalne. I pewnie przeżyja każdego z was. Duży minus to waga. Na plus to że trzymaja dlugo ciepło.
  8. Awatar użytkownika Rainn
    Mocno to może porysować indukcję?
    Awatar użytkownika personalny_borsuk
    Jest ciezka takze pewnie tak
  9. Awatar użytkownika sireplama
    Za 55 bym wziął:( Za 75 to taka żadne promocja
    Awatar użytkownika BoooB
    Autor
    Promocja się skończyła, trzeba było brać, bo długo była w tej cenie.
Awatar użytkownika