Niestety, ta okazja wygasła 28 kwietnia 2023.
170°
58
Opublikowano 17 kwietnia 2023

Paprykarz Szczeciński de lux

5,19zł
8,99zł ·
Awatar użytkownika TadeuszKoło
Opublikowane przez
TadeuszKoło
Dołączył w 2020
4
30

O tej okazji

Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

Paprykarz Szczeciński de lux z długą datą.
Allegro Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe

58 Komentarzy

sortowanie:
Awatar użytkownika
  1. Awatar użytkownika zeng
    zeng
    Co Ty wiesz o paprykarzu... Ten to zwykły chłam marketowy. Ludzie jedzą ten sklepowy szajs a potem mają takie a nie inne zdanie o paprykarzu.

    Chcesz zjeść paprykarz de lux to kup na miejscu na targu albo znajdź w necie porządny wyrób lokalnego producenta. Ale cena jest już inna.
    allegro.pl/ofe…098

    Ewtl. dobry i w rozsądnej cenie jest firmowany w puszce w barwach Pogoni, ale to już może niektórych zniechęcić
    allegro.pl/ofe…924

    Skład tego Pogoni: 20% łososia, 18% ryb karpiowatych, cebula, koncentrat pomidorowy, ryż, olej rzepakowy, sól, papryka ostra, pieprz. Jest różnica, a cena niewiele wyższa... (Edytowano)
    Awatar użytkownika sprdl
    sprdl
    Szkoda, że w przypadku tego pierwszego nie chwalą się składem. Widocznie nie ma czym, cena kosmos, jadą na jakichś sentymentach.
  2. Awatar użytkownika Pete67
    Pete67
    4-6 lat temu rozmawiałem z kimś kto pracuje w zakładach rybnych pod Ustką i ten powiedział mi.
    "Paprykarz musi kosztować, jak wszystko jeśli ma być dobry.
    Jeśli cena jest zbyt niska to jak myślisz co tam w środku moze być??? Ty myślisz że to pieprz aha... to OCZY!"
    Słuchałem tego lecąc z samolotem 3 godziny i nie było szans na ucieczkę
    Awatar użytkownika Kierowca_Kombiaka
    Kierowca_Kombiaka
    Tej bajki jeszcze nie słyszałem. Plusik za wyobraźnię.
    Tak na marginesie:
    - w oryginalnej potrawie chop-chop jak i w pierwotnym przepisie na paprykarz wcale nie musiało być pieprzu, pikantny smak zapewniał specjalny rodzaj papryki i przypraw afrykańskich,
    - przepis na paprykarz opracowano nie na zagospodarowanie ścinków i resztek z ryb powstałych w czasie ich przetwórstwa a na zagospodarowanie drobnicy przy połowie porządanych gatunków ryb,
    - Gdy straciliśmy prawa do połowów na afrykańskich łowiskach smak jak i przepis na paprykarz się zmienił właśnie przez brak oryginalnych rybek i oryginalnej mieszanki przypraw, którą później próbowano zastąpić węgierską ze stratą walorów smakowych. Pojawiły się ścinki i dalej już poszło.
    - w pierwszych latach produkcji tych konserw pod wieczkiem był plasterek ogórka.

    O oczach/pieprzu nigdy nie słyszałem.

    To był wykład z cyklu: wiedza bezużyteczna 😁 (Edytowano)
  3. Awatar użytkownika GipsonTHEone
    GipsonTHEone
    paprykarz i delux to chyba antonimy
    chociaż patrząc na galopujące ceny może faktycznie na koniec roku będzie luksusem zakup puszki paprykarzu
  4. Awatar użytkownika Micky
    Micky
    Żeby trochę przybliżyć temat tego przysmaku to polecam poczytać artykuł (a przynajmniej jego początek) (Edytowano)
    Awatar użytkownika Kierowca_Kombiaka
    Kierowca_Kombiaka
    Trochę namieszane w szczegółach ale ok.
  5. Awatar użytkownika Krzychu9978
    Krzychu9978
    Ehh jak coś takiego może być tak dobre, ryż resztki ryb i przyprawy a smakuje jak woda z solą.
    Awatar użytkownika hehexd
    hehexd
    Zrób sobie tosty z paprykarzem niebo w gębie
  6. Awatar użytkownika jaacekes
    jaacekes
    Ten De lux to znaczy ze data długa czy ryby dużo
    Awatar użytkownika sprdl
    sprdl
    Nie, dali ryż jaśminowy.
  7. Awatar użytkownika wilkins19
    wilkins19
    polskie owoce morza
  8. Awatar użytkownika Epil0g_.
    Epil0g_.
    byłem pół roku temu w fabryce tego luksusu parówki przy tym co wpada do puchy to delikates
  9. Awatar użytkownika mistrzualcapone_
    mistrzualcapone_
    Pieprzu nie zalowali i skorupek z robakow dla koloru
  10. Awatar użytkownika Max_Makary
    Max_Makary
    pikantna sałatka z makreli dużo lepsza bo bez ryżu
    paprykarz z ryżem, sam jeść nie bardzo, ryż z pieczywem? to tak jak by sushi z bułką jeść
    Awatar użytkownika Kierowca_Kombiaka
    Kierowca_Kombiaka
    To jeszcze mało widziałeś. W Szczecinie jest jeszcze jeden produkt spożywczy oparty na tej zasadzie i jest stąd. Coś jak chleb z ziemniakami. Mamy talent do "biedażarcia". I mówię to z dumą.

    Na marginesie: jako prawdziwi Polacy wpylamy pierogi ruskie a przecież to równie kuriozalne zestawienie składników. Powiedz Włochom że naszą potrawą narodową jest coś co smakuje jak makaron z ziemniakami to Cię ekskomunikują. (Edytowano)
  11. Awatar użytkownika TwojejMatkiFagas
    TwojejMatkiFagas
    Paprykarz Szczeciński ≠ luksus...
  12. Awatar użytkownika SiDMeister
    SiDMeister
    Dr lux bo ma zawleczkę do łatwego otwarcia a zwykły trzeba blachę rozcinać?
  13. Awatar użytkownika Piter_A.
    Piter_A.
    wsam raz dla narodu..na kredytach..
  14. Awatar użytkownika PogromncyTandety
    PogromncyTandety
    Wszyscy producenci robią szczecińskie z etykietą na jedno kopyto: żółto czerwone. Który w końcu jest oryginałem?
    Awatar użytkownika Kierowca_Kombiaka
    Kierowca_Kombiaka
    Oryginału nie ma. Nawet sam pomysłodawca z niego zrezygnował jak stracił możliwość pozyskania odpowiednich ryb i przypraw. Zaczęły się modyfikacje i wariacje aż doszliśmy do produktu który z oryginałem ma wspólną tylko nazwę. Pisałem wcześniej, zobacz. Po upadku Przedsiębiorstwa Połowów Dalekomorskich syndyk nie zabezpieczył dostatecznie majątku i dokumenty zaginęły. Tak jak i wnioski w Urzędzie Patentowym. Jakiś pożar, powódź czy inna przeprowadzka. Tak więc nikt obecnie nie rości sobie do Paprykarzu Szczecińskiego wyłącznych praw co oznacza że mogą go produkować wszyscy. Nie dbając przy tym o dobro marki.
    Ten wniosek patentowy to druga po pomniku Sediny, najbardziej poszukiwana w Szczecinie rzecz. Taki Święty Gral. Przez ostatnie 20 lat conajmniej kilku naprawdę dużych producentów próbowało (na szczęście bezskutecznie) opatentować i przejąć prawa do marki Paprykarz Szczeciński. Rozumiesz ile taki dokument byłby teraz wart? (Edytowano)
  15. Awatar użytkownika Blesso
    Blesso
    Żaden z paprykarzy produkowanych obecnie nie smakuje jak tan z lat 80tych XX wieku.
    Awatar użytkownika pepeg
    pepeg
    Wyjaśnienie jest proste.
    W epoce PRL, w paprykarzu podstawowym składnikiem były ryby, ponieważ były bardzo tanie i były dostępne.
    Pamięta kolega slogan "Jedzcie dorsze bo są rzeczy gorsze"?
    Teraz ryby są kosmicznie drogie więc w paprykarzu lądują tylko niewielkie ilości odpadów najtańszych gatunków.
  16. Awatar użytkownika axpytnzz
    axpytnzz
    Ile kilo tego?
  17. Awatar użytkownika Usunięty285681
    Anonymous User
    qrła de luxe'a nie jadłem jeszcze
  18. Awatar użytkownika sarinek
    sarinek
    Czy to potrawa premium? Coś jak wołowina wagyu , biały kawior czy szafran?
  19. Awatar użytkownika Cebula777
    Cebula777
    Paprykarz za 5zł jak okazja? Żartowniś.
Awatar użytkownika