Niestety, ta okazja wygasła 15 minut temu.
600°
Odświeżono dzień temu
Bakłażany luz kg @Lidl
Stacjonarnie: Ogólnopolska ·
Opublikowane przez
cebulak1 Lider Okazji
Dołączył w 2018
3 532
2 602
O tej okazji
Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:
Limit 3 kg na kupon/aplikację Lidl Plus.
Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe
19 Komentarzy
sortowanie:4 bakłażany trzeba umyć i przepołowic, a wnętrze pociąć w kratkę ale tak żeby nie naciąć skórki.
Takie nacięte bakłażany obficie solimy żeby zmniejszyć gorycz. Po 30 minutach można je opłukać w wodzie z nadmiaru soli. Nie trzeba ich suszyć.
4 duże cebule siekamy w kostkę i smażymy na połowie kostki masła aby zmiękły razem z siekanym imbirem (ok 50g) 4 ząbkami czosnku i łyżeczka ostrej papryki (najlepiej świeża ale proszek też zrobi robotę).
Gdy cebula jest już szklista ale nie usmażona na złoto to układamy bakłażana w żaroodpornym naczyniu nacięciami do góry a na każdą naciętą połowę nakładamy cebulę tak aby pokryć powierzchnię oberżyny.
Naczynie do piekarnika z termoobiegiem na 160 stopni ja godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy bakłażany i studzimy. Gdy są już chłodne to łyżka wyjmujemy miąższ razem z cebulą a czarna skórkę wyrzucamy.
Cały ten miąższ blendujemy na gladka masę.
Do jedzenia na zimno gorąca, do kanapki, na grilla, do mięsa, tacos, tortilli I czego tam chcecie.
Oj piecze, oj piecze