Jeden z najlepszych dostępnych twarogów sernikowych w mocno obniżonej cenie. Zawartość tłuszczu 18%. Znaleziony w Biedronce w Skierniewicach na Mszczonowskiej, zostało jeszcze kilka wiaderek. Okazja ogólnopolska, choć nie we wszystkich Biedronkach jest dostępny.
Osobiście bardzo polecam ten Cena również bardzo atrakcyjna. Data ważności któryś luty bodajże.
To aktualna cena? Podzielisz się kodem?
EDIT. Dzięki już nie trzeba. Znalazłem. (Edytowano)
Ma ktoś fajny przepis na sernik?
Sernik Puchatka
Ciasto:
3 szklanki mąki (szklanki typu arcoroc, około 200ml) 1 kostka margaryny (250g) 5 żółtek (zachować białka do ubicia piany) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru
Zarobić ciasto z podanych składników i podzielić na dwie części w stosunku 1/3 na wierzch, a 2/3 wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (dno + boki z niewielkim naddatkiem), ciasto nakłuć widelcem. Blacha 21x26cm ale w większej ostatnio też mi wyszło
Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej):
1 kostka tłuszczu (najlepiej masło, 200g w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru (około 200ml) ucierać mikserem tłuszcz ze stopniowo dodawanym cukrem 1 kg sera dodać stopniowo 2 jajka (wbić bez skorupek:), od tej pory mieszać na niskich obrotach 2 łyżeczki proszku do pieczenia (można wymieszać z budyniem j.n.) 1 budyń śmietankowy (wmieszać na niskich obrotach) olejek waniliowy (opcjonalnie)
Brzoskwinie w puszce (połówki odcedzić i pokroić w kostkę np. na 9 części)
Ubić sztywną pianę z zachowanych 5 białek i stopniowo dodawanego cukru (1 szklanka, około 200ml)
Na ciasto do blachy położyć masę serową (wiadomo, wyrównać), na ser równomiernie rozłożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę, zalewę z brzoskwiń można wypić (przywilej cukiernika;).
Na brzoskwinie położyć ubite 5 białek z 1 szklanką cukru.
Na wierzch pokruszyć kęsy ciasta z odłożonej 1/3 części.
Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni (grzałka góra + dół, bez termoobiegu), w połowie pieczenia można obrócić blachę dla równomiernego przypieczenia (jeśli piekarnik piecze nierówno), po wyłączeniu grzania zostawić w zamkniętym piekarniku i uchylić drzwiczki po pół godziny dla stopniowego studzenia.
Wystudzić najlepiej przez noc w lodówce lub chłodnym miejscu i można wcinać, opcjonalnie udekorować np. polewą czekoladową (chociaż i bez polewy jest bardzo dobry).
Robiłem na mielonym białym serze i na "wiaderkowym". Jakoś nie jestem przekonany do wiaderek, wolę mielić, bardziej pracochłonne, ale lepszy wychodzi.
Bo wiaderkowe są różne, ostatnio robiłem z Piątnicy i był bardzo dobry (gęsty, bez wody) a z innych firm się trafi mocno wodnisty i rzadki. Na przykład President i Pilos jest bardziej luźny ale jeszcze nie tak wodnisty jak te najgorsze (raz mi się zdarzyło taki kupić, chyba był z Włoszczowej).
Czy ktoś wie czy istnieje jakiś twaróg sernikowy 500g?
Ten jest chyba też 200 i 450 g
ostatnio był bez premium i bez wypasiony za 4.99,-