Niestety, ta okazja wygasła 9 sierpnia 2023.
380°
Opublikowano 8 sierpnia 2023

Mąka pszenna chlebowa TYP 750 ToTa! 5kg

12,98zł17,63zł-26%
8,99zł ·
Awatar użytkownika Unexist
Opublikowane przez
Unexist
Dołączył w 2019
2
80

O tej okazji

Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

Rewelacyjna cena za 5kg bardzo dobrej mąki pszennej chlebowej ToTa! typ 750.

W ostatnim czasie przerobiłem jej już bardzo duże ilości (kupując po ok 18zł / 5kg btw) i nigdy nie było problemów. Zawsze czysta, bez żadnych robaków.

Od siebie dodam, że jeśli chodzi o gluten to nie jest źle, spokojnie nadaje się do nawodnienia 60 - 65%. Jak na Polską mąkę pod tym względem rezultat jest dobry. Gorzej moim zdaniem radzi sobie z długą fermentacją i chyba nigdy nie pokusiłem się o garowanie w lodówce - oczywiście mam tu na myśli chleb na zakwasie, z koszyka taki jak na zdjęciu poniżej (nieskromnie dodam, że mój ). W formie zapewne bym się o to pokusił.

706680_1.jpg

Niemniej jednak przez ostatni rok sprawdziłem już niemal wszystkie Polskie mąki i wszystkie są na podobnym poziomie, więc za tę cenę, a nawet po 18zł, to ciężko jest o coś lepszego, także polecam. Sam sklep na allegro też rewelacyjny. Czego chcieć więcej?

Charakterystyka:

  • Barwa: jasna, lekko kremowa
  • Smak: delikatny, niewyczuwalny
  • Zapach: delikatny, niewyczuwalny
  • Zastosowanie: wypiek chleba, rogali, bułek, ciasta
  • Przechowywanie: suche, ciemne miejsce bez dostępu tlenu
  • Skład: Bielmo mączne pszenicy, zawiera gluten pszenny.
  • Wartość odżywcza w 100 g:wartość energetyczna: 1427 kJ wartość energetyczna: 341 kcal białko: 11,6 g błonnik: 2,9 g węglowodany: 71 g (w tym cukry: 0,5 g) tłuszcz: 1,8 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g) sól: <0,1 g
Allegro Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe

39 Komentarzy

sortowanie:
Awatar użytkownika
  1. Awatar użytkownika Dr.Musg
    Piekę chleby tylko na mąkach 2000 (Żytniej głównie, orkiszowej i pszennej - jako dodatki) i zakwasie (też żytni z 720 starter, karmiony żytnią 2000). Wychodzi znacznie smaczniej (moje odczucie) i zdrowiej. Mąk też używam głównie "To Ta" całkiem dobre są.

    Zakwas (starter) brałem stąd allegro.pl/ofe…188 taniej i więcej. (Edytowano)
    Awatar użytkownika hannax2
    Wartościowe info, dzięki
    A co z zakwasem podczas dłuższych przerw w pieczeniu, mroziłeś kiedyś zakwas czy lepiej suszyć?

    Co sądzisz o tym przepisie?
  2. Awatar użytkownika Waldek_Zcargo
    2,60 PLN/kg to rewelacyjna cena?? pomijam już koszty dostawy. W Dino jest mąka żytnia TYP 720 po 1,99/kg, więc nie widze tu żadnej okazji.
    Awatar użytkownika yelonek
    A co ma piernik do wiatraka? Podaj cenę pszennej. Btw. mąki bardzo różnią się jakościowo, więc najlepiej podaj lepszą cenę tego samego producenta, dzięki
  3. Awatar użytkownika Hewton_Hest
    Taniej w biedzie i lidlu - 2.37 zł / kg za mąkę
  4. Awatar użytkownika Szaman3
    Polska czy ukraińska?
    Awatar użytkownika M4RC1N_3K
    Polska jakość ukraińskie zboże xd
  5. Awatar użytkownika Ka_Ma
    W dostawie 4zl za kg , nie ma co sie więcej rozpisywać
  6. Awatar użytkownika Mariqa
    14805565_1.jpgTota akurat mi nie podeszła. Lepiej mi szło na Młyny Ciechanowiec. (Edytowano)
  7. Awatar użytkownika naszprezes
    Ciekawe ile w tym glifosatu z roundupu...
  8. Awatar użytkownika PNEUMA40
    Kilka dni temu mieli 10kg za 17zl.
    Awatar użytkownika Jaro_86
    Kurde nie widzilem. Szkoda
  9. Awatar użytkownika lordi
    Nie widzialem robakow w mace od 25 lat - a tutaj jako reklama na poczatku.
    Awatar użytkownika Mariqa
    Wspominasz o "otoczce", która spadła z chleba?
  10. Awatar użytkownika sebamac
    Cena dobra
  11. Awatar użytkownika Marcio
    Nazwa "chlebowa" to już marketingowy chwyt, jakby to była faktycznie chlebowa mąka to białka byłoby więcej jak 11,6g i nadawałaby się do nawodnienia większego jak 60-65%.
    Awatar użytkownika ajdfhjashfsad_asdgdfagdf
    Mam ją i nadaje się spokojnie do 70 - 80%.
  12. Awatar użytkownika Jaaa3
    Podziel się przepisem
    Awatar użytkownika Unexist
    Autor
    Przepis na podstawowy chleb jest bardzo prosty, np. na 500g mąki, 300g wody, 5-6g suchych drożdy, 10g soli. Możesz urozmaicić dodając 10g cukru i/lub 10g oliwy. Z czasem ulepszyć go dodając poolish, biga lub sponge. Ew. jeszcze słód - na taką ilość wystarczy nawet 10g.
  13. Awatar użytkownika Marsid
    Też piekę na niej chlebek, dzieki za wstawkę
  14. Awatar użytkownika Hypocist
    Polecam również zakwas od nich jak komuś nie chce się robić potem już tylko rozmnażać.
    Mąka do pizzy też jest dobra, porównywalna z kapuciakiem.
    Awatar użytkownika Unexist
    Autor
    Trochę nie rozumiem zachwytów nad ich mąką do pizzy. Owszem to co chciałem zrobić to na niej zrobiłem, ale wodę akurat słabo chłonie. Zawartość białka skandalicznie niska, bo zaledwie 9,2g - to chyba mniej niż niejedna mąka tortowa.
  15. Awatar użytkownika snail555
    jaka zawartość robaków?
    Awatar użytkownika JJey
    Właśnie w tej nic nie znalazłem, dodatkowo nie jest żółta jak ta biedronkowa.
  16. Awatar użytkownika Phas
    Używam tej mąki od roku do pieczenia chleba i jest według mnie zajebista
Awatar użytkownika