Niestety, ta okazja wygasła 21 sekund temu.
1185°
Opublikowano 26 lipca 2023

Kamień do pizzy @ Lidl

19,14zł31,90zł-40%
Stacjonarnie: Zachodniopomorskie ·
Awatar użytkownika Liqmen121
Opublikowane przez
Liqmen121
Dołączył w 2021
4
4

O tej okazji

Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

Więcej Naczynia do gotowania

Znajdź więcej okazji Naczynia do gotowania

Sprawdź więcej okazji

Odkryj więcej ofert na głównej stronie

Kamień do pizzy w dobrej cenie. Zauważona w Lidlu na Mieszka w Szczecinie.
Lidl Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe

171 Komentarzy

sortowanie:
Awatar użytkownika
  1. Awatar użytkownika Kyjo
    Kyjo
    To ta chińska ceramika z niewiadomo czego zrobiona? W tej cenie to na pewno nie szamot ani kamień lawowy. 
    Awatar użytkownika Cyganskieoko
    Cyganskieoko
    Materiał
    • 70% kordieryt, 30% kaolin
      były też wersje kamienne bez określonej specyfikacji


    lidl.pl/p/g…171

    Kordieryt – minerał z gromady krzemianów z grupy krzemianów pierścieniowych. Należy do minerałów rzadkich.Nazwa minerału wywodzi się od nazwiska Louisa Cordiera, francuskiego geologa, który jako pierwszy zajmował się badaniem kordierytu, odkryty w 1813 roku.


    Kaolin – skała osadowa zawierająca w swym składzie głównie kaolinit, a także m.in. kwarc i mikę. Nazwa skały pochodzi od chińskiej góry Gaoling, miejsca wydobywania surowca.Powstaje na skutek wietrzenia skał magmowych, metamorficznych i osadowych. Jest „tłusty” w dotyku. (Edytowano)
  2. Awatar użytkownika kaloszz1
    kaloszz1
    Wrzuci ktoś jakiś sprawdzony przepis ma dobre ciasto na pizze?
    Awatar użytkownika lukasz.konieczny
    lukasz.konieczny
    Proszę bardzo. Testowałem różne przepisy i ten zdecydowanie najlepszy do domowych wypieków w piekarniku



    Tu masz kalkulator do ciasta:
    stadlermade.com/piz…or/

    Ja zazwyczaj robię new york style bo mi bardziej podchodzi niz neapolitana


    14668904-i2owt.jpg14668904-BrweJ.jpg
    Zimna fermentacja ciasta to podstawa, żeby było jak najlepsze.

    Ciasto po wyrobieniu:
    14668904-kMLbE.jpgA tu oo dwóch dniach w lodówce
    14668904-NCvfq.jpg
  3. Awatar użytkownika nefth
    nefth
    Dobre to będzie czy nie warto?
    Awatar użytkownika erichh
    erichh
    Ja robię na blasze z dziurkami, wychodzi świetna i nie trzeba kombinować z rozgrzewaniem kamienia i przekładaniem surowej pizzy.
  4. Awatar użytkownika Piotr_88
    Piotr_88
    Mam, posiadam, polecam. Nie użyłem ani razu.
  5. Awatar użytkownika Tomasz_Ozzy
    Tomasz_Ozzy
    Sprawdźcie czy nie jest pęknięty, schować paragon bo w piekarniku też lubi pękać. Miałem dwa.
  6. Awatar użytkownika NOSACZE
    NOSACZE
    Ziomek mi pokazał jak rozgrzać kamień do pizzy do 400 stopni w zwykłym piekarniku domowym. Wystarczy przy lekko uchylonych drzwiczkach grzać kamień na opcji grilla. Gorące powietrze ucieka przez uchylone drzwiczki więc piekarnik daje pełną mocą ale nie jest w stanie osiągnąć zadanej temperatury. Najlepiej mierzyć temperaturę kaminia termometrem bezdotykowym. Jak kamień osiągnie temperaturę ok 400 stopni to wtedy wrzucamy placka na 8 minut. Najlepsza wychodzi z ciasta na zakwasie dojrzewającego 24h. (Edytowano)
    Awatar użytkownika Zatoichi
    Zatoichi
    Super. Ale 8 min cienki placek to trochę za dużo. Przy 400st.bedzie zjarany. Max 3-4min.
  7. Awatar użytkownika dzidoslav
    dzidoslav
    kto się spodziewał że nadejdą czasy że ludzię będą kupować kamienie
    Awatar użytkownika morsik2005
    morsik2005
    Dobrze że jeszcze nie jedzą
  8. Awatar użytkownika SHEEN
    SHEEN
    tego nawet nie można nazwać kamieniem - łapie i trzyma ciepło słabiej niż moja była.
  9. Awatar użytkownika damian11
    damian11
    Płyta granitowa z Castoramy. Dużo lepsza.
    Awatar użytkownika pepol
    pepol
    link?
  10. Awatar użytkownika Kitmao
    Kitmao
    Kiedys byłem zwolennikiem takiego kamienia ale odkąd sprobowałem robić na okrągłej blaszce do tarty to się wyleczyłem z kamienia. Pizza wychodzi idealnie chrupiąca i nie trzeba sie bawic z wygrzewaniem kamienai itp
    Awatar użytkownika lukasz.konieczny
    lukasz.konieczny
    Pokaż ta idealnie wypieczona pizzę
  11. Awatar użytkownika Multihobbysta
    Multihobbysta
    Bardzo długo się nagrzewa, taka pizza na swoim cieście to jest różnica ale jeśli weźmiemy pod uwagę kupną pizzę (np. Sukcesiliana moim zdaniem spoko jest) to będzie to różnica na poziomie 1 punktu w skali na 10, powiedzmy 5/10 na blaszce z papierem, a 6/10 na kamieniu. Moim zdaniem szkoda czasu na rozgrzewanie kamienia przy 1 pizzy.
    Awatar użytkownika Shiranai_
    Shiranai_
    Chyba nikt nie kupuje kamienia do pizzy, żeby móc odgrzać zapiekankę ^^'
  12. Awatar użytkownika desdemon
    desdemon
    polecam zamowic u kamieniarza z granitu na wymiar, duzo lepiej sie sprawdza :P
    Awatar użytkownika Pepe84
    Pepe84
    Polecam granit z castoramy za smieszne 30 pare ziko od pol roku na nim jade i sprawdza sie idealnie
  13. Awatar użytkownika CafeDelTom27_.
    CafeDelTom27_.
    U mnie pizza na blaszce wychodzi 7/10 a na kamieniu 9/10. Od tego czasu tylko kamień wchodzi w gre.
    Awatar użytkownika Skrzypo97
    Skrzypo97
    Podrzuć przepis proszę
  14. Awatar użytkownika STASYOU
    STASYOU
    Raczej do podpłomyka a nie pizzy xD Kupcie sobie coś grubszego na wymiar niż taki badziew - ew. stalowa płyta ( o wiele lepsza) i pamiętajcie, podstawowa zasada pieczenia w piekarniku domowym kamien/płyta pod samiutką górną grzałą rozgrzaną na turbo grillu na maxa (najlepiej nie więcej niż 4cm) (Edytowano)
    Awatar użytkownika Jamel
    Jamel
    To chyba popełniałem błąd. Dawałem zawsze na dół kamień, aby grzał się od dolnej grzałki. Dzięki za radę, spróbuję tego sposobu bo podoba mi się idea grzania mniejszej objętości (kamień prawie na cały piekarnik), no i ciepło kumuluje w górnej części piekarnika. (Edytowano)
  15. Awatar użytkownika Wojciech_Goralczyk
    Wojciech_Goralczyk
    Kamień jak kamień byle ci rozmiarowo pasował, jedni wolą okrągłe inni prostokątne, kwestia gustu, zdecydowanie dużo lepiej przypieczone od dołu niż na blasze w piekarniku a już nie mówię o grillu.
    Awatar użytkownika wasaty_1
    wasaty_1
    Grill to kiepskie urządzenie do pizzy. Grzanie tylko od dołu. Nie mylić grilla z piecem do pizzy opalanym drewnem
  16. Awatar użytkownika Ludo
    Ludo
    Hmmm, ja rozgrzewam piekarnik do 300°C i piekłem jednocześnie na kamieniu i blaszce, i jakoś na blaszce mi lepiej pasi bo cienka pizza na kamieniu mi przywarła, fakt że miałem za dużo pomidorów, ale spód taki sam i tu i tu
    Awatar użytkownika Zatoichi
    Zatoichi
    Aby pizza nie przywarła do powierzchni kamienia można posypać mąką kukurydzianą, ryżową, pszenną. Semolina wskazana.

    Kamień musu się wygrzac min 15 minut.

    Instrukcja korzystania z kamienia
    xxlgastro.pl/pl/blogs/blog/jak-uzywac-kamienia-do-pizzy/ (Edytowano)
  17. Awatar użytkownika santiago511
    santiago511
    Mam od roku i już dobre 30 pizzy przerobiłem na nim. Piekarnik mam na 280°C i żeby solidnie sie nagrzał to z 30 min trzeba poczekać. Pizze piecze 5min i wychodzi super. Bardziej chrupiąca i przez krótszy czas pieczenia także mniej wysuszona. Dodatkowo po wyjęciu kamień trzyma ciepło więc pizza tak szybko nie wystga. Jak za 25 zł jestem bardzo zadowolony
  18. Awatar użytkownika Qubus666
    Qubus666
    Za 19,14? Kamień mi z serca spadł...
  19. Awatar użytkownika dawideqqq
    dawideqqq
    W kaliszu jest?
  20. Awatar użytkownika Mulder
    Mulder
    W Krakowie gdzieś ktoś widział?
Awatar użytkownika