Niestety, ta okazja wygasła 4 lipca 2023.
887°
Opublikowano 26 czerwca 2023

Patelnia żeliwna 26 cm Kichly, 32 cm - 65,87 zł

57,29zł75,99zł-25%
8,99zł ·
Awatar użytkownika BoooB
Opublikowane przez
BoooB
Dołączył w 2016
268
1.257

O tej okazji

Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

Więcej Patelnie

Znajdź więcej okazji Patelnie

Sprawdź więcej okazji

Odkryj więcej ofert na głównej stronie

Ponownie te patelnie w świetnej cenie.
Pamiętaj, żeby wypalić patelnię przed pierwszym użyciem.
Ja dodatkowo szorowałem ją z użyciem soli, ponieważ dno jest lekko porowate.

Ta patelnia może być używana na różnych źródłach ciepła, w tym na kuchenkach gazowych, elektrycznych, indukcyjnych i ceramicznych szklanych, a także w piekarnikach. Należy zwrócić uwagę na to, że na płycie szklanej, może spowodować zadrapania powierzchni.

Kupując nową patelnię żeliwną, trzeba ją wcześniej odpowiednio przygotować do użytku. Jest to jednorazowa czynność, którą powtarzać będzie trzeba tylko wtedy, gdy naprawdę źle potraktujemy naszą patelnię (np. zostawimy na noc w zlewie z wodą z płynem do mycia).

Potrzebne będą:

  • nowa patelnia
  • płyn do mycia naczyń (tak, wyjątkowo tym razem go użyjemy)
  • gąbka ręczniki papierowe i szmatka kuchenna
  • olej roślinny lub smalec
  • piekarnik
Proces sezonowania wygląda następująco:


Rozgrzej piekarnik do 200 – 250 stopni. Wyczyść dokładnie patelnię przy pomocy gąbki oraz płynu do naczyń. Uwaga! Płynu używasz tylko przy pierwszym sezonowaniu. Nowe patelnie są bardzo często pokrywane woskiem oraz innymi substancjami ochronnymi i płyn pomoże w pozbyciu się ich. Opłucz dokładnie patelnię, a następnie wytrzyj i wysusz. Przy pomocy ręcznika papierowego nanieś na patelnię cienką warstwę oleju roślinnego lub smalcu. Pokryj nim zarówno wewnętrzną jak i zewnętrzną stronę patelni. Umieść patelnię w rozgrzanym piekarniku do góry nogami. Na spodzie piekarnika umieść arkusz folii aluminiowej (zbierze tłuszcz, który może skapywać z patelni).Przez około godzinę wypalaj patelnię w piekarniku w wysokiej temperaturze. Wyłącz piekarnik i pozwól patelni w nim wystygnąć. Gotowe!
Patelnia jest gotowa do użytku.
Tak przygotowana patelnia żeliwna będzie służyć przez lata. Co jakiś czas może okazać się, że konieczne będzie powtórzenie tego zabiegu.

Konserwacja patelni żeliwnej
Żeby nasza patelnia żeliwna służyła nam z powodzeniem na co dzień, konieczna jest jej odpowiednia konserwacja. Wystarczy trzymać się kilku zasad i okaże się, że powtórne sezonowanie nie będzie szybko potrzebne.

Codzienne postępowanie z patelnią żeliwną można sprowadzić do tych zasad:

  • po smażeniu pozwól patelni wystygnąć, nie zalewaj jej zimną wodą gdy jest bardzo rozgrzana – może to prowadzić do mikropęknięć żeliwa
  • nie używaj płynu do naczyń – wyczyść patelnie przy pomocy gąbki i wody
  • gdy coś się przypaliło i przywarło, spróbuj dodać na patelnię sól i to zetrzeć, gdy nie pomaga użyj metalowego druciaka, jednak jego użycie może się wiązać z koniecznością ponownego sezonowania
  • wytrzyj patelnię do sucha
  • natrzyj niewielką ilością tłuszczu i przykryj wnętrze ręcznikiem papierowym i przechowuj w suchy miejscu
Odpowiednio dbając o patelnię, możemy być pewni że posłuży przez długo, bez konieczności ponownego sezonowania.
Amazon.pl Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe

46 Komentarzy

sortowanie:
Awatar użytkownika
  1. Awatar użytkownika Adolf28
    Adolf28
    Za dużo zachodu z obsługą tej patelni 😁ja to wrzucam patelnie do zmywarki i nie myślę o niej a z tą to roboty więcej niż pożytku (Edytowano)
    Awatar użytkownika Pan_Pan
    Pan_Pan
    To prawda. Raz taką próbowałem do pierwszego użycia przygotować, wysmarowałem olejem, wrzuciłem do piekarnika i ja sfajczyłem xD śmierdziała tak bardzo, że finalnie trafiła do kosza. Zapewne coś spieprzyłem.
  2. Awatar użytkownika PanKam
    PanKam
    Mam takie coś ale służy jako pokrywka do garnka żeliwnego, z tej samej firmy, dopłaciłem ciut więcej i mam towar kompletny, garnek + patelnia
    14322812-owBNz.jpg (Edytowano)
    Awatar użytkownika toje
    toje
    Czekam na promkę tego zestawu
  3. Awatar użytkownika sup_tomi
    sup_tomi
    Tak tanio to chyba jeszcze nie było
  4. Awatar użytkownika b_g
    b_g
    Poważnie rozważałam, ale potem podniosłam sobie w sklepie i się wyleczyłam
    Awatar użytkownika Jedrusiek
    Jedrusiek
    Dlatego Szefowie są zawsze więksi
  5. Awatar użytkownika Pepperion
    Pepperion
    Na palenisko jak znalazł
  6. Awatar użytkownika Mastodontzemsty
    Mastodontzemsty
    To nie jest patelnia dla osoby nieświadomej w kuchni. O ten produkt trzeba dbać i wiedzieć co można na nim wykonać.
  7. Awatar użytkownika Grzesiu_omg
    Grzesiu_omg
    Winner, winner, 🐔 🍽️ zawsze plus
  8. Awatar użytkownika miszaa
    miszaa
    Super cena!
    Pasowałaby trochę większa...
    Awatar użytkownika BoooB
    BoooB Autor
    No przecież jest 32 cm.
  9. Awatar użytkownika bofff
    bofff
    ja używam na grillu, temp nawet do 400-500C i daje radę
    nie przywiera po sezonowaniu
    ziemniaki tip top, czasem większe mięso dochodzi
  10. Awatar użytkownika polemikus
    polemikus
    Mam i polecam. Jest ciężka, ma grube dno i w związku z tym równomiernie nagrzewa się. Jeśli się o nią dba (myje wyłącznie ręcznie bez detergentów i natłuszcza), to nic na niej nie przywiera i łatwo utrzymać ją w czystości.
  11. Awatar użytkownika Pffff
    Pffff
    Tak naprawdę nic nie trzeba z nią robić przed pierwszym użyciem. Nie wymaga też jakiegoś specjalnego traktowania później.
    Oczywiście, jeśli ktoś chce odprawiać te różne rytuały, to nie odradzam. Pewnie poprawia to samopoczucie, a i temat do rozmów w biurze fajny
    Podstawowa różnica między taką patelnią, a patelnią nieżeliwną jest taka, że ta jest ciężka. Mam taką 32 cm i jak masz jakiś problem z przedramieniem albo nadgarstkiem (nie wiem, typu łokieć tenisisty) to musisz uważać. Ja mam i trzymanie pełnej tej patelni w taki sposób, jak trzymam inne patelnie jest problemem. Nie przechylę jej sobie samym ruchem nadgarstka w wyciągniętej ręce.
    Dodatkowa informacja: nie nadaje się do piecyka rakietowego. Wizualnie pasuje, ale jej masa i co za tym idzie bezwładność termiczna powodują, że używanie jej w taki sposób nie ma sensu. Nie jest to kwestia rozmiaru, bo mam też mniejsze. Do RS lekka patelnia z cieńszymi ściankami zawsze będzie lepsza.
    Ogólnie polecam, bo jest super i jedzenie smakuje jakby inaczej
    Awatar użytkownika Kosmaty71
    Kosmaty71
    Dokładnie. Ta patelnia jest już przepalona z olejem fabrycznie. Trzeba ją tylko odpowiednio czyścić, ale najważniejsze, to musi być super sucha i naoliwiona. Żelazo lubi tlen (Edytowano)
  12. Awatar użytkownika Kerot
    Kerot
    Czy ktoś widział taką, tylko z grillowym dnem? Chodzi o podobny przedział cenowy
    Awatar użytkownika Sarveil
    Sarveil
    Mam podobną z grillowym dnem i szczerze mówiąc odradzam - doczyszczenie tego jest strasznie upierdliwe. Jedyne do czego teraz służy to zamykania tortilli z fajnym wzorkiem
  13. Awatar użytkownika zdzichu54
    zdzichu54
    Czy żeliwna patelnia może porysować płytę indukcyjną? Chyba od spodu tak samo ma chropowatą fakturę, nie?
    Awatar użytkownika Mastodontzemsty
    Mastodontzemsty
    Tak na indukcji trzeba uważać i to bardzo, jeśli nie masz gazu to odradzam.
  14. Awatar użytkownika Zwolay
    Zwolay
    Średnica 32 cm-waga: 32 kg
    Awatar użytkownika g_bleidd
    g_bleidd
  15. Awatar użytkownika dimmy
    dimmy
    Dzięki! Czekałam na tę promkę! Mam garnki żeliwne le creuset kupione na pchlim targu i do gotowania najlepsze! Mam nadzieję że te im dorównają
    Awatar użytkownika mariusz231
    mariusz231
    Nie dorownaja niestety.
  16. Awatar użytkownika pepe22
    pepe22
    A czy polecicie jakąś płytę żeliwną czy inną podłużną żeby można było zastosować na łączonych polach płyty indukcyjnej?
  17. Awatar użytkownika joker
    joker
    Chyba najniższa cena. Jeśli ktoś nie chce poświęcić jej minimum uwagi - mycie bez detergentów, smarowanie olejem to odradzam zakup. W innym przypadku macie niemal darmową patelnię na 30 lat użytkowania, ale nie do każdego dania. Gotowanie kwaśnych potraw odradzam.
    Awatar użytkownika mariusz231
    mariusz231
    Od kwasnych czy na smietanie bedzie rdzewiec. Patrzac na niektore zdjecia z poprzednich wstawek nawet powloka fabryczna jest docpoprawy, bo u niektorych po pierwszym gotowaniu rdza wylazi.
  18. Awatar użytkownika OGI_Lj89
    OGI_Lj89
    Mam z poprzedniej wstawki, chętnie oddam
  19. Awatar użytkownika yorg
    yorg
    Świetna do smashburgerów. Ale maksymalna satysfakcja tylko w połączeniu z palnikiem gazowym. Na indukcji oczywiście działa, ale jest wyraźna różnica między brzegiem a środkiem, nawet na największym polu. Dobrze, że mam grilla z palnikiem gazowym POLECAM

    aaaha, moja opinia jest o patelni Navaris, wygląda identycznie, ktoś wie czy to jest to samo? Jak grube jest dno? Bo im grubsze tym lepiej - ciepło lepiej sie rozchodzi (Edytowano)
  20. Awatar użytkownika Bodycount83
    Bodycount83
    Jakie są atuty używania takiej patelni? Tylko serio i z szacunkiem poproszę. Widziałem na różnych video że kucharze mają chyba często metalowe. Teflon to wiadomo że zło
    Awatar użytkownika vertix
    vertix
    -dobrze używana posłuży kilkadziesiąt lat.
    -można używać na każdym typie kuchenki w tym na przykład na ognisku
    -jest ciężka (co wydaje się minusem) ale ma przez to bardzo duża pojemność cieplną: długo trzyma i oddaje ciepło, równo się nagrzewa. Na przykład jak na taką rozgrzaną patelnie położysz zimnego steka to patelnia nie ochłodzi się zbytnio (jak np patelnie aluminiowe).
Awatar użytkownika