Niestety, ta okazja wygasła 4 minuty temu.
638°
Opublikowano 26 czerwca 2023
Chleb żytni bez drożdży 450g
Stacjonarnie: Świętokrzyskie ·
Opublikowane przez
burcio95
Dołączył w 2018
21
526
O tej okazji
Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:
Lidl przebił ofertę Aldi i zaoferował chleb o podobnym składzie w niższej cenie.
Zakupy zrobione w Lidlu w Kielcach przy ul. Popiełuszki, lecz w innych Lidlach też powinno obowiązywać. Paragon poniżej:
Zakupy zrobione w Lidlu w Kielcach przy ul. Popiełuszki, lecz w innych Lidlach też powinno obowiązywać. Paragon poniżej:
Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe
74 Komentarze
sortowanie:Nie chcesz żeby twoje pieczywo dotykało ziemi? Upiecz sobie sam, albo przerzuć się na ryż.
Można go zamrozić ale po odmrożeniu będzie czuć wyraźną różnicę.
Można też zamrozić ciasto - to akurat jest spoko bo w niczym mu nie szkodzi, tyle że to chleb foremkowy, więc trzeba by najpierw pomału odmrozić ciasto, potem nałożyć do foremek i dopiero upiec. Za dużo roboty i za długo to trwa aby się w to bawili pracownicy sklepu (odmrażanie 2-3 godziny, pieczenie godzinę).
W sklepie oni dopiekają jedynie bułki bo one się starzej bardzo szybko - przychodzą z piekarni takie na wpół upieczone i zamrożone, wtedy można je gorącym powietrzem odmrozić i dopiec do końca, zajmuje to 10 minut. Można też sprzedać takie niedopieczone/mrożone aby klient sam sobie je dopiekł piekarniku.
Karmel dla zaciemnienia tematu. To cos jak porownywac pigemntonadmiarowosc z normalną zawartością pigmentu.
Do modow, to tylko dla prowonania.
Do tego pieczywa dodaja karmel dla zaciemnienia. (Edytowano)
Sam piekę na drożdżach, drogo nie jest, pracy niewiele, jak nawet zamrozimy ćwiartkę to nie czuć, że to mrożone było. Dla chętnych przepis:
500ml wody letniej, 450g mąki pełnoziarnistej (1850, 2000), 250g mąki chlebowej (np. 650), 3 łyżeczki soli, 22g drożdży świeżych lub paczuszka 9g suchych, łyżka cukru, mieszanka ziaren 90g (sezam, siemię lniane, słonecznik). Drożdże rozmieszać palcami z cukrem (będzie to wszystko płynne), suche wsypujemy do mąki od razu. Polecam naprawdę świeże, długo używałem suche, ale od covida, gdy były braki drożdży suchych przekonałem się do świeżych. Następnie łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ręcznie lub robotem planetarnym (mam taki za około 350zł z allegro i daje radę już 3 lata). Po wyrobieniu, nie musi to być idealnie, ważne by składniki tworzyły jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na wyrośnięcie (2x objętość). Jeśli chleb będzie się wam zbytnio kruszył to trzeba będzie następnym razem nieco dłużej wyrabiać - tworzy się wtedy siatka glutenowa. Po wyrośnięciu rozgrzewamy piekarnik i naczynie do 200 stopni , może to być garnek rzymski ale ja używam naczynie żaroodporne z przykrywą (Termisil 5.1l). Po osiągnięciu tej temperatury kontynuujemy rozgrzewanie przez 5-6 minut by dobrze nagrzać naczynie. Wyciągamy dolną część naczynia, przerzucamy chleb i wstawiamy do piekarnika przykryte naczynie. Po 35 minutach ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut. Gotowe i smacznego
Opis może długi, ale to naprawdę nie jest dużo pracy przy tym. Kilka dodatkowych uwag, ja używam mąk orkiszowych, możliwe, że trzeba troszkę poeksperymentować z proporcjami mąki pełnoziarnistej i chlebowej, to też kwestia swoich preferencji. Chleb można ponacinać, nie pęknie wtedy w sposób niekontrolowany. Naczynie musi być dobrze nagrzane i przełożenie chleba powinno być dosyć sprawne by nie ostygło - samo dobre rozgrzanie naczynia wystarcza by chleb nie przywarł.