1 Komentarz
Zniżka 10% na zakupy w sklepie wybieramwino.pl
Jak w opisie, ja nie skorzystam do kwietnia.
0
Wino to trunek, który posiada tysiące odmian, smaków i aromatów. Dzięki tej różnorodności jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych napojów alkoholowych. Na polskim rynku dostępne są wina z całego świata, a dzięki licznym promocjom ich degustacja nie łączy się z nadmiernym wydatkiem. Na portalu Pepper.pl publikujemy zarówno kupony rabatowe udostępniane przez renomowanych sprzedawców, jak i aktualne informacje o najlepszych cenowych okazjach, które zbieramy z całej sieci!
Czytaj więcejStanowi dodatek uwydatniający smak potraw, doskonale smakuje degustowane samodzielnie - wino to szlachetny napój, który ma ogromną rzeszę wielbicieli. Dzieje się tak od początków ludzkości, najstarsze potwierdzone dowody na produkcję wina sięgają połowy VI tysiąclecia p.n.e. Na przestrzeni wieków wino było symbolem statusu społecznego, lekarstwem na fizyczne dolegliwości czy napojem o obrzędowym charakterze. Dziś miłośnicy dobrych trunków mogą wybierać spośród tysięcy gatunków, pochodzących z najlepszych regionów winiarskich świata.
Istnieje wiele czynników, które odpowiadają za smak wina. Najważniejszym z nich są szczepy winne, których użyto w procesie produkcji. Czy wiesz, że na świecie istnieje ponad 10000 odmian winorośli, a do wyrobu wina zatwierdzono zaledwie około 250 gatunków? Co ciekawe – niemal cała światowa produkcja opiera się na 50 szczepach. Z kilkoma najpopularniejszymi zapoznasz się dzięki poniższemu zestawieniu!
jeden z najpopularniejszych czerwonych szczepów. Powstał we Francji, w Bordeaux. Aktualnie szczep uprawiany jest na całym świecie, a smak powstającego na jego bazie wina różni się w zależności od klimatu. Cabernet z ciepłych regionów ma łagodny smak z nutą czarnej porzeczki. Wina z chłodniejszych okolic charakteryzują się aromatem czerwonej porzeczki i zielonego pieprzu. Cabernet Sauvignon pasuje do wołowiny i dań hiszpańskich, ale także do deserów z dodatkiem gorzkiej czekolady.
szlachetna odmiana winorośli, która charakteryzuje się aromatem jeżyny i czarnego pieprzu. Pochodzi z Francji, choć legendy głoszą, że została sprowadzona ze starożytnego irańskiego miasta Shiraz. Szczep popularny jest na całym świecie, a produkowane z niego wina powstają w wielu europejskich winnicach, ale także w Chile czy Stanach Zjednoczonych. Syrah podawany jest do dziczyzny, dań z grilla i jagnięciny.
szczep, który również wywodzi się z okolic Bordeaux. Jego zaletą jest uniwersalność – świetnie smakuje jako wino jednoodmianowe, ale sprawdza się także jako domieszka do innych win. Smak Merlota jest owocowy, czasem z wyczuwalną domieszką wanilii, lukrecji bądź kawy. Oprócz krajów europejskich, wina wytwarzane z tego szczepu można spotkać w Chile czy Stanach Zjednoczonych. Merlot podawany jest do pasztetów, kurczaka i wieprzowiny oraz ciast.
pochodzi z Burgundii i jest jednym z najsłynniejszych białych szczepów. Służy do produkcji lekkich i cięższych win, a ponadto stanowi jeden z głównych składników szampana. Chardonnay ma owocowy bukiet z nutami brzoskwini, cytryny i jabłka. Młode wino z winogron tego szczepu doskonale pasuje do owoców morza, starsze do kurczaka lub indyka.
wywodzi się z Niemiec, z Doliny Renu. Jest szczepem trudnym w uprawie, w związku z czym używa się go do produkcji droższych win. Rieslingowi sprzyja dłuższe leżakowanie, a jego smak bywa różny – od miodowej słodyczy, poprzez ziołowe i owocowe aromaty, aż po bardzo wytrawne odmiany. Wino podawane jest do wieprzowiny czy owoców morza, słodkie odmiany – do owocowych deserów.
jest jednym z najstarszych szczepów winnych, posiada ponad 200 odmian. Pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu, aktualnie uprawiany jest w wielu europejskich krajach, ale także w Australii i RPA. Odmiana wytrawna ma owocowy smak i podawana jest samodzielnie, jako aperitif. Serwuje się ją także do szparagów, cielęciny czy dań azjatyckich. Słodkie wina doskonale komponują się z serami.
Wino białe | Wino różowe | Wino czerwone | |
Barwa | Jasna, słomkowa, żółta aż po odcień herbaciany | Od jasnego pomarańczu aż po intensywny fiolet | Od jasnoczerwonego po ciemnowiśniowy |
Główny region | Burgundia, Dolina Loary, Alzacja, Szampania, Bordeaux | Prowansja, Dolina Loary, Navarra, Cigales, Kalifornia | Abruzja, Bordeaux, Dolina Rodanu, Rioja, Beaujolais |
Temperatura podawania | 7 - 16 stopni Celsjusza | 10-12 stopni Celsjusza | 16-18 stopni Celsjusza |
Zawartość alkoholu | 9-14% | 9-14% | 10-17% |
Do czego pasuje? | Wina wytrawne - owoce morza, sushi, drób, wina słodkie - potrawy indyjskie i tajskie, ciasta, lody | Wytrawne - lekkie dania obiadowe, pizza, ryby, owoce morza, grillowane ryby, sałatki z dodatkiem mięsa lub ryb, słodkie | Wytrawne – makarony z kremowymi sosami, dziczyzna, pieczone mięsa, dania meksykańskie, tłuste sery, półsłodkie i słodkie |
Przybliżona ilość kalorii w jednej lampce | Słodkie: 111-213 kcal, wytrawne: 107 -173 kcal | 135-195 kcal | 74-85 kcal |
Otwórz wino na godzinę przed podaniem. Pozwól, by kilka chwil oddychało, a następnie zakryj butelkę, wkładając korek do połowy.
Zadbaj o odpowiednią temperaturę - wina białe i różowe powinny mieć temperaturę 8-12 stopni, lżejsze czerwone: 12-14 stopni, natomiast ciężkie: 16-18 stopni.
Masz zamiar zaserwować gościom kilka rodzajów wina? Pamiętaj o kolejności - wina lekkie podaje się przed cięższymi, a wytrawne przed słodkimi.
Klasyczny kieliszek wypełnia się winem do 1/3, duże puchary do 1/4 objętości.
Kieliszek trzyma się za środkową część nóżki. Uchwycenie czaszy lampki powoduje niepożądane nagrzewanie się trunku.
Poniżej przedstawiamy akcesoria przydatne do picia wina:
Sztuka łączenia wina z japońskimi specjałami nie kieruje się ścisłymi regułami. Warto trochę poeksperymentować, tworząc połączenia dopasowane do indywidualnych smakowych preferencji. Klasyczną propozycją, która podkreśla smak sushi, jest riesling, uważany za uniwersalny trunek. Dobrym towarzystwem może być także wino musujące lub szampan. Koneserzy szczególnie polecają lekkie delikatne wino Prosecco Spumante lub wytrawne musujące wina hiszpańskie. Wśród propozycji sommelierów są także wina Muscat czy Chardonnay.
Pite z umiarem wino przynosi wiele zdrowotnych korzyści. Szlachetny trunek składa się z ponad 1000 różnych substancji, wśród których są witaminy oraz makro- i mikroelementy. Wino spożywane do obiadu lub kolacji pomaga szybciej przetworzyć ciężkostrawne potrawy, a zawartość garbników działa ochronnie na błonę śluzową żołądka. Obecne w winie polifenole rozszerzają tętnice, zapobiegając zatorom i zakrzepom. Naukowcy uważają, że zawarty w winie resweratrol, który jest silnym antyoksydantem, pomaga w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Wbrew powiedzeniu, że im starsze, tym lepsze - wino może ulec zepsuciu i dzieje się tak zarówno z otwartą, jak i oryginalnie zapieczętowaną butelką. Pierwszą oznaką tego, że z winem coś się dzieje jest zmiana koloru - wina czerwone brązowieją, białe ciemnieją lub stają się mętne. Innym wskaźnikiem jest octowy, ostry zapach. Najczęstszym powodem zepsucia się wina jest nadmiar światła i tlenu. Trunek w zamkniętej butelce należy przechowywać w chłodnych, zaciemnionych miejscach, w pozycji leżącej, która zapobiega wysychaniu korka. Najlepszym sposobem na przechowywanie otwartego wina jest szczelne zamknięcie butelki korkiem i umieszczenie jej w lodówce. Otwarte wino musujące warto spożyć w ciągu 1-2 dni, wina białe i czerwone przechowujemy nie dłużej niż 5-6 dni.
Wino pite w małych ilościach wspomaga trawienie. Jeżeli jednak przekraczamy zalecaną dawkę 1-2 kieliszków dziennie, warto pamiętać, że wino, podobnie jak każdy trunek, jest kaloryczne. Kaloryczność zależy od zawartości alkoholu i cukrów. Dla przykładu - półwytrawne wino Primitivo di Puglia w 100 gramach zawierać będzie ok. 180 kcal, różowe półsłodkie wino Carlo Rossi - 85 kcal, natomiast musujące wino Prosecco to ok. 68-75 kcal. Najmniej kaloryczne jest wino bezalkoholowe - lampka napoju to zaledwie 12-15 kcal.
Najwięcej antyoksydantów, czyli związków, które zwalczają wolne rodniki, znajduje się w czerwonym winie. Dzieje się tak dlatego, że do produkcji czerwonego wina używa się całych gron wraz z łodyżkami, skórką i pestkami, a to właśnie one są najbogatszym źródłem cennych polifenoli.
Uwielbiasz wieczorny relaks z lampką dobrego wina w dłoni, ale na markowe trunki możesz pozwolić sobie rzadko? Nie rezygnuj z przyjemności, tylko skorzystaj z jednej z wielu okazji na tańsze zakupy! Różnorodną ofertę przedstawiają popularne markety - wino Lidl i wino Biedronka to duży wybór i bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Pod uwagę należy wziąć także cotygodniowe promocje, podczas których popularne wino Maryjka, czyli reński Liebfraumilch czy francuskie Bordeaux można kupić o 15-20% taniej. Warto odwiedzać także sklepy z winem, prowadzące sprzedaż online. Oprócz częstych rabatów winnica.pl czy wina.pl proponują klientom korzystne cenowo zestawy, dzięki którym można wypróbować trunki z różnych szczepów. Większe zakupy opłaca się zaplanować pod koniec listopada - ceny w Black Friday i Cyber Monday spadają nawet o 50%! Na portalu Pepper.pl na bieżąco znajdziesz informacje o najciekawszych promocjach oraz zweryfikowane kupony rabatowe, które znacznie obniżą cenę ulubionego wina!
Moda na picie wina zakorzeniła się w Polsce na dobre. Rodacy coraz częściej poszukują nowych smaków i aromatów, sięgając po wina z najdalszych zakątków globu. Dzięki swojej różnorodności wino może zachwycić zarówno wytrawnych smakoszy, jak i osoby, które stronią od napojów alkoholowych. A spotkanie z przyjaciółmi przy lampce dobrego wina to jeden z najprostszych, a zarazem sprawdzonych sposobów na świetną zabawę!