Niestety, ta okazja wygasła 28 grudnia 2022.
649° Zakończono
64
Opublikowano 28 listopada 2022

Wok ze stali węglowej JADE TEMPLE 45 cm

103,84zł139,90zł-26%
Darmowa dostawa · Amazon.pl Okazje
Avatar
Opublikowane przez BoooB
Dołączył w 2016
156
734

O tej okazji

Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

30 dniowy okres próbny 𝗔𝗺𝗮𝘇𝗼𝗻 𝗣𝗿𝗶𝗺𝗲 (darmowa dostawa, dostęp do VOD i inne) aktywujecie tutaj
Na Allegro 139,90. Produkty tej firmy na Allegro mają dobre opinie, na Amazonie to nowość. Cena bardzo dobra jak za tak duży wok.
Ze względu na okrągłe dno - TYLKO DO KUCHENEK GAZOWYCH.

WYPALANIE WOKA

Surowy (zaraz po zakupie) wok ze stali węglowej należy poddać procesowi wypalania. Stal pod wpływem podgrzewania zaczyna pokrywać się czarną powłoką, która staje się naturalną warstwą zabezpieczająca przed rdzewieniem i przywieraniem smażonych składników. Aby przyśpieszyć formowanie się powłoki, przed rozpoczęciem użytkowania należy wok poddać procesowi wypalania.

Wypalanie (przed pierwszym użyciem):

  • Zmyć dokładnie powłokę zabezpieczającą wok przy pomocy szorstkiego zmywaka i gorącej wody z płynem.
  • Wysuszyć dokładnie wok (można postawić go na chwilę na gazie).
  • Natrzeć całe wnętrze woka niewielką ilością oleju roślinnego.
  • Wstawić woka na jak największy gaz i podgrzewać aż dno zrobi się czarne, następnie trzymając woka za rączkę opalać wszystkie ścianki woka aż całe wnętrze zrobi się czarne. Aby polepszyć efekt możemy w trakcie wypalania dodać trochę oleju: przy pomocy papieru kuchennego zamoczonego w oleju, natrzeć całe wnętrze woka (aby uniknąć poparzenia papier możemy trzymać szczypcami kuchennymi).
  • W razie potrzeby powtarzamy całą czynność, aż wnętrze woka pokryje się czarną, błyszcząca powłoką.
  • Wypalanie należy przeprowadzać w dobrze wentylowanym pomieszczeniu (wytwarzają się spore ilości dymu). Najlepiej zamknąć drzwi do kuchni, włączyć wyciąg kuchenny, ewentualnie otworzyć okno.
Film instruktażowy z opalania woka


Konserwacja (po każdym użyciu):

  • Zaraz po każdym użyciu należy dokładnie wyszorować wok specjalną bambusowa szczotką lub szorstkim zmywakiem, samą woda bez użycia detergentów. Dokładnie osuszyć (stawiając krótko na gazie).
  • Natrzeć wnętrze woka niewielka ilością oleju, podgrzać lekko na gazie w celu zakonserwowania czarnej, błyszczącej powłoki. Wytrzeć nadmiar oleju.
  • Taki sposób konserwacji zabezpieczy wok przed rdzewieniem i przygotuje go do kolejnego użycia.
Woka nie można zniszczyć jeżeli zaniechałeś konserwacji i cały zardzewiał, należy go dokładnie wyczyścić metalowym zmywakiem (a nawet można użyć papieru ściernego) i przeprowadzić konserwację jak na nowym naczyniu.
Amazon.pl Więcej szczegółów na Amazon.pl
Poradnik zakupowy Amazon możecie znaleźć TUTAJ
Aktualizacje społecznościowe
Okazje Black Friday 2023

64 Komentarze

sortowanie:
Avatar
  1. Avatar
    Stalowy najlepszy. Tylko pamiętajcie żeby go wcześniej "przygotować" do użytkowania - dużo tutoriali na YT "how to season wok before first use"

    Np


    W skrócie
    1. dobrze szorujemy
    2. Rozgrzewamy wok (zacznie lekko zmieniać kolor na ciemniejszy, fioletowy, a potem wróci do srebrnego)
    3. Chłodzimi
    4. Olejujemy - znowu rozgrzewamy delikatnie, nalewamy trochę oleju (rafinowany, któremu nie straszne wysokie temperatury moze być rzepak albo słonecznik) i szmatką rozprowadzamy po całosci ciagle grzejąc aż do uzyskania dymu i wypalenia oleju
    5. Ten krok możemy powtórzyć 2-3 razy powodując że wok będzie miał więcej warstw wypalonego tłuszczu który daje efekt nieprzywierania
    6. Myjemy i gotowe (Edytowano)
    Avatar
    Myjemy bez płynu do naczyń?

    Ja tak obecnie myję swoją patelnię Florina z teflonem. I tak raz na miesiąc, ponieważ normalnie przecieram tylko ręcznikiem papierowym.

    (Mamy z Żoną próbę: dwie identyczne patelnie, ona myję płynem do naczyń i żółtą stroną gąbki, a ja tylko ręcznikiem papierowym)
  2. Avatar
    Da radę to używać na zwykłej płycie gazowej z palnikiem WOK?
    Avatar
    Taki mam zestaw po kilku latach prób i błędów.

    1. Płyta gazowa SIEMENS EC7A5RB90 - ma środkowy palnik o mocy 5KW
    2. Zdjęta z palnika zewnętrzna korona (palnik ma czujnik przy małej koronie)
    3. Dwie obręcze o różnych średnicach znitowałem ze sobą i ustawiłem odwrotnie
    4. Na tym stoi duży wok i można robić prawdziwe stir-fry.

    Osobiście, nie polecam woka z tej "okazji" - znacznie lepszy i poręczniejszy jest taki z drewnianą rączką.

    11736016-3Br53.jpg (Edytowano)
  3. Avatar
    Czy porządny żeliwny wok będzie gorszy od takiego stalowego? (Edytowano)
    Avatar
    Oczywiście tak. Żeliwny za wolno się nagrzewa, za ciężki, za trudny w utrzymaniu.
    Restauracje chińskie nie używają do smażenia żeliwnych woków, a restauracje ogólnie - żeliwnych patelni. Nie ma to najmniejszego sensu.
    Żeliwnych naczyń (patelni, półmisków itp.) używa się najwyżej do podawania dań.

    Woki służą do szybkiego smażenia. Naczyń żeliwnych używa się do długich obróbek termicznych.

    Skąd w ogóle w Twoim komentarzu pojawiło się słowo "porządny"?
    Nie mylmy słów "porządny" z "ciężki". Za chwilę pomylisz "bezpieczny samochód" z "Polonez". (Edytowano)
  4. Avatar
    Produkt tylko na Europę centralną, na zachodnią produkt kompletnie nieopłacalny (powinni tego tam zabronić...)
  5. Avatar
    Uważajcie z tym wypalaniem xD Myślałem, że jest git, a potem wpada sąsiadka z krzykiem, co się u mnie pali xD Nie polecam tego robić, jak nie macie okapu xD
  6. Avatar
    Raz, że na woka trzeba mieć duży ogień (są jakieś nakładki na palniki do kuchenek gazowy, ale to takie protezy...), dwa stal węglowa rdzewieje nawet jeśli po umyciu ją dokładnie osuszysz (np. na ogniu). Wystarczy para jaka się robi w kuchni podczas gotowania i już będą pomarańczowe plamki. Jedyna opcja, to natłuszczanie po każdym użyciu. A później trzeba jeszcze znaleźć miejsce, żeby to bydle gdzieś zawiesić...
    Avatar
    Palnik z podwójną korona daje radę, choć oczywiście nie jest to silnik rakietowy jakie miewają knajpie.
    Po umyciu delikatnie wystarczy natłuścić(ja przecieram ręcznikiem papierowym w oleju i trochę podgrzewam)
    Fakt że sporo z tym roboty ale produkt końcowy jest zupełnie inny
  7. Avatar
    I to jest wok, a nie jakieś popierdółki z Ikei z teflonem
  8. Avatar
    Kurcze powiadomienie przeczytałem worki ze stali węglowej, i tak myślę do czego takie wytrzymałe worki?!
  9. Avatar
    Jakie zalety ma takie naczynie względem zwykłych z powłoką teflonową itp.? To wypalanie wygląda jak dość upierdliwy proces, dlatego się zastanawiam co zyskujemy.
    Avatar
    Patelnie z powłokami mają ograniczenia temperaturowe(zwykle 190-230 stopni w zależności od patelni). Po przekroczeniu jest drastycznie większa szansa, że będziesz jadł teflon, czy inną powłokę. Na teflonie ciężko jest zrobić stiry firy (ewentualnie bardzo małe ilości) bo przy niskiej temperaturę warzywa się gotują, duszą a nie samżą.
  10. Avatar
    Za ok 50PLN kupiłem woka na kuchenke indukcyjną. Gaz jest trujący. I nie firmy Tefal bo wok firmy Tefal to wieksza patelnia, która się do niczego nie nadaje. 3 lub 5 lat gwarancji na sprzęt11740440-k86jx.jpg.
    Avatar
    Gaz jest trujący

    Rozwiniesz co masz na myśli?
  11. Avatar
  12. Avatar
    Na Khaosan Road lepiej smakuje.
  13. Avatar
    I ordered the wooooooooooooooooook to Poland.
  14. Avatar
    ja bym nie brał bez rączki-zostaje tylko operowanie łopatką.
    Avatar
    Obejrzyj sobie jak takich używają w restauracjach azjatyckich.
  15. Avatar
    Jak dla mnie jedyny plus kuchenki gazowej względem indukcji - można użyć woka z prawdziwego zdarzenia.
  16. Avatar
    przy tym wypalaniu raka można dostać i otwarte okno niewiele da, btw po co to wogole na głowe jako kask?
    Avatar
    Tak tak od jednorazowego wypalenia patelni dostaniesz raka. Dobrze się czujes?? (Edytowano)
  17. Avatar
    Nada się do indukcji?
    Avatar
    Musisz szukać z płaskim dnem
  18. Avatar
    Jak to postawić na gazie, trzeba chyba ognisko rozpalić w domu, i cegłami obłożyć.
  19. Avatar
    Czy ta stal na pewno jest węglowa??? 😁
    Avatar
    I to jest dobre pytanie. W opisie stal stopowa.
  20. Avatar
    Całkiem dobrze też się sprawuje z indukcją Hendi (coś takiego: amazon.pl/dp/…f9a)
Avatar