Niestety, ta okazja wygasła 28 grudnia 2022.
649° Zakończono
64 Opublikowano 28 listopada 2022
Wok ze stali węglowej JADE TEMPLE 45 cm


O tej okazji
Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:
30 dniowy okres próbny 𝗔𝗺𝗮𝘇𝗼𝗻 𝗣𝗿𝗶𝗺𝗲 (darmowa dostawa, dostęp do VOD i inne) aktywujecie tutaj
Na Allegro 139,90. Produkty tej firmy na Allegro mają dobre opinie, na Amazonie to nowość. Cena bardzo dobra jak za tak duży wok.
Ze względu na okrągłe dno - TYLKO DO KUCHENEK GAZOWYCH.
WYPALANIE WOKA
Surowy (zaraz po zakupie) wok ze stali węglowej należy poddać procesowi wypalania. Stal pod wpływem podgrzewania zaczyna pokrywać się czarną powłoką, która staje się naturalną warstwą zabezpieczająca przed rdzewieniem i przywieraniem smażonych składników. Aby przyśpieszyć formowanie się powłoki, przed rozpoczęciem użytkowania należy wok poddać procesowi wypalania.
Wypalanie (przed pierwszym użyciem):

Konserwacja (po każdym użyciu):
Ze względu na okrągłe dno - TYLKO DO KUCHENEK GAZOWYCH.
WYPALANIE WOKA
Surowy (zaraz po zakupie) wok ze stali węglowej należy poddać procesowi wypalania. Stal pod wpływem podgrzewania zaczyna pokrywać się czarną powłoką, która staje się naturalną warstwą zabezpieczająca przed rdzewieniem i przywieraniem smażonych składników. Aby przyśpieszyć formowanie się powłoki, przed rozpoczęciem użytkowania należy wok poddać procesowi wypalania.
Wypalanie (przed pierwszym użyciem):
- Zmyć dokładnie powłokę zabezpieczającą wok przy pomocy szorstkiego zmywaka i gorącej wody z płynem.
- Wysuszyć dokładnie wok (można postawić go na chwilę na gazie).
- Natrzeć całe wnętrze woka niewielką ilością oleju roślinnego.
- Wstawić woka na jak największy gaz i podgrzewać aż dno zrobi się czarne, następnie trzymając woka za rączkę opalać wszystkie ścianki woka aż całe wnętrze zrobi się czarne. Aby polepszyć efekt możemy w trakcie wypalania dodać trochę oleju: przy pomocy papieru kuchennego zamoczonego w oleju, natrzeć całe wnętrze woka (aby uniknąć poparzenia papier możemy trzymać szczypcami kuchennymi).
- W razie potrzeby powtarzamy całą czynność, aż wnętrze woka pokryje się czarną, błyszcząca powłoką.
- Wypalanie należy przeprowadzać w dobrze wentylowanym pomieszczeniu (wytwarzają się spore ilości dymu). Najlepiej zamknąć drzwi do kuchni, włączyć wyciąg kuchenny, ewentualnie otworzyć okno.

Konserwacja (po każdym użyciu):
- Zaraz po każdym użyciu należy dokładnie wyszorować wok specjalną bambusowa szczotką lub szorstkim zmywakiem, samą woda bez użycia detergentów. Dokładnie osuszyć (stawiając krótko na gazie).
- Natrzeć wnętrze woka niewielka ilością oleju, podgrzać lekko na gazie w celu zakonserwowania czarnej, błyszczącej powłoki. Wytrzeć nadmiar oleju.
- Taki sposób konserwacji zabezpieczy wok przed rdzewieniem i przygotuje go do kolejnego użycia.

Poradnik zakupowy Amazon możecie znaleźć TUTAJ
Aktualizacje społecznościowe
64 Komentarze
sortowanie:Np
W skrócie
1. dobrze szorujemy
2. Rozgrzewamy wok (zacznie lekko zmieniać kolor na ciemniejszy, fioletowy, a potem wróci do srebrnego)
3. Chłodzimi
4. Olejujemy - znowu rozgrzewamy delikatnie, nalewamy trochę oleju (rafinowany, któremu nie straszne wysokie temperatury moze być rzepak albo słonecznik) i szmatką rozprowadzamy po całosci ciagle grzejąc aż do uzyskania dymu i wypalenia oleju
5. Ten krok możemy powtórzyć 2-3 razy powodując że wok będzie miał więcej warstw wypalonego tłuszczu który daje efekt nieprzywierania
6. Myjemy i gotowe (Edytowano)
Ja tak obecnie myję swoją patelnię Florina z teflonem. I tak raz na miesiąc, ponieważ normalnie przecieram tylko ręcznikiem papierowym.
(Mamy z Żoną próbę: dwie identyczne patelnie, ona myję płynem do naczyń i żółtą stroną gąbki, a ja tylko ręcznikiem papierowym)
1. Płyta gazowa SIEMENS EC7A5RB90 - ma środkowy palnik o mocy 5KW
2. Zdjęta z palnika zewnętrzna korona (palnik ma czujnik przy małej koronie)
3. Dwie obręcze o różnych średnicach znitowałem ze sobą i ustawiłem odwrotnie
4. Na tym stoi duży wok i można robić prawdziwe stir-fry.
Osobiście, nie polecam woka z tej "okazji" - znacznie lepszy i poręczniejszy jest taki z drewnianą rączką.
Restauracje chińskie nie używają do smażenia żeliwnych woków, a restauracje ogólnie - żeliwnych patelni. Nie ma to najmniejszego sensu.
Żeliwnych naczyń (patelni, półmisków itp.) używa się najwyżej do podawania dań.
Woki służą do szybkiego smażenia. Naczyń żeliwnych używa się do długich obróbek termicznych.
Skąd w ogóle w Twoim komentarzu pojawiło się słowo "porządny"?
Nie mylmy słów "porządny" z "ciężki". Za chwilę pomylisz "bezpieczny samochód" z "Polonez". (Edytowano)
Po umyciu delikatnie wystarczy natłuścić(ja przecieram ręcznikiem papierowym w oleju i trochę podgrzewam)
Fakt że sporo z tym roboty ale produkt końcowy jest zupełnie inny
Rozwiniesz co masz na myśli?