Niestety, ta okazja już wygasła
Urzadzenie do Sous-Vide @ Lidl
128° Zakończono

Urzadzenie do Sous-Vide @ Lidl

18
sty 4. 2017
Do kupienia w Lidlu od 05.01

Na Allegro (pod marką Severin, ale wygląda na to samo) najtaniej za 499zł.
Sam sposób gotowania serdecznie polecam! :-)
Aktualizacje społecznościowe
  • gotowanie w temperaturze 40-99°C (regulacja co 1°C)
  • z 2 separatorami do odkładania potraw
  • do gotowania w niskich temperaturach, podgrzewania i utrzymywania w cieple
  • wyjmowany, aluminiowy garnek wewnętrzny z powłoką zapobiegającą przywieraniu
  • wyświetlacz LED, 24-godzinny timer
  • obudowa ze szczotkowanej stali szlachetnej
  • możliwość gotowania kilku potraw jednocześnie
  • 3 lata gwarancji
GOTOWANIE SOUS-VIDE
to nowoczesna metoda gotowania żywności w szczelnie zamkniętym worku próżniowym, w niskiej temperaturze, w kąpieli wodnej. Przygotowana żywnosć zachowuje substancje smakowo-zapachowe, witaminy oraz aromaty.


Severin SV 2447 wygląda identycznie i kosztuje około 500zł (to najprawdopodobniej to samo urządzenie!).

Lidl OkazjeLidl gazetka

Grupy

Najlepsze komentarze
Mnie nie do końca przekonuje to gotowanie w workach plastikowych. Nie chce mi się wierzyć, że to do potraw się nie przedostaje...
Edytowane przez: "wordlord" gru 29. 2016
18 Komentarzy
to teraz jeszcze palnik jakiś dokupić żeby mięso zarumienić na koniec
Maciej.Kaczyski29/12/2016 17:35

to teraz jeszcze palnik jakiś dokupić żeby mięso zarumienić na koniec


...i pakowarkę próżniową, bo bez tego gotowanie sous-vide nie ma sensu...
Mnie nie do końca przekonuje to gotowanie w workach plastikowych. Nie chce mi się wierzyć, że to do potraw się nie przedostaje...
Edytowane przez: "wordlord" gru 29. 2016
wordlord29/12/2016 20:04

Mnie nie do końca przekonuje to gotowanie w workach plastikowych. Nie chce …Mnie nie do końca przekonuje to gotowanie w workach plastikowych. Nie chce mi się wierzyć, że to do potraw się nie przedostaje...


gotujesz w 50-70 stopniach, więc problemu nie powinno być żadnego
jakby co to producentem tego cacka jest Severin
Lologru 29. 2016

...i pakowarkę próżniową, bo bez tego gotowanie sous-vide nie ma sensu...


jest również w gazetce po 149
aluminiowy garnek ?
Bardzo ciekawa forma przygotowania posiłków. Niezbędna jest zgrzewarka do folii, ktoś też wspominał o palniku- może się przydać do mięs (tyle, że zazwyczaj opala się przed a nie po). Na co dzień używam wolnowaru, ale takie urządzenie to jest poziom wyżej.
Maciej.Kaczyski04/01/2017 12:15

gotujesz w 50-70 stopniach, więc problemu nie powinno być żadnego

Możesz rozwinąć temat? Te 50 do 70 stopni to jednak sporo, a na pewno podnosi poziom przenikania cząsteczek z folii do jedzenia. Może są folie które nie są szkodliwe, z chęcią bym się o nich dowiedział.
wordlord04/01/2017 16:17

Możesz rozwinąć temat? Te 50 do 70 stopni to jednak sporo, a na pewno po …Możesz rozwinąć temat? Te 50 do 70 stopni to jednak sporo, a na pewno podnosi poziom przenikania cząsteczek z folii do jedzenia. Może są folie które nie są szkodliwe, z chęcią bym się o nich dowiedział.


No temperatura zależy głównie od tego co chcesz gotować. Ryby to jakieś 50 stopni, ale do warzyw trzeba ok. 70 dać. W zależności od składu torebki są różne temperatury graniczne, od których jakieś polimery faktycznie mogą się odłączyć. Ale podejrzewam, że te folie robione specjalnie do sous vide, mają temperaturę szklenia odpowiednio wysoką.
Niestety, nie mam pod ręką informacji ile naprawdę musiałbyś takich torebek rozpuścić, żeby to zaczęło być szkodliwe dla zdrowia. Pewnie sporo w krótkim okresie czasu.
wordlord04/01/2017 16:17

Możesz rozwinąć temat? Te 50 do 70 stopni to jednak sporo, a na pewno po …Możesz rozwinąć temat? Te 50 do 70 stopni to jednak sporo, a na pewno podnosi poziom przenikania cząsteczek z folii do jedzenia. Może są folie które nie są szkodliwe, z chęcią bym się o nich dowiedział.



Torebki do gotowania sous-vide muszą spełniać normę 2002/72/EC (eur-lex.europa.eu/leg…XT/?uri=URISERV%3Al21301)
Swoją drogą przecież pieczesz w folii aluminiowej, rękawach do pieczenia (też worek) czy też smażysz na innym teflonie i to w dużo wyższych temperaturach.
Co do palnika, to można też wykorzystać po prostu patelnię czy grilla, ja używam rzeczywiście palnika (choć takiego do lutowania ;-)
emarcin04/01/2017 17:35

Torebki do gotowania sous-vide muszą spełniać normę 2002/72/EC (ht …Torebki do gotowania sous-vide muszą spełniać normę 2002/72/EC (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=URISERV%3Al21301)Swoją drogą przecież pieczesz w folii aluminiowej, rękawach do pieczenia (też worek) czy też smażysz na innym teflonie i to w dużo wyższych temperaturach.Co do palnika, to można też wykorzystać po prostu patelnię czy grilla, ja używam rzeczywiście palnika (choć takiego do lutowania ;-)

​Tylko, że ta norma jest ustalana przy temperaturze 40 stopni i czasu kontaktu jedna godzina, troche kiepsko jak ma takie wykorzystanie.
Jesli zaś chodzi o to co robię w domu to skąd to wiesz? Rękawków nigdy nie używałem, z folii zrezygnowałem jakiś miesiąc temu, bo wtedy przestałem badania na jej temat. Nie używam patelni z teflonem tylko ceramiczne, więc po co te argumenty. Co więcej nawet jeśli bym je stosował to jeszcze nie powód bym wprowadzał kolejny potecjalnie szkodliwy element do diety.
Maciej.Kaczyskisty 4. 2017

No temperatura zależy głównie od tego co chcesz gotować. Ryby to jakieś 50 …No temperatura zależy głównie od tego co chcesz gotować. Ryby to jakieś 50 stopni, ale do warzyw trzeba ok. 70 dać. W zależności od składu torebki są różne temperatury graniczne, od których jakieś polimery faktycznie mogą się odłączyć. Ale podejrzewam, że te folie robione specjalnie do sous vide, mają temperaturę szklenia odpowiednio wysoką. Niestety, nie mam pod ręką informacji ile naprawdę musiałbyś takich torebek rozpuścić, żeby to zaczęło być szkodliwe dla zdrowia. Pewnie sporo w krótkim okresie czasu.

​odpowiedź wyżej, nie mogłem na komórce dodać Cię do odpowiedzi:-(
wordlordsty 10. 2017

​Tylko, że ta norma jest ustalana przy temperaturze 40 stopni i czasu ko …​Tylko, że ta norma jest ustalana przy temperaturze 40 stopni i czasu kontaktu jedna godzina, troche kiepsko jak ma takie wykorzystanie. Jesli zaś chodzi o to co robię w domu to skąd to wiesz? Rękawków nigdy nie używałem, z folii zrezygnowałem jakiś miesiąc temu, bo wtedy przestałem badania na jej temat. Nie używam patelni z teflonem tylko ceramiczne, więc po co te argumenty. Co więcej nawet jeśli bym je stosował to jeszcze nie powód bym wprowadzał kolejny potecjalnie szkodliwy element do diety.



Nie chodziło mi personalnie o Ciebie, tylko o fakt, że z takich rzeczy wiele osób korzysta na co dzień, na całym świecie, więc wyluzuj ;-)
Jestem wyluzowany, po prostu chciałem wytłumaczyć jak się u mnie gotuje. Napisałeś w odpowiedzi używając zwrotu do mnie, więc myślałem, że to personalny zwrot. Wiem, że wiele osób używa tych produktów i tu się zgadzam.
Gdzie to kupić ? w warszawie który lidl

Edytowane przez: "maxim1955" sty 14. 2017
Lolo29/12/2016 17:56

...i pakowarkę próżniową, bo bez tego gotowanie sous-vide nie ma sensu...


Przeciez zanurzone produkty w worku poprzez cisnienie same wypuszcza powietrze. To rozwiazanie jest czasami korzystniejsze gdy produkt podgrzewany uwalnia gaz. Otwarty worek wystający bezpiecznie ponad ciecz powinien wystarczyć . Używam innej marki sous vide i mój największy problem to obciążenie ,tak by produkt by l stałe zanuzony. Polecam do stekow , warzyw. Wyprobowalem kilkanaście przepisów i potrawy są soczyste i w smaku intensywne. Jeśli chcesz nadać tekstury posiłków, rzuć na rozgrzaną patelnię na chwilkę. Sporo materiałów jest o tym w sieci
Prześlij Komentarz
Avatar
@
    Tekst