Niestety, ta okazja już wygasła
Świetna mąka na pizzę włoską- Basia typ 00, 1 kg, promocja w Carrefour
487° Zakończono

Świetna mąka na pizzę włoską- Basia typ 00, 1 kg, promocja w Carrefour

3,35zł4,19zł-20%Carrefour Okazje
94
mar 31. 2019

Ta okazja wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

Pizza....któż jej nie lubi , przygotowywana na milion sposobów. Sekretem dobrej pizzy- nie jest to tajemnicą- obok samego przepisu, jest przede wszystkim ciasto, a jego składnikiem podstawowym oczywiście mąka, do tego szczypta serca, gramów kilka cierpliwości, pożądaną ilość pozostałych skladnikow i mamy radość podniebienia na talerzu .
Nie ma to jak samodzielnie przygotowana pizza i ten zapach pieczonej własnej pizzy roznoszący się po domu....

149582.jpgPosłużę się dosadnym tekstem znalezionym w necie ( z lekką korektą wybranych słów):

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego pizza w pizzerri jest tak za..bista i za żadne skarby świata nie wychodzi wam taka w domu? Próbowałeś "pizza by RS" "real italian pizza recipie" i innych porad, ale dalej nie to? Dlaczego pomimo najlepszego, gotowanego godzinami sosu, używania mozarelli, oliwy, pieczenia na samym dole piekarnika brakuje jej "tego czegoś"? Że pomimo chamskich składników nawet z kiepskiej pizzeri pizza wychodzi prze ..uj, a wasza smakuje jak spieczona drożdżówka?

Sekretem nie jest żaden nagrobek do piekarnika ("pizza stone" - chociaż zdecydowanie ułatwia pieczenie), ani super-duper-mozarella. Sekretem jest...


...a właściwie z pomocą przychodzi ..Basia.
149582.jpg
Sam osobiście robię pizzę. Zazwyczaj na zwykłej mące. Ostatnio jednak miałem przyjemność kosztować wersji na tej właśnie Basi i przyznam, że jest bardzo dobra. Od dziś Basia jest moją .... dobrą
"przyjaciółką"
Typ 00 to mąka włoska, bardzo drobno mielona, na pył. Najbardziej bogata w gluten, wysokoelastyczna, całkowicie wyczyszczona z otrębów. Śnieżnobiała. Świetna na pizzę, ravioli, lekkie włoskie bułki i chleby, np. foccacia.

Dziś dostępna w niższej cenie.
O szczegółach rozkosznej Basi poczytasz tu:
basiazsercem.pl/twoje-basie/na-pizze-wloska/

Tu znajdziesz jeden z przepisów na ciasto:
kuchnia-domowa.pl/porady/przygotowywanie-produktow/460-ciasto-na-pizze
149582.jpg
Zakupić mozna i w necie

149582-d5r3w.jpg
info:
149582.jpg
przepis z opakowania:
149582.jpg
Regularna cena w Tesco czy Leclercu 4,2-5 zł.
Kiedyś kupiłem w Auchan jakąś specjalną do pizzy za 7 zł/ 0,5kg , lecz nie była specjalna jakoś, a z Basi jest w smaku taka jak w najlepszej pizzerii.
------
Mój zachwyt tą mąką wynika z faktu, że dotychczas robiłem pizzę że zwykłej tortowej mąki.
Kiedyś próbowałem jakiejś specjalnej za dużo większe pieniądze, ale nie przypadła mi do gustu. Nie mam odniesienia do innych "zerówek". Basia mi po prostu "leży".
P.S. najbardziej lubię grube ciasto, 1-2 cm.
Aktualizacje społecznościowe
Carrefour OkazjeCarrefour gazetka

Grupy

Najlepsze komentarze
KarolGr31/03/2019 18:58

@Zatoichi daję plus. Polecisz jakiś przepis, który masz sprawdzony z tą mąk …@Zatoichi daję plus. Polecisz jakiś przepis, który masz sprawdzony z tą mąką ?


zatem podaję (nie jest to jakiś wyszukany, ale osobiście sprawdzony):
przepis na 2 średnie blachy pizzy:
składniki: 0,5 kg mąki, 50g drożdzy, 300 ml (ciepłej wody), łyżeczka cukru (najlepiej pudru), łyżeczka płaska soli, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, składniki na ciasto - kto co lubi i w jakiej chce ilości.
A teraz przygotowanie:
na początku samej "przygody" zaopiekować się drożdżami, tj. w większej miseczce pokruszyć drożdze, dodać cukier puder, ciutkę wody i całość namiętnie wymieszać, aż składniki się połączą, odstawić na boczek na 10-15 minut, aż drożdże swoją robotę zaczną wykonywać, co stwierdzimy po intensywnym pienieniu się i podniesieniu poziomu tego zaczynu.
Z kolei mąkę odmierzyć (zazwyczaj są to dwa kubki z czubem), przesiać ją przez sitko (aby powietrza nabrała) do większej miski ( 2-3 lub 4x większej objętościowo od masy zastosowanych składników, aby miejsce na swobodny wzrost ciasta pozostawić).
Następnie do mąki dodać: sól, oliwę, zaczyn drożdżowy, no i wodę (taka o temp. 35-45 stopni idealna).
No i teraz potrzebna nam "para" w rękach, bowiem będziemy się siłować z wyrobieniem ciasta. Mieszamy gnieciemy, mieszamy gnieciemy ponownie i tak przez 5-10 minut, aż konsystencja jego będzie jednolita. Powinno nie przylepiać się specjalnie do palców, a jeśli już to dosypmy ciut mąki.
Jeśli już poczujemy zmęczenie mięśni i ciasto będzie w naszej ocenie jednolite, znaczy to, że czas położyć je "pod kołderkę" i dać czas na wyrośnięcie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i ustawiamy w spokojne , ciepłe (nieprzewiewne , aby nie przeziębić ciasta) miejsce na czas 1-2 h.
Jak nam ciasto będzie "krzyczeć", że się nie mieści , znaczy to , że czas jego już nastał.
W międzyczasie, jak ciasto sobie dojrzewa, możemy przygotować podkład pomidorowy do pizzy. Można różnie, np posmarować z lekka samym koncentratem, można keczupem, ale można też zrobić pastę- do tego użyć można passaty, którą wylewamy na rozgrzaną patelnię, ją podgrzewamy razem z posiekanym czosnkiem (jak ktoś lubi, 1-2 ząbki) i z bazylią i oregano (mogą być suszone lub świeże), trwa to na średnim ogniu 2-3 minuty. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Jak już ten etap mamy za sobą to przygotowujemy składniki wierzchnie w ilościach i rodzaju jaki lubimy (ser żółty wszelakiego rodzaju, mozarella, wędliny, kurczak, tuńczyk, owoce morza, ananasy, kukurydzę, boczek, szynkę, jajko, oliwki, pomidory suszone, cebulę i czego tam jeszcze dusza zapragnie).
Jak mamy już ciasto i składniki wierzchnie to wypijamy pół lampki czerwonego wina (młodsi soczek jabłkowy), aby wzmocnić nieco nasz apetyt bo pizza już niedługo natrafi na nasze kubki smakowe.
Jeśli robimy 2 blaszki to ciasto dzielimy na 2 równe cześci, a blaszki uprzednio smarujemy delikatnie olejem (nasączamy lekko ręcznik papierowy i nim smarujemy dno blaszek). Ciasto nakładam na blaszkę i znów ćwiczę mięśnie aby je równomiernie rozprowadzić na jej powierzchni). następnie rozprowadzam pastę pomidorową, delikatnie, równomiernie (łyżką) w niedużej ilości (aby ciasto czerwieni nabrało). Następnie rozrzucam starty ser, na niego wybrane składniki. Po wierzchu jeszcze trochę oregano i bazylii.
Piekarnik rozgrzewam do 230-250 stopni odpowiednio wcześnie (na 15-30 przed włożeniem pizzy) aby temperatury słusznej nabrał i przyjął "na gorąco" przygotowaną, surową jeszcze, pyszność. Wkładamy na półkę środkową, ewentualnie na poziom 3/5 wysokości.
Pozostaje nam wrzucić blaszkę (pojedynczo, druga niech poczeka, aż pierwsza nabierze rumieńców) do pieca.
I tak , w spokoju, pozostaje nam cierpliwie czekać jakieś 15-20 minut (jeśli ciasto ma 1cm grubości to krócej) na naszą ucztę.
W czasie oczekiwania, można wypić jeszcze pół lampki wina (młodsi soczek).
Jeśli ktoś woli dodać mozzarellę to dodajmy ją pod koniec pieczenia (na 3 minuty przed końcem), jeśli ktoś lubi z jajkiem, to wbijamy je na wierzch też pod koniec, aby się lekko ścięło.
Pizze wyjmujemy, gdy wierzch jest zarumieniony. Sprawdźmy też spód czy nie jest za blady, powinien dostać lekkiego rumieńca.
To tyle, pracy przy pizzy jest trochę, ale efekt wynagradza nasz wysiłek. Smacznego
Edytowane przez: "Zatoichi" mar 31. 2019
Autor mocno poplynal w tekscie. Basia jest bardzo slaba. W allegro za 7 zlotych za kilogram mozna dostac Caputo Pizzeria, ktora jest kilkanascie razy lepsza (a koszt maki na jedna pizze jest tak niewielki, ze zaplacenie 50 groszy wiecej per pizza to nie jest jakis ogromny wydatek).
Dlaczego nie wychodzi taka jak w pizzeri? Bo po pierwsze daje sie za malo wody, za krotko daje sie ciastu wyrastac i piecze sie w za malej temperaturze, a nie "przez make".
50g drożdży na 0,5 kg maki ? Jprdl.

Mam pizzerie, serwujemy włoska pizze. Na 1,8 kg maki 2 g drożdży.
94 Komentarze
ile białka w taj mące i czy jest czymś zabielana ?
Używam gdy nie znajdę innej w sklepie w normalnej cenie. Jest ok , ale są lepsze. Bywa poniżej 3.zł Ale zawsze w domu mam chociaż jedną.
Gabor31/03/2019 18:20

Używam gdy nie znajdę innej w sklepie w normalnej cenie. Jest ok , ale są l …Używam gdy nie znajdę innej w sklepie w normalnej cenie. Jest ok , ale są lepsze. Bywa poniżej 3.zł Ale zawsze w domu mam chociaż jedną.


Jakich firm polecasz mąki do pizzy?Bo w zasadzie w sklepach nie znalazłem innej. Przynajmniej w mojej okolicy...
Edytowane przez: "mavio1" mar 31. 2019
mavio131/03/2019 18:24

Jakich firm polecasz mąki do pizzy?Bo w zasadzie w sklepach nie znalazłem i …Jakich firm polecasz mąki do pizzy?Bo w zasadzie w sklepach nie znalazłem innej. Przynajmniej w mojej okolicy...


Jest masa firm produkujących mąkę 00. Od podanego wyżej przeze mnie Good Millsa przez Barillę czy Gdańskie Młyny (2,5zł/1kg Tesco) albo Divella (ok. 4zł/1kg)
Fresh1925331/03/2019 18:42

Jest masa firm produkujących mąkę 00. Od podanego wyżej przeze mnie Good Mi …Jest masa firm produkujących mąkę 00. Od podanego wyżej przeze mnie Good Millsa przez Barillę czy Gdańskie Młyny (2,5zł/1kg Tesco) albo Divella (ok. 4zł/1kg)


Czyli rozumiem, że wszystkie są podobnej jakości , ważne, aby były typu 00?
Fresh1925331/03/2019 18:42

Jest masa firm produkujących mąkę 00. Od podanego wyżej przeze mnie Good Mi …Jest masa firm produkujących mąkę 00. Od podanego wyżej przeze mnie Good Millsa przez Barillę czy Gdańskie Młyny (2,5zł/1kg Tesco) albo Divella (ok. 4zł/1kg)


Ta. Z Tesco to porażka przynajmniej dla mnie(Bo to nie typowa00). Teoretycznie każda maka typu 00 pivetti, wyżej wspomniana Divella. Co się trafi to biorę. Często są bardzo drogie i więcej niż 6zl nigdy nie zapłacę. Dlatego budżetowo Basia daje radę
To już łatwiej kupić pizze jak tyle dylematów z mąką.
made43 min

ile białka w taj mące i czy jest czymś zabielana ?



11g białka /100g mąki, czyli przedział W170/200. Mąki w przedziale W170-200 są idealne na zwykły chleb pszenny, ciabattę, naleśniki, mocno drożdżowe pizze i foccacie, także lekkie pszenne jasne bułki . Nie jest zabielana, z tego co dotychczas wiem.
pbb3 min

To już łatwiej kupić pizze jak tyle dylematów z mąką.


No tak, bo przecież po co w ogóle gotować. Łatwiej kupić z dowozem i żywić się śmieciami do końca życia albo płacić 30-40zł za danie do końca życia. Kto bogatemu zabroni
mavio18 min

Czyli rozumiem, że wszystkie są podobnej jakości , ważne, aby były typu 00?


Nie. Sam musisz wypracować sobie na jakiej Ci się dobrze robi. Ja kupię w Selgrosie Good Millsa, ale Divella też była ok. Basia czasem wyszła czasem nie, a Gdańskie młyny nie pamiętam
@Zatoichi daję plus. Polecisz jakiś przepis, który masz sprawdzony z tą mąką ?
Ja ostatnio kupiłem "Basię " i jak dla mnie dupy nie urywa. Dużo chyba zależy od pieca w jakim się piecze, ale to moje subiektywne odczucia .
Ja kupuję mąkę na pizze w młynie. 1,2 zł za kg przy zakupie 25 kg worka, typ mąki 550. Oczywiście nie każdy ma młyn w wiosce, ale jeśli macie gdzieś po drodze to warto kupić większą ilość bo pewnie większość z was robi różne wypieki.
KarolGr30 min

@Zatoichi daję plus. Polecisz jakiś przepis, który masz sprawdzony z tą mąk …@Zatoichi daję plus. Polecisz jakiś przepis, który masz sprawdzony z tą mąką ?


zaraz spróbuję przelać na elektroniczny papier..
Edytowane przez: "Zatoichi" mar 31. 2019
W Intermarche za trzy i pół dzika regularna cena.
Po takim opisie... +
@Zatoichi damn you!!! Ślinianki na pełnych obrotach przez ten opis. Idę do kuchni. ➕
Taniej niż marketowa. Daj namiary na ten młyn.
made31/03/2019 18:11

ile białka w taj mące i czy jest czymś zabielana ?


Ledwie 11g... Bardzo słaba mąka.
Prześlij Komentarz
Avatar
@
    Tekst