Niestety, ta okazja już wygasła
Sok tłoczony z jabłek 10 litrów "Dolina Czerska" (1,80zł/l )
521° Zakończono

Sok tłoczony z jabłek 10 litrów "Dolina Czerska" (1,80zł/l )

17,99zł21,99zł-18%Auchan Okazje
29
sty 31. 2019

Ta okazja wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

Tylko "słodki jonagold", prawdopodobnie oferta ogólnopolska, wypatrzone Auchan (CH kometa) Toruń
Aktualizacje społecznościowe
Auchan OkazjeAuchan gazetka

Grupy

Najlepsze komentarze
Nie no co Wy to tajemna wiedza jest. No dobra namówiliście :D. Potrzebne jest naczynie, w teorii butla do wina z korkiem i rurką fermentacyjną w praktyce może być nawet butla plastikowa po wodzie 5l z dziurką w nakrętce na rurkę. W przypadku plastiku trzeba uszczelnić tak żeby gaz z butli ulatywał tylko przez rurkę fermentacyjną, może być taśma izolacyjna albo plastelina. Butla musi być czysta i sterylna. Ja podpierdzieliłem ojcu butlę 25l umyłem wodą z płynem do naczyń, następnie raz jeszcze gorącą wodą z sodą oczyszczoną i raz jeszcze czystą wodą. Wlewasz sok (najlepiej własnoręcznie tłoczony lub NFC a nawet zwykły klarowny z kartonu, ponoć nawet Riviva z biedry daje radę chociaż nie próbowałem). Do tego wsypujesz drożdże, specjalne do cydru lub do win białych, ja kupiłem pierwsze lepsze w Castoramie za 5 zł. Można dać też pożywkę do drożdży, miałem w zestawie to wrzuciłem. Zatykasz butlę, woda do rurki, stawiasz w temp. pokojowej i czekasz, czekasz i obserwujesz z lubością jak nastaw pracuje. Jak bulbulator przestaje pracować (około 2 tyg) zlewasz cydr znad osadu do butelek po piwie (niezbędna kapslownica i kapsle), butelek po cydrze lub budżetowo do PETów. Na każde 0,5l wsypujesz ok 5g cukru (dawałem płaską małą łyżeczkę) aby wytworzył się gaz. Trzeba trzymać się proporcji bo inaczej może zrobić się granat z butelki i wybuchnąć. Drożdże pracując "zjedzą" cały cukier z soku jak i ten, który wsypiesz dla CO2 więc napój wyjdzie wytrawny. Jeśli chcesz zrobić cydr słodki/półsłodki to trzeba dosłodzić jakimś słodzikiem, który nie podlega przerobieniu przez drożdże, ja dałem ksylitol (1,5 łyżeczki) i wyszedł lekko słodki. Zamykasz szczelnie i zostawiasz na ok 2-3 tyg. w temp. pokojowej następnie gdzieś gdzie jest zimniej np. piwnica. Trzymasz do roku. Ja to olałem trzymałem cały czas w kuchni i przed serwowaniem wkładam do lodówki na 2 dni. Tyle. Może wydaje się dużo roboty ale wszystko bardzo rozkłada się w czasie. Moja ostatnia butelka wytrzymała 1,5 miesiąca. Im dłużej stoi tym cydr jest smacznejszy. Polecam i przy okazji chwalę się jak wyglądały moje prezenty 1890542-aFPsI.jpg
Edytowane przez: "Majkel1234" sty 31. 2019
29 Komentarzy
10L też robią?
Nie widziałam tych po 10L.
Kupiłam dziś 3x3L i przepłaciłam...
Wow wielki za mega cenę
Edytowane przez: "Mang" sty 31. 2019
W Poznaniu kupowałem wczoraj 3 litrowe. 10 litrowych nie widziałem.
Edytowane przez: "bx2" sty 31. 2019
Za 10 litrów to nawet cena wyjściowa jest w porządku. Widział je ktoś może w Bielsku?
W Kielcach rownież była, wziąłem ostatnią sztukę.
Edytowane przez: "pawel1811" sty 31. 2019
Moje szoguny to każda ilość pochłonią. Trzeba się wybrać na zakupy. Oczywiście +
Oj będzie kolejny nastaw cydru jak jeszcze go dorwę
Majkel123431/01/2019 18:59

Oj będzie kolejny nastaw cydru jak jeszcze go dorwę


Taki dobry soczek na alkohol przerabiać...
kepis13 min

Taki dobry soczek na alkohol przerabiać...


Ale cydr nie traci właściwości soku pierwotnego, wręcz przeciwnie

Przy okazji dowcip:

W Czerskiej Dolinie ktoś kradł sadownikowi jabłka. Ten zaczaił się w sadzie i czekał na złodzieja. Gdy ten wdrapywał się na drzewo, właściciel jako chłop jak dąb, ścisnął złodziejaszka za jaja i rzekł:
- Kto Ty?
Cisza...
Ścisnął jeszcze mocniej i pyta:
- Kto Ty!?
Cisza, więc ścisnął najmocniej jak tylko mógł i powiedział:
- Kto Ty!?
- Jaśko!
- Jaki Jaśko?! Bo jest Jaśko młynarz, Jaśko stolarz, Jaśko drwal...
- Jaśko niemowa.

...i tak też powstaje sok tłoczony.
Edytowane przez: "Pumpex" sty 31. 2019
kepis31/01/2019 19:35

Taki dobry soczek na alkohol przerabiać...



Ale ja kupię z 4 kartony. 2 na konsumpcję codzienną, 2 na przerobienie. Nie mam wyboru, sprezentowalem rodzinie na święta po butelczynie i dostałem prikaz na wincyj. Właśnie otworzyłem ostatnią butelczynę na prośbę teściowej. Poprzednim razem było 9l i wyszło mnie 24 zł teraz za 20l wyjdzie 36, żal nie robić, tym bardziej, że produkcja jest śmiesznie prosta ;
Majkel123431/01/2019 20:18

Ale ja kupię z 4 kartony. 2 na konsumpcję codzienną, 2 na przerobienie. Ni …Ale ja kupię z 4 kartony. 2 na konsumpcję codzienną, 2 na przerobienie. Nie mam wyboru, sprezentowalem rodzinie na święta po butelczynie i dostałem prikaz na wincyj. Właśnie otworzyłem ostatnią butelczynę na prośbę teściowej. Poprzednim razem było 9l i wyszło mnie 24 zł teraz za 20l wyjdzie 36, żal nie robić, tym bardziej, że produkcja jest śmiesznie prosta ;


Sprzedaj nam swoją metodę.
Majkel123431/01/2019 20:18

Ale ja kupię z 4 kartony. 2 na konsumpcję codzienną, 2 na przerobienie. Ni …Ale ja kupię z 4 kartony. 2 na konsumpcję codzienną, 2 na przerobienie. Nie mam wyboru, sprezentowalem rodzinie na święta po butelczynie i dostałem prikaz na wincyj. Właśnie otworzyłem ostatnią butelczynę na prośbę teściowej. Poprzednim razem było 9l i wyszło mnie 24 zł teraz za 20l wyjdzie 36, żal nie robić, tym bardziej, że produkcja jest śmiesznie prosta ;


Pochwal się recepturą i nie daj się prosić 😁
dopisz, że to sok NFC
Majkel123431/01/2019 20:18

Ale ja kupię z 4 kartony. 2 na konsumpcję codzienną, 2 na przerobienie. Ni …Ale ja kupię z 4 kartony. 2 na konsumpcję codzienną, 2 na przerobienie. Nie mam wyboru, sprezentowalem rodzinie na święta po butelczynie i dostałem prikaz na wincyj. Właśnie otworzyłem ostatnią butelczynę na prośbę teściowej. Poprzednim razem było 9l i wyszło mnie 24 zł teraz za 20l wyjdzie 36, żal nie robić, tym bardziej, że produkcja jest śmiesznie prosta ;


Przepis?
Nie no co Wy to tajemna wiedza jest. No dobra namówiliście :D. Potrzebne jest naczynie, w teorii butla do wina z korkiem i rurką fermentacyjną w praktyce może być nawet butla plastikowa po wodzie 5l z dziurką w nakrętce na rurkę. W przypadku plastiku trzeba uszczelnić tak żeby gaz z butli ulatywał tylko przez rurkę fermentacyjną, może być taśma izolacyjna albo plastelina. Butla musi być czysta i sterylna. Ja podpierdzieliłem ojcu butlę 25l umyłem wodą z płynem do naczyń, następnie raz jeszcze gorącą wodą z sodą oczyszczoną i raz jeszcze czystą wodą. Wlewasz sok (najlepiej własnoręcznie tłoczony lub NFC a nawet zwykły klarowny z kartonu, ponoć nawet Riviva z biedry daje radę chociaż nie próbowałem). Do tego wsypujesz drożdże, specjalne do cydru lub do win białych, ja kupiłem pierwsze lepsze w Castoramie za 5 zł. Można dać też pożywkę do drożdży, miałem w zestawie to wrzuciłem. Zatykasz butlę, woda do rurki, stawiasz w temp. pokojowej i czekasz, czekasz i obserwujesz z lubością jak nastaw pracuje. Jak bulbulator przestaje pracować (około 2 tyg) zlewasz cydr znad osadu do butelek po piwie (niezbędna kapslownica i kapsle), butelek po cydrze lub budżetowo do PETów. Na każde 0,5l wsypujesz ok 5g cukru (dawałem płaską małą łyżeczkę) aby wytworzył się gaz. Trzeba trzymać się proporcji bo inaczej może zrobić się granat z butelki i wybuchnąć. Drożdże pracując "zjedzą" cały cukier z soku jak i ten, który wsypiesz dla CO2 więc napój wyjdzie wytrawny. Jeśli chcesz zrobić cydr słodki/półsłodki to trzeba dosłodzić jakimś słodzikiem, który nie podlega przerobieniu przez drożdże, ja dałem ksylitol (1,5 łyżeczki) i wyszedł lekko słodki. Zamykasz szczelnie i zostawiasz na ok 2-3 tyg. w temp. pokojowej następnie gdzieś gdzie jest zimniej np. piwnica. Trzymasz do roku. Ja to olałem trzymałem cały czas w kuchni i przed serwowaniem wkładam do lodówki na 2 dni. Tyle. Może wydaje się dużo roboty ale wszystko bardzo rozkłada się w czasie. Moja ostatnia butelka wytrzymała 1,5 miesiąca. Im dłużej stoi tym cydr jest smacznejszy. Polecam i przy okazji chwalę się jak wyglądały moje prezenty 1890542-aFPsI.jpg
Edytowane przez: "Majkel1234" sty 31. 2019
Majkel123431/01/2019 21:38

Nie no co Wy to tajemna wiedza jest. No dobra namówiliście :D. Potrzebne j …Nie no co Wy to tajemna wiedza jest. No dobra namówiliście :D. Potrzebne jest naczynie, w teorii butla do wina z korkiem i rurką fermentacyjną w praktyce może być nawet butla plastikowa po wodzie 5l z dziurką w nakrętce na rurkę. W przypadku plastiku trzeba uszczelnić tak żeby gaz z butli ulatywał tylko przez rurkę fermentacyjną, może być taśma izolacyjna albo plastelina. Butla musi być czysta i sterylna. Ja podpierdzieliłem ojcu butlę 25l umyłem wodą z płynem do naczyń, następnie raz jeszcze gorącą wodą z sodą oczyszczoną i raz jeszcze czystą wodą. Wlewasz sok (najlepiej własnoręcznie tłoczony lub NFC a nawet zwykły klarowny z kartonu, ponoć nawet Riviva z biedry daje radę chociaż nie próbowałem). Do tego wsypujesz drożdże, specjalne do cydru lub do win białych, ja kupiłem pierwsze lepsze w Castoramie za 5 zł. Można dać też pożywkę do drożdży, miałem w zestawie to wrzuciłem. Zatykasz butlę, woda do rurki, stawiasz w temp. pokojowej i czekasz, czekasz i obserwujesz z lubością jak nastaw pracuje. Jak bulbulator przestaje pracować (około 2 tyg) zlewasz cydr z nad osadu do butelek po piwie (niezbędna kapslownica i kapsle), butelek po cydrze lub budżetowo do PETów. Na każde 0,5l wsypujesz ok 5g cukru (dawałem płaską małą łyżeczkę) aby wytworzył się gaz. Trzeba trzymać się proporcji bo inaczej może zrobić się granat z butelki i wybuchnąć. Drożdże pracując "zjedzą" cały cukier z soku jak i ten, który wsypiesz dla CO2 więc napój wyjdzie wytrawny. Jeśli chcesz zrobić cydr słodki/półsłodki to trzeba dosłodzić jakimś słodzikiem, który nie podlega przerobieniu przez drożdże, ja dałem ksylitol (1,5 łyżeczki) i wyszedł lekko słodki. Zamykasz szczelnie i zostawiasz na ok 2-3 tyg. w temp. pokojowej następnie gdzieś gdzie jest zimniej np. piwnica. Trzymasz do roku. Ja to olałem trzymałem cały czas w kuchni i przed serwowaniem wkładam do lodówki na 2 dni. Tyle. Może wydaje się dużo roboty ale wszystko bardzo rozkłada się w czasie. Moja ostatnia butelka wytrzymała 1,5 miesiąca. Im dłużej stoi tym cydr jest smacznejszy. Polecam i przy okazji chwalę się jak wyglądały moje prezenty [Obrazek]


Rodzaj "zajebisty" 😁
aas8912 min

Rodzaj "zajebisty" 😁


Co zrobisz jak taki wyszedł
ile to trzeba zubrówki nakupic zeby sie sok niezmarnował;)
rsdg4 min

ile to trzeba zubrówki nakupic zeby sie sok niezmarnował;)


O to może być ciekawe, dawno szarlotki nie piłem a z takim NFC musi być jeszcze lepsza
Edytowane przez: "Majkel1234" sty 31. 2019
Prześlij Komentarz

Początkujący łowca okazji! To pierwsza okazja od roman.styrek. Podziel się wskazówkami odnośnie publikowania lub po prostu podziękuj ;)

Avatar
@
    Tekst