Niestety, ta okazja już wygasła
Sok jabłkowy 100% Riviva 2l (1,5zł/litr) - świetny na cydr
423° Zakończono

Sok jabłkowy 100% Riviva 2l (1,5zł/litr) - świetny na cydr

29
sie 22. 2019

Ta okazja wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

Aż dziwne, że jeszcze nikt nie wrzucił - w bieronce (ogólnopolska oferta) pojawił się sok Riviva jabłko 100% w cenie 2,99zł (przy zakupie 2ch opakowań) - wychodzi 1,5zł za litr. Świetny na cydr (sam zaopatrzyłem się w 48litrów)

181374.jpg
Aktualizacje społecznościowe
Biedronka OkazjeBiedronka gazetka
Jeśli klikniesz w linki zamieszczone na Pepper lub za ich pomocą sfinalizujesz zakup produktu, możemy od danego sprzedawcy otrzymać pieniądze. Nie ma to jednak wpływu na to, które oferty są publikowane.

Grupy

Najlepsze komentarze
Chleb22/08/2019 12:32

Chyba sam kupię na wesele, chociaż Riviva to trochę kicha.



Niech w kuchni przelewają do dzbanków

A poważnie - i tak tak robią
29 Komentarzy
Chyba sam kupię na wesele, chociaż Riviva to trochę kicha.
Chleb22/08/2019 12:32

Chyba sam kupię na wesele, chociaż Riviva to trochę kicha.



Niech w kuchni przelewają do dzbanków

A poważnie - i tak tak robią
Nie no, wiadomo, soki będą przelane. Chodziło mi bardziej o samą jakość soku. Na stołach będą tylko gazowane stały.
na cydr polecam soki NFC, ale jeśli autor twierdzi, że te też dobre są, to cóż, może warto wypróbować
tylko, czy te soki z biedry nie są czasem dosładzane?
joseba22/08/2019 12:38

na cydr polecam soki NFC, ale jeśli autor twierdzi, że te też dobre są, to …na cydr polecam soki NFC, ale jeśli autor twierdzi, że te też dobre są, to cóż, może warto wypróbowaćtylko, czy te soki z biedry nie są czasem dosładzane?



Wiadomo, że lepsze NFC - ale szukam od miesiąca i najtaniej jaki znalazłem to 3/litr (na miejscu w sklepach, nie chcaiłem kupować z olx i płacić za wysyłkę bo wyszło by jeszcze drożej za litr). Tutaj jest 1,5zł / litr. Ze 2 lata temu robiłem z tego soku - wyszedł niezły. Zresztą na YT jest kilka filmów jak zrobić cydr z soku (właśnie rivivy).

Co do dosładzanego - nie wiem. Mają 95g/100ml - więc w normie, wyjdzie 4,5-5%.
Edytowane przez: "drathir" sie 22. 2019
Drodzy cydrowicze, zrobiłem już kilka cydrów i 1 perry, ale tylko 2 nie śmierdziały drożdżami Jak radzicie sobie z tym problemem? Czy używacie glinkę bentonitową?
Zizo_Zazo22/08/2019 13:36

Drodzy cydrowicze, zrobiłem już kilka cydrów i 1 perry, ale tylko 2 nie śm …Drodzy cydrowicze, zrobiłem już kilka cydrów i 1 perry, ale tylko 2 nie śmierdziały drożdżami Jak radzicie sobie z tym problemem? Czy używacie glinkę bentonitową?


Deflegmator i miedź
24 kartony ... nikt się dziwnie nie patrzał przy kasie ? jest
Zizo_Zazo22/08/2019 13:36

Drodzy cydrowicze, zrobiłem już kilka cydrów i 1 perry, ale tylko 2 nie śm …Drodzy cydrowicze, zrobiłem już kilka cydrów i 1 perry, ale tylko 2 nie śmierdziały drożdżami Jak radzicie sobie z tym problemem? Czy używacie glinkę bentonitową?


Z ciekawości jakie drożdze? Jaka temperatura fermentacji?
INTseed22/08/2019 14:12

Z ciekawości jakie drożdze? Jaka temperatura fermentacji?



Ja używałem drożdży do cydru browin - wyszło spoko. Teraz będę próbował z bayanusami (+cukier bo chcę zrobić "cydr" ~10%) a 2gą partię - LV1116 (jak dostanę je gdzieś). Tu jest fajny artykuł:

projektcydr.pl/?p=336

Co do temperatury - na pewno za wysoka Nigdy nie mierzyłem, ale nie mam warunków do obniżenia (nie chce mi się znosić wiadra/balonu do garażu)
Edytowane przez: "drathir" sie 22. 2019
INTseed22/08/2019 14:12

Z ciekawości jakie drożdze? Jaka temperatura fermentacji?


Browin i Ciderini, dedykowane do cydrów.
drathir:


Ja używałem drożdży do cydru browin - wyszło spoko. Teraz będę próbował z bayanusami (+cukier bo chcę zrobić "cydr" ~10%) a 2gą partię - LV1116 (jak dostanę je gdzieś). Tu jest fajny artykuł:

projektcydr.pl/?p=336

Co do temperatury - na pewno za wysoka Nigdy nie mierzyłem, ale nie mam warunków do obniżenia (nie chce mi się znosić wiadra/balonu do garażu)

Jeśli masz miejsce kup lodówkę. Ja myśle o tym już od roku. Popylanie z fermentorem piwa z pierwszego piętra nie jest dobre na kręgosłup.
Jak 10% to każdze drożdze ci przejedzą.
Ja robiłem najwięcej na piwnych, do cydru chyba raz, do wina też.
Przy temperaturze około 17C otoczenie smak oraz zapach podobny.

W tym roku mam zamiar kupić pektoenzym do testu czy idzie sklarować soki NFC.
Oraz jak kupie lodówke to przefermentować sok nfc dolniakami.

Właśnie przyniosłem sobie prawie roczny cydr z piwnicy przez ten temat
INTseed22/08/2019 15:34

drathir:Ja używałem drożdży do cydru browin - wyszło spoko. Teraz będę prób …drathir:Ja używałem drożdży do cydru browin - wyszło spoko. Teraz będę próbował z bayanusami (+cukier bo chcę zrobić "cydr" ~10%) a 2gą partię - LV1116 (jak dostanę je gdzieś). Tu jest fajny artykuł:projektcydr.pl/?p=336Co do temperatury - na pewno za wysoka Nigdy nie mierzyłem, ale nie mam warunków do obniżenia (nie chce mi się znosić wiadra/balonu do garażu)Jeśli masz miejsce kup lodówkę. Ja myśle o tym już od roku. Popylanie z fermentorem piwa z pierwszego piętra nie jest dobre na kręgosłup.Jak 10% to każdze drożdze ci przejedzą. Ja robiłem najwięcej na piwnych, do cydru chyba raz, do wina też. Przy temperaturze około 17C otoczenie smak oraz zapach podobny.W tym roku mam zamiar kupić pektoenzym do testu czy idzie sklarować soki NFC. Oraz jak kupie lodówke to przefermentować sok nfc dolniakami. Właśnie przyniosłem sobie prawie roczny cydr z piwnicy przez ten temat


To długo Ci wytrzymał u mnie idzie na bieżąco, robiłem z soków tłoczonych NFC i zawsze są mętne i posmak drożdży (może właśnie dla tego że wytrzymują max 3 miechy) z soków z Biedry wychodzi rewelacyjnie podobny do Lubuskiego, z tym że przed rozlewem na 20l dosladzam 0,5 kg ksylitolu. A jak soki w takiej cenie to grzech nie kupować.BDW , 3-4 tygodnie temu kupowałem w litrowych opakowaniach, był bodajże po 1,64zl też jakoś dziwnie ludzie patrzyli jak podjechałem do kasy z ośmioma zgrzewkami cebula na maxa
Sposób na brak drożdżowego aromatu to używanie małej ilości dobrych drożdży (1g/5L) i powolna fermentacja w niskiej temperaturze (proponuje piwnice). Sam używałem Lalwin, ale nie tych 1116.Z tych soków cydr się sam klaruje w mgnieniu oka, te NFC same się klarują bardzo opornie. Nawet po roku jeszcze nie są klarowne.
Wystarczy dodać pod koniec fermentacji pektoenzym i jest kryształ
Tragedia, trucizna
Naprawdę z takiego gówno soku z zagęszczonego soku z dodatkami i mnóstwem wody ktoś planuje robić cydr ? To już lepiej kupić jabłka od rolnika albo na straganie i samemu zrobić sok .
IndividualUnit22/08/2019 18:11

Naprawdę z takiego gówno soku z zagęszczonego soku z dodatkami i mnóstwem w …Naprawdę z takiego gówno soku z zagęszczonego soku z dodatkami i mnóstwem wody ktoś planuje robić cydr ? To już lepiej kupić jabłka od rolnika albo na straganie i samemu zrobić sok .


wspaniały, dużo wnoszący wpis dotyczący wstawki
IndividualUnit22/08/2019 18:11

Naprawdę z takiego gówno soku z zagęszczonego soku z dodatkami i mnóstwem w …Naprawdę z takiego gówno soku z zagęszczonego soku z dodatkami i mnóstwem wody ktoś planuje robić cydr ? To już lepiej kupić jabłka od rolnika albo na straganie i samemu zrobić sok .


Ktoś chyba ma fajną wyciskarkę za 1,5k, że mówisz o robieniu soku z jabłek, który nadaje się do robienia cydru

Niestety z robieniem soku z jabłek jest taki problem, że wyciskarki do 1k zostawiają całkiem dużo miąższu :/

Lepszą opcją jest kupienie soku gotowego z jabłek na targu - wychodzi ok 2 zł za litr
foka66622/08/2019 16:49

To długo Ci wytrzymał u mnie idzie na bieżąco, robiłem z soków tłocz …To długo Ci wytrzymał u mnie idzie na bieżąco, robiłem z soków tłoczonych NFC i zawsze są mętne i posmak drożdży (może właśnie dla tego że wytrzymują max 3 miechy) z soków z Biedry wychodzi rewelacyjnie podobny do Lubuskiego, z tym że przed rozlewem na 20l dosladzam 0,5 kg ksylitolu. A jak soki w takiej cenie to grzech nie kupować.BDW , 3-4 tygodnie temu kupowałem w litrowych opakowaniach, był bodajże po 1,64zl też jakoś dziwnie ludzie patrzyli jak podjechałem do kasy z ośmioma zgrzewkami cebula na maxa


Około 300l piwa pozwala aby wytrzymały.
Prześlij Komentarz
Avatar
@
    Tekst