Niestety, ta okazja już wygasła
Zaktualizowano cze 17. 2020 (Opublikowano kwi 22. 2020)
Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:
W Biedronce ser gouda w kawałku 1kg w cenie 11,99 od 12.06 do 17.06
Aktualizacje społecznościowe
To powiedz Pani w Biedronce żeby sprzedała Ci za 50 zł ten ser i od razu będziesz miał poczucie że kupiłeś coś naprawdę ekstra eko i bez laktozy.
Wyciągam wnioski. 9x1.30= 11.70zł,a nie 11.30zł.
Z mleka od rolnika ok. 5,5 % tłuszczu zrobią masło i śmietanę ktore sprzedadzą, a z częściowo odtluszczonego mleka ok 1,5 % zrobią ser żółty. Z serwatki mogą zrobić ser ricotta lub inne wyroby. Ot cała tajemnica.
Kiedyś może tak teraz w maseczce nie da rady
Ale cena spoko nie powiem więc leci plusik
Jak poprosisz Panią Jadzie przy kasie i się uśmiechniesz to na pewno Ci część odgryzie
Kiedyś może tak teraz w maseczce nie da rady
Do produkcji 1 kg sera (np. typu gouda) potrzeba od 7 do 9 litrów mleka.
Rolnik za 1litr mleka dostaje około 1,30zł. czyli 9 litrów to 11,30zł dla rolnika co daje mniej-więcej tyle co cena tego sera... wnioski wyciągnijcie sami.
To powiedz Pani w Biedronce żeby sprzedała Ci za 50 zł ten ser i od razu będziesz miał poczucie że kupiłeś coś naprawdę ekstra eko i bez laktozy.
Uważaj o co prosisz, jeszcze tam Pani z życzliwości nasmarka i będzie z glutenem
wtedy siada stosunek jakości do ceny. Tu nie chodzi o bio eko tylko o smak.
Proszę bardzo jedz sobie ser po 12zł/kg (który jest syfem już przy normalnej niepromocyjnej cenie)
Przecież ten ser w ogóle nie pachnie.
Nie jestem złośliwy, ale tak humorystycznie poradzę że możesz położyć przy nim znoszone skarpetki i będzie śmierdzieć jak trzeba...
Czyli dobre ulepszacze dodali
Wyciągam wnioski. 9x1.30= 11.70zł,a nie 11.30zł.
Z mleka od rolnika ok. 5,5 % tłuszczu zrobią masło i śmietanę ktore sprzedadzą, a z częściowo odtluszczonego mleka ok 1,5 % zrobią ser żółty. Z serwatki mogą zrobić ser ricotta lub inne wyroby. Ot cała tajemnica.
napisałem "nie pachnie", a nie "śmierdzi". Twoje znoszone skarpetki pachną ?
Odwieczny dylemat pepperka - promka na coś słabego i to czy dać plusa bo dobra promka czy minusa/nie oceniać bo syf. Pozdro
5,5% tłuszczu w mleku krowim nie jest prawie spotykane 4,5% jest wynikiem dobrym. 1.3zł to jest średnio, na Podlasiu średnio 1,4, a w łódzkim 1,1. Ale mleko gorszej kategorii jest również kupowane z Litwy poniżej 1zl - nie wiem kto produkuje akurat ten wyrób, ale może być różnie.
Jedno jest pewne kilogram sera da się zrobić za mniej nie niż 10zl, ale doliczając podatek i marże sklepu może wyjść 12zl. Ser z bardzo dobrej jakości mleka nie sprzeda sklep poniżej 15zl za kilogram.
Mleko u rolnika ma zwykle około 4% tłuszczu. Nie, nie zrobisz sera, masła, śmietany i serwatki z 1 litra mleka to bzdura. Możesz zrobić ser a to co zostanie to ewentualnie na serwatkę, ceny za mleko wachają się przeciętnie od 1,3 do 1,7zl. Większość płaci około 1,5zl, co i tak jest żenująca kwota, 15lat temu też były takie ceny przy wyraźnie niższych kosztach utrzymania.
Sam jesteś seropodobny...
Jest to zwykły ser podpuszczkowy tylko na potrzeby klienta czyli niskiej ceny za krótko dojrzewający dlatego smakiem nie zachwyca.
Nie tylko. Teraz wszystkie nie dojrzewają zbyt długo, za dużo by kosztowały. Tzn te markowe z pewnością dłużej.