Niestety, ta okazja wygasła 27 marca 2023.
161°
12 Opublikowano 12 marca 2023
Pomarańcze deserowe luzem - 3,79zł/kg. LIDL


Opublikowane przez
Dołączył w 2021
454
1.127
O tej okazji
Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:
Od dniach 16-18.03.2023r. w sklepach sieci Lidl, w ofercie pomarańcze luzem deserowe w cenie 3,79zł za kilogram.

Aktualizacje społecznościowe
12 Komentarzy
sortowanie:Obierając pomarańcze, mandarynki czy banany nie zdajemy sobie sprawy, że możemy wprowadzić do naszego organizmu niebezpieczne konserwanty.
Cytrusy trafiające do naszego kraju pochodzą m.in. z Ameryki Południowej, RPA oraz Europy. Zanim zostaną zerwane z drzew i znajdą się w naszych domach, muszą przejść długą drogę. Aby przetrwały transport, a potem nadal wyglądały atrakcyjnie w sklepie, zostają potraktowane konserwantami. Do jednych z najczęściej stosowanych zalicza się imazalil, czyli silny środek grzybobójczy, która zapobiega pleśnieniu owoców. Oczywiście ta substancja nie trafia do wnętrza owocu, znajduje się tylko na skórce. Niestety często sami jesteśmy w stanie przenieść ją - w trakcie obierania - do miąższu pomarańczy czy banana i… zjeść. A skutki tego mogą być opłakane.
- Imazalil jest bardzo skuteczny. Cytrusy, które są dostępne w sklepach, wyglądają jakby dopiero były zerwane z drzewa, pomimo długiego czasu transportu. To właśnie dzieje się za sprawą tej substancji, która ma udowodnione negatywne działanie na organizm ludzki. Oskarża się ją o uszkadzanie układu nerwowego, rozrodczego i powstawanie nowotworów.
Część substancji, które osiadają na skórkach cytrusów, jest rozpuszczalna w wodzie: aby je usunąć, trzeba tylko umyć owoce ciepłą (60-70 st. C) wodą przy użyciu szczoteczki i ewentualnie płynu do mycia naczyń. Ta metoda wystarczy, jeśli chcemy jeść sam miąższ. To jednak za mało, by bez strachu dodać do ciasta skórkę – w takim wypadku trzeba pozbyć się jeszcze substancji nierozpuszczalnych w wodzie. Można to zrobić w bardzo prosty sposób: owoce najpierw płuczemy w wodzie o odczynie kwaśnym (z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego), dzięki czemu pozbędziemy się bakterii, a następnie w roztworze zasadowym (wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej), żeby pozbyć się pozostałości pestycydów i konserwantów.