Niestety, ta okazja wygasła 23 marca 2023.
789°
Opublikowano 18 marca 2023
Patelnia żeliwna Navaris 30 cm
Darmowa dostawa ·
Opublikowane przez
BoooB
Dołączył w 2016
378
1 495
O tej okazji
Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:
Wróciła cena na patelnię.
Może być używana na kuchence indukcyjnej
Pamiętaj o jej wypaleniu po zakupie.
Kupując nową patelnię żeliwną, trzeba ją wcześniej odpowiednio przygotować do użytku. Jest to jednorazowa czynność, którą powtarzać będzie trzeba tylko wtedy, gdy naprawdę źle potraktujemy naszą patelnię (np. zostawimy na noc w zlewie z wodą z płynem do mycia).
Potrzebne będą:
Rozgrzej piekarnik do 200 – 250 stopniWyczyść dokładnie patelnię przy pomocy gąbki oraz płynu do naczyń. Uwaga! Płynu używasz tylko przy pierwszym sezonowaniu. Nowe patelnie są bardzo często pokrywane woskiem oraz innymi substancjami ochronnymi i płyn pomoże w pozbyciu się ich.Opłucz dokładnie patelnię, a następnie wytrzyj i wysusz.Przy pomocy ręcznika papierowego nanieś na patelnię cienką warstwę oleju roślinnego lub smalcu. Pokryj nim zarówno wewnętrzną jak i zewnętrzną stronę patelni.Umieść patelnię w rozgrzanym piekarniku do góry nogami. Na spodzie piekarnika umieść arkusz folii aluminiowej (zbierze tłuszcz, który może skapywać z patelni).Przez około godzinę wypalaj patelnię w piekarniku w wysokiej temperaturze.Wyłącz piekarnik i pozwól patelni w nim wystygnąć.Gotowe! Patelnia jest gotowa do użytku.Tak przygotowana patelnia żeliwna będzie służyć przez lata. Co jakiś czas może okazać się, że konieczne będzie powtórzenie tego zabiegu.
Konserwacja patelni żeliwnejŻeby nasza patelnia żeliwna służyła nam z powodzeniem na codzień, konieczna jest jej odpowiednia konserwacja. Wystarczy trzymać się kilku zasad i okaże się, że powtórne sezonowanie nie będzie szybko potrzebne.
Codzienne postępowanie z patelnią żeliwną można sprowadzić do tych zasad:
Może być używana na kuchence indukcyjnej
Pamiętaj o jej wypaleniu po zakupie.
Kupując nową patelnię żeliwną, trzeba ją wcześniej odpowiednio przygotować do użytku. Jest to jednorazowa czynność, którą powtarzać będzie trzeba tylko wtedy, gdy naprawdę źle potraktujemy naszą patelnię (np. zostawimy na noc w zlewie z wodą z płynem do mycia).
Potrzebne będą:
- nowa patelnia
- płyn do mycia naczyń (tak, wyjątkowo tym razem go użyjemy)
- gąbka ręczniki papierowe i szmatka kuchenna
- olej roślinny lub smalec
- piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 200 – 250 stopniWyczyść dokładnie patelnię przy pomocy gąbki oraz płynu do naczyń. Uwaga! Płynu używasz tylko przy pierwszym sezonowaniu. Nowe patelnie są bardzo często pokrywane woskiem oraz innymi substancjami ochronnymi i płyn pomoże w pozbyciu się ich.Opłucz dokładnie patelnię, a następnie wytrzyj i wysusz.Przy pomocy ręcznika papierowego nanieś na patelnię cienką warstwę oleju roślinnego lub smalcu. Pokryj nim zarówno wewnętrzną jak i zewnętrzną stronę patelni.Umieść patelnię w rozgrzanym piekarniku do góry nogami. Na spodzie piekarnika umieść arkusz folii aluminiowej (zbierze tłuszcz, który może skapywać z patelni).Przez około godzinę wypalaj patelnię w piekarniku w wysokiej temperaturze.Wyłącz piekarnik i pozwól patelni w nim wystygnąć.Gotowe! Patelnia jest gotowa do użytku.Tak przygotowana patelnia żeliwna będzie służyć przez lata. Co jakiś czas może okazać się, że konieczne będzie powtórzenie tego zabiegu.
Konserwacja patelni żeliwnejŻeby nasza patelnia żeliwna służyła nam z powodzeniem na codzień, konieczna jest jej odpowiednia konserwacja. Wystarczy trzymać się kilku zasad i okaże się, że powtórne sezonowanie nie będzie szybko potrzebne.
Codzienne postępowanie z patelnią żeliwną można sprowadzić do tych zasad:
- po smażeniu pozwól patelni wystygnąć, nie zalewaj jej zimną wodą gdy jest bardzo rozgrzana – może to prowadzić do mikropęknięć żeliwa
- nie używaj płynu do naczyń – wyczyść patelnie przy pomocy gąbki i wody
- gdy coś się przypaliło i przywarło, spróbuj dodać na patelnię sól i to zetrzeć, gdy nie pomaga użyj metalowego druciaka, jednak jego użycie może się wiązać z koniecznością ponownego sezonowania
- wytrzyj patelnię do sucha
- natrzyj niewielką ilością tłuszczu i przykryj wnętrze ręcznikiem papierowym i przechowuj w suchy miejscu
Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe
85 Komentarzy
sortowanie:+ Jest także bardzo zdrowa czego nie można powiedzieć o teflonie
+ Można używać widelców/noży i innych metalowych rzeczy bo nie posiada żadnych powłok
- Po każdym użyciu trzeba ją dobrze wytrzeć i co najwyżej przemyć wodą, potem nasmarować lekko olejem, nie znosi wilgoci
- Co jakiś czas trzeba ją sezonować, smarujecie bardzo cienko olejem albo ghee, wkładacie do piekarnika na godzine dwie na max temperaturę i robi wam się prawie nieprzywierająca powłoka, zalecam powtórzenie tego 2-3 razy
- Oblanie jej wodą kiedy jest nagrzana może skutkować pęknięciami
Mam, polecam, jest to sprzęt o który trzeba dbać bardziej niż o zwykłą patelnię z teflonu ale myślę że warto. (Edytowano)
Według tego co piszą wszyscy eksperci z peppera i YouTube to mojego garnka już dawno nie powinno być bo powinien już dawno pęknąć, zardzewiec i wylądować na złomowisku. Tymczasem ma się świetnie. Rdza pojawia się po myciu na srubie która przykręcony jest uchwyt pokrywki garnka. Chyba spróbuję ja konserwować po myciu olejem tak jak doradzają tutejsi eksperci.
Po dobrych doświadczeniach z garnkiem jakiś czas temu kupiłem tą patelnie z okazji i szczerze polecam. Tyle, że z nią już obchodzę się delikatniej po tym co się naczytałem. Wysezonowalem w piekarniku i samaruje olejem po użyciu. Aczkolwiek do mycia używam niewielkiej ilości płynów do mycia naczyń. Zdarzyło mi się też dolać zimnej wody w trakcie smażenia. Jak na razie żadnych pęknięć nie zauważyłem. Teraz obok w/w garnka to moje ulubione naczynie kulinarne ku niezadowoleniu żony.
Reasumując, nie ma to jak zdrowa patelnia z 30letniego bloku silnika chińskiej ciężarówki. Smacznego
Jeżeli ktoś chce mieć patelnię, która przez kto wie ile czasu będzie wszystko przypalać, to ta bez wątpienia się nada.
Kwiecie...
Na początku wysezonowałem w piekarniku i tak co kilka m-cy. Po każdym użyciu natłuszczam i odstawiam. Cena rewelacja