Niestety, ta okazja wygasła 23 marca 2023.
789°
Opublikowano 18 marca 2023

Patelnia żeliwna Navaris 30 cm

64,59zł75,99zł-15%
Darmowa dostawa ·
Opublikowane przez
BoooB
Dołączył w 2016
378
1 495

O tej okazji

Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

Więcej Patelnie

Znajdź więcej okazji Patelnie

Sprawdź więcej okazji

Odkryj więcej ofert na głównej stronie

Wróciła cena na patelnię.
Może być używana na kuchence indukcyjnej
Pamiętaj o jej wypaleniu po zakupie.

Kupując nową patelnię żeliwną, trzeba ją wcześniej odpowiednio przygotować do użytku. Jest to jednorazowa czynność, którą powtarzać będzie trzeba tylko wtedy, gdy naprawdę źle potraktujemy naszą patelnię (np. zostawimy na noc w zlewie z wodą z płynem do mycia).

Potrzebne będą:

  • nowa patelnia
  • płyn do mycia naczyń (tak, wyjątkowo tym razem go użyjemy)
  • gąbka ręczniki papierowe i szmatka kuchenna
  • olej roślinny lub smalec
  • piekarnik
Proces sezonowania wygląda następująco:


Rozgrzej piekarnik do 200 – 250 stopniWyczyść dokładnie patelnię przy pomocy gąbki oraz płynu do naczyń. Uwaga! Płynu używasz tylko przy pierwszym sezonowaniu. Nowe patelnie są bardzo często pokrywane woskiem oraz innymi substancjami ochronnymi i płyn pomoże w pozbyciu się ich.Opłucz dokładnie patelnię, a następnie wytrzyj i wysusz.Przy pomocy ręcznika papierowego nanieś na patelnię cienką warstwę oleju roślinnego lub smalcu. Pokryj nim zarówno wewnętrzną jak i zewnętrzną stronę patelni.Umieść patelnię w rozgrzanym piekarniku do góry nogami. Na spodzie piekarnika umieść arkusz folii aluminiowej (zbierze tłuszcz, który może skapywać z patelni).Przez około godzinę wypalaj patelnię w piekarniku w wysokiej temperaturze.Wyłącz piekarnik i pozwól patelni w nim wystygnąć.Gotowe! Patelnia jest gotowa do użytku.Tak przygotowana patelnia żeliwna będzie służyć przez lata. Co jakiś czas może okazać się, że konieczne będzie powtórzenie tego zabiegu.

Konserwacja patelni żeliwnejŻeby nasza patelnia żeliwna służyła nam z powodzeniem na codzień, konieczna jest jej odpowiednia konserwacja. Wystarczy trzymać się kilku zasad i okaże się, że powtórne sezonowanie nie będzie szybko potrzebne.

Codzienne postępowanie z patelnią żeliwną można sprowadzić do tych zasad:

  • po smażeniu pozwól patelni wystygnąć, nie zalewaj jej zimną wodą gdy jest bardzo rozgrzana – może to prowadzić do mikropęknięć żeliwa
  • nie używaj płynu do naczyń – wyczyść patelnie przy pomocy gąbki i wody
  • gdy coś się przypaliło i przywarło, spróbuj dodać na patelnię sól i to zetrzeć, gdy nie pomaga użyj metalowego druciaka, jednak jego użycie może się wiązać z koniecznością ponownego sezonowania
  • wytrzyj patelnię do sucha
  • natrzyj niewielką ilością tłuszczu i przykryj wnętrze ręcznikiem papierowym i przechowuj w suchy miejscu
Odpowiednio dbając o patelnię, możemy być pewni że posłuży przez długo, bez konieczności ponownego sezonowania.
Amazon.pl Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe

85 Komentarzy

sortowanie:
Awatar użytkownika
  1. Awatar użytkownika heheszki321
    + Na patelni żeliwnej można robić super steki i inne rzeczy które wymagają dużej ilości ciepła w krótkim czasie, da się to uzyskać przez jej duży ciężar
    + Jest także bardzo zdrowa czego nie można powiedzieć o teflonie
    + Można używać widelców/noży i innych metalowych rzeczy bo nie posiada żadnych powłok

    - Po każdym użyciu trzeba ją dobrze wytrzeć i co najwyżej przemyć wodą, potem nasmarować lekko olejem, nie znosi wilgoci
    - Co jakiś czas trzeba ją sezonować, smarujecie bardzo cienko olejem albo ghee, wkładacie do piekarnika na godzine dwie na max temperaturę i robi wam się prawie nieprzywierająca powłoka, zalecam powtórzenie tego 2-3 razy
    - Oblanie jej wodą kiedy jest nagrzana może skutkować pęknięciami

    Mam, polecam, jest to sprzęt o który trzeba dbać bardziej niż o zwykłą patelnię z teflonu ale myślę że warto. (Edytowano)
    Awatar użytkownika joseba
    czy możesz polecić jakieś marki patelni żeliwnych tak do max 120-130 zł? od dłuższego czasu zastanawiam się nad brizollem, ale nie mam wiarygodnych opinii na ich temat
  2. Awatar użytkownika adamantos
    Od około 20 lat mam żeliwny garnek mój ulubiony nawiasem mówiąc i niedawno czytając komentarze na pepperze dowiedziałem się, że wszystko z nim źle od tych 20 lat robię. Nigdy nie przeprowadziłem w nim żadnego sezonowania, do mycia używam plynu do mycia naczyń, dolewam zimnej wody wody do rozgrzanego garnka w trakcie duszenia, gotuje i smażę w nim zakazane potrawy (pomidory, ryby itp.).
    Według tego co piszą wszyscy eksperci z peppera i YouTube to mojego garnka już dawno nie powinno być bo powinien już dawno pęknąć, zardzewiec i wylądować na złomowisku. Tymczasem ma się świetnie. Rdza pojawia się po myciu na srubie która przykręcony jest uchwyt pokrywki garnka. Chyba spróbuję ja konserwować po myciu olejem tak jak doradzają tutejsi eksperci.
    Po dobrych doświadczeniach z garnkiem jakiś czas temu kupiłem tą patelnie z okazji i szczerze polecam. Tyle, że z nią już obchodzę się delikatniej po tym co się naczytałem. Wysezonowalem w piekarniku i samaruje olejem po użyciu. Aczkolwiek do mycia używam niewielkiej ilości płynów do mycia naczyń. Zdarzyło mi się też dolać zimnej wody w trakcie smażenia. Jak na razie żadnych pęknięć nie zauważyłem. Teraz obok w/w garnka to moje ulubione naczynie kulinarne ku niezadowoleniu żony.

    Awatar użytkownika pavvlin
    Czemu żona nie zadowolona?
  3. Awatar użytkownika redman
    A czy wiecie, że to jest "chińskie" żeliwo i że ta cena jest wynikiem jego składu.
    Reasumując, nie ma to jak zdrowa patelnia z 30letniego bloku silnika chińskiej ciężarówki. Smacznego
    Awatar użytkownika tomkoder
    Ja dostałem z pierwszego wytopu ze szwedzkiej huty. Smacznego (Edytowano)
  4. Awatar użytkownika MasterOfOnion
    Przypominam o konieczności olejowania ;P
  5. Awatar użytkownika jureeczko
    Świetna patelnia - cena bardzo dobra.
  6. Awatar użytkownika Krzy_Czy
    13271194-PBv69.jpgCzy ktoś się orientuje czy takie przebarwienie to defekt? Wygląda jak wybrakowana powłoka, ale może ktoś będzie w stanie podpowiedzieć.
    Awatar użytkownika BoooB
    Autor
    Ona nie ma powłoki, jest wstępnie wypalona, pewnie coś z tym nie pykło. I tak sam musisz to zrobić, więc to nie jest żadna wada.
  7. Awatar użytkownika Zieju
    Tej konkretnej nie polecam ze względu na wagę ok. pół tony.
    Awatar użytkownika BoooB
    Autor
    Patelnia żeliwna jest ciężka? Niemożliwe.
  8. Awatar użytkownika bedan88
    Ja kiedyś kupiłem z Ikei patelnię żeliwną. Po miesiącu z hakiem zardzewiała. Wygląda jakby na złomie leżała 10 lat. Czy to jest przypadłość każdej żeliwnej patelni? Używana była w domu na zwykłym palniku gazowym
    Awatar użytkownika vieviur.bpl
    nope, może zła konserwacja, ja swoją mam 5 lat nie z Ikea a z aledrogo, po każdym użytkowaniu myta (nie w zmywarce) i od razu wycierana, co 2msc myta i olejowana :-) używana do dzisiaj bez rdzy
  9. Awatar użytkownika Sebastian_Maserak
    Żona ma i lubi to 😁💪
    Awatar użytkownika RobertCząstkowski
    Żona ma i lubi bo nie ma wyjścia (sorry musiałem )
  10. Awatar użytkownika PaweTypiak
    Super! Kupione! Przyda się na grilla i ognisko!
  11. Awatar użytkownika DaBodzio
    Kupiłem taką patelnię z poprzedniej wstawki i nie polecam. Może to kwestia tylko tej patelni a nie wszystkich żeliwnych, ale natłuszczyłem i wypaliłem jak mówili, nic to nie dało, dalej wszystko przywiera. Całą powłokę zeskrobałem, spróbowałem jeszcze raz z innym olejem - pół dnia stracone, dom zasmrodzony, efekt dalej taki sam.

    Jeżeli ktoś chce mieć patelnię, która przez kto wie ile czasu będzie wszystko przypalać, to ta bez wątpienia się nada.
  12. Awatar użytkownika M_GR
    Mam podobną ale chyba czas ją wymienić na nową
  13. Awatar użytkownika cursedecay
    Co na tym można robić? bo widzę że pomidory nie, bo kwas, więc spaghetti nie. Ryby nie. To w zasadzie co,gulasze?
    Awatar użytkownika Usunięty578626
    Przede wszystkim mięsa, steki itp.
  14. Awatar użytkownika Frc2021
    Termin dostawy w
    Kwiecie...
  15. Awatar użytkownika m4jster
    Nie znam tego modelu, ale polecam wypróbować żeliwną patelnię. Zupełnie inna jakość smażenia.
    Awatar użytkownika Marcello
    Co robić, żeby mięso nie przywierało do żeliwnej patelni ?
  16. Awatar użytkownika Sebastian_Kalkowski
    Kupione dzięki
  17. Awatar użytkownika MB-1
    Kupiłem dokładnie tą, rok temu za 75zł. Uwielbiam na niej gotować. Używam do wszystkich potraw, (sosy z pomidorami, mięcho itd)
    Na początku wysezonowałem w piekarniku i tak co kilka m-cy. Po każdym użyciu natłuszczam i odstawiam. Cena rewelacja
Awatar użytkownika