Niestety, ta okazja wygasła 29 maja 2023.
915°
Opublikowano 24 maja 2023
Patelnia żeliwna 32 cm Kichly, działa na indukcji 26cm - 57,29 zł @ Amazon
Darmowa dostawa ·
Opublikowane przez
BoooB
Dołączył w 2016
269
1 260
O tej okazji
Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:
U nas od około 150 zł wzwyż.
To chyba historycznie najniższa cena za patelnię 32 cm. przynajmniej ja taniej nie widziałem.
Patelnia 26 cm - 57,29 zł - amazon.pl/Kic…h=1
Ta patelnia może być używana na różnych źródłach ciepła, w tym na kuchenkach gazowych, elektrycznych, indukcyjnych i ceramicznych szklanych, a także w piekarnikach.Należy zwrócić uwagę na to, że na płycie szklanej, może spowodować zadrapania powierzchni.
Kupując nową patelnię żeliwną, trzeba ją wcześniej odpowiednio przygotować do użytku. Jest to jednorazowa czynność, którą powtarzać będzie trzeba tylko wtedy, gdy naprawdę źle potraktujemy naszą patelnię (np. zostawimy na noc w zlewie z wodą z płynem do mycia).
Potrzebne będą:
Rozgrzej piekarnik do 200 – 250 stopni. Wyczyść dokładnie patelnię przy pomocy gąbki oraz płynu do naczyń. Uwaga! Płynu używasz tylko przy pierwszym sezonowaniu. Nowe patelnie są bardzo często pokrywane woskiem oraz innymi substancjami ochronnymi i płyn pomoże w pozbyciu się ich. Opłucz dokładnie patelnię, a następnie wytrzyj i wysusz. Przy pomocy ręcznika papierowego nanieś na patelnię cienką warstwę oleju roślinnego lub smalcu. Pokryj nim zarówno wewnętrzną jak i zewnętrzną stronę patelni. Umieść patelnię w rozgrzanym piekarniku do góry nogami. Na spodzie piekarnika umieść arkusz folii aluminiowej (zbierze tłuszcz, który może skapywać z patelni).Przez około godzinę wypalaj patelnię w piekarniku w wysokiej temperaturze. Wyłącz piekarnik i pozwól patelni w nim wystygnąć. Gotowe!
Patelnia jest gotowa do użytku.
Tak przygotowana patelnia żeliwna będzie służyć przez lata. Co jakiś czas może okazać się, że konieczne będzie powtórzenie tego zabiegu.
Konserwacja patelni żeliwnej
Żeby nasza patelnia żeliwna służyła nam z powodzeniem na co dzień, konieczna jest jej odpowiednia konserwacja. Wystarczy trzymać się kilku zasad i okaże się, że powtórne sezonowanie nie będzie szybko potrzebne.
Codzienne postępowanie z patelnią żeliwną można sprowadzić do tych zasad:
Wysyłka Amazon Sprzedaż Utopia Deals Europe
To chyba historycznie najniższa cena za patelnię 32 cm. przynajmniej ja taniej nie widziałem.
Patelnia 26 cm - 57,29 zł - amazon.pl/Kic…h=1
Ta patelnia może być używana na różnych źródłach ciepła, w tym na kuchenkach gazowych, elektrycznych, indukcyjnych i ceramicznych szklanych, a także w piekarnikach.Należy zwrócić uwagę na to, że na płycie szklanej, może spowodować zadrapania powierzchni.
Kupując nową patelnię żeliwną, trzeba ją wcześniej odpowiednio przygotować do użytku. Jest to jednorazowa czynność, którą powtarzać będzie trzeba tylko wtedy, gdy naprawdę źle potraktujemy naszą patelnię (np. zostawimy na noc w zlewie z wodą z płynem do mycia).
Potrzebne będą:
- nowa patelnia
- płyn do mycia naczyń (tak, wyjątkowo tym razem go użyjemy)
- gąbka ręczniki papierowe i szmatka kuchenna
- olej roślinny lub smalec
- piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 200 – 250 stopni. Wyczyść dokładnie patelnię przy pomocy gąbki oraz płynu do naczyń. Uwaga! Płynu używasz tylko przy pierwszym sezonowaniu. Nowe patelnie są bardzo często pokrywane woskiem oraz innymi substancjami ochronnymi i płyn pomoże w pozbyciu się ich. Opłucz dokładnie patelnię, a następnie wytrzyj i wysusz. Przy pomocy ręcznika papierowego nanieś na patelnię cienką warstwę oleju roślinnego lub smalcu. Pokryj nim zarówno wewnętrzną jak i zewnętrzną stronę patelni. Umieść patelnię w rozgrzanym piekarniku do góry nogami. Na spodzie piekarnika umieść arkusz folii aluminiowej (zbierze tłuszcz, który może skapywać z patelni).Przez około godzinę wypalaj patelnię w piekarniku w wysokiej temperaturze. Wyłącz piekarnik i pozwól patelni w nim wystygnąć. Gotowe!
Patelnia jest gotowa do użytku.
Tak przygotowana patelnia żeliwna będzie służyć przez lata. Co jakiś czas może okazać się, że konieczne będzie powtórzenie tego zabiegu.
Konserwacja patelni żeliwnej
Żeby nasza patelnia żeliwna służyła nam z powodzeniem na co dzień, konieczna jest jej odpowiednia konserwacja. Wystarczy trzymać się kilku zasad i okaże się, że powtórne sezonowanie nie będzie szybko potrzebne.
Codzienne postępowanie z patelnią żeliwną można sprowadzić do tych zasad:
- po smażeniu pozwól patelni wystygnąć, nie zalewaj jej zimną wodą gdy jest bardzo rozgrzana – może to prowadzić do mikropęknięć żeliwa
- nie używaj płynu do naczyń – wyczyść patelnie przy pomocy gąbki i wody
- gdy coś się przypaliło i przywarło, spróbuj dodać na patelnię sól i to zetrzeć, gdy nie pomaga użyj metalowego druciaka, jednak jego użycie może się wiązać z koniecznością ponownego sezonowania
- wytrzyj patelnię do sucha
- natrzyj niewielką ilością tłuszczu i przykryj wnętrze ręcznikiem papierowym i przechowuj w suchy miejscu
Wysyłka Amazon Sprzedaż Utopia Deals Europe
Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe
68 Komentarzy
sortowanie:ja swoich nie wypalałem, czy tam nie sezonowałem - po użyciu myję bez detergentu, wycieram i nacieram oliwą - są ciągle jak nowe (Edytowano)
Otóż surowa żeliwna patelnia jest po prostu inna niż nierdzewne czy te aluminiowe pokryte teflonem, ceramiką czy tam jakąkolwiek inna powłoką.
Żeliwo nagrzewa się dłużej i równomiernie, długo też utrzymuje temperaturę i również równomiernie ją oddaje, to jedna z tych istotnych zalet. Druga to taka, że po dobrym wypaleniu/wygrzaniu i kilku przygotowanych potrawach tworzy się rzeczywiście nieprzywierająca powłoka. Trzecia natomiast jest czysto subiektywna, aczkolwiek często potwierdzana - chodzi o inny (w domyśle "lepszy") smak przygotowywanych potraw (nie wiem jak to wytłumaczyć, ale dla przykładu osobiście do dzisiaj pamiętam z dzieciństwa smak jajecznicy przygotowywanej przez babcię na patelni żeliwnej i żywym ogniu.)
Żeliwo jest nieco wymagające w użytkowaniu, trzeba mieć tego świadomość. Jeśli zatem ktoś nie lubi/nie chce/nie ma czasu na te tematy, to lepiej się nie zmuszać. (Edytowano)
Od jakiś 15 lat mam kociołek żeliwny, który nadal wygląda jak nowy bez śladu rdzy i nigdy nic do niego nie przywarło podczas gotowania, dlatego przed zakupem polecam poczytać jak obchodzić się z takimi naczyniami.
szczególnie polecam jak ktoś ma indukcje właśnie, bo się ładnie ciepło rozprowadza a na cieniutkich teflonach to marnie to idzie
A na poważnie - można tylko co jakiś czas przecierać olejem, ja tak robię i nic się nie dzieje. (Edytowano)