Niestety, ta okazja wygasła 29 maja 2023.
915°
Opublikowano 24 maja 2023

Patelnia żeliwna 32 cm Kichly, działa na indukcji 26cm - 57,29 zł @ Amazon

65,87zł
Darmowa dostawa ·
Awatar użytkownika BoooB
Opublikowane przez
BoooB
Dołączył w 2016
269
1 260

O tej okazji

Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

Więcej Patelnie

Znajdź więcej okazji Patelnie

Sprawdź więcej okazji

Odkryj więcej ofert na głównej stronie

U nas od około 150 zł wzwyż.
To chyba historycznie najniższa cena za patelnię 32 cm. przynajmniej ja taniej nie widziałem.

Patelnia 26 cm - 57,29 zł - amazon.pl/Kic…h=1

Ta patelnia może być używana na różnych źródłach ciepła, w tym na kuchenkach gazowych, elektrycznych, indukcyjnych i ceramicznych szklanych, a także w piekarnikach.Należy zwrócić uwagę na to, że na płycie szklanej, może spowodować zadrapania powierzchni.

Kupując nową patelnię żeliwną, trzeba ją wcześniej odpowiednio przygotować do użytku. Jest to jednorazowa czynność, którą powtarzać będzie trzeba tylko wtedy, gdy naprawdę źle potraktujemy naszą patelnię (np. zostawimy na noc w zlewie z wodą z płynem do mycia).

Potrzebne będą:

  • nowa patelnia
  • płyn do mycia naczyń (tak, wyjątkowo tym razem go użyjemy)
  • gąbka ręczniki papierowe i szmatka kuchenna
  • olej roślinny lub smalec
  • piekarnik
Proces sezonowania wygląda następująco:


Rozgrzej piekarnik do 200 – 250 stopni. Wyczyść dokładnie patelnię przy pomocy gąbki oraz płynu do naczyń. Uwaga! Płynu używasz tylko przy pierwszym sezonowaniu. Nowe patelnie są bardzo często pokrywane woskiem oraz innymi substancjami ochronnymi i płyn pomoże w pozbyciu się ich. Opłucz dokładnie patelnię, a następnie wytrzyj i wysusz. Przy pomocy ręcznika papierowego nanieś na patelnię cienką warstwę oleju roślinnego lub smalcu. Pokryj nim zarówno wewnętrzną jak i zewnętrzną stronę patelni. Umieść patelnię w rozgrzanym piekarniku do góry nogami. Na spodzie piekarnika umieść arkusz folii aluminiowej (zbierze tłuszcz, który może skapywać z patelni).Przez około godzinę wypalaj patelnię w piekarniku w wysokiej temperaturze. Wyłącz piekarnik i pozwól patelni w nim wystygnąć. Gotowe!
Patelnia jest gotowa do użytku.
Tak przygotowana patelnia żeliwna będzie służyć przez lata. Co jakiś czas może okazać się, że konieczne będzie powtórzenie tego zabiegu.

Konserwacja patelni żeliwnej
Żeby nasza patelnia żeliwna służyła nam z powodzeniem na co dzień, konieczna jest jej odpowiednia konserwacja. Wystarczy trzymać się kilku zasad i okaże się, że powtórne sezonowanie nie będzie szybko potrzebne.

Codzienne postępowanie z patelnią żeliwną można sprowadzić do tych zasad:

  • po smażeniu pozwól patelni wystygnąć, nie zalewaj jej zimną wodą gdy jest bardzo rozgrzana – może to prowadzić do mikropęknięć żeliwa
  • nie używaj płynu do naczyń – wyczyść patelnie przy pomocy gąbki i wody
  • gdy coś się przypaliło i przywarło, spróbuj dodać na patelnię sól i to zetrzeć, gdy nie pomaga użyj metalowego druciaka, jednak jego użycie może się wiązać z koniecznością ponownego sezonowania
  • wytrzyj patelnię do sucha
  • natrzyj niewielką ilością tłuszczu i przykryj wnętrze ręcznikiem papierowym i przechowuj w suchy miejscu
Odpowiednio dbając o patelnię, możemy być pewni że posłuży przez długo, bez konieczności ponownego sezonowania.

Wysyłka Amazon Sprzedaż Utopia Deals Europe
Amazon.pl Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe

68 Komentarzy

sortowanie:
Awatar użytkownika
  1. Awatar użytkownika tamerlan2115
    Kupiłem raz kilka sztuk tych żeliwnych naczyń, Kichly miało promki. Po przeczytaniu instrukcji obsługi stwierdziłem, że szkoda życia na pielęgnacje żeliwnych naczyń, bo służby jeszcze nie mam. Teraz używając każdą zwykłą patelnię doceniam, że nie miała instrukcji na 2 strony formatu A5 drukiem drobniejszym niż w umowie bankowej.
  2. Awatar użytkownika Artur4Life
    O takie opisy okazji na Pepper nic nie robiłem. Plus
  3. Awatar użytkownika ZenekWieniawa
    Odnośnie "sezonowania": No nie wiem czy to takie zdrowe utrzymywać na powierzchni przez dwa lata warstwę tłuszczu, która przy każdym smażeniu się utlenia, wydziela toksyny do smażonych pokarmów itp. To trochę tak jakby przez dwa lata smażyć frytki na tym samym oleju. Czy się mylę?
    Awatar użytkownika masujdzika
    Owszem, mylisz się
  4. Awatar użytkownika kris.beri
    Przydałby się jakiś film instruktażowy
    Awatar użytkownika marasfest
    trochę oceniam, ale do czego?

    ja swoich nie wypalałem, czy tam nie sezonowałem - po użyciu myję bez detergentu, wycieram i nacieram oliwą - są ciągle jak nowe (Edytowano)
  5. Awatar użytkownika p123
    Wytłumaczy ktoś w prostych słowach w czym żeliwna jest lepsza od zwykłej? Bo jak na razie to widzę że trzeba sporo czasu przeznaczać na specjalne pielęgnowanie żeliwnej i nie zapomnieć o tym bo się szybko zniszczy.
    Awatar użytkownika arkopolo
    Moim zdaniem jako okazjonalny amator gotowania stwierdzam, że określenie "lepsza" jest bardzo dużym uproszczeniem i nie do końca trafnym.
    Otóż surowa żeliwna patelnia jest po prostu inna niż nierdzewne czy te aluminiowe pokryte teflonem, ceramiką czy tam jakąkolwiek inna powłoką.

    Żeliwo nagrzewa się dłużej i równomiernie, długo też utrzymuje temperaturę i również równomiernie ją oddaje, to jedna z tych istotnych zalet. Druga to taka, że po dobrym wypaleniu/wygrzaniu i kilku przygotowanych potrawach tworzy się rzeczywiście nieprzywierająca powłoka. Trzecia natomiast jest czysto subiektywna, aczkolwiek często potwierdzana - chodzi o inny (w domyśle "lepszy") smak przygotowywanych potraw (nie wiem jak to wytłumaczyć, ale dla przykładu osobiście do dzisiaj pamiętam z dzieciństwa smak jajecznicy przygotowywanej przez babcię na patelni żeliwnej i żywym ogniu.)

    Żeliwo jest nieco wymagające w użytkowaniu, trzeba mieć tego świadomość. Jeśli zatem ktoś nie lubi/nie chce/nie ma czasu na te tematy, to lepiej się nie zmuszać. (Edytowano)
  6. Awatar użytkownika Milith
    To że działa na indukcji (bo działa) nie znaczy niestety że się na nią nadaje. Gotowanie nie jest przyjemne, bo patelnia nie rozgrzewa się równomiernie przez co przypala mimo sezonowania na środku. Ja osobiście nie polecam na kuchenki indukcyjne, natomiast na każdy ogień jest mega!
    Awatar użytkownika Lukch
    Bzdura, mam i działa doskonale również na indukcji. Chociaż przeznaczona jest u mnie typowo do ogrodu więc idzie na gaz albo węgiel.
  7. Awatar użytkownika travosz
    na amazonie mnóstwo złych opinii ze zdjęciami. Nie jestem pewien, czy ta patelnia jest dobra jakościowo.
    Awatar użytkownika BoooB
    Autor
    Są opinie negatywne, że patelnia pękła, ale Amazon bez problemu uwzględnia reklamację, ale większość negatywnych opinii pochodzi od osób, które nie wiedzą jak używać naczyń żeliwnych.
    Od jakiś 15 lat mam kociołek żeliwny, który nadal wygląda jak nowy bez śladu rdzy i nigdy nic do niego nie przywarło podczas gotowania, dlatego przed zakupem polecam poczytać jak obchodzić się z takimi naczyniami.
  8. Awatar użytkownika kamilkamko
    Nie 32 tylko 29.5
    Awatar użytkownika gerwix
    A nawet 26,67
  9. Awatar użytkownika Damian_Damiano
    Ciekawe czy ta też z zawartością kadmu, jak z innej wstawki.
    Awatar użytkownika wulkan35919
    Jeśli wiesz która to wstawka, podrzucisz link?
  10. Awatar użytkownika Poszukiwacz123
    Jak ktoś nie chce się bawić z patelnią, to odradzam.
    Awatar użytkownika arkopolo
    To akurat prawda - żeliwo jest dla świadomych użytkowników, którzy znają jego wady i zalety i umieją się z nim obchodzić.
  11. Awatar użytkownika mariusz231
    Żeliwa nie mysje się żądnym płynem, tylko woda gąbka lub druciak.
    Awatar użytkownika BoooB
    Autor
    A czytałeś cały opis, czy tylko rzuciłeś okiem?
  12. Awatar użytkownika Rzorze.Murzynio
    Przydałaby się jeszcze taka promka na patelnie ze stali nierdzewnej (Edytowano)
  13. Awatar użytkownika Misionurek
    Ten model jest wstępnie sezonowany. Ta 32 jest zdecydowanie za duża i za ciężka, chyba że na grill. 26 może być, chociaż wolał bym 28. 24 to maleństwo znowu.
    Awatar użytkownika Gargulec
    Polecam patrzeć na średnicę dna.
  14. Awatar użytkownika bobbaniak
    Dzięki 2 sztuki kupione (+ silikonowe nakładki ochronne na uchwyty)
    Awatar użytkownika Bartosz_Kędroń
    Link do nakładek??
  15. Awatar użytkownika quo
    fajna zabawa raz czasem, ale na codzień polecam też żeliwną tyle że emaliowaną. Nie trzeba się bawić w sezonowania, można normalnie smażyć kwaśne rzeczy typu pomidory, wrzucić do zmywarki itd
    szczególnie polecam jak ktoś ma indukcje właśnie, bo się ładnie ciepło rozprowadza a na cieniutkich teflonach to marnie to idzie
    Awatar użytkownika Ludwig
    No ale jak wygląda emaliowana patelnia zeliwna? Jednostronnie wewnątrz, jednostronnie zewnątrz czy dwustronnie? Kupiłem w biedrze żeliwną ambition i w środku jest żeliwo, a strona zewnętrzna jest emaliowana
  16. Awatar użytkownika fishboss
    Mam z poprzedniej promki, dobra patelnia, ale na indukcję trzeba uważać żeby od spodu była dobrze wykończona, bo porysować może płytę.
  17. Awatar użytkownika Sarmados
    Dzięki 🫶 czekałem na to bo ostatnio się nie załapałem
  18. Awatar użytkownika OlnQ
    Zamówione, akurat rozglądałem się za patelnią żeliwną
  19. Awatar użytkownika travosz
    Czy taka patelnie mogę użyć na ognisko, grilla?
    Awatar użytkownika Joey
    taka właśnie się najlepiej nadaje
  20. Awatar użytkownika Gary
    To sezonowanie jest koniecznie? Jakby tego nie robić, sprawdza to ktoś?
    Awatar użytkownika dumapodlasia
    Można nie sezonować, nikt nie przychodzi i nie sprawdza

    A na poważnie - można tylko co jakiś czas przecierać olejem, ja tak robię i nic się nie dzieje. (Edytowano)
Awatar użytkownika