-74°
Zakończone
Nowość Tchibo - na allegro już za 199 PLN
14 Komentarzy

Chciałbym poznać jedną zaletę ekspresu na kapsułki oprócz szybkości przygotowania kawy.

widzę same plusy w dolce gusto prócz ceny kapsułek

PyskaczMar 5.

Chciałbym poznać jedną zaletę ekspresu na kapsułki oprócz szybkości przygotowania kawy.

Zawsze świeża kawa. Ważne np. dla ludzi rzadko używających ekspresu.

Używam kapsułek Tchibo od kilku lat. Głównie dlatego, że kawę w domu piję tylko ja i głównie w weekendy. Gdybym miał kupić ziarno, to żebym nie wiem, jak drogi miał pojemnik, straci swoje walory. Podobnie otwarta kawa mielona. A kapsułka to pojedyncza porcja kawy, hermetycznie zamknięta. Idealne rozwiązanie na te 2-4 kawy tygodniowo.
No i last, but not least, kawa Tchibo mi po prostu smakuje. Wybór mieszanek jest spory, łatwo znaleźć swoje 2-3 ulubione typy kapsułek. A w pracy niby mam porządny ekspres z młynkiem, ale kawa niestety średnia.

Przeciez nikt wam nie każe ich kupowac.
Kapsulkowe sa najlepsze i najtansze
Kupcie 1 zestaw a pozniej sami nabijajcie.
Tchibo jest w tym temacie najlepsze:
Od 3 lat tak robie
Plus kolejny ze nie trzeba tego myc jak innego dziadostwa - duze ekspressy non stop trzeba. Tu nie ma co myc




PatafilMar 5.

Zawsze świeża kawa. Ważne np. dla ludzi rzadko używających ekspresu.


To nie jest argument. Zawsze świeża kawa to wtedy gdy kupujesz w palarni ziarna. Odpowiednio je przechowujesz i mielisz bezpośrednio przed przygotowaniem kawy. Hermetyczne zamknięcie nie da tutaj wiele, jeśli ta kawa była wypalana np rok temu.

Jedyny plus takich ekspresów to prosta obsługa i szybkość przygotowania.

Jako że zacząłem dyskusję to też chciałbym parę zdań powiedzieć. Zgadzam się z Wami @DoReMi oraz @Patafil , dla osób którzy rzadko piją kawę jest to super rozwiązanie. Ja jednak jestem kofeinoholikiem i piję średnio 4 kawy dziennie, więc dla mnie byłoby to niestety nieekonomiczne, chociaż jak mówicie najwygodniejsze. Cieszę się że możemy tu ciekawie podyskutować

Dla mnie niestety kawa Tchibo to najniższa półka podczas przygotowywania w ekspresie klasycznym ciśnieniowym. Preferuję Lavazza Espresso, kopa ma takiego że czasem aż się ręce trzęsą. Nie oceniam kapsułek, bo niestety nie piłem. Dodatkowym plusem użytkowania klasycznego ekspresu jest możliwość przygotowania kawy raz "słabej mocy", a raz "mocarza". Mnie troszkę boli że kapsułka wychodzi nieraz nawet te 2 zł/szt., więc za taką cenę wolałbym kupić w "maszynie".

Wojny tu nikt nie wygra, dla mnie jest remis. Z jednej strony wygoda, z drugiej ekonomiczność.
Pozdrawiam !

kolego przeczytaj powyżej. możesz zrobić lavaza i inne w psich pieniądzach

Avatar

Usunięty4200

PyskaczMar 5.

Chciałbym poznać jedną zaletę ekspresu na kapsułki oprócz szybkości przygotowania kawy.




jest jeszcze higieniczne (w sensie w porównaniu do kolbowego gdzie musisz myć po każdym użyciu - także sprawdza się tam gdzie dostęp do wody jest utrudniony - ale ma to swoją cenę i to nie małą).

Jeszcze Pani odpowiem, Pani @anna666 . Niestety najtańsze rozwiązanie to to nie jest. Na stronie Tchibo średnio trzeba zapłacić 15zł/100g, biorąc pod uwagę że kawy pakowane są przeważnie w 250g wychodzi 37,5 zł za paczkę. W tej cenie znajdziemy już kawę mieloną z górnej półki typu Davidoff, której to spożycie powoduje mały orgazm w ustach dla smakosza kawy

Istnieje jeszcze coś takiego jak CafePads, taka kawa w saszetkach jak herbatka. Koszt jednej jest porównywalny z kosztem kapsułki.

39752-KJ09j.jpg

anna666Mar 5.

kolego przeczytaj powyżej. możesz zrobić lavaza i inne w psich pieniądzach


Jaki jest sens więc kupować ekspres na kapsułki, skoro parzysz kawę w sposób jak w tradycyjnych ekspresach? Widzisz tu pewną niedorzeczność ? Tam też trzeba "nabić" w podobny sposób, jednak do czegoś co wydaje mi się bardziej do tego odpowiednie "metalowa łycha", a nie do plastikowego kubeczka.

grzesiek321123Mar 5.

To nie jest argument. Zawsze świeża kawa to wtedy gdy kupujesz w palarni ziarna. Odpowiednio je przechowujesz i mielisz bezpośrednio przed przygotowaniem kawy. Hermetyczne zamknięcie nie da tutaj wiele, jeśli ta kawa była wypalana np rok temu.Jedyny plus takich ekspresów to prosta obsługa i szybkość przygotowania.

To prawda że nie jest to świeża kawa skoro była wyprodukowana kilka miesięcy wcześniej. Jak już inni pisali chodzi tu o to że kawa z kapsułek nie jest zwietrzała.

@Pyskacz ja zakochałem się w kawie pracując krótki czas jako barista. Rekordowo dochodziłem do 6 kaw dziennie (bez efektów ubocznych ;)), teraz ograniczam do 2-3. Zwłaszcza, że jak już napisałem, służbowe ziarno jakością nie grzeszy - sypią tanią Lavazzę.
Wiadomo, że najlepsza kawa to świeżo mielona, a najlepiej jeszcze świeżo palona. Jednak w domowych warunkach mało kiedy jest to realne. Ziarno i kawa mielona, zwłaszcza pita niezbyt często, to problem z przechowywaniem. Dlatego u mnie zwyciężyły kapsułki.
Wybierałem długo, bo systemów jest sporo. Lavazza, Nespresso, Tchibo, nawet Biedronka ma "swój". Przez chwilę używałem Nespresso, bo wydawało mi się "profi". Ostatecznie zwyciężyło Tchibo głównie przez smak. Mam swoje ulubione ziarna Tchibo: Espresso Milano i Espresso Sicilia, które mają swoje odpowiedniki w kapsułkach (Espresso Elegant i Espresso Kraftig). Na popołudnia bardzo pasuje mi ich Cafe Crema. A wiadomo, że kawę wybiera się według własnego gustu i smaku. Ekspres był więc naturalną konsekwencją wyboru kawy.
Obecnie kupuję te 4 rodzaje kapsułek, których etykiety widać poniżej i wybieram sobie wedle ochoty i nastroju. I to jest kolejna przewaga kapsułek - żaden inny ekspres nie da takiej możliwości w tak łatwy sposób.
39764-lfEwc.jpg

@zzibi2 to że czegoś nie trzeba myć nie znaczy ze jest higienicznie. Utrudniony dostęp do wody jest w afryce także może to ekspres na tamten tynek.

Prześlij Komentarz
Avatar
@
    Tekst