Pellini Espresso Bar Vivace jest mieszanką, która w 30% składa się z ziaren robusty, która zwiększa jej poziom kofeiny. Pellini Espresso Bar Vivace to doskonale zrównoważona mieszanka ziaren arabiki i robusty, kawa palona średnio mocno, aromatyczna i bardzo wyrazista w smaku, bez nadmiernej kwasowości i goryczki.
Pellini Espresso Bar Vivace jest mieszanką najlepszych ziaren arabiki (70%) i robusty (30%).
Skład gatunkowy: 70% Arabica, 30% Robusta Stopień palenia: średni Intensywność 6/10 Słodycz 5/10 Kwasowość 2/10 Crema 8/10
Pellini Espresso Bar Vivace to produkt zaprezentowany szerszemu gronu odbiorców dopiero w 2013 roku, gdy zapadła decyzja o zakończeniu produkcji kawy Pellini Classico. W związku z tym Pellini Espresso Bar Vivace stała się jej naturalnym i de facto lepiej dopracowanym następcą. Trwające kilka lat prace nad tą kompozycją zaowocowały powstaniem wyjątkowego blendu ziaren gatunku Arabica (70%) z domieszką najwyższej jakości Robusty. Chociaż samo pochodzenie ziaren jest pilnie strzeżoną tajemnicą palarni Pellini, wiemy iż zostały wypalone w średniej temperaturze i powoli przez czas 20-22 minut. Dzięki temu udało uzyskać się zbalansowany i lekko pikantny smak oraz wyraźny orzechowy posmak, bez cienia niepożądanej kwaskowatości i nadmiaru goryczki. Kawa Pellini Espresso Bar Vivace na filiżance espresso buduje wspaniałą, grubą cremę, a pod dodaniu mleka tworzy wyśmienite cappuccino oraz latte macchiato. #es
co to za kawa, jaka mieszanka? jak wypalania, jak suszona? troche wiecej info nie żyjemy w prl gdzie była po prostu "kawa"
google nie boli
Jak kawa nie ma daty palenia (te w marketach szczególnie) to można jakość obliczyć te wypalenie? Bo przeważnie tylko data spożycia jest, można założyć, że liczą 12msc od palenia? Czy jak w praktyce jest?
Ja dziś kupiłem tą Pellini i jest bardzo świeża jak na kawę z marketu. Data palenia to 20.09.2022 !!!
A co byście polecili na pierwszą kawę, dopiero będę miał ekspres, więc nie znam się kompletnie
ja bym sobie kupił na początek dwie kawy jedną czysta arabikę druga mieszankę arabika robusta najlepiej z jednej firmy z podstawowej linii bez udziwnień - np z lavazzy oro i rossa - niezłe cena/jakość - i w miarę zgodny z prawda opis - wiedząc jak smakują będziesz miał punkt zaczepienia do szukania czegoś mniej/bardziej kwaśnego/gorzkiego intensywnego/lżejszego...
dlaczego dwie - arabika/robusta dla amatorówe mocnego kopa i smaku lub do mleka a arabika delikatniejsza do wody (choć znam osoby które ją piją z mlekiem)
Poznań, Główna - brak przed 8.00 rano.
Niezbyt dobra, 30% robusty nie zostaje niezauważalne. Lepiej dołożyć i kupić Pellini Top
Zależy kto co lubi w smaku
Świetna kawa, jeśli ktoś lubi intensywną kawę to powinien jej spróbować. Jak dotychczas po kilku latach próbowania przeróżnych kaw (i marketowych, i świeżo palonych) jest to numer 1. Najlepsza kawa jaką piłem i można ją kupić, tak jak w tej wrzutce za 45 zł! Cena rewelacyjna jak za tak dobry produkt.
Też byłem specptycznie do niej nastawiony ale teraz jestem jej fanem pomimo że moja miała już ponad rok od palenia
Pachnie tragicznie, nie polecam.
Może i pachnie kocimi szczynami ale po zaparzeniu wcale tego nie czuć i smakuje bardzo dobrze
Skusiłam się na tą kawę z innej wstawki, kupuje różne kawy i odkąd mam ekspres ta smakuje mi najgorzej, lubię mocniejsza kawę w smaku ale ta jest wręcz nie do wypicia, nie polecam
Dobra kawa. W tej cenie świetny zakup. Cena w innych miejscach od 51 zł.
Kiedyś się naciąłem na tę kawę właśnie z polecenia Pepperowiczów i naprawdę i szczerze - nie polecam.
Powiedziałbyś coś więcej? Co było nie tak i jakie kawy preferujesz?
Pellini >>> Lavazza
dobra cena, taka nieinflacyjna
Gazetkowa czy wyprzedażowa ?
Podpinam się pod pytanie. Przejrzałem aplikację i gazetkę ale nigdzie tej kawy nie widziałem.
Ciężko szukać w markecie lepszej kawy w tej cenie. Przeważnie z datą palenia z bieżącego roku. Na promocjach w internetach przeważnie ze starszą datą. Polecam.
Średnia ta pizza w gazetce obok kawy, Giuseppe ku mojemu zdziwieniu lepsze.
Od 4 miesięcy zacząłem przygodę z kawą. Próbuje różnych kaw. Z tych sklepowych to espresso bar mieszanka z Pellini aktualnie najmniej mi podeszła
ja się z nr 82 vivace męczyłem kilkukrotnie i nie polecam, - czasami z pellini można niewiele drożej dostać wersję TOP która jest spoko zbalansowana i naprawdę smaczna bez mleka
No nie wiem czy tak niewiele drożej, Top kosztuje 2 razy tyle.
Pijalem lavazze , pijalem peelini i wydawały mi się ze sa ok. Teraz oprócz marki najważniejsza jest świeżość. Co ztego ze może i dobra jak przysyłają czasem rok po paleniu. Ze swojej strony polecam swiezo palona Doppio z blue orca Cafe na allegro. (Edytowano)
właśnie ostatnio na shoppe z ich sklepu kupiłem opalona dzień wcześniej tzn w dzień wysyłki i to jest zapach i smak, wziąłem jeszcze braziliane
Ostatnio przestawiłem się na Pellini z kawy z lokalnej palarni bo tamta rujnowała moj budżet (100zl kg). Jest intensywna i mocna z gęsta crema. O wiele lepsza od lurowatej Lavazzy.
Ale jak ktoś lubi delikatne arabiki to może nie podejść.
Polećcie coś w mniejszych opakowaniach (max 500g), najlepiej z palarni. Ta Blue orca doppio super ale 1kg to dla mnie za dużo
Skład gatunkowy: 70% Arabica, 30% Robusta
Stopień palenia: średni
Intensywność 6/10
Słodycz 5/10
Kwasowość 2/10
Crema 8/10
Pellini Espresso Bar Vivace to produkt zaprezentowany szerszemu gronu odbiorców dopiero w 2013 roku, gdy zapadła decyzja o zakończeniu produkcji kawy Pellini Classico. W związku z tym Pellini Espresso Bar Vivace stała się jej naturalnym i de facto lepiej dopracowanym następcą. Trwające kilka lat prace nad tą kompozycją zaowocowały powstaniem wyjątkowego blendu ziaren gatunku Arabica (70%) z domieszką najwyższej jakości Robusty. Chociaż samo pochodzenie ziaren jest pilnie strzeżoną tajemnicą palarni Pellini, wiemy iż zostały wypalone w średniej temperaturze i powoli przez czas 20-22 minut. Dzięki temu udało uzyskać się zbalansowany i lekko pikantny smak oraz wyraźny orzechowy posmak, bez cienia niepożądanej kwaskowatości i nadmiaru goryczki. Kawa Pellini Espresso Bar Vivace na filiżance espresso buduje wspaniałą, grubą cremę, a pod dodaniu mleka tworzy wyśmienite cappuccino oraz latte macchiato. #es