Niestety, ta okazja już wygasła
[Lidl] PILOS Mleko UHT 3,2% 1l (cena przy zakupie 12szt.)
543° Zakończono

[Lidl] PILOS Mleko UHT 3,2% 1l (cena przy zakupie 12szt.)

1,49zł2,09zł-29%Lidl Okazje
12
cze 22. 2018

Ta okazja wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

Cena za 1 opakowanie przy zakupie 12 opakowań.
Oferta tylko od soboty, 23.06.2018 r. do niedzieli, 24.06.2018 r.
Aktualizacje społecznościowe
Lidl OkazjeLidl gazetka

Grupy

Najlepsze komentarze
Avatar
Usunięty12442
Kto napisze że "UHT to syf"/"UHT to nie mleko", niech od razu wytłumaczy dlaczego mu się tak wydaje, ukróci to niepotrzebne mity internetowe.

PLUS
Edytowane przez: "Usunięty12442" cze 22. 2018
12 Komentarzy
Avatar
Usunięty12442
Kto napisze że "UHT to syf"/"UHT to nie mleko", niech od razu wytłumaczy dlaczego mu się tak wydaje, ukróci to niepotrzebne mity internetowe.

PLUS
Edytowane przez: "Usunięty12442" cze 22. 2018
Usunięty1244222/06/2018 11:29

Kto napisze że "UHT to syf"/"UHT to nie mleko", niech od razu wytłumaczy d …Kto napisze że "UHT to syf"/"UHT to nie mleko", niech od razu wytłumaczy dlaczego mu się tak wydaje, ukróci to niepotrzebne mity internetowe.PLUS


Bo się nie kwasi jak zwykłe nie uht. Pytanie czy proces uht jest całkowicie bezpieczny pozbawiony dodatków chemicznych ? Z drugiej strony gdzie teraz kupić takie mleko jak dawniej bywało ....

Ale plusa dam bo cena ok.
Edytowane przez: "Skalsa" cze 22. 2018
To mleko, smakuje jak unigrunt. Nie chodzi o proces produkcyjny, po prostu jest zwyczajnie strasznie cienkie, jakby kolesie filtrowali też substancje odżywcze.Prawie, że wegańskie.
Teraz pytanie: mleko z biedronki czy z lidla ? Ktore ma lepszy smak ?
Bez dwóch zdań z biedy. Może w winach jest inaczej ale tutaj nie ma się nad czym wahać. Spróbuj, porównaj a sam podpiszesz się obiema rękami:).
Usunięty1244222/06/2018 11:29

Kto napisze że "UHT to syf"/"UHT to nie mleko", niech od razu wytłumaczy d …Kto napisze że "UHT to syf"/"UHT to nie mleko", niech od razu wytłumaczy dlaczego mu się tak wydaje, ukróci to niepotrzebne mity internetowe.PLUS


Serio? Nawet nie wiedziałem, że można być przeciwnikiem zwyczajnej pasteryzacji
Wiadome jest, że mleko traci wtedy jakąś część wartości odżywczych, ale dzięki temu zdecydowanie zwiększa się jego okres przydatności do spożycia

A do przeciwników pasteryzacji takie pytanie.... rozumiem, że wina, piwa, dżemów i wędlin też nie tykacie, tak? Czy po prostu ktoś z was nie potrafi rozszyfrować skrótu UHT, więc myślicie, że dodają tam Uran, Hel i Tal?

Ode mnie też plus
Gall_anonimcze 22. 2018

Serio? Nawet nie wiedziałem, że można być przeciwnikiem zwyczajnej pas …Serio? Nawet nie wiedziałem, że można być przeciwnikiem zwyczajnej pasteryzacji Wiadome jest, że mleko traci wtedy jakąś część wartości odżywczych, ale dzięki temu zdecydowanie zwiększa się jego okres przydatności do spożycia A do przeciwników pasteryzacji takie pytanie.... rozumiem, że wina, piwa, dżemów i wędlin też nie tykacie, tak? Czy po prostu ktoś z was nie potrafi rozszyfrować skrótu UHT, więc myślicie, że dodają tam Uran, Hel i Tal? Ode mnie też plus


Trochę przydługie ale ma sens wg/mnie i żeby nie było kupuję zarówno uht jak i pasteryzowane

Cytat...

1
Pasteryzacja to proces podgrzewania mleka w temperaturze 75-90 stopni przez 15 sekund. Proces ten służy eliminacji aktywności enzymów peroksydazy i katalazy, a tym samym niszczeniu produkujących je drobnoustrojów. Metoda ta nie jest jednak stuprocentowo skuteczna, co więcej, ogrzewanie mleka w takiej temperaturze sprawia, że jego termin ważności nie jest tak długi, jak przy mleku „uchatym”, stąd należy trzymać go w lodówce i spożyć w ciągu najczęściej doby lub dwóch po otwarciu. Dietetycy zalecają tu wybór mleka tłustego, jako lepiej przyswajalnego przez ludzki organizm.
2
UHT – ten skrót oznacza „ultra high temperature processing”, innymi słowy sterylizację mleka pod wpływem bardzo wysokiej temperatury, na ogół 120-135 stopni, przez kilka sekund. Następnie takie mleko podlega natychmiastowemu schłodzeniu do temperatury pokojowej. W ten sposób giną wszelkie bakterie – zarówno też szkodliwe dla zdrowia, roznoszące np. salmonellę czy gronkowca, jak i prozdrowotne bakterie mlekowe. „Uchate” traci też w stosunku do mleka „prosto od krowy” witaminy z grupy B, witaminę C i kwas foliowy. Co więcej, podgrzewanie mleka w tak wysokiej temperaturze sprawia, że kazeina (białko mleka) ulega daleko idącej denaturacji, na skutek czego zawarty w niej wapń ulega wytrąceniu i trzeba go uzupełniać sztucznie chlorkiem wapnia (to dlatego z mleka w kartonach zniknął napis, że zawiera wapń). Mleko UHT można przechowywać poza lodówką bardzo długi okres czasu – jednak już po otwarciu trzeba go spożyć w ciągu 48 godzin, podobnie jak to pasteryzowane.
3
Tak wiec, jeśli nie chcemy lub nie potrafimy zrezygnować z mleka, i nie mamy dostępu do sprawdzonych źródeł tego "prosto od krowy", sięgajmy po mleko pasteryzowane w niskiej temperaturze, najlepiej tłuste, 3,2%.
Edytowane przez: "Skalsa" cze 22. 2018
Usunięty1244222/06/2018 11:29

Kto napisze że "UHT to syf"/"UHT to nie mleko", niech od razu wytłumaczy d …Kto napisze że "UHT to syf"/"UHT to nie mleko", niech od razu wytłumaczy dlaczego mu się tak wydaje, ukróci to niepotrzebne mity internetowe.PLUS



Nie napiszę tak, ponieważ ja tak nie uważam, ale wcielę się w rolę takiego osobnika.
Przede wszystkim na początku należy podkreślić, że mleko UHT nie jest tym samym, co mleko pasteryzowane.

Pasteryzacja mleka polega na podgrzaniu go w okolice 62°C na czas potrzebny do zabicia żyjących w nim mikroorganizmów. W większości przypadków dobrze skalkulowana pasteryzacja nie zmienia smaku produktu finalnego i nie niszczy wszystkich witamin. Zawsze lepiej stracić niewielką część wartości odżywczych niż zjeść nieco żywych bakterii chorobotwórczych.

UHT (Ultra High Temperature) to proces różniący się od standardowej pasteryzacji, tym że przebiega w skrajnie wysokich temperaturach (powyżej 130°C) i trwa bardzo krótko. Podgrzanie i gwałtowne schłodzenie mleka trwa razem zaledwie kilka sekund. Podstawowym walorem tego procesu jest stabilność na półce przez kilka miesięcy, co jest pożądane w krajach z cieplejszym klimatem.

Oto różnice w składzie chemicznym oraz biologicznym mleka po pasteryzacji i UHT:
Zawartość laktulozy:
Laktoza w czasie podgrzewania ulega transformacji Lobry de Bruyn-Alberda van Ekenstein (transformacja LA), tworząc laktulozę, dwucukier znany z łagodnych środków przeczyszczających. W mleku UHT zawartość laktulozy waha się od 120 do 456 mg/l, dawka środka przeczyszczającego na jej bazie zawiera 7,5 g. Ponieważ w mleku świeżym i pasteryzowanym laktuloza nie pojawia się w ogóle, jest markerem procesu UHT.
Poza tą transformacją część laktozy ulega tzw. reakcji Maillarda między cukrami a aminokwasami. W reakcji tej traci się niestety część wartości odżywczych.

zawartość rozpuszczalnych białek serwatkowych:
Rozpuszczalne w kwasowym środowisku białka mleka, które nie wytrącają się w procesie produkcji sera i pozostają w serwatce. Białka te, takie jak beta-laktoglobulina, albumina surowicy wołowej (BSA) i alfa-laktoalbumina, są nie tylko ważnymi składnikami odżywczymi. Są także markerami stanu obróbki termicznej mleka. Ponieważ wskutek denaturacji (niszczenia bardziej złożonych struktur przestrzennych w białkach) odsłaniają się w nich grupy tiolowe, umożliwiając krzyżowe wiązania między białkami i zmniejszenie ich rozpuszczalności w roztworze. Mówiąc prościej: proces UHT częściowo niszczy strukturę białek (nie tylko serwatkowych, ale też kazeiny), przez co spadają jego walory technologiczne. Sama wartość odżywcza spada nieznacznie, bo zdenaturowane białko jest tak samo dostępne dla enzymów trawiennych.
Poziom denaturacji białek w liczbach:
Pasteryzacja: 60% denaturacji beta-laktoglobuliny, 17% alfa -laktoalbuminy, 76% BSA,
UHT (zakresy dla wariantów procesu); 91-99% denaturacji beta-laktoglobuliny, 51-93% alfa -laktoalbuminy, 97-100% BSA.

zawartość witamin:
Proces UHT, w porównaniu do pasteryzacji, niszczy znacznie więcej witaminy C, kwasu foliowego (dla tych dwóch strata jest prawie całkowita) oraz witamin B6 i B12 (strata względem mleka pasteryzowanego odpowiednio 27% i 44%).

Podsumowując, proces UHT niewątpliwie wpływa na jakość mleka. Denaturacja białek uniemożliwiająca wytworzenie skrzepu serowego, zmiany w barwie i smaku, straty witamin oraz tworzenie laktulozy to wystarczające powody, by wybierać mleko poddane standardowej pasteryzacji (lub pasteryzacji z mikrofiltracją).

Źródła:
researchgate.net/pub…cts
researchgate.net/pub…ges
onlinelibrary.wiley.com/doi…5.x
Usunięty1244222/06/2018 11:29

Kto napisze że "UHT to syf"/"UHT to nie mleko", niech od razu wytłumaczy d …Kto napisze że "UHT to syf"/"UHT to nie mleko", niech od razu wytłumaczy dlaczego mu się tak wydaje, ukróci to niepotrzebne mity internetowe.PLUS


Cielaki nim karmione zdechły po kilku tygodniach.
d33rgodcze 22. 2018

Cielaki nim karmione zdechły po kilku tygodniach.


No i co z tego? Cielaki potrzebują mleka matki z flora bakteryjną, jak każdy ssak po tym jak przychodzi na świat, w przeciwnym wypadku ma upośledzona flotę bakteryjną w jelitach. Dotyczy się to również człowieka... Jako dorosła jednostka pijesz mleko uht z własnego wyboru. Dyskusja na temat trawienia laktozy w wieku dorosłym, smaku, zawartości tłuszczu jest bez sensu w tym momencie. Więc skończ pieprzyć głupoty. Cena b. dobra leci plusik.
S_IENIUcze 22. 2018

To mleko, smakuje jak unigrunt. Nie chodzi o proces produkcyjny, po …To mleko, smakuje jak unigrunt. Nie chodzi o proces produkcyjny, po prostu jest zwyczajnie strasznie cienkie, jakby kolesie filtrowali też substancje odżywcze.Prawie, że wegańskie.


Mam firmę budowlaną i po pierwsze nie wiem jak smakuje unigrunt a po drugie nie gruntowalem tym ścian ale w porządku. Jak następnym razem braknie mleka to do płatków grunt a jak gruntu to mleko na ściany. Podzielę się doświadczeniami
PLUS
Prześlij Komentarz
Avatar
@
    Tekst