Niestety, ta okazja już wygasła
Kwas chlebowy Starokijewski - Aldi
335° Zakończono

Kwas chlebowy Starokijewski - Aldi

2,99złALDI Okazje
17
335° Zakończono
Kwas chlebowy Starokijewski - Aldi
cze 9. 2020Dostępność Ogólnopolska

Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

To kwas chlebowy z Ukrainy. Jasny, wysoko słodowy. W smaku przypomina karmi, z tym że ma głębszy, pełniejszy smak. Wyczuwalne nuty piwnego lagera. Pozostawia przyjemny posmak w ustach jak po dobrym piwie, tylko bez goryczki. Bardzo orzeźwiający. Piana wysoka i sztywna. Luks.

Ogólnie nie przepadam za jasnymi kwasami chlebowymi, ale ten jest bardzo dobry. Postawiłbym go obok Nikoli i Lidsky.

Producent Obolon (nie mylić z popularnymi podpiwkami tego producenta), to jest prawdziwy kwas.



// Ogólnopolska - potwierdzone
Aktualizacje społecznościowe
ALDI Okazje
17 Komentarzy
ogólnopolska
4542661-RvdPv.jpg
Pić tylko mocno schłodzony. Świetny na nadchodzące upały.
Może ktoś wrzucić skład?
aember09/06/2020 20:59

Może ktoś wrzucić skład?


Internet o tym nie słyszał, jedyne miejsce gdzie się pojawia to gazetka Aldi, więc trudno stwierdzić, czy nie jest to przypadkiem napój o smaku kwasu i nazwie "kwas chlebowy starokijewski". Ktoś ma blisko aldika i mógłby zweryfikować?
Jak kwas chlebowy, to tylko świeży z beczki. Kto raz spróbował ten wie, że to co sprzedają u nas w butelkach od prawdziwego kwasu dzieli przepaść.
Andrzej_Witkowski10/06/2020 09:15

Jak kwas chlebowy, to tylko świeży z beczki. Kto raz spróbował ten wie, że …Jak kwas chlebowy, to tylko świeży z beczki. Kto raz spróbował ten wie, że to co sprzedają u nas w butelkach od prawdziwego kwasu dzieli przepaść.


Zgadza się Te które wymieniłem są zbliżone w smaku do niektórych litewskich regionalnych.
Ile % alkoholu to ma?
Andrzej_Witkowski10/06/2020 09:15

Jak kwas chlebowy, to tylko świeży z beczki. Kto raz spróbował ten wie, że …Jak kwas chlebowy, to tylko świeży z beczki. Kto raz spróbował ten wie, że to co sprzedają u nas w butelkach od prawdziwego kwasu dzieli przepaść.


Niestety to juz nie to samo, piłem rok temu z kilku beczek na ulicach Iwano-Frankiwska i niestety rozwodniony lub z dużą ilością osadu. Być może trafiałem na cwaniaków. Za to najlepszy kwas jaki piłem na Ukrainie to z nalewaka w pubie na wsi, Kvass Taras Czornij (ten z czarną etykietą). Na plus że ten sam kwas z puszki smakuje niemal tak samo dobrze
Edytowane przez: "Jaybeast" cze 10.
Polecicie jakiś dostępny na allegro? U mnie w sklepach nigdzie nie ma dobrego kwasu, tylko obolon
jarek.jasinski10/06/2020 16:13

Polecicie jakiś dostępny na allegro? U mnie w sklepach nigdzie nie ma d …Polecicie jakiś dostępny na allegro? U mnie w sklepach nigdzie nie ma dobrego kwasu, tylko obolon



Z różnych to smakowały mi XATHI lub Nikola. Pamiętaj, że po otwarciu najlepiej wypić tego samego dnia. Trzymać w lodówce. Pić mocno schłodzony.
Jaybeast10/06/2020 15:17

Niestety to juz nie to samo, piłem rok temu z kilku beczek na ulicach …Niestety to juz nie to samo, piłem rok temu z kilku beczek na ulicach Iwano-Frankiwska i niestety rozwodniony lub z dużą ilością osadu. Być może trafiałem na cwaniaków. Za to najlepszy kwas jaki piłem na Ukrainie to z nalewaka w pubie na wsi, Kvass Taras Czornij (ten z czarną etykietą). Na plus że ten sam kwas z puszki smakuje niemal tak samo dobrze


Z własnego doświadczenia wiem, że duże znaczenie ma to czy jest świeży czy nie. Jak jest nowa beczka to smakuje świetnie, po kilku dniach na dworze, szczególnie w lecie, jest na poziomie naszych piw po 1,30 zł. Trzeba polować na pełne beczki i unikac takich na wykończeniu.
Rozczochrany10/06/2020 17:12

Z różnych to smakowały mi XATHI lub Nikola. Pamiętaj, że po otwarciu najl …Z różnych to smakowały mi XATHI lub Nikola. Pamiętaj, że po otwarciu najlepiej wypić tego samego dnia. Trzymać w lodówce. Pić mocno schłodzony.


Nikola (rosyjski) lub Gira Rugile (litewski) polecam. To są te najlepsze. Dostępne na allegro około 4 zł/litr.

Andrzej_Witkowski10/06/2020 17:18

Z własnego doświadczenia wiem, że duże znaczenie ma to czy jest świeży czy …Z własnego doświadczenia wiem, że duże znaczenie ma to czy jest świeży czy nie. Jak jest nowa beczka to smakuje świetnie, po kilku dniach na dworze, szczególnie w lecie, jest na poziomie naszych piw po 1,30 zł. Trzeba polować na pełne beczki i unikac takich na wykończeniu.



To samo mogę powiedzieć. Piłem z beczki na Litwie na jarmarku i smak fantastyczny. Wziąłem butelkę tego samego kwasu i mimo trzymania w lodówce po kilku dniach nie nadawał się do picia.
Edytowane przez: "Polski_Przedsiebiorca" cze 10.
Polski_Przedsiebiorca10/06/2020 19:26

Wziąłem butelkę tego samego kwasu i mimo trzymania w lodówce po kilku dni …Wziąłem butelkę tego samego kwasu i mimo trzymania w lodówce po kilku dniach nie nadawał się do picia.


Dlatego:
Rozczochrany10/06/2020 17:12

Pamiętaj, że po otwarciu najlepiej wypić tego samego dnia.

Bo szybko fermentuje gdy dostanie tlenu.
Do beczek z kwasem pompują CO2 jak do kegów z piwem. Co beczkowe to beczkowe.
Dany74PL09/06/2020 23:09

Internet o tym nie słyszał, jedyne miejsce gdzie się pojawia to gazetka Al …Internet o tym nie słyszał, jedyne miejsce gdzie się pojawia to gazetka Aldi, więc trudno stwierdzić, czy nie jest to przypadkiem napój o smaku kwasu i nazwie "kwas chlebowy starokijewski". Ktoś ma blisko aldika i mógłby zweryfikować?


Skład: woda źródlana, słód jęczmienny, słód żytni, koncentrat kwasu chlebowego, drożdże.
Opowiadając na inne pytanie, wciąż korzystając z etykiety: nie więcej niż 0,5% alkoholu.
Wartość energetyczna 30 kcal / 100 g --- daje jakieś pojęcie o tym ile cukru i alkoholu.
W smaku lekko kwaśny, więc IMO lepszy niż polskie produkty, ale czuć też lekką słodycz.
Rozczochrany10/06/2020 21:29

Do beczek z kwasem pompują CO2 jak do kegów z piwem. Co beczkowe to b …Do beczek z kwasem pompują CO2 jak do kegów z piwem. Co beczkowe to beczkowe.


Szczerze wątpię --- co prawda przez "beczkę" można rozumieć tu różne rzeczy, ale dwutlenek węgla, jeśli w ogóle gdzieś pompują, to raczej nie do beczki.. Tzn. może być:
1) Keg i nalewak, jak z piwem --- w kegu oczywiście jest bez gazu czy raczej z minimalną ilością wynikającą z fermentacji a z gazem miesza się przy nalewaniu, już po opuszczeniu kega.
2) Metalowa beczka w mały beczkowozie, z której nalewa się grawitacyjnie --- taki kwas ma bardzo niskie nasycenie dwutlenkiem węgla, więc raczej to tylko wynik fermentacji i gazu do takiej beczki się dodatkowo nie tłoczy.

Mnie bardzo smakował kwas z drugiego wariantu --- ale raz, że było to kilkanaście lat temu a dwa, że i tak wtedy takie beczkowozy z odwiedzonych miejsc spotkałem tylko w Kijowie i na Krymie. Gdy byłem na Ukrainie dwa lata temu, już ich nie spotkałem, ale z drugiej strony byłem tylko w południowo-zachodniej części.
Dziękuję za to ,,mnie”, a nie ,,mi”, znać różnicę, od kolesi, którzy piszą na prawdę i by najmniej ))))))
Nie wiem co to znaczy: ,,Wyczuwalne nuty piwnego lagera"?
A kwas spoko, rzeczywiście to nie polski ulepek, a kwaskowaty podchodzący pod oryginał z beczki napój.
Edytowane przez: "W_P" cze 11.
Prześlij Komentarz
Avatar
@
    Tekst