Niestety, ta okazja wygasła 7 stycznia 2023.
923°
Opublikowano 5 stycznia 2023
Kiwi - 0,69 zł/szt. Biedronka - Ogólnopolska
Opublikowane przez
rog333r
Dołączył w 2016
48
3.733
O tej okazji
Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:
Bardzo dobra oferta na kiwi Biedronce.
Polecam też zerknąć na ofertę kiwi za 4,99 zł/kg w Aldi: pepper.pl/share-deal-from-app/625929
Kiwi które kupiłem w ostatniej promocji za 0,79 zł - byly w przedziale wagowym 90-100 gram sztuka.
Ważne:
-Kiwi jest niskokaloryczne (42 kcal/sztuka) i cechuje się niskim indeksem (IG = 53) i ładunkiem glikemicznym (ŁG = 5,4)
Wartość odżywcza na 100 g:
Wartość energetyczna (kcal) 60
Tłuszcz 0,5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
Cholesterol 0 mg
Sód 3 mg
Potas 312 mg
Węglowodany 15 g
Błonnik 3 g
Cukry 9 g
Białko 1,1 g
Kwas askorbinowy 92,7 mg
Wapń 34 mg
Żelazo 0,3 mg
Witamina D 0 IU
Witamina B6 0,1 mg
Witamina B12 0 µg
Magnez 17 mg
*****
Wartość odżywcza - opisowo:
Owoce są bogatym źródłem związków przeciwutleniających takich jak karotenoidy, polifenole czy witamina C. Kiwi jest owocem obfitującym w te związki, szczególnie witaminę C. Jej zawartość w 100 g kiwi wynosi prawie 60 mg, co dostarcza większość dziennego zapotrzebowania na nią. Kiwi to owoc niskokaloryczny, a jedna sztuka to zaledwie 45 kcal i około 2 g błonnika pokarmowego. Ponadto, są źródłem witaminy E, witamin z grupy B, potasu, fosforu, wapnia, cynku i magnezu. Dzięki zawartości witaminy C i E, jest to owoc bogaty w substancje przeciwutleniające, chroniące przed rozwojem wielu chorób, a także przed procesem starzenia.
Ciekawostki:
-Kiwi dostarcza wysokich ilości błonnika, witaminy C, K i potasu
-Kiwi reguluje pracę jelit i może przeciwdziałać zaparciom
-Kiwi zawiera w swoim składzie enzymy, które mogą ułatwiać trawienie białek w naszym przewodzie pokarmowym
Czy można jeść kiwi ze skórką?
Odpowiedzmy od razu na nurtujące Was pytanie. Choć większość osób obiera kiwi ze skórki z włoskami (krojąc je na połówki i jedząc łyżką sam miękki środek), to skórka kiwi również jest niezwykle cenna w składniki odżywcze, antyoksydanty. Oczywiście należy ją wcześniej dokładnie umyć, jeśli włoski są drażniące, można je również zetrzeć przed jedzeniem. Właśnie taki sposób jedzenia owocu jest popularny w Nowej Zelandii.
Polecam też zerknąć na ofertę kiwi za 4,99 zł/kg w Aldi: pepper.pl/share-deal-from-app/625929
Kiwi które kupiłem w ostatniej promocji za 0,79 zł - byly w przedziale wagowym 90-100 gram sztuka.
Ważne:
-Kiwi jest niskokaloryczne (42 kcal/sztuka) i cechuje się niskim indeksem (IG = 53) i ładunkiem glikemicznym (ŁG = 5,4)
Wartość odżywcza na 100 g:
Wartość energetyczna (kcal) 60
Tłuszcz 0,5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
Cholesterol 0 mg
Sód 3 mg
Potas 312 mg
Węglowodany 15 g
Błonnik 3 g
Cukry 9 g
Białko 1,1 g
Kwas askorbinowy 92,7 mg
Wapń 34 mg
Żelazo 0,3 mg
Witamina D 0 IU
Witamina B6 0,1 mg
Witamina B12 0 µg
Magnez 17 mg
*****
Wartość odżywcza - opisowo:
Owoce są bogatym źródłem związków przeciwutleniających takich jak karotenoidy, polifenole czy witamina C. Kiwi jest owocem obfitującym w te związki, szczególnie witaminę C. Jej zawartość w 100 g kiwi wynosi prawie 60 mg, co dostarcza większość dziennego zapotrzebowania na nią. Kiwi to owoc niskokaloryczny, a jedna sztuka to zaledwie 45 kcal i około 2 g błonnika pokarmowego. Ponadto, są źródłem witaminy E, witamin z grupy B, potasu, fosforu, wapnia, cynku i magnezu. Dzięki zawartości witaminy C i E, jest to owoc bogaty w substancje przeciwutleniające, chroniące przed rozwojem wielu chorób, a także przed procesem starzenia.
Ciekawostki:
-Kiwi dostarcza wysokich ilości błonnika, witaminy C, K i potasu
-Kiwi reguluje pracę jelit i może przeciwdziałać zaparciom
-Kiwi zawiera w swoim składzie enzymy, które mogą ułatwiać trawienie białek w naszym przewodzie pokarmowym
Czy można jeść kiwi ze skórką?
Odpowiedzmy od razu na nurtujące Was pytanie. Choć większość osób obiera kiwi ze skórki z włoskami (krojąc je na połówki i jedząc łyżką sam miękki środek), to skórka kiwi również jest niezwykle cenna w składniki odżywcze, antyoksydanty. Oczywiście należy ją wcześniej dokładnie umyć, jeśli włoski są drażniące, można je również zetrzeć przed jedzeniem. Właśnie taki sposób jedzenia owocu jest popularny w Nowej Zelandii.
Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe
16 Komentarzy
sortowanie:ale dzięki niemu wiem, że skórka od kiwi jest jadalna
plusik