94°
Zakończone
Kawiarka Bialetti za 59,90zł (cena regularna około 100zł!) @ Lidl
12 Komentarzy

Nie polecam aluminiowych kawiarek, kawa ma metaliczny posmak. Lepsza jest kawiarka ze stali nierdzewnej.

@bimbam no nie wiem, cały Świat uznaje kawiarki Bialetti za bardzo dobre a Ty mówisz że nie dobre. Komu wierzyć?

@Konrad Bialetti robi bardzo dobre kawiarni, np. model Venus ze stali nierdzewnej. @bimbam ma rację, aluminium to nie jest dobry materiał na kawiarkę. Lepiej dołożyć 20 zł i kupić stalowe Bialetti.

@DoReMi@bimbam w takim razie dzięki za uświadomienie bo jestem na etapie zakupu swojej pierwszej kawiarki

Ja też aluminiowych nie polecam, tym bardziej, że na indukcji nie działają. Lepiej kupić mniej markową, a stalową, albo po prostu inny model.

@Konrad polecam Bialetti jako firmę. Ale koniecznie stalowa. I weź pod uwagę pojemność. Na przykładzie tej z Lidla: "3 filiżanki", zapisywane także jako "3TZ" to 3 espresso (po 40 ml). Czyli dostaniesz 120 ml kawy.

@lasic co do "mniej markowych" trzeba uważać. Szczególnie na pierwszą kawiarkę lepiej wybrać markową. Zwłaszcza, że Bialetti Venus widzę po ok. 80 zł.

Dziś na iBOOD jest coś takiego DeLonghi EC 251 Ma to ktoś? Bo jestem ciekaw czy jest to cokolwiek warte czy lepiej kupić np Bialetti Venus do szybkiej, porannej kawy

@mysior zależy czy potrzebujesz ekspresu, czy kawiarki. To zupełnie różne rzeczy. Ekspres jest przede wszystkim łatwiejszy w użyciu.
Tego DeLonghi mogę polecić. Używałem bardzo podobnego chyba z 5 lat. Bardzo dobra cena.
Oczywiście najlepszy byłby ekspres na kawę ziarnistą :-)

No tak, z ceramicznym mlynkiem itd. Ja tego nie potrzebuje, nie pije kawy, ale chcę na prezent dla drugiej Połówki :-)
chodzi o coś co w miare szybko zrobi poranną, smaczną kawę bez większego zachodu

Jak w miarę szybko i bez zachodu to ekspres. Z kawiarką jest więcej zabawy. No i nie każdemu musi smakować kawa z kawiarki. Ekspres robi kawę bardziej "standardowo".

Co to niby za okazja? Żadna! Nie lepiej wspierać polskie sklepy? tutaj np. ta kawiarka bez żadnych promocji jest za 67pln! swiezopalona.pl/pro…tta

Zwariowaliście wszyscy, ok, ja rozumiem, że ktoś napisał, że stalowa lepsza, że mu pachnie aluminium, niemniej jednak pół świata pije w aluminium i jakoś im to nie przeszkadza, osobiście mam ten model kawiarki i jak dla mnie jest! To jest kwestia gustu, stal też pozostawia posmak, jeśli człowiek chce mieć dobrą kawę to musi sprawić sobie dobrej jakości ekspres do kawy, a takowy już trochę kosztuje. Naprawdę nie dajcie się zwariować!

Używam kawiarek Bialetti Moka Express już jakieś 10 lat. Mam małą na 3 i dużą na 8 espresso. Aluminiowe. Nie wiem skąd informacje, że aluminiowe pozostawiają kwaśny posmak kawy. Przerobiłem już chyba tonę kawy, w kawiarkach Bialetti, innych firm, alu, stalowych, z ekspresów wszelakich itd itp. W domu lubię kawiarkę - szybko, tanio, bezawaryjnie, nie zajmuje sporo miejsca a i smak kawy bardziej mi odpowiada - jest bardziej esencjonalna, mocniejsza.
Jedynie dobra rada - kupujcie do kawiarek jasno palone ziarna, żadnych ciemnych espresso. Podstawa to jednak dobry młyn - na nic super ziarna jak będą zmielone kilka miesięcy temu, zwietrzałe. A kwaśna kawa robi się nie od aluminium tylko jak ktoś nie umie parzyć - zwłaszcza w kawiarce - i ją najzwyczajniej przepali parząc do samego końca aż z dyszy wylatuje spieniona, żółta piana. Kawiarkę należy wyłączyć i natychmiast pod źródłem chłodnej wody przerwać zaparzanie w momencie, gdy strumień czarnej kawy zamienia się w coraz intensywniej lecącą, wrzącą, spienioną kawą. Grubo mielić - do kawiarki nie może być drobno jak do ciśnieniowych metod.
Tak, nawet w kawiarce trzeba kawę umieć zaparzyć - jest dużo czynników drastycznie wpływających na smak naparu - a nie ekscytować się aluminium, z którego we Włoszech piją od stu lat i jakoś w ojczyźnie espresso kwasula im nie wychodzi

Prześlij Komentarz
Avatar
@
    Tekst