Niestety, ta okazja już wygasła
515° Zakończono
75

Kamień do pizzy @ Kaufland

14,99zł34,99zł-57%
Avatar
Opublikowane przez Arek_Ni
Dołączył w 2019
3
6
kwi 21. 2020

Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

Na opakowaniu podane, że jest wykonany z kordierytu. Promocja lokalna w Kauflandzie w Namysłowie, nie słyszałem o innych. Zostało jeszcze przynajmniej 10 sztuk.
255425.jpg
Aktualizacje społecznościowe
Skomentuj

75 Komentarzy

sortowanie:
Avatar
  1. Avatar
    tylko kamien z szamotu lub dla oszczednych cegly szamotowe. pizza w piekarniku rozgrzanym do ~250 stopni gotowa w 4:30 min - robie w domu od kilku lat. Polecam kamien szamotowy o grubosci 3 cm. Kamien kupilem na alledrogo za jakies 90 zl z packami ze sklejki to nakladania i wyciagania pizzy. Polecam miec 2 packi w kuchni 4219047-VxfdW.jpg
  2. Avatar
    creed020722/04/2020 00:02

    blaszce bo nadal będziesz miał ja nagrzana do max 250 stopni wiec nie r …blaszce bo nadal będziesz miał ja nagrzana do max 250 stopni wiec nie rozumiem co za różnica czy to kamień czy zwykla blaszka


    Masz rację - nie rozumiesz. Kamień ma bardzo dużą pojemność cieplną i położenie na nim pizzy prawie go nie schładza. Natomiast wsadzenie zimnej blachy z pizzą do piekarnika oznacza, że blaszka musi się najpierw nagrzać od powietrza, a jest bardzo intensywnie chłodzona przez ciasto. W rezultacie spód pizzy wychodzi ugotowany, a nie upieczony. Używanie blachy nie ma znaczenia, jeśli wypiek ciasta trwa np. godzinę. Ale pizzę piecze się kilka minut.
  3. Avatar
    creed020722/04/2020 09:55

    A skąd wiesz,iż gdybam bez żadnej podstawy? Sam próbowałem różnych rzeczy i …A skąd wiesz,iż gdybam bez żadnej podstawy? Sam próbowałem różnych rzeczy i również miałem kamien o którym wspominasz i nie kojarzę żeby nagrzac kamien do 300 stopni skoro moc piekarnika to max 250 ale rozumiem, ze kamien zwiększa możliwości grzewcze piekarnika


    Popisujesz się swoją ignorancją. Żeby powietrze w piekarniku nagrzało się do 250°C, to grzałka musi mieć wyższą temperaturę. Zapewne o jakieś 30-40°C. Umieszczenie kamienia tuż pod nią pozwala na wykorzystanie większej części wypromieniowanej mocy, bo nie rozprasza się ona po całej dużej komorze piekarnika. W dodatku skąd możesz wiedzieć, do jakiej temperatury nagrzewa się twój kamień? Mierzyłeś to pirometrem? Prawda jest taka, że zapewne nie umiesz zrobić dobrego ciasta na pizzę i ci wyszła mokra kupa, albo ładowałeś na kamień mrożonki, a winę za swoje marne umiejętności zwaliłeś na kamień...
  4. Avatar
    spokoziomek1321/04/2020 23:02

    Gdzieś czytałem że lepiej kupić płyta granitowa za 30zl


    I że niby bezpieczne i zdrowe to ? Na takiej płycie nagrobkowej ?
  5. Avatar
    creed020722/04/2020 08:19

    Chyba ty nie rozumiesz. A kto napisał ze wsadzam zimna blachę? Chyba mocna …Chyba ty nie rozumiesz. A kto napisał ze wsadzam zimna blachę? Chyba mocna nadinterpretacja tego co napisałem lub brak czytania ze zrozumieniem.


    Porównanie akumulacji ciepła milimetrowej blachy do szamotu o grubości od 8 do 30 milimetrów, który dodatkowo oddycha czyli pochłania wilgoć z ciasta jest nieporozumieniem. Nagrzanie kamienia do ok 300 stopni w piekarniku który teoretycznie osiąga 230 -250 nie stanowi problemu, wystarczy umieścić kamień w najwyższym możliwym położeniu, włączenie opcji grill na max i uchylenie drzwiczek aby termostat nie wyłączył grzania tak min 20 min. Zresztą polecam grupę klub miłośników pizzy na fb tam zobaczysz praktykę, a nie gdybanie..
  6. Avatar
    Mam kupiony granit na posadzkę ogrodowa z Castoramy za 8 zł 30x30x2cm. Umyta oraz wypalona w piekarniku 300 stopni przez 2h. Robiłem pizze w sposób, aby kamień był umieszczony max u góry, przy grzałce. Uchylone drzwi, aby grzałka cały czas chodziła na max. Pizza 2minuty, max 2.5 minuty i gotowa. 4237913-LUoT7.jpgMoże nie wygląda, ale w smaku super! Do tego maka 00, oraz pomidory pelati na sosik + mozarella sucha w bloku. Pycha! (Edytowano)
  7. Avatar
    Uważajcie, robienie pizzy uzależnia. Zaczyna się od kamienia, potem okazuje się, że jednak piekarnik nie styka i trzeba kupić dedykowany piecyk do pizzy, do tego waga jubilerska do drożdży, pirometr, mąka włoska po 7zł/kg, łopaty i za chwilę możesz własną pizzerię otwierać ale za to satysfakcja z własnej pizzy duża.

    4238272-609A5.jpg (Edytowano)
  8. Avatar
    creed020721/04/2020 23:08

    Jeżeli ktoś zamierza piec pizze w domowym piekarniku to kupowanie k …Jeżeli ktoś zamierza piec pizze w domowym piekarniku to kupowanie kamienia nie ma sensu. Długo się nagrzewa a i tak max temp. jaka uzyska to 230-250 stopni. Nie polecam szkoda kasy.


    Z ciekawości sprawdziłem... Pirometr pokazuje na płycie 287C. Piekarnik ustawiony na maksa (teoretycznie 300C) włączony termoobieg, po 15min grzania. Ps Pizza wychodzi znakomita.
  9. Avatar
    spokoziomek1321/04/2020 23:08

    Napewno smaczniej, dlaczego niby nie zdrowo?


    Chodzi mi czy nie wytwarzają się jakieś substancje szkodliwe na rozgrzanej takiej płycie granitowej, te płyty w sklepach budowlanych zapewne są malowane jakimiś impregnatami...
  10. Avatar
    spokoziomek1321/04/2020 23:02

    Gdzieś czytałem że lepiej kupić płyta granitowa za 30zl


    Ja robię na płycie granitowej za 10 zł
    4238011-vUA39.jpg
  11. Avatar
    Oby ogólnopolska
  12. Avatar
    Polecam płytkę granitowa (podłogowa) dużo lepsza
  13. Avatar
    creed020721/04/2020 23:08

    Jeżeli ktoś zamierza piec pizze w domowym piekarniku to kupowanie k …Jeżeli ktoś zamierza piec pizze w domowym piekarniku to kupowanie kamienia nie ma sensu. Długo się nagrzewa a i tak max temp. jaka uzyska to 230-250 stopni. Nie polecam szkoda kasy.


    G prawda. Mam granit polerowany na wymiar i nigdy taka pizza mi nie wyszła w piekarniku bez kamienia Jak teraz wychodzi na kamieniu. Szkoda 20 czy 50zł? Lepiej kupić piecyk do pizzy za 500? Wtedy się bardziej opłaca? :-)
  14. Avatar
    A termostat i zasada jego działania rozumiem ze jest ci obca. To ze upiekłes trochę " pitcy" nie oznacza ogarnięcia całej wiedzy z tym związanej.
  15. Avatar
    jarek_pieczarek24/04/2020 16:06

    Uważajcie, robienie pizzy uzależnia. Zaczyna się od kamienia, potem ok …Uważajcie, robienie pizzy uzależnia. Zaczyna się od kamienia, potem okazuje się, że jednak piekarnik nie styka i trzeba kupić dedykowany piecyk do pizzy, do tego waga jubilerska do drożdży, pirometr, mąka włoska po 7zł/kg, łopaty i za chwilę możesz własną pizzerię otwierać ale za to satysfakcja z własnej pizzy duża.[Obrazek]


    Chyba kolega z klubu miłośników hehehe
  16. Avatar
    Jeżeli ktoś zamierza piec pizze w domowym piekarniku to kupowanie kamienia nie ma sensu. Długo się nagrzewa a i tak max temp. jaka uzyska to 230-250 stopni. Nie polecam szkoda kasy.
  17. Avatar
    Jasioo21/04/2020 23:08

    I że niby bezpieczne i zdrowe to ? Na takiej płycie nagrobkowej ?


    Napewno smaczniej, dlaczego niby nie zdrowo?
  18. Avatar
    Jasioo21/04/2020 23:10

    Chodzi mi czy nie wytwarzają się jakieś substancje szkodliwe na rozgrzanej …Chodzi mi czy nie wytwarzają się jakieś substancje szkodliwe na rozgrzanej takiej płycie granitowej, te płyty w sklepach budowlanych zapewne są malowane jakimiś impregnatami...


    Nie są bynajmniej ani szkodliwe, ani impregnowane, ani malowane.

    Przynajmniej te NAJTAŃSZE
  19. Avatar
    Jasioo21/04/2020 23:10

    Chodzi mi czy nie wytwarzają się jakieś substancje szkodliwe na rozgrzanej …Chodzi mi czy nie wytwarzają się jakieś substancje szkodliwe na rozgrzanej takiej płycie granitowej, te płyty w sklepach budowlanych zapewne są malowane jakimiś impregnatami...


    Granit nie wytwarza żadnych substancji szkodliwych za wyjątkiem radioaktywnych gazów.

    Nie napromieniuje jedzenia także spokojnie.
Avatar