Niestety, ta okazja wygasła 31 stycznia 2021.
2252°
Odświeżono 3 lata temu
Kamień do pizzy kordierytowy 33 cm Biedronka
Opublikowane przez
Usunięty80720
Dołączył w 2018
62
7 952
O tej okazji
Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:
Znalezione na grupie Miłośników Pizzy.
Na Allegro takie kamienie zazwyczaj są droższe, a na początek dla laika w sam raz bez kupowania granitu za 2x tyle. Dostępne dwa wymiary: 33 cm średnica albo prostokąt 38 na 30 cm.
Promo dostępne od Czwartku.
Na Allegro takie kamienie zazwyczaj są droższe, a na początek dla laika w sam raz bez kupowania granitu za 2x tyle. Dostępne dwa wymiary: 33 cm średnica albo prostokąt 38 na 30 cm.
Promo dostępne od Czwartku.
Aktualizacje społecznościowe
329 Komentarzy
sortowanie:Najlepiej to z dna rzeki wykopać kamień, samemu go oszlifować i mamy za darmo kamień do pizzy. (Edytowano)
Grubszy kamień=dłuższy czas nagrzewania. Ten kamień sprawdza się do domowych zabaw z pizzą robioną pod grzałkami w zwykłym piekarniku. Mam ten kamień po 40m można mieć ponad 300 stopni na kamieniu
Efekt zadowalający.
Oto i on. Najlepszym patentem jest dogadać się kamieniarzem. Odpad z płyty granitowej. Jest gruby i ciężki, łatwiej go domyć i długo trzyma ciepło. Rodzinę można wkręcać, że to z nagrobków. Oczywiście już po konsumpcji.
Be sensu to jest pisanie takich komentarzy
Takiego komentarza nie będzie, bo lepsza jest plyta chodnikowa z obi za 5,99
A dlaczego ma wchłaniać?!
Co dzieje się z wodą w 300 st. C.?
Można poczekać aż będzie w promce za 6 zł w lecie
Czyli według ciebie na blaszce też powinien być dobry efekt. Jesteś w błędzie. Pokaz mi pizzerie która robi pizze na granicie lub blaszce. Tylko kamień chropowaty nadaje pizzy najlepszy efekt. Robię 300 pizz dziennie i nie pisz glupot
Ta wiara może się bierze z tego, że ktoś tam kiedyś nasłuchał się jakichś głupot na fizyce, że niby kamień lepiej przewodzi ciepło niż powietrze i że potrafi tego ciepła więcej zmagazynować niż np. standardowa cienka blacha w piekarniku. Bzdur tam uczą, jakichś guseł szamańskich aż się nie chce nawet tego komentować...
W marketach pracują wykwalifikowani specjaliści, to nic dziwnego, że mają bekę z takiej magii zwanej "fizyką".
Siostrzeniec też pracuje w pizzerii i mówi dokładnie to samo - najlepsza pitca wcale nie wychodzi z kamiennego pieca tylko z blaszanego opiekacza do pitcy rozgrzanego do 300 stopni, koniecznie na ruszcie.
Kończy już w tej pizzerii 3 tydzień praktyk na dowozie, chce kiedyś zostać kucharzem, więc wie co mówi. (Edytowano)
A w jaki sposób granit wchłonie wodę z pizzy?
Taki kamień ma dużo większą pojemność cieplną. Sama blacha z piekarnika ma mniejszą, więc nawet jak będzie rozgrzana to ciasto jak położysz to szybko odbieże dużo ciepła i temperatura spada. Przy kamieniu to zjawisko jest dużo mniejsze.
Minus tylko taki, że musisz grzać dłużej piekarnik.
--edyta--
Po skończeniu pieczenia lepiej powoli schładzać kamień. Przy szybkich zmianach temperatury może pęknąć :-/
--edyta--
- my pieczemy na 250 i daje radę :-) (Edytowano)
Rozgrzewamy piekarnik na maxa (u mnie 300°C), daje pizzę na blaszkę, a następnie daję ją na sam dół piekarnika na około 10 minut. Tym sposobem dół bedzie mial czas na dopieczenie i zarumienienie, a góra się nie spali sposób podpatrzony od któregoś z komentujących pepperowiczów z poprzedniej wstawki.
Bez sensu jest kładzenie pizzy na zimny kamień. Kamień ma oddawać wysoką temperaturę do ciasta przez dłuższy czas. Jeżeli nie widzisz plusow to nawet nie zainteresowałeś się po co stosuje się kamień. Jeżeli nie rozgrzewasz to lepiej w ogole odpuścić kamień. (Edytowano)