212°
Harnaś za 1,67 @lidl
14 Komentarzy

podobno nikt nie dopił czwartego…
ale jeśli ktoś lubi piwo doprawiane spirytusem to czemu nie?

szopen55 min

podobno nikt nie dopił czwartego…ale jeśli ktoś lubi piwo doprawiane spirytusem to czemu nie?



Ja wolę spirytus doprawiony piwem

Jeśli to cena za butelkę to powiedziałbym, że normalna. w co drugiej ulotce po tyle jest a często i 1,59 zł.

Za darmo bym nie chciał...

doby środek na przeczyszczenie xd

szopen11 godz., 28 min

podobno nikt nie dopił czwartego…ale jeśli ktoś lubi piwo doprawiane spirytusem to czemu nie?

​ Doprawianie piwa spirytusem to miejska legenda, żadna firma tak nie robi, bo poniosła by większe koszty niż przy normalnej produkcji.

wordlord39 min

​ Doprawianie piwa spirytusem to miejska legenda, żadna firma tak nie robi, bo poniosła by większe koszty niż przy normalnej produkcji.


Koszt produkcji spirytusu to około 2zł/litr i to dla tego spirytus bardziej się opłaca niż pierdzielenie z tradycyjną produkcją

Nie wiem co dodają do tego piwa, ale nawet po jednym mam takiego okropnego kapcia w ustach po przebudzeniu że już w ogóle tego nie pijam.

Piwo za 1,67. Przerażające.

spooll1 godz., 12 min

Koszt produkcji spirytusu to około 2zł/litr i to dla tego spirytus bardziej się opłaca niż pierdzielenie z tradycyjną produkcją



Rozumiem że jakimiś magicznym sposobem akcyza w przypadku produkcji piwa by znikła i browar nie musiałby jej płacić? Zresztą nawet pomijając akcyzę przy kupnie spirytusu, to zabroni tego prawo. Po dodaniu spirytusu taki harnaś straciłby w świetle przepisów miano piwa i musiałby być obanderolowany, a co za tym idzie akcyza byłaby większa.
Posmak spirytusu bierze się stąd, że obecnie dodaje się syropy glukozowe i inne fruktozy. Drożdże ładnie je trawią, mamy więcej procentów, ale brakuje słodowego smaku, bo dodali wodę z cukrem przez co smak alkoholu bardziej się przebija.
Na dobitkę by szybciej szła produkcja podnosi się temperaturę fermentacji przez co drożdże wydzielają więcej fuzli, które są przez nas odczuwane jako piekący smak, przynoszący na myśl właśnie wódkę.

Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości, po więcej wiedzy zapraszam do Internetów.

PS. Również żółci nie dodaje się do piwa i nigdy się tak nie robiło
Edytowane przez: "wordlord" Paź 13.

cebulorz14 min

Nie wiem co dodają do tego piwa, ale nawet po jednym mam takiego okropnego kapcia w ustach po przebudzeniu że już w ogóle tego nie pijam.



To przez fuzle wydzielajace sie w procesie przyśieszonej produckji. Odpowiedzialne sa też za mocniejszego kaca.

szopen18 godz., 45 min

podobno nikt nie dopił czwartego…ale jeśli ktoś lubi piwo doprawiane spirytusem to czemu nie?



Co za bzdury wypisujesz, piwa nie doprawia się spirytusem (stąd brak banderoli). Alkohol w piwie to efekt "uboczny" działania drożdży, które w tego typu piwach dla "prawdziwych piwoszy polskich" (czyli dla tych którym piwo służy do n******* się) i tak nie nadążają przerabiać całej "brzeczki".
A Harnas to dno, tylko dobry do n******* się, nic więcej.
Edytowane przez Moderatora: "nie przeklinamy" Paź 13.

marek.marcinkowski4 godz., 21 min

Piwo za 1,67. Przerażające.



Masz rację, to nadal bardzo wysoka cena do realnych kosztów produkcji tak podłego trunku. Koszt produkcji domowego piwa to ok. 1,5zł, więc w dużym koncernowym browarze musi to być jeszcze dużo, dużo mniej.

nie wiedziałem że wywołam taki ferment ;P
oczywiście, że to miejska legenda, a przenośnia miała oddać walory smakowe ;D

Prześlij Komentarz
Avatar
@
    Tekst