Niestety, ta okazja wygasła 20 maja 2023.



125°
Opublikowano 13 maja 2023
Gerlach Zestaw noży w bloku FINE X50CrMoV15
Darmowa z Polska ·


Opublikowane przez
stroyer
Dołączył w 2020
15
81
O tej okazji
Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:
Ostrze ze stali nierdzewnej X50CrMoV15, z dodatkiem chromu, molibdenu i wanadu zmniejsza kruchość i podnosi odporność na ścieranie.
Poprzednie wstawki z nożami Gerlach Deco z tej samej stali miały bardzo dobre opinie - tutaj różnica taka, że uchwyty są stalowe i jeden mały nóż jest z ząbkami - w tamtej ofercie tylko nóż do pieczywa był z ząbkami.
Cena - allegro, OleOle, Avans - 209 zł. Inne sklepy ok 249 w górę (do 399)
Poprzednie wstawki z nożami Gerlach Deco z tej samej stali miały bardzo dobre opinie - tutaj różnica taka, że uchwyty są stalowe i jeden mały nóż jest z ząbkami - w tamtej ofercie tylko nóż do pieczywa był z ząbkami.
Cena - allegro, OleOle, Avans - 209 zł. Inne sklepy ok 249 w górę (do 399)

Aktualizacje społecznościowe
29 Komentarzy
sortowanie:Tak, myję w zmywarce, na górnej szufladzie ostrzami do góry. (Edytowano)
Zamknięta broda nie ułatwia procesu. W mokrej dłoni zdarza się, że rękojeść się ślizga. Cena chyba bez rewelacji mimo że bywało czasem drożej.
Używam prawie rok ostrzyłem raz, jakieś miesiąc temu
Wiedząc już jak działa i na czym polega korozja możemy zastanowić się dlaczego zmywarka jest tak „niebezpieczna” dla Naszych ostrzy. Odpowiedź jest prosta: Zmywarka działa jak jeden wielki katalizator procesu korozji. Dlaczego? Odpowiedź znamy już z lekcji chemii – chodzi głównie o ciepło, wysoką zawartość soli i środków żrących (środki czyszczące w zmywarce to kwasy i/lub zasady - inaczej anionowe i kationowe środki czyszczące, dodatkowo koagulatory i substancje pomocnicze). Wszystkie te trzy czynniki w uproszczeniu „przyspieszają” reakcje elektrochemiczne, w rezultacie są one potęgowane wielokrotnie. Dlatego też na te zjawisko narażone są nawet stale, które w normalnych warunkach powinny być odporne na korozję (wysokie stężenie roztworów środków żrących i soli w wodzie, w podwyższonej temperaturze, w uproszczeniu może po prostu „penetrować” warstwę tlenków na powierzchni stopu). Dodatkowo, w taki sam sposób szczególnie narażona jest krawędź tnąca, która jest cieńsza od reszty głowni, a cieńsze krawędzie są bardziej narażone na trwałe uszkodzenia, korozja postępuje bardzo szybko i gwałtownie, w rezultacie nóż bardzo szybko traci ostrość. Na ostrzu pojawiają się mikrouszkodzenia, które z czasem urastają do widocznych wyszczerbień, czy ubytków. Istotnym czynnikiem w tym wszystkim jest również czas narażenia na wszystkie groźne czynniki, przy myciu ręcznym nóż jest narażony na działanie płynu do mycia naczyń (który jest w wielu przypadkach mniej skondensowany i groźny niż środki myjące ze zmywarek) i ciepłej wody znacznie krócej niż w urządzeniu zmywającym, dodatkowo bez udziału lub z ograniczonym udziałem soli."