Niestety, ta okazja wygasła 9 marca 2023.
129°
50 Opublikowano 3 marca 2023
Ekspres Melitta CI Touch F63-101
Opublikowane przez
Dołączył w 2016
7
28
O tej okazji
Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:
Polecam ekspres.
Typ ekspresu: automatyczny
Ciśnienie: 15 barów
Moc: 1400 W
Rodzaj kawy: ziarnista, mielona
System spieniający mleko: zintegrowany
Młynek: stalowy żarnowy
Pojemność zbiornika na wodę: 1,8 l
Pojemność zbiornika na kawę: 270 g
System grzewczy: Thermoblock
Sterowanie: panel dotykowy
Wyświetlacz: kolorowy wyświetlacz TFT
Pasujący filtr: Claris Pro Aqua
Filtr na wyposażeniu: tak
Kolor: srebrny
Typ ekspresu: automatyczny
Ciśnienie: 15 barów
Moc: 1400 W
Rodzaj kawy: ziarnista, mielona
System spieniający mleko: zintegrowany
Młynek: stalowy żarnowy
Pojemność zbiornika na wodę: 1,8 l
Pojemność zbiornika na kawę: 270 g
System grzewczy: Thermoblock
Sterowanie: panel dotykowy
Wyświetlacz: kolorowy wyświetlacz TFT
Pasujący filtr: Claris Pro Aqua
Filtr na wyposażeniu: tak
Kolor: srebrny
Więcej szczegółów na RTV Euro AGD
Aktualizacje społecznościowe
50 Komentarzy
sortowanie:Jest to otworek w zaworku napowietrzającym przy zaworze ceramicznym. Niestety znajduje się on wewnątrz ekspresu więc trzeba zdjąć obudowę ale zatrzaski ładnie schodzą i ciężko coś uszkodzić. Dokładnie taki sam zaworek z takim samym otworkiem mają oceniane jako najlepsze na rynku ekspresy Jura. Z tym, że w ich przypadku ten zaworek jest w spieniaczu, który jest na zewnątrz ekspresu.
Jest jeszcze jedna kwestia związana ze spienianiem mleka.
Dowiedziałem się, że w kolejnych nowszych rewizjach ekspresu ( dotyczy to także modelu Barista) zwiększyli średnicę otworu w gumowym elemencie spieniacza w celu poprawienia spieniania mleka. Postanowiłem to zrobić w moim ekspresie i efekt jest piorunujący. Prawie dwa razy większa pianka, gęsta, nic nie chlapie przy spienianiu - rewelacja.
Modyfikacja zajęła mi 15 minut i jest w pełni odwracalna. Żeby powiększyć otworek w tym gumowym elemencie po prostu włożyłem w istniejący otwór rurkę o średnicy wewnętrznej 2,2mm. Idealnie do tego celu nadaje się tulejka kablowa pod kable 2,5mm2 bo ma cienką ściankę i jest miedziana (cynowana z zewnątrz). Wystarczy ją tylko trochę skrócić. Na zdjęciu poniżej widać jak to zrobiłem.
Dzięki temu przy spienianiu proporcje objętościowe mleka do pianki są teraz mniej więcej pół na pół czyli tak jak powinno być np. przy cappuccino.
Pianka jest bardzo sztywna.
Tak wygląda ta tulejka która istotnie poprawia spienianie. Wystarczy skrócić i włożyć w ten gumowy element spieniacza powyżej.
(Edytowano)
Tylko dobrze jest wcześniej pomyśleć czy kawy mleczne będzie ktoś robił najczęściej bo jeśli nie to taniej wyjdzie ekspres bez systemu spieniania mleka (bo to dodatkowe koszty późniejszej eksploatacji a na bieżąco też czyszczenia) i osobny spieniacz.
Jak już ktoś bardzo chce stosować dedykowaną chemię do systemu mlecznego to polecam taki płyn
[image]
w cenie 45zł, a wystarcza na 30 cykli czyszczenia.
Jeżeli chodzi o pozostałą chemię to polecam
Odkamieniacz COFFIX (w droższej wersji PRO) i tabletki do czyszczenia zaparzacza Cafiaza E31. Stosuję je od kilku lat.
(Edytowano)
Tylko trzeba myć albo chociaż wycierać rurkę z mleka po użyciu żeby się nam serek nie zrobił . Ja wycieram ręcznikiem papierowym resztki mleka, oczywiście między regularnym myciem. (Edytowano)