Niestety, ta okazja już wygasła
Ekspres ciśnieniowy automatyczny Melitta Solo
391° Zakończono

Ekspres ciśnieniowy automatyczny Melitta Solo

999zł1.390zł-28% Darmowa dostawa DarmowaOleOle! Okazje
18
paź 14. 2020

Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

Model Melitta Solo Pure Black E950-222

Ekspres do kawy dla tych co nie chcą z mlekiem. Raczej dla tych co go chcą, niż dla tych co szukają po prostu ekspresu. Kupon wchodzi automatycznie.

Na ten moment w tej samej cenie jest też w euro rtv agd (i też czas wysyłki do 14dni).
euro.com.pl/eks…tml
Aktualizacje społecznościowe
OleOle! OkazjeOleOle! kupony rabatowe
18 Komentarzy
Czy ktoś z posiadaczy tego modelu może się wypowiedzieć na jego temat?
m4rkos14/10/2020 21:13

Czy ktoś z posiadaczy tego modelu może się wypowiedzieć na jego temat?



Posiadam go od ponad roku, dziennie robi 4-7 kaw , kawe robi ok trudno mi się odnieść do innych bo to moj pierwszy ekspres, jest to chyba najtańszy ekspres Melitty. Choć zdaje mi się że ceny widywałem lepsze na ten model.
m4rkos14/10/2020 21:13

Czy ktoś z posiadaczy tego modelu może się wypowiedzieć na jego temat?

Ekspres jest ok. Jedyna wada jak dla mnie to bardzo mały pojemnik na wodę, który jest jeszcze mniejszy jak zamontujesz w nim filtr. A cena bywała faktycznie ciut lepsza
Edytowane przez: "Co3en" paź 14.
Ekspres bardzo dobry jak za tę cenę, oczywiście tylko do espresso. Dobrze wykonany, prosty w obsłudze, ładnie się prezentuje. Smak kawy bardziej będzie zależał od tego czym zasypiemy, ale ogólnie robi dobrą kawę. Jest kilka mankamentów:
- wiele sztuk ma problem z pokazywaniem konieczności opróżnienia tacki mimo że chwilę wcześniej wszystko dokładnie się wyczyściło
- dość głośny młynek
- mały pojemnik na wodę.
Mam polecam do czarnej bardzo dobry - dużo opcji konfiguracji, twardość wody, temperatura, prosty w czyszczeniu, wyjmowalny blok, ładny i mały, tanie filtry, regulacja grubości mielenia, mocy i ilości, regulowana wysokość, można stosować nawet wysokie szklanki z minusów - mała pojemność zbiornika i tacka, dużo marnuje wody, głośny młynek.
Edytowane przez: "krostry" paź 14.
Jak robię 2-3 kawy dziennie, to wydaje się ok. Może nie zdąży spleśnieć przed czyszczeniem.
Ktoś napisze co ile kawe trzeba dolewać wodę / wylewać wodę z tacki?
Dariusz-Mariusz14/10/2020 22:09

Jak robię 2-3 kawy dziennie, to wydaje się ok. Może nie zdąży spleśnieć prz …Jak robię 2-3 kawy dziennie, to wydaje się ok. Może nie zdąży spleśnieć przed czyszczeniem.Ktoś napisze co ile kawe trzeba dolewać wodę / wylewać wodę z tacki?


Z filtrem 4 włączenia = 4 kawy i już wody nie ma (standardowe filiżanki poniżej 0,2l) dużo wody schodzi na płukanie przed i po.
Edytowane przez: "krostry" paź 14.
Mam ten ekspres, nie polecam, kupiłbym teraz Delonghi. Po roku użytkowania głośno pracuje, woda w fusach, wydaje jakieś dziwne dźwięki jakby miał się zaraz rozlecieć. Bardzo szybko rysuje się srebrna tacka na którą stawia się kubek. Zaparzacz jest wyjmowany, ale ciężko się czyści bo wszędzie sypie fusami
Ogólnie polecam. Dla mnie największą wadą jest to, że strasznie marnuje wodę - tacka tak szybko się zapełnia, że w pierwszym tygodniu sprawdzałem, czy nie ma gdzieś wycieków. Kolejna wada: bardzo ubogie ustawienia (w porównaniu do DeLonghi), mało możliwości konfiguracji kawy.

Natomiast na plus: bardzo łatwy w konserwacji i czyszczeniu, prostota działania (wszystko robimy praktycznie jednym przyciskiem) i raczej smaczna kawa.
Baca9014/10/2020 23:19

Mam ten ekspres, nie polecam, kupiłbym teraz Delonghi. Po roku użytkowania …Mam ten ekspres, nie polecam, kupiłbym teraz Delonghi. Po roku użytkowania głośno pracuje, woda w fusach, wydaje jakieś dziwne dźwięki jakby miał się zaraz rozlecieć. Bardzo szybko rysuje się srebrna tacka na którą stawia się kubek. Zaparzacz jest wyjmowany, ale ciężko się czyści bo wszędzie sypie fusami


Zgłosiłeś te wady na gwarancję ?
m4rkos14/10/2020 21:13

Czy ktoś z posiadaczy tego modelu może się wypowiedzieć na jego temat?



Mam w pracy już chyba z pół roku. Irytuje czyszczenie co 200 kaw (czas 15-20 minut). Dziennie robi po 10 kaw około i daje radę. Jeśli chodzi o smak kawy czarnej to nie czuję zbytniej różnicy pomiędzy tym modelem a Jura E6 którego mam w domu. Robi dobrą czarną kawę i ma podstawowe funkcje (moc, ilość, temperatura, grubość mielenia). Dla pospolitego picia małej czarnej idealny i niezawodny (zero problemów) wyjmowany blok zaparzający itd. Podobno najniższa klasa z tej samej rodziny co Jura i Nivona ale jednak.
Edytowane przez: "Morty" paź 15.
Dariusz-Mariusz14/10/2020 22:09

Jak robię 2-3 kawy dziennie, to wydaje się ok. Może nie zdąży spleśnieć prz …Jak robię 2-3 kawy dziennie, to wydaje się ok. Może nie zdąży spleśnieć przed czyszczeniem.Ktoś napisze co ile kawe trzeba dolewać wodę / wylewać wodę z tacki?



Nie trzeba wylewać, tam jest specjalny opatentowany przez firmę mechanizm opróżniania wody z tacki - dzięki temu na tacce zawsze jest maksymalnie tyle wody ile jest w stanie zmieścić. W skrócie polega to na tym że jak jest za dużo wody to się sama wylewa.
tomasz.pabis14/10/2020 21:44

Ekspres bardzo dobry jak za tę cenę, oczywiście tylko do espresso. Dobrze w …Ekspres bardzo dobry jak za tę cenę, oczywiście tylko do espresso. Dobrze wykonany, prosty w obsłudze, ładnie się prezentuje. Smak kawy bardziej będzie zależał od tego czym zasypiemy, ale ogólnie robi dobrą kawę. Jest kilka mankamentów:- wiele sztuk ma problem z pokazywaniem konieczności opróżnienia tacki mimo że chwilę wcześniej wszystko dokładnie się wyczyściło- dość głośny młynek- mały pojemnik na wodę.


Jakiego espresso xD Kawa z automatów nie ma nic wspólnego z espresso, nie ten młynek, nie ten tamp.
Czarna kawa, trochę bardziej jak aeropress. Espresso to nie jest po prostu mała ilość czarnej kawy bez mleka :P

Jura za 6 koła nie robi espresso, a Melitta będzie robiła jeszcze gorzej. Za 999zł automat bez spieniacza, serio bez sensu
Jak ktoś lubi pić espresso, americano, lungo czy inne odmiany po prostu czarnej kawy to dużo lepiej wyjdzie na zakupie aeropressu za 100zł, młynka mielącego dobrze pod aeropress typu Nivona Cafegrano 130, Baratza Encore, taniej Delonghi kg79 i ztuningowanie go wraz z poradnikiem na youtube. I zostaje jeszcze w granicach 400-500zł na kawę przez cały rok. Ktoś chcący dodatkowo wypić Cappuccino, Latte będzie mógł sobie dokupić termometr, french press i spieniać dodatkowo mleko. Ot cała filozofia spieniacza, podgrzać mleko do odpowiedniej temperatury, kilka razy szybko w french pressie ubić mleko i przelać do dzbanka i gotowe, możemy sobie zrobić jakąkolwiek kawę mleczną jaką chcemy.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
999zł to nie są wystarczające pieniądze na automat, a co dopiero na dobry automat, a tym bardziej kolbę która jedyna jest w stanie zrobić poprawne espresso z odpowiednim młynkiem, ale dobry młynek pod espresso to koszt większy niż ta Melitta. Nie ma sensu nikomu wmawiać, że taki automat robi poprawnie zaparzoną espresso, bo nie robi. Po prostu robi kawę, czyli przelewa wodę przez zbyt grubo zmieloną kawę i to tyle, otrzymujemy rozwodnioną kawę bez "fusów" czyli idealnie to co robi frenchpress, ale jeszcze lepiej aeropress za 100zł tylko wydając 200-500zł na młynek mamy możliwość odpowiedniego zmielenia kawy pod aeropress, który jest metodą alternatywną ale dalej ciśnieniowo jak w przypadku automatu robimy kawę ubijając ciasto

Chociaż w sumie ludzie nigdy nie zrozumieją, że automat nie ma nic wspólnego z espresso. I do automatów powinno się stosować odpowiednie mieszanki kawy, kawy przeznaczone typowo pod automat bo w automatach młynek nie ogarnia i nie wydobywa z kawy większości smaków.
Kacper73316/10/2020 01:09

Jakiego espresso xD Kawa z automatów nie ma nic wspólnego z espresso, nie t …Jakiego espresso xD Kawa z automatów nie ma nic wspólnego z espresso, nie ten młynek, nie ten tamp.Czarna kawa, trochę bardziej jak aeropress. Espresso to nie jest po prostu mała ilość czarnej kawy bez mleka :PJura za 6 koła nie robi espresso, a Melitta będzie robiła jeszcze gorzej. Za 999zł automat bez spieniacza, serio bez sensuJak ktoś lubi pić espresso, americano, lungo czy inne odmiany po prostu czarnej kawy to dużo lepiej wyjdzie na zakupie aeropressu za 100zł, młynka mielącego dobrze pod aeropress typu Nivona Cafegrano 130, Baratza Encore, taniej Delonghi kg79 i ztuningowanie go wraz z poradnikiem na youtube. I zostaje jeszcze w granicach 400-500zł na kawę przez cały rok. Ktoś chcący dodatkowo wypić Cappuccino, Latte będzie mógł sobie dokupić termometr, french press i spieniać dodatkowo mleko. Ot cała filozofia spieniacza, podgrzać mleko do odpowiedniej temperatury, kilka razy szybko w french pressie ubić mleko i przelać do dzbanka i gotowe, możemy sobie zrobić jakąkolwiek kawę mleczną jaką chcemy.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------999zł to nie są wystarczające pieniądze na automat, a co dopiero na dobry automat, a tym bardziej kolbę która jedyna jest w stanie zrobić poprawne espresso z odpowiednim młynkiem, ale dobry młynek pod espresso to koszt większy niż ta Melitta. Nie ma sensu nikomu wmawiać, że taki automat robi poprawnie zaparzoną espresso, bo nie robi. Po prostu robi kawę, czyli przelewa wodę przez zbyt grubo zmieloną kawę i to tyle, otrzymujemy rozwodnioną kawę bez "fusów" czyli idealnie to co robi frenchpress, ale jeszcze lepiej aeropress za 100zł tylko wydając 200-500zł na młynek mamy możliwość odpowiedniego zmielenia kawy pod aeropress, który jest metodą alternatywną ale dalej ciśnieniowo jak w przypadku automatu robimy kawę ubijając ciasto Chociaż w sumie ludzie nigdy nie zrozumieją, że automat nie ma nic wspólnego z espresso. I do automatów powinno się stosować odpowiednie mieszanki kawy, kawy przeznaczone typowo pod automat bo w automatach młynek nie ogarnia i nie wydobywa z kawy większości smaków.


Powtórz jeszcze raz, że to nie espresso Znawca wielki, a porównuje aeropres do tańszego ekspresu. Większość ludzi nie ma fioła na punkcie robienia kawy i nie będzie latało z plastikową tubą, bo ZBYT TANI ekspres. Guzik wciskam i nic więcej mnie nie interesuje. Przyjdą goście to poklikam więcej razy, wieczorem wyczyszcze tackę i każdy szczęśliwy. Automat nic nie ma wspólnego z espresso? Wszystkie czynności zaparzania kawy są identyczne
Marooooooo16/10/2020 03:30

Powtórz jeszcze raz, że to nie espresso Znawca wielki, a porównuje ae …Powtórz jeszcze raz, że to nie espresso Znawca wielki, a porównuje aeropres do tańszego ekspresu. Większość ludzi nie ma fioła na punkcie robienia kawy i nie będzie latało z plastikową tubą, bo ZBYT TANI ekspres. Guzik wciskam i nic więcej mnie nie interesuje. Przyjdą goście to poklikam więcej razy, wieczorem wyczyszcze tackę i każdy szczęśliwy. Automat nic nie ma wspólnego z espresso? Wszystkie czynności zaparzania kawy są identyczne


Czynności są identyczne, ale czynności robienia espresso nie mają nic wspólnego z tym czy ci wyjdzie espresso czy nie. Znawca? Nie, ale jeżeli dla ciebie wszystko jedno co pijesz dopóki wciskasz jeden przycisk to twoja sprawa. Mieć fioła na punkcie robienia kawy? Jakie to typowe polskie.. Najlepiej polska zalewajka i nic lepszego na świecie nie ma.. xD Mieć fioła, a poprawnie zaparzyć kawę to na prawdę taka wielka różnica.. jak złożyć klocki lego, a porozrzucać je po pokoju. Herbatę to pewnie też ekspresową lipton pijesz i najlepsza na świecie Espresso to ratio 1:2 potrzebny odpowiedni młynek, odpowiednia ilość kawy i przede wszystkim odpowiednie ciśnienie(W granicach 9 barów). Jak nie rozumiesz co to espresso to generalnie po co w dyskusje wchodzisz? Nie znam się, ale się wypowiem. Z tym, że ty nawet nie napisałeś nic na ten temat.. szok i niedowierzanie. Spokojnie, nikt nie kara za ludzką niewiedzę.

Każdy szczęśliwy, bo tobie bez różnicy co pijesz a tym bardziej twoi goście póki jest to czarne i smakuje podobnie do kawy. Tobie bez różnicy, nawet widzę że nie wiesz jak smakuje espresso. Ciebie nie interesuje czy kawa może smakować lepiej, czy można wydobyć więcej aromatu i jednocześnie więcej wartości odżywczych. Generalnie dobrze sam ująłeś, nie masz żadnego doświadczenia w temacie(przynajmniej w taki sposób się wypowiadasz) to nazywać kogokolwiek kto się w miarę zna na kawie "Znawcą" tylko źle świadczy o tobie. Uwierz że mi bez różnicy co pijesz, możesz nawet pić pomyje. A kawa z automatu w porównaniu do espresso z kolby ma bardzo dużo wspólnego Bądź dalej szczęśliwy czyszcząc tackę i pozostań w swoim zamkniętym świecie na jakąkolwiek wiedzę, na coś co lepsze i dla ciebie nieznane. Serio nikogo nie interesuje twója zmiana na lepsze

W sumie nie dziwi mnie, że ktoś kto pracuje na stolarni ma taki typ myślenia. Idealnie przedstawiasz pewną grupę społeczną, typ osoby
Edytowane przez: "Kacper733" paź 16.
Kacper73316/10/2020 04:06

Czynności są identyczne, ale czynności robienia espresso nie mają nic wsp …Czynności są identyczne, ale czynności robienia espresso nie mają nic wspólnego z tym czy ci wyjdzie espresso czy nie. Znawca? Nie, ale jeżeli dla ciebie wszystko jedno co pijesz dopóki wciskasz jeden przycisk to twoja sprawa. Mieć fioła na punkcie robienia kawy? Jakie to typowe polskie.. Najlepiej polska zalewajka i nic lepszego na świecie nie ma.. xD Mieć fioła, a poprawnie zaparzyć kawę to na prawdę taka wielka różnica.. jak złożyć klocki lego, a porozrzucać je po pokoju. Herbatę to pewnie też ekspresową lipton pijesz i najlepsza na świecie Espresso to ratio 1:2 potrzebny odpowiedni młynek, odpowiednia ilość kawy i przede wszystkim odpowiednie ciśnienie(W granicach 9 barów). Jak nie rozumiesz co to espresso to generalnie po co w dyskusje wchodzisz? Nie znam się, ale się wypowiem. Z tym, że ty nawet nie napisałeś nic na ten temat.. szok i niedowierzanie. Spokojnie, nikt nie kara za ludzką niewiedzę.Każdy szczęśliwy, bo tobie bez różnicy co pijesz a tym bardziej twoi goście póki jest to czarne i smakuje podobnie do kawy. Tobie bez różnicy, nawet widzę że nie wiesz jak smakuje espresso. Ciebie nie interesuje czy kawa może smakować lepiej, czy można wydobyć więcej aromatu i jednocześnie więcej wartości odżywczych. Generalnie dobrze sam ująłeś, nie masz żadnego doświadczenia w temacie(przynajmniej w taki sposób się wypowiadasz) to nazywać kogokolwiek kto się w miarę zna na kawie "Znawcą" tylko źle świadczy o tobie. Uwierz że mi bez różnicy co pijesz, możesz nawet pić pomyje. A kawa z automatu w porównaniu do espresso z kolby ma bardzo dużo wspólnego Bądź dalej szczęśliwy czyszcząc tackę i pozostań w swoim zamkniętym świecie na jakąkolwiek wiedzę, na coś co lepsze i dla ciebie nieznane. Serio nikogo nie interesuje twója zmiana na lepszeW sumie nie dziwi mnie, że ktoś kto pracuje na stolarni ma taki typ myślenia. Idealnie przedstawiasz pewną grupę społeczną, typ osoby


Kolejny z forum o kawie
Edytowane przez: "Morty" paź 16.
lubię kawę czarną, wyczuwam różnicę między kawą z marketu a z palarni za 40/50zł (ale między kawą palarnianą za 40zł a za 80zł już nie), zamówiłem, wypowiem się jak dojdzie.

Do tej pory miałem ekspres kolbowy zelmer za 400zł (który właśnie padł) więc z nim porównam, o ile w ogóle będzie różnica w czymś oprócz wygody.
Kacper73316/10/2020 01:09

Jakiego espresso xD Kawa z automatów nie ma nic wspólnego z espresso, nie t …Jakiego espresso xD Kawa z automatów nie ma nic wspólnego z espresso, nie ten młynek, nie ten tamp.Czarna kawa, trochę bardziej jak aeropress. Espresso to nie jest po prostu mała ilość czarnej kawy bez mleka :PJura za 6 koła nie robi espresso, a Melitta będzie robiła jeszcze gorzej. Za 999zł automat bez spieniacza, serio bez sensuJak ktoś lubi pić espresso, americano, lungo czy inne odmiany po prostu czarnej kawy to dużo lepiej wyjdzie na zakupie aeropressu za 100zł, młynka mielącego dobrze pod aeropress typu Nivona Cafegrano 130, Baratza Encore, taniej Delonghi kg79 i ztuningowanie go wraz z poradnikiem na youtube. I zostaje jeszcze w granicach 400-500zł na kawę przez cały rok. Ktoś chcący dodatkowo wypić Cappuccino, Latte będzie mógł sobie dokupić termometr, french press i spieniać dodatkowo mleko. Ot cała filozofia spieniacza, podgrzać mleko do odpowiedniej temperatury, kilka razy szybko w french pressie ubić mleko i przelać do dzbanka i gotowe, możemy sobie zrobić jakąkolwiek kawę mleczną jaką chcemy.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------999zł to nie są wystarczające pieniądze na automat, a co dopiero na dobry automat, a tym bardziej kolbę która jedyna jest w stanie zrobić poprawne espresso z odpowiednim młynkiem, ale dobry młynek pod espresso to koszt większy niż ta Melitta. Nie ma sensu nikomu wmawiać, że taki automat robi poprawnie zaparzoną espresso, bo nie robi. Po prostu robi kawę, czyli przelewa wodę przez zbyt grubo zmieloną kawę i to tyle, otrzymujemy rozwodnioną kawę bez "fusów" czyli idealnie to co robi frenchpress, ale jeszcze lepiej aeropress za 100zł tylko wydając 200-500zł na młynek mamy możliwość odpowiedniego zmielenia kawy pod aeropress, który jest metodą alternatywną ale dalej ciśnieniowo jak w przypadku automatu robimy kawę ubijając ciasto Chociaż w sumie ludzie nigdy nie zrozumieją, że automat nie ma nic wspólnego z espresso. I do automatów powinno się stosować odpowiednie mieszanki kawy, kawy przeznaczone typowo pod automat bo w automatach młynek nie ogarnia i nie wydobywa z kawy większości smaków.


W powszechnym rozumieniu, espresso to właśnie mała czarna kawa. Tobie dali na imię Kacper, a jednym z Trzech Królów nie jesteś.
Prześlij Komentarz
Avatar
@
    Tekst