Czekolada mleczna w Lidlu - 1,29zl
429°Zakończono

Czekolada mleczna w Lidlu - 1,29zl

13
paź 14. 2016
Tylko dziś, 14.10, czekolada mleczna w Lidlu za 1,29zl !
Aktualizacje społecznościowe
Lidl OkazjeLidl gazetka

Grupy

13 Komentarzy
Swietna. W składzie tylko 14 procent kakao. Dobrze, że dodali choc troche tego kakao, bo mogli przeciez podbarwic barwnikiem do jajek i tez napisac, ze "czekolada".
Brakuje tylko napisu na opakowaniu "WYRÓB CZEKOLADOPODOBNY"
skyrimpaź 14. 2016

Brakuje tylko napisu na opakowaniu "WYRÓB CZEKOLADOPODOBNY"



babazbrodapaź 14. 2016

Swietna. W składzie tylko 14 procent kakao. Dobrze, że dodali choc troche t …Swietna. W składzie tylko 14 procent kakao. Dobrze, że dodali choc troche tego kakao, bo mogli przeciez podbarwic barwnikiem do jajek i tez napisac, ze "czekolada".


Macie gdzieś skład w necie, czy tak sobie zgadujecie?

Pepper
czyli nie polecacie?
na niemieckiej stronie lidla pisza ze ta czekolada ma 30% kakao. na polski rynek sa jakies inne? lidl.de/de/…703
nieraz czytałem że do Niemieckiego lidla idą lepszej jakości produkty
babazbrodapaź 14. 2016

Swietna. W składzie tylko 14 procent kakao. Dobrze, że dodali choc troche t …Swietna. W składzie tylko 14 procent kakao. Dobrze, że dodali choc troche tego kakao, bo mogli przeciez podbarwic barwnikiem do jajek i tez napisac, ze "czekolada".

​kupiłem te czekoladę, nie pamiętam ile jest% kakao, ale gdyby było 14 to bym nie kupił.. jestem prawie pewien że ma 30%. myślę że @babazbroda zniechęca cebulo-konkurencję
babazbrodapaź 14. 2016

Swietna. W składzie tylko 14 procent kakao. Dobrze, że dodali choc troche t …Swietna. W składzie tylko 14 procent kakao. Dobrze, że dodali choc troche tego kakao, bo mogli przeciez podbarwic barwnikiem do jajek i tez napisac, ze "czekolada".


107925-ZBxeF.jpg
Arturpaź 14. 2016

nieraz czytałem że do Niemieckiego lidla idą lepszej jakości produkty


107943-BSWRr.jpg
Spróbowałem i niestety bez rewelacji... Szukajcie czekolad o zawartości miazgi kakaowej na poziomie 60%. To jest smak nie do podrobienia. I przenigdy nie kupujcie tzw. "białej czekolady", bo to głównie margaryna z cukrem.
tofik.tophorpaź 14. 2016

Spróbowałem i niestety bez rewelacji... Szukajcie czekolad o zawartości mi …Spróbowałem i niestety bez rewelacji... Szukajcie czekolad o zawartości miazgi kakaowej na poziomie 60%. To jest smak nie do podrobienia. I przenigdy nie kupujcie tzw. "białej czekolady", bo to głównie margaryna z cukrem.


To już deserowa będzie, a nie mleczna. A biała z proszkiem kakaowym nie byłaby białą czekoladą.
Przypomina mi to autentyczną opinię w jakimś serwisie pod farbami akwarelowymi - parafrazując: "bla bla wszystko spoko, tylko bez sensu, że trzeba do nich używać wody".

Edytowane przez: "Moonlight" paź 15. 2016
Moonlightpaź 15. 2016

To już deserowa będzie, a nie mleczna. A biała z proszkiem kakaowym nie by …To już deserowa będzie, a nie mleczna. A biała z proszkiem kakaowym nie byłaby białą czekoladą.Przypomina mi to autentyczną opinię w jakimś serwisie pod farbami akwarelowymi - parafrazując: "bla bla wszystko spoko, tylko bez sensu, że trzeba do nich używać wody".



No jasne, że tak. Chodziło mi jedynie, że mleczna jest po prostu tańsza w produkcji i niższej jakości. A tzw. "biała czekolada" to w ogóle nie czekolada. Ludzie kupują tłuszcz palmowy z cukrem i emulgatorem połączony z nadzieniem ze skrobi i syropu glukozowego i dają sobie wciskać, że to wszystko "z alpejskiego mleka". Chyba od krów z chorobą popromienną, świecących w nocy na liliowo.

stfplpaź 14. 2016

​kupiłem te czekoladę, nie pamiętam ile jest% kakao, ale gdyby było 14 to b …​kupiłem te czekoladę, nie pamiętam ile jest% kakao, ale gdyby było 14 to bym nie kupił.. jestem prawie pewien że ma 30%. myślę że @babazbroda zniechęca cebulo-konkurencję


Oczywiscie, oczywiscie. Zła BabazBroda, bardzo zła.

Ale skoro juz mówimy o czekloadzie to przypomnę, ze nie wszystkie unijne przepisy są złe i tak na przykład ... Unia Europejska, która klasyfikuje czekoladę, jako produkt składający się w przynajmniej 35 proc. z suchej masy kakaowej.

Unijne przepisy nakazuja też kolejkowanie składników produktu od najwiekszej wagowo zawartosci na poczatku spisu do najmniejszej na końcu - to tez dobry przepis, bo łatwo jest ocenic co jest tym czym powinno byc ;-)

Wszystko inne poniżej 35% to pasta do pastowania opon albo conajwyzej ... produkt czekoladopodobny.


Bon apetit!


PS. A ilosc kakao w głównym składniku wszelkich czekolad czyli w tzw. masie kakaowej idzie stosunkowo łatwo wyliczyc, zwłaszcza gdy na pierwszym miejscu w skladzie produktu widnieje CUKIER a nie kakao (bo panie kolego by spoic dowolna spozywcza masę przy zakładanej wagowo 30 procentowej zawartosci czegos tam potrzeba drugiego tyle tluszczu, ale to pod warunkiem, że Kakao stoi na pierwszym miejscu w składzie produktu - a tak nie jest ).
Prześlij Komentarz
Avatar
@
    Tekst