Cukier 1 KG @mila
427°Zakończono

Cukier 1 KG @mila

1,39zł1,99zł-30%Mila Okazje
9
kwi 11.
Trzeba zrobić zakupy na 49 zł i cukier jest po 1,39 zł max 10 sztuk
Aktualizacje społecznościowe
Mila Okazje

Grupy

9 Komentarzy
A jaka jest zawartość cukru w tym cukrze?
Niedługo to w ogóle żeby móc coś kupić w sklepie to trzeba będzie wziąć za minimum 50PLN.
W głowach się poprzewracało.
Testujekwi 11.

Niedługo to w ogóle żeby móc coś kupić w sklepie to trzeba będzie wziąć za …Niedługo to w ogóle żeby móc coś kupić w sklepie to trzeba będzie wziąć za minimum 50PLN.W głowach się poprzewracało.


Ale jak wziąć? Za darmo z półek?
No bo jak nie będzie można kupić no to jak mam te 50zl zrobić?
Chyba sam siebie trochę zaorałeś...
TomaszKarczkwi 11.

Ale jak wziąć? Za darmo z półek?No bo jak nie będzie można kupić no to jak …Ale jak wziąć? Za darmo z półek?No bo jak nie będzie można kupić no to jak mam te 50zl zrobić?Chyba sam siebie trochę zaorałeś...


Nie wiem czy to Twoja głupota czy ślepota, ale na końcu zdania widnieje wspaniała kwota 50PLN.
Wyjdź trollu.
Śmierć w proszku. Na zdrowie!
ZZDkwi 11.

Śmierć w proszku. Na zdrowie!


Lepiej od cukru niż na głupotę
Jedyna technika wybielania (rafinowania) cukru, produkowanego z buraków i z trzciny, stosowana na skalę przemysłową na całym świecie,

polega na wymieszaniu soku z kwasem siarkowym (oczywiście znacznie rozcieńczonym),
kwasem węglowym oraz wapnem gaszonym;

mieszanka jest pozostawiona aż do czasu wystąpienia reakcji, potem poddana odparowaniu oraz płukaniu tyle razy i tak długo, aż kryształki staną się przezroczyste.
Powstała w ten sposób czysta prosta sacharoza, pozbawiona mikroelementów, może poważnie zaburzyć przemianę materii, gdyż jest nieprzyswajalna w tej postaci przez organizm.

Uwaga! Ponieważ cukru używa się przy PRODUKCJI TYTONIU - papierosy zawierają dużą ilość dwusiarczynu. Wobec tego z niniejszym opracowaniem powinni zapoznać się także palacze oraz ci, którzy wdychają cudzy dym. W świetle tego, co dalej będzie powiedziane, istnieje ścisły związek między spożywaniem rafinowanego cukru i paleniem papierosów a cukrzycą, rakiem czy chociażby tylko zmęczeniem.

1. Trucizna ta wypiera z organizmu siarkę - mikroelement konieczny do życia - i na długie lata zajmuje jej miejsce (dopiero po 7 latach wymieniają się komórki w narządach zdolnych do regeneracji). Wskutek tego cały układ odpornościowy ulega wielkiemu osłabieniu, a organizm staje się bezbronny, np. wobec infekcji wirusowych. Stąd złe samopoczucie, niepokój, zmiana zachowania. U dziecka, które nigdy nie jadło cukru, w 3-4 godziny po jego spożyciu występują zielone śluzowate stolce oraz powyższe zmiany zachowania. Niestety tę naturalną reakcję organizmu tłumaczy się „amebami" i zaleca się „leczenie", blokujące naturalne samooczyszczenie organizmu z toksyn i prowadzące do późniejszych zaparć nawykowych.

2. Dwusiarczyn blokuje reakcje organizmu na leczenie różnego typu, w tym energetycznego, o czym zapominają często homeopaci i akupunkturzyści. Leczenie musiałoby wtedy trwać całymi latami!

3. Nie tylko obniża on ogólną odporność, ale także powoduje duże zmęczenie, a nawet może o połowę obniżyć zdolność do pracy. Potwierdziło tę jego właściwość wiele testów. Ludzie nie jedzący zwykłego cukru są bardziej aktywni, zaś jedzący - często ospali, leniwi, powolni, otępiali. Wszystkie molekuły organizmu mają tzw. skręt prawy, który zależy od biegunowości komórki, a jednocześnie utrzymuje właściwy kierunek przepływu prądu. Cukier rafinowany zaś ma odwrotne wartości elektryczne, jest lewoskrętny. Organizm musi zużyć wiele energii na powrót do stanu normalnego molekuł, na odzyskanie właściwego skrętu. Stąd hasło: „Cukier krzepi" - jest absurdalne w odniesieniu do cukru rafinowanego! Gdyby nawet zaczęto produkować na większą skalę cukier „lewoskrętny" - wszystkie pozostałe jego cechy niestety się nie zmienią.

4. Odwraca w organizmie biegunowość (- i +), a więc powoduje przepływ energii w kierunku przeciwnym do występującego w naturze. Zaburzenie to, trudne do zauważenia w poszczególnych komórkach, daje się stwierdzić w narządach, lecz wtedy jest już za późno - jest objawem raka tych narządów. Zjawisko to może wystąpić nawet na tak wielką skalę, że podwzgórze mózgu przestanie sterować funkcjami organizmu: prądy biologiczne płyną nie od niego ku miednicy, lecz w kierunku przeciwnym. Wtedy śmierć jest blisko. Jak więc tu nie nazwać cukru „białą śmiercią"?!

5. Nieraz mówi się o braku fosforu u jedzących cukier, a co za tym idzie - o osłabieniu kości, zwłaszcza zębów. Statystyka potwierdza, że u ludzi obywających się bez cukru i bez papierosów o wiele rzadziej stwierdza się próchnicę zębów, a za to szybciej zrastają się złamane kości. Dwusiarczyn powoduje zaburzenia w przyswajaniu wapnia, co z kolei prowadzi do niedoboru fosforu. Bardzo niski poziom fosforu nie tylko źle działa na układ kostny, lecz także obniża aktywność i zdolność do pracy.

6. Pod wpływem dwusiarczynu zachodzą bardzo niekorzystne zjawiska w mózgu - obniża się poziom procesów metabolicznych energii mózgowej. Obserwuje się stałe uczucie zmęczenia, zablokowania, otępienia, trudności ze skupieniem uwagi na jednym przedmiocie, a co za tym idzie - trudności w każdej pracy, wymagającej aktywności i myślenia. Ucieczka od takiej pracy i pójście po linii najmniejszego wysiłku i oporu stają się charakterystyczne zarówno dla jedzących cukier uczniów, jak i dla profesorów i innych pracowników umysłowych. Obniża się znacznie ogólny poziom ich kultury i możliwości poznawcze, a więc operowanie danymi, choćby sama ilość danych i informacji u nich przetrwała. Wydajność każdej pracy, a zwłaszcza umysłowej, niemal błyskawicznie wzrasta po odrzuceniu dwusiarczynu.

7. Obie półkule mózgu powinny być względem siebie w równowadze na wielu poziomach, także energetycznym. Brak równowagi między półkulą „odczuwającą" i „myślącą" może powodować wielkie komplikacje życiowe. Są to zaburzenia tak zwanej „dwuboczności", widoczne między innymi w nagłych zmianach zachowań, decyzji, w przygnębieniu z tego powodu, w zezie. Niestety wielu lekarzy nie widzi związku między tymi zaburzeniami a spożywaniem cukru.

8. Problem miażdżycy - sklerozy - wiąże się dlatego ze spożywaniem cukru, gdyż dwusiarczyn przyspiesza proces wysycania się nienasyconych kwasów tłuszczowych: łyżka oliwy, oleju roślinnego, orzeszków ziemnych czy sezamu plus cukier - równa się łyżce smalcu, działa tak samo. Nie wystarczy więc ograniczenie ilości spożywanych tłuszczów zwierzęcych (np. jedzenie chudego mięsa) i zastąpienie ich olejem, gdy przy tym spożywa się cukier. Rosnąca liczba przypadków chorób naczyniowo-sercowych jest znamienna.

9. Coraz więcej też młodych ludzi ma już widoczny na tęczówce oka tzw. pierścień starości, którego początek stanowi pierścień dwusiarczynu. W górnej części tęczówki widoczna jest plamka w kształcie półksiężyca, u jednych biało-niebieska, u innych, szczególnie wrażliwych - srebrzysta jak folia aluminiowa. Potrafi ona zniknąć przy stosowaniu diety i pojawić się już w dwie godziny po zjedzeniu ciastka. Kształt i wielkość pierścienia zależą od ilości dwusiarczynu w organizmie i od wrażliwości nań organizmu. Większa wrażliwość występuje u tych, których rodzice chorowali na cukrzycę. Jedno ciastko wywołuje u nich taki sam pierścień, jaki normalnie powstaje po spożyciu 3-4 kg cukru. Pierścień dwusiarczynowy może utrzymywać się 3-4 miesięce po zjedzeniu nawet jednego ciastka. Ciekawe, że osoby te nie reagują na sacharozę pozbawioną dwusiarczynu, np. na cukier ciemnobrązowy, zaś identycznie mocno reagują na barwniki i środki konserwujące, produkowane na bazie siarki.

10. Cukier jest silnie śluzotwórczy - podtrzymuje nadmiar wilgoci w organizmie, podobnie jak np. w chlebie, zaprawionym podpalanym syropem; ponadto posiada właściwość zagęszczania śluzu, co prowadzi do tworzenia się ognisk zapalnych w zatokach oraz kamieni w przewodach moczowych i żółciowych.

11. Spożywanie dwusiarczynu w cukrze prowadzi do uzależnienia, zwanego popularnie nałogiem, a podobnego do głodu tytoniowego czy alkoholowego. Stąd jakże wielu ludzi mówi: „Nie potrafię obejść się bez cukru, mój organizm go potrzebuje". Nie myślą, że wpadli w nałóg... Czy aby „niewinny"...? Wzmacnia go jeszcze wewnętrzny niepokój i brak równowagi, kiedy to szuka się słodyczy jako środka uspokajającego. Szkoda, że zarazem silnie zatruwającego! W jego miejsce należy używać miodu prawdziwego.

12. Argument, że cukier konserwuje, już nikogo nie przekona: zabija wszelkie życie, a więc i w przetworach, i w nas! Używajmy miodu, do ciast i przetworów - też. Kto ma buraki cukrowe, niech je rozdrobni, wygotuje, a otrzymany z nich zdrowy syrop zagęści. Sacharyny i zawierających ją napojów i słodzików lepiej unikajmy ze względu na jej toksyczność. Leczmy się pełnym ziarnem (zbóż, roślin strączkowych, orzechów), gdyż Bóg od początku (już w raju) przewidział je dla nas jako podstawę żywienia.

13. Na cukrzycę chorują z zasady ludzie zatruci dwusiarczynem. Zatrucie to może mieć miejsce już w okresie ciąży lub karmienia piersią, gdy matka przekazuje dziecku spożywaną przez siebie truciznę.
.................................................................................................

(Opracował na podstawie broszury: „Kurs praktycznego zastosowania energii" (tłum. z jęz. hiszp. B. Jaegerman, brak aut., m. i r. wyd., stron 109), wykładów z medycyny chińskiej Claude'a Diolosy oraz własnych doświadczeń - ks. Adam Skwarczyński. fragmenty książki Franza Bindera i Josefa Wahlera Cukier? Nie! Dziękuję, Ofic. wyd. SPAR 1994 (wyd. I). Jak się wydaje, jest ona trudna do zdobycia.)
.................................................................................................

SZKODLIWE ZAMIENNIKI CUKRU!!!!!
Sacharyna, Acesulfam K, Aspartam, Syrop glukozowo-fruktozowy, Mannitol, Kwas cyklaminowy, maltodekstryna....

ZDROWE ZAMIENNIKI CUKRU:
MIÓD, SYROP KLONOWY, SYROP Z AGAWY, KSYLITOL, STEWIA, CUKIER KOKOSOWY I RYŻOWY , CUKIER Z CZERWONEJ PALMY, ...ITD.

SUSZONE RODZYNKI, DAKTYLE, MORELE, FIGI.....

UZUPEŁNIENIE

Do 1. Siarka w postaci dwusiarczków (konieczna do życia) występuje zwł. w molekułach (cząsteczkach) układu odpornościowego. W nim molekuły immunoglobuliny stanowią łańcuch, połączony tzw. mostkami dwusiarczkowymi. Niestety jon dwusiarczku może być zastąpiony (i to na długie lata nawet po zaprzestaniu spożywania cukru, gdyż się on kumuluje) przez jon dwusiarczynu we wszystkich miejscach w organizmie. Rozbijając mostki dwusiarczkowe, otwiera on molekuły; rozsypuje sią łańcuch, przez co cały układ odpornościowy ulega wielkiemu osłabieniu.

Do 5. Bierze się to stąd, że jony dwusiarczynu wyparły z wnętrza komórek jony dwusiarczku, które - wraz z niektórymi enzymami - są tam konieczne w procesie uwalniania fosforu (chodzi o działanie trójfosforanu adenoksyny, przechodzącego w dwufosforan). Jony dwusiarczynu, nie mogąc zastąpić dwusiarczku, nie wspomagają tego procesu.

Do 8. Jest tak dlatego, że ze wzglądu na swą konfigurację dwusiarczyn łączy się z cząsteczkami nienasyconych kwasów tłuszczowych, pochłania wodór i te wysycają się, a więc stają się szkodliwe. Ponadto na wiązaniach siarkowych (słabych, lecz wystarczających), które dwusiarczyn tworzy, następuje skupianie się molekuł, a więc i wytrącanie się nasyconych tłuszczów.

Problem CUKRZYCY, a także HIPOGLIKEMII (niedocukrzenia) wiąże się wprost z zatruciem dwusiarczynem. Dziwią tu niekiedy wypowiedzi „autorytetów", że jakoby „cukrzyca z cukrem, np. buraczanym, niewiele ma wspólnego"! Udowodniono zupełnie odmienną reakcję organizmu na tę samą buraczaną czy trzcinową sacharozę, wolną od dwusiarczynu, a więc nie przechodzącą procesu rafinacji. Już to mówi samo za siebie.

Mówiąc o niedocukrzeniu, sięgamy do procesów we wnętrzu komórek. Zasoby energii komórki są w równowadze dzięki czemuś w rodzaju sprzężenia zwrotnego. Jeśli są niewielkie, wzmagają się procesy przemiany, wzrasta zużycie glukozy oraz insuliny. Kiedy dwusiarczyn powoduje zmniejszenie zasobów energii na drodze blokady ATP, pojawia się konieczność użycia dodatkowych ilości insuliny. Organizm więc dla zachowania równowagi obniża poziomy seryjne glukozy, co na poziomie metabolicznym da nam hipoglikemię, tak dzisiaj rozpowszechnioną. W rzeczywistości nie jest to hipoglikemia - niedocukrzenie, lecz hiperinsulinizm - wysoki poziom insuliny jako reakcja na zwiększone zapotrzebowanie na energię. Masowo uwalnia się w organizmie insulina, zużywana jest glukoza, a przy tym zasoby energii nie są w wystarczającym stopniu odnawiane. Pojawia się hipoglikemia - zbyt niski poziom cukru. Jeśli niektórzy lekarze zalecają wtedy pacjentom zatrute słodycze - zamyka się błędne koło: zwiększa się ilość dwusiarczynu, chwilowo wzrasta poziom glukozy, która bardzo szybko zostaje zużyta, co uwolni znaczne ilości insuliny, spowoduje więc kolejne, coraz poważniejsze stadia niedocukrzenia. A więc słodycze - owszem, ale nie skażone dwusiarczynem!

1. Należy wyrzec się cukru rafinowanego we wszelkiej postaci, a więc także w czekoladzie, w dżemie, w cieście, w chlebie, i to nawet w najmniejszej ilości (uwaga!, nie na wszystkich opakowaniach wymienia się cukier w spisie użytych surowców!).

Można nie bać się miodu pszczelego, o ile tylko gwarantowana jest jego jakość.

2. Chorzy powinni w sklepie zwracać wielką uwagę na przetwory i wypieki, gdyż w wielu z nich, nawet jeśli brak o tym informacji na opakowaniu, znajduje się rafinowany cukier. Tak jest np. w wypadku kukurydzy z puszki, majonezu, past pomidorowych, odżywek dla dzieci, jak też ciemnego pieczywa. Niestety coraz rzadziej można spotkać razowy chleb, który by nie był zaprawiany cukrem, zatrzymującym w nim wilgoć. Poznać go można po nienaturalnym ciemnym kolorze pieczywa - dobrze, jeśli tylko na obrzeżu, w pobliżu skórki (po rozkrojeniu - coś jakby ciemniejsze „zacieki"), lecz, niestety, często w całej swojej masie. Zwykłe pytlowe (a więc z białej mąki) ciasto zaprawia się palonym cukrem i na etykietce pisze: „chleb razowy"!

...

Smacznego.
Za długie nie czytam xD
GorzkieCiastkokwi 11.

Jedyna technika wybielania (rafinowania) cukru, produkowanego z buraków i …Jedyna technika wybielania (rafinowania) cukru, produkowanego z buraków i z trzciny, stosowana na skalę przemysłową na całym świecie,polega na wymieszaniu soku z kwasem siarkowym (oczywiście znacznie rozcieńczonym), kwasem węglowym oraz wapnem gaszonym;mieszanka jest pozostawiona aż do czasu wystąpienia reakcji, potem poddana odparowaniu oraz płukaniu tyle razy i tak długo, aż kryształki staną się przezroczyste.Powstała w ten sposób czysta prosta sacharoza, pozbawiona mikroelementów, może poważnie zaburzyć przemianę materii, gdyż jest nieprzyswajalna w tej postaci przez organizm.Uwaga! Ponieważ cukru używa się przy PRODUKCJI TYTONIU - papierosy zawierają dużą ilość dwusiarczynu. Wobec tego z niniejszym opracowaniem powinni zapoznać się także palacze oraz ci, którzy wdychają cudzy dym. W świetle tego, co dalej będzie powiedziane, istnieje ścisły związek między spożywaniem rafinowanego cukru i paleniem papierosów a cukrzycą, rakiem czy chociażby tylko zmęczeniem.1. Trucizna ta wypiera z organizmu siarkę - mikroelement konieczny do życia - i na długie lata zajmuje jej miejsce (dopiero po 7 latach wymieniają się komórki w narządach zdolnych do regeneracji). Wskutek tego cały układ odpornościowy ulega wielkiemu osłabieniu, a organizm staje się bezbronny, np. wobec infekcji wirusowych. Stąd złe samopoczucie, niepokój, zmiana zachowania. U dziecka, które nigdy nie jadło cukru, w 3-4 godziny po jego spożyciu występują zielone śluzowate stolce oraz powyższe zmiany zachowania. Niestety tę naturalną reakcję organizmu tłumaczy się „amebami" i zaleca się „leczenie", blokujące naturalne samooczyszczenie organizmu z toksyn i prowadzące do późniejszych zaparć nawykowych.2. Dwusiarczyn blokuje reakcje organizmu na leczenie różnego typu, w tym energetycznego, o czym zapominają często homeopaci i akupunkturzyści. Leczenie musiałoby wtedy trwać całymi latami!3. Nie tylko obniża on ogólną odporność, ale także powoduje duże zmęczenie, a nawet może o połowę obniżyć zdolność do pracy. Potwierdziło tę jego właściwość wiele testów. Ludzie nie jedzący zwykłego cukru są bardziej aktywni, zaś jedzący - często ospali, leniwi, powolni, otępiali. Wszystkie molekuły organizmu mają tzw. skręt prawy, który zależy od biegunowości komórki, a jednocześnie utrzymuje właściwy kierunek przepływu prądu. Cukier rafinowany zaś ma odwrotne wartości elektryczne, jest lewoskrętny. Organizm musi zużyć wiele energii na powrót do stanu normalnego molekuł, na odzyskanie właściwego skrętu. Stąd hasło: „Cukier krzepi" - jest absurdalne w odniesieniu do cukru rafinowanego! Gdyby nawet zaczęto produkować na większą skalę cukier „lewoskrętny" - wszystkie pozostałe jego cechy niestety się nie zmienią.4. Odwraca w organizmie biegunowość (- i +), a więc powoduje przepływ energii w kierunku przeciwnym do występującego w naturze. Zaburzenie to, trudne do zauważenia w poszczególnych komórkach, daje się stwierdzić w narządach, lecz wtedy jest już za późno - jest objawem raka tych narządów. Zjawisko to może wystąpić nawet na tak wielką skalę, że podwzgórze mózgu przestanie sterować funkcjami organizmu: prądy biologiczne płyną nie od niego ku miednicy, lecz w kierunku przeciwnym. Wtedy śmierć jest blisko. Jak więc tu nie nazwać cukru „białą śmiercią"?!5. Nieraz mówi się o braku fosforu u jedzących cukier, a co za tym idzie - o osłabieniu kości, zwłaszcza zębów. Statystyka potwierdza, że u ludzi obywających się bez cukru i bez papierosów o wiele rzadziej stwierdza się próchnicę zębów, a za to szybciej zrastają się złamane kości. Dwusiarczyn powoduje zaburzenia w przyswajaniu wapnia, co z kolei prowadzi do niedoboru fosforu. Bardzo niski poziom fosforu nie tylko źle działa na układ kostny, lecz także obniża aktywność i zdolność do pracy.6. Pod wpływem dwusiarczynu zachodzą bardzo niekorzystne zjawiska w mózgu - obniża się poziom procesów metabolicznych energii mózgowej. Obserwuje się stałe uczucie zmęczenia, zablokowania, otępienia, trudności ze skupieniem uwagi na jednym przedmiocie, a co za tym idzie - trudności w każdej pracy, wymagającej aktywności i myślenia. Ucieczka od takiej pracy i pójście po linii najmniejszego wysiłku i oporu stają się charakterystyczne zarówno dla jedzących cukier uczniów, jak i dla profesorów i innych pracowników umysłowych. Obniża się znacznie ogólny poziom ich kultury i możliwości poznawcze, a więc operowanie danymi, choćby sama ilość danych i informacji u nich przetrwała. Wydajność każdej pracy, a zwłaszcza umysłowej, niemal błyskawicznie wzrasta po odrzuceniu dwusiarczynu.7. Obie półkule mózgu powinny być względem siebie w równowadze na wielu poziomach, także energetycznym. Brak równowagi między półkulą „odczuwającą" i „myślącą" może powodować wielkie komplikacje życiowe. Są to zaburzenia tak zwanej „dwuboczności", widoczne między innymi w nagłych zmianach zachowań, decyzji, w przygnębieniu z tego powodu, w zezie. Niestety wielu lekarzy nie widzi związku między tymi zaburzeniami a spożywaniem cukru.8. Problem miażdżycy - sklerozy - wiąże się dlatego ze spożywaniem cukru, gdyż dwusiarczyn przyspiesza proces wysycania się nienasyconych kwasów tłuszczowych: łyżka oliwy, oleju roślinnego, orzeszków ziemnych czy sezamu plus cukier - równa się łyżce smalcu, działa tak samo. Nie wystarczy więc ograniczenie ilości spożywanych tłuszczów zwierzęcych (np. jedzenie chudego mięsa) i zastąpienie ich olejem, gdy przy tym spożywa się cukier. Rosnąca liczba przypadków chorób naczyniowo-sercowych jest znamienna.9. Coraz więcej też młodych ludzi ma już widoczny na tęczówce oka tzw. pierścień starości, którego początek stanowi pierścień dwusiarczynu. W górnej części tęczówki widoczna jest plamka w kształcie półksiężyca, u jednych biało-niebieska, u innych, szczególnie wrażliwych - srebrzysta jak folia aluminiowa. Potrafi ona zniknąć przy stosowaniu diety i pojawić się już w dwie godziny po zjedzeniu ciastka. Kształt i wielkość pierścienia zależą od ilości dwusiarczynu w organizmie i od wrażliwości nań organizmu. Większa wrażliwość występuje u tych, których rodzice chorowali na cukrzycę. Jedno ciastko wywołuje u nich taki sam pierścień, jaki normalnie powstaje po spożyciu 3-4 kg cukru. Pierścień dwusiarczynowy może utrzymywać się 3-4 miesięce po zjedzeniu nawet jednego ciastka. Ciekawe, że osoby te nie reagują na sacharozę pozbawioną dwusiarczynu, np. na cukier ciemnobrązowy, zaś identycznie mocno reagują na barwniki i środki konserwujące, produkowane na bazie siarki.10. Cukier jest silnie śluzotwórczy - podtrzymuje nadmiar wilgoci w organizmie, podobnie jak np. w chlebie, zaprawionym podpalanym syropem; ponadto posiada właściwość zagęszczania śluzu, co prowadzi do tworzenia się ognisk zapalnych w zatokach oraz kamieni w przewodach moczowych i żółciowych.11. Spożywanie dwusiarczynu w cukrze prowadzi do uzależnienia, zwanego popularnie nałogiem, a podobnego do głodu tytoniowego czy alkoholowego. Stąd jakże wielu ludzi mówi: „Nie potrafię obejść się bez cukru, mój organizm go potrzebuje". Nie myślą, że wpadli w nałóg... Czy aby „niewinny"...? Wzmacnia go jeszcze wewnętrzny niepokój i brak równowagi, kiedy to szuka się słodyczy jako środka uspokajającego. Szkoda, że zarazem silnie zatruwającego! W jego miejsce należy używać miodu prawdziwego.12. Argument, że cukier konserwuje, już nikogo nie przekona: zabija wszelkie życie, a więc i w przetworach, i w nas! Używajmy miodu, do ciast i przetworów - też. Kto ma buraki cukrowe, niech je rozdrobni, wygotuje, a otrzymany z nich zdrowy syrop zagęści. Sacharyny i zawierających ją napojów i słodzików lepiej unikajmy ze względu na jej toksyczność. Leczmy się pełnym ziarnem (zbóż, roślin strączkowych, orzechów), gdyż Bóg od początku (już w raju) przewidział je dla nas jako podstawę żywienia.13. Na cukrzycę chorują z zasady ludzie zatruci dwusiarczynem. Zatrucie to może mieć miejsce już w okresie ciąży lub karmienia piersią, gdy matka przekazuje dziecku spożywaną przez siebie truciznę..................................................................................................(Opracował na podstawie broszury: „Kurs praktycznego zastosowania energii" (tłum. z jęz. hiszp. B. Jaegerman, brak aut., m. i r. wyd., stron 109), wykładów z medycyny chińskiej Claude'a Diolosy oraz własnych doświadczeń - ks. Adam Skwarczyński. fragmenty książki Franza Bindera i Josefa Wahlera Cukier? Nie! Dziękuję, Ofic. wyd. SPAR 1994 (wyd. I). Jak się wydaje, jest ona trudna do zdobycia.).................................................................................................SZKODLIWE ZAMIENNIKI CUKRU!!!!!Sacharyna, Acesulfam K, Aspartam, Syrop glukozowo-fruktozowy, Mannitol, Kwas cyklaminowy, maltodekstryna....ZDROWE ZAMIENNIKI CUKRU:MIÓD, SYROP KLONOWY, SYROP Z AGAWY, KSYLITOL, STEWIA, CUKIER KOKOSOWY I RYŻOWY , CUKIER Z CZERWONEJ PALMY, ...ITD.SUSZONE RODZYNKI, DAKTYLE, MORELE, FIGI..... UZUPEŁNIENIEDo 1. Siarka w postaci dwusiarczków (konieczna do życia) występuje zwł. w molekułach (cząsteczkach) układu odpornościowego. W nim molekuły immunoglobuliny stanowią łańcuch, połączony tzw. mostkami dwusiarczkowymi. Niestety jon dwusiarczku może być zastąpiony (i to na długie lata nawet po zaprzestaniu spożywania cukru, gdyż się on kumuluje) przez jon dwusiarczynu we wszystkich miejscach w organizmie. Rozbijając mostki dwusiarczkowe, otwiera on molekuły; rozsypuje sią łańcuch, przez co cały układ odpornościowy ulega wielkiemu osłabieniu.Do 5. Bierze się to stąd, że jony dwusiarczynu wyparły z wnętrza komórek jony dwusiarczku, które - wraz z niektórymi enzymami - są tam konieczne w procesie uwalniania fosforu (chodzi o działanie trójfosforanu adenoksyny, przechodzącego w dwufosforan). Jony dwusiarczynu, nie mogąc zastąpić dwusiarczku, nie wspomagają tego procesu.Do 8. Jest tak dlatego, że ze wzglądu na swą konfigurację dwusiarczyn łączy się z cząsteczkami nienasyconych kwasów tłuszczowych, pochłania wodór i te wysycają się, a więc stają się szkodliwe. Ponadto na wiązaniach siarkowych (słabych, lecz wystarczających), które dwusiarczyn tworzy, następuje skupianie się molekuł, a więc i wytrącanie się nasyconych tłuszczów.Problem CUKRZYCY, a także HIPOGLIKEMII (niedocukrzenia) wiąże się wprost z zatruciem dwusiarczynem. Dziwią tu niekiedy wypowiedzi „autorytetów", że jakoby „cukrzyca z cukrem, np. buraczanym, niewiele ma wspólnego"! Udowodniono zupełnie odmienną reakcję organizmu na tę samą buraczaną czy trzcinową sacharozę, wolną od dwusiarczynu, a więc nie przechodzącą procesu rafinacji. Już to mówi samo za siebie.Mówiąc o niedocukrzeniu, sięgamy do procesów we wnętrzu komórek. Zasoby energii komórki są w równowadze dzięki czemuś w rodzaju sprzężenia zwrotnego. Jeśli są niewielkie, wzmagają się procesy przemiany, wzrasta zużycie glukozy oraz insuliny. Kiedy dwusiarczyn powoduje zmniejszenie zasobów energii na drodze blokady ATP, pojawia się konieczność użycia dodatkowych ilości insuliny. Organizm więc dla zachowania równowagi obniża poziomy seryjne glukozy, co na poziomie metabolicznym da nam hipoglikemię, tak dzisiaj rozpowszechnioną. W rzeczywistości nie jest to hipoglikemia - niedocukrzenie, lecz hiperinsulinizm - wysoki poziom insuliny jako reakcja na zwiększone zapotrzebowanie na energię. Masowo uwalnia się w organizmie insulina, zużywana jest glukoza, a przy tym zasoby energii nie są w wystarczającym stopniu odnawiane. Pojawia się hipoglikemia - zbyt niski poziom cukru. Jeśli niektórzy lekarze zalecają wtedy pacjentom zatrute słodycze - zamyka się błędne koło: zwiększa się ilość dwusiarczynu, chwilowo wzrasta poziom glukozy, która bardzo szybko zostaje zużyta, co uwolni znaczne ilości insuliny, spowoduje więc kolejne, coraz poważniejsze stadia niedocukrzenia. A więc słodycze - owszem, ale nie skażone dwusiarczynem!1. Należy wyrzec się cukru rafinowanego we wszelkiej postaci, a więc także w czekoladzie, w dżemie, w cieście, w chlebie, i to nawet w najmniejszej ilości (uwaga!, nie na wszystkich opakowaniach wymienia się cukier w spisie użytych surowców!). Można nie bać się miodu pszczelego, o ile tylko gwarantowana jest jego jakość. 2. Chorzy powinni w sklepie zwracać wielką uwagę na przetwory i wypieki, gdyż w wielu z nich, nawet jeśli brak o tym informacji na opakowaniu, znajduje się rafinowany cukier. Tak jest np. w wypadku kukurydzy z puszki, majonezu, past pomidorowych, odżywek dla dzieci, jak też ciemnego pieczywa. Niestety coraz rzadziej można spotkać razowy chleb, który by nie był zaprawiany cukrem, zatrzymującym w nim wilgoć. Poznać go można po nienaturalnym ciemnym kolorze pieczywa - dobrze, jeśli tylko na obrzeżu, w pobliżu skórki (po rozkrojeniu - coś jakby ciemniejsze „zacieki"), lecz, niestety, często w całej swojej masie. Zwykłe pytlowe (a więc z białej mąki) ciasto zaprawia się palonym cukrem i na etykietce pisze: „chleb razowy"!...Smacznego.



Na reszcie ktoś myślący! Dzięki!
Prześlij Komentarz
Avatar
@
    Tekst