Niestety, ta okazja już wygasła
Cherimoya,cena za sztukę@Aldi 15.11-16.11
510° Zakończono

Cherimoya,cena za sztukę@Aldi 15.11-16.11

15
lis 2. 2019

Ta okazja wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

Witam. W Aldi od 15.11 w dobrej cenie egzotyczny owoc cherimoya(flaszowiec peruwiański). Za sztukę zapłacimy 3,59.

199246.jpgMark Twain napisał, że cherimoya to najsmaczniejszy owoc, którego próbował człowiek. Ten przypominający kształtem serce owoc jest słodki jak budyń, dlatego Anglicy nazywają go custard apple - czyli jabłko o smaku kremu budyniowego.
Owoce flaszowca peruwiańskiego zawierają witaminę C, E, antyoksydanty, błonnik. Także witaminy z grupy B, w tym duże ilości wita miny B6, bo aż 20% zalecanej dawki dziennej. Są dobrym źródłem sodu i potasu. Owoce czerymoji bogate są w magnez, żelazo, mangan, miedź, fosfor. Posiadają właściwości antynowotworowe, antybakteryjne i wzmacniają organizm.
Podczas zakupu zwracamy uwagę na dwie rzeczy. Pierwsza to wygląd. Dojrzały owoc brązowieje tak jak skórka banana. Ważne jest, aby skórka nie była cała brązowa. Cała brązowa skórka świadczy o tym, że owoc jest przejrzały. Druga sprawa to miękkość. Dojrzały owoc jest podatny na lekkie ściśnięcie palcami. Jeśli jest bardzo miękki, to znaczy, że jest przejrzały i niesmaczny. Warto kupić owoc jeszcze twardy i bardzo zielony, ponieważ wystarczy postawić go na blacie w kuchni na dzień lub dwa i będziemy mogli się delektować wybornym smakiem owoców cherimoya.
Owoce flaszowca peruwiańskiego posiadają duże czarne nasiona, które są niejadalne, a wręcz toksyczne i zjedzone, mogą zaszkodzić. Skórki owocu także nie zaleca się spożywać. Ze względu na bardzo miękki miąższ nie trzeba obierać owoców. Wystarczy owoc jedynie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć łyżeczką pyszny miąższ.
Aktualizacje społecznościowe
ALDI Okazje

Grupy

15 Komentarzy
Aktualnie jest w lidlu za 3,99 z tego co pamiętam.
e-Rick02/11/2019 19:39

Aktualnie jest w lidlu za 3,99 z tego co pamiętam.


Do dzisiaj,z tego co kojarzę.
Kuba_Kudaj02/11/2019 19:39

Do dzisiaj,z tego co kojarzę.


Niby wg gazetki tak, ale watpie żeby wyrzucali. Choć ten owoc robi się dość miękki szybko i trochę zmienia smak.
e-Rick02/11/2019 19:40

Niby wg gazetki tak, ale watpie żeby wyrzucali. Choć ten owoc robi się do …Niby wg gazetki tak, ale watpie żeby wyrzucali. Choć ten owoc robi się dość miękki szybko i trochę zmienia smak.


Co nie zmienia faktu,że w Aldi 40 groszy tańszy
Mi nie smakuje, a robiłem kilka podejść. Możliwe że jest z nim jak z figami i te w naszych sklepach mają niewiele wspólnego z tymi dojrzałymi na drzewach.
wordlord02/11/2019 19:50

Mi nie smakuje, a robiłem kilka podejść. Możliwe że jest z nim jak z figa …Mi nie smakuje, a robiłem kilka podejść. Możliwe że jest z nim jak z figami i te w naszych sklepach mają niewiele wspólnego z tymi dojrzałymi na drzewach.


Lokalsi jedzą takie niemal już plesniejace. Te dostępne u nas są mniejsze ale smakowo podobne
Sardonix02/11/2019 19:56

Lokalsi jedzą takie niemal już plesniejace. Te dostępne u nas są mniejsze a …Lokalsi jedzą takie niemal już plesniejace. Te dostępne u nas są mniejsze ale smakowo podobne


No to albo trafiłem na kiepskie partie albo jakaś lipa z tym zachwytem nad tym owocem. Jadłem to jak było jeszcze zielone jak i już mocno ciemne i mnie nie urzekło. Mi to w smaku i konsystencji bardziej przypominało dziką gruszkę klapse z dodatkiem czegoś lekko mdłego,Ca konsystencji czułem lekki grysik.
Owoc słodki jak budyń a co jak budyń jest bez cukru
To samo w Lidlu. W Lidlowskiej gazetce tez jest sugestia, że smakuje jak budyń. Widać ten sam przedstawiciel uderzył do tych supermarketów. A tka naprawdę to smakuje jak banan, tylko lekko kwaśniejszy i bardziej wodnisty.
Cherimoya,pitahaja,litchi,to jak sodomia i gomoria,a kiedyś pomarańcze rzucili i wszyscy byli szczęśliwi
Otwieram się na smaki i plus
W tym przypadku cena jest dla mnie nie ważna, ważniejsze jest to że nie znam i nie jadłem, czas nadrobić zaległości.
Leci Plus za okazję
Nie da sie zjesc wiecej niz sztuke naraz
Nie polecam jesc pestek poniewaz sa trujace ale warto je zasadzic
Sardonix02/11/2019 19:56

Lokalsi jedzą takie niemal już plesniejace. Te dostępne u nas są mniejsze a …Lokalsi jedzą takie niemal już plesniejace. Te dostępne u nas są mniejsze ale smakowo podobne


No nie przesadzałbym, że pleśniejące, ale faktycznie dojrzałe. Rozciapuje się je jeżdżąc po blacie, robi się dziurkę i w ten sposób wysysa się miąższ
wordlord02/11/2019 19:50

Mi nie smakuje, a robiłem kilka podejść. Możliwe że jest z nim jak z figa …Mi nie smakuje, a robiłem kilka podejść. Możliwe że jest z nim jak z figami i te w naszych sklepach mają niewiele wspólnego z tymi dojrzałymi na drzewach.


Jadłem na miejscu i mi nie podeszło.
Sardonix02/11/2019 19:56

Lokalsi jedzą takie niemal już plesniejace. Te dostępne u nas są mniejsze a …Lokalsi jedzą takie niemal już plesniejace. Te dostępne u nas są mniejsze ale smakowo podobne


Dokladnie tak jak piszesz. Czekam zawsze do ostatniego momentu,aż owoc dobrze dojrzenie - wyborny smak.
Prześlij Komentarz
Avatar
@
    Tekst