Niestety, ta okazja wygasła 6 kwietnia 2023.
661°
Opublikowano 7 marca 2023

Brewkit Piwo domowe Coopers Real Ale, Stout, English Bitter

44zł55zł-20%
8,99zł ·
Awatar użytkownika dawidgrr
Opublikowane przez
dawidgrr
Dołączył w 2018
7
126

O tej okazji

Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

Więcej Alkohole

Znajdź więcej okazji Alkohole

Sprawdź więcej okazji

Odkryj więcej ofert na głównej stronie

Koncentrat do wyrobu piwa w domowych warunkach

Data ważności 07.05.2023

1. Najwyższa jakość — zestaw zawiera wysokiej jakości koncentrat z chmielonego słodu, bez dodatku konserwantów oraz specjalnie wyselekcjonowane drożdże. Dzięki połączeniu tych składników samodzielnie zrobisz doskonałe piwo o charakterystycznym profilu.

2. Łatwość wykonania — posiadając koncentrat Coopers, potrzebujesz jedynie podstawowego sprzętu, wody i substancji słodzącej, aby rozpocząć swoją przygodę z domowym piwowarstwem.

3. Doskonały smak i aromat, szlachetny kolor — Dzięki Brewkit Coopers Real Ale przygotujesz własne prawdziwe, jęczmienne piwo o pełnym, delikatnym smaku z owocową nutą, lekką goryczą i słynną trwałą pianą oraz złocistym kolorze.

4. To się opłaca! Koszty związane z tworzeniem domowego piwa na bazie koncentratów Coopers to inwestycja, która pozwoli Ci z dumą cieszyć się świetnym piwem – tak jak lubisz i kiedy chcesz. Wydasz mniej, niż kupując gotowe piwa, a wrażenia z degustacji własnego trunku będą bezcenne – także dla Twoich bliskich i przyjaciół.

5. Wystarczy dla wszystkich — jedna puszka koncentratu pozwala na wykonanie 23 L doskonałego domowego piwa!

Koncentrat Real Ale to produkt marki Coopers – dzieło najwyższej klasy australijskich specjalistów, którzy od pokoleń tworzą cenione na całym świecie brewkity – ekstrakty słodowe nachmielone, do samodzielnego wyrobu piwa. Dzięki kreatywnemu połączeniu receptur firmy Coopers z doświadczeniem firmy BROWIN, specjalizującej się m.in. w produkcji drożdży i asortymencie dla domowych mikrobrowarów, zrobienie własnego piwa jest teraz łatwiejsze niż kiedykolwiek.

Koncentrat Real Ale umożliwia przygotowanie własnego, prawdziwego jęczmiennego złotego piwa o delikatnym, pełnym smaku z owocową nutą i lekką goryczką, a także słynna trwałą pianą. Wszystkie te cechy sprawiają, że koncentrat ten jest standardem dla domowych minibrowarów. Pod wieczkiem puszki z koncentratem znajdują się drożdże, co sprawia, że wykonanie domowego piwa jest nadzwyczajnie proste. Zestaw posiada wysokiej jakości słód, aromatyczny chmiel oraz specjalnie wyselekcjonowane drożdże. Koncentrat, sterylny sprzęt, woda oraz wybrana substancja słodząca — tylko tych produktów potrzebujesz, by wkrótce móc cieszyć się niezwykłym smakiem i aromatem domowego, złocistego trunku o wyrafinowanym charakterze. Degustacja w gronie rodziny czy przyjaciół stanie się Twoim powodem do dumy i umili imprezę nawet w większym gronie — jedna puszka Real Ale pozwoli Ci na przygotowanie 23 L wysokiej jakości domowego piwa.

Trudność przygotowania: łatwe

Barwa piwa EBC: 230

Stopień nachmielenia / goryczy IBU: 560

Puszka zawiera: 1,7 kg hermetycznie zamkniętego słodu chmielonego, bez dodatku konserwantów (słód swoją konsystencją przypomina karmel/miód) oraz torebkę drożdży piwowarskich (umieszczoną pod wieczkiem).

Maksymalne stężenie alkoholu: 5,2%


Sposób na oszczędność!

Cena sprzętu to inwestycja w przyszłość — wszystkie niezbędne produkty: pojemnik do fermentacji, kapsle, kapslownica – to koszt ok. 200 zł. Oczywiście z czasem możesz rozwijać swoją pasję piwowarską, wchodząc na coraz bardziej profesjonalną ścieżkę i korzystając z dodatkowych produktów dedykowanych pasjonatom piwowarstwa. Wystarczy jednak minimalne, podstawowe wyposażenie, by móc cieszyć się zrobionym przez siebie piwem. Szczególnie polecamy nasz zestaw MIKROBROWAR 1 (406000), który jest świetnym pomysłem na prezent, ale również kompletnym zestawem startowym dla osoby chcącej rozpocząć przygodę z piwowarstwem.

Ten wydatek bardzo szybko się zwróci, szczególnie że przygotowanie piwa z koncentratu jest bardziej opłacalne, niż zakup gotowego piwa w sklepie. Przykładowo przy zakupie koncentratów Coopers na 23 L piwa (średnia cena puszki: 70 zł) – koszt butelki 500 ml to 1,5 zł. Dodając cukier lub glukozę (co wpływa na lepszy smak piwa) – koszt ten wzrośnie do 2 zł. Nadal to jednak cena niższa lub zbliżona do najbardziej popularnych, "zwykłych" piw dostępnych w dużych dyskontach, w promocyjnych cenach od 2,5 do 3 zł. Pamiętaj również, że przyjemność z picia i dzielenia się domowym piwem z przyjaciółmi i rodziną jest... bezcenna! Dla osób lubiących bardziej wyszukane smaki i piwa kraftowe mamy koncentraty Amber Ale, Long Play IPA czy Diablo IPA, pozwalające przygotować do 8,5 L piwa. Są to już bardziej wyszukane rodzaje, często spotykane w rzemieślniczym piwowarstwie, do których można dodać również ekstrakty słodowe nachmielone w celu uzyskania jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Koszt wykonania takiego piwa wynosi od 2 do 3 zł za butelkę 500 ml. Tymczasem promocyjne ceny tego typu piw w dyskontach wahają się od 6 do nawet kilkunastu złotych. Łatwo więc zauważyć, że dzięki pasji do domowego piwa jesteśmy w stanie nie tylko zaoszczędzić, ale również rozwijać swój piwowarski smak i zachwycać innych degustacją coraz ciekawszych trunków.
Allegro Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe

125 Komentarzy

sortowanie:
Awatar użytkownika
  1. Awatar użytkownika eratez
    Wyjdzie któreś z nich w temperaturze 20-22 stopnie?
    Zadam to pytanie Które z nich będzie najbardziej podobne do zwykłego koncerniaka (Edytowano)
    Awatar użytkownika tottoto
    te Brewkity w type Ale - mają drożdże o temperaturze fermentacji 20-22 st. Coopers kilkukrotnie sprawdzone przeze mnie. Najlepsze wg mnie to Secret Amber Ale i Bootmaker Pale Ale, ale te nie są w tak niskiej cenie.
    Oprócz samego Brewkitu chmielonego (z okazji) potrzebujesz:
    - ekstrakt słodowy niechmielony - najlepiej 1,2 lub 1,7 l (do uzupełnienia brzeczki tak by dała extrakt ok. 12% w 20 lub 23 l), np taki: allegro.pl/ofe…784
    lub taki: allegro.pl/ofe…236 (20-40 zł)
    ew. cukier lub glukozę - ale to znacząco pogarsza jakość piwa,
    bez tego wyjdzie piwo bardzo wodniste i słabe - o ekstrakcie 6% i alko mniej niż 3%,
    - pojemnik do fermentacji 30l, najlepiej taki w którym nie było wcześniej fermentowane wino (drożdże winne a raczej ich resztki mogą zdominować te piwne), z wiekiem zamykanym (30-35 zł)
    - garnek 10l (od biedy starczy i 5-6l albo rozmieszać ekstrakt w ciepłej wodzie w fermentorze).
    - termometr (8-10 zl)
    - cukromierz - opcjonalnie do pomiaru ilości cukru - po zakończeniu fermentacji (15-20 zł)
    - wężyk do rozlewu, najlepiej z nalewakiem z zaworkiem grawitacyjnym (15-20 zł)
    - butelki, kapsle (mogą być niepogięte używane, działają świetlnie),
    - kapslownica (ręczna Greta ok. 45 zł)
    - glukoza lub cukier puder do refermentacji w butelce po rozlewie (2-4g na 0,5 l) - co zgazuje piwo,
    - najlepiej zapasowe droższe w proszku np. S-04 lub US-05 na wypadek jakby drożdże z brewkitu nie ruszyły po 24h (np. gdyby ubiło je uszkodzone opakowanie lub zła temp. przechowywania) - 10-12 zł

    Brewkit i słód rozpuścić w ciepłej wodzie, razem do 10l, nie gotować, wyparzyć wrzątkiem feremtnor i zaworek (przelać wrzątkiem), wlać do feremntora 13 litrów zimnej kranówki, wlać do kranówki przygotowaną brzeczkę, zamieszać intensywnie, jak temperatura płynu będzie miała ok. 24-26 st. rozsypać drożdże po powierzchni (nie mieszać), zamknąć klapę. Zostawić w temperaturze pokojowej na 24h do rozpoczęcia burzliwej fermentacji, na ten czas można lekko uchylić wieko. Butelkować po zakończeniu fermentacji (1, góra 2 tygodnie w temp. 20-22 st. dla drożdży w stylu ale), wcześniej stopień odfermentowania (cukru pozostałego w roztworze) najlepiej zmierzyć cukromierzem/balingomierzem co by mieć pewność że fermentacja się udała. Oznaka udanej fermentacji jest kożuch piany (5 czasem 10 cm widoczny ponad powstającym piwem) i przyjemny zapach fermentującego piwka
    Butelkować jak ma 2,5 blg lub mniej.

    Piwo będzie lepsze od koncerniaka. Może nie będzie to klasa Pinty lub innych rzemieślniczych, ale jeżeli podchodzi ci ale - będzie smakować.
  2. Awatar użytkownika Siwas99
    Ostatnio dużo myślałem nad uwarzeniem swojego piwa. Może mi ktoś powiedzieć, czy warto, jak duża jest szansa, że coś nie wyjdzie i po którym warzeniu piwo jest tak naprawdę zdatne do picia (Edytowano)
    Awatar użytkownika hermes5
    Najważniejsze to nie skazic brzeczki. Wszystko dokładnie umyc za pomoca dedykowanych rzeczy.

    Poki co zrobiłem z 6 nastawow i wszystko wyszło.

    Polecam rozrabiac na 20L, a nie jak podają 23L.

    Dodatkowo warto kupić zapasowe drożdże jakby z zestawu nie wystartowały. Typu safele 04 czy 05 (Edytowano)
  3. Awatar użytkownika paulomac
    Jeżeli się wahacie, czy robić piwo w domu czy nie, to polecam spróbować od wytrawnego wina lub cydru. Drożdże to nich wybaczą większe temperatury i zakażenia. Polecam wina lub cydry z herbat, np. hibiskusowe, a dosłodzić je można erytrolem. Jak wyjdzie (a wyjdzie na pewno), to spróbujcie piwo z brewkita, o ile jeszcze będzie się Wam chciało. Ogólnie to fajne hobby, pod warunkiem znania umiaru.
  4. Awatar użytkownika Mateusz_Mati
    Jak długo robi się takie piwo? I jak długo może stać te 20 litrów zakładając że zamknę to w butelki z korkiem takim gumowym że sprężynka?
    Awatar użytkownika Marek_86
    Robi się Ok godziny potem w fermentorze musi postać-jak dla mnie 2 tygodnie to optymalny czas, ale jak wcześniej zmierzysz cukier to można rozlewać. Ja trzymam tydzien, dodaje chmiel i czeka kolejny tydzien. Potem do butelek.

    Jak nie zakazisz i schowasz przed światłem to i 3 lata może stać
  5. Awatar użytkownika Merdion
    Jeśli ktoś bierze z tej promocji 86 days pilzner, to broń Boże niech go nie robi w temperaturze pokojowej i nie mając doświadczenia jak się robi piwa dolnej fermentacji. Reszta powinna wyjść spoko pod warunkiem że dodacie do tego jakiś ekstrakt słodowy niechmielony a nie cukier jak w przepisie. Można też na upartego zrobić z samej jednej puchy 10l ale wiadomo goryczka wtedy x2 i aromaty x2 co akurat w przypadku wielu gotowców jest na plus
    Awatar użytkownika Marek_86
    Mam wątpliwości czy tam są drożdże dolnej…bo instrukcja mówi jasno o fermentacji w temperaturze 18-24. Czytałem kilka wątków nt tego brewkitu ze ktoś robił zgodnie ze sztuka dla dolnej i w ogóle fermentacja nie chciała ruszyć. Myśle wiec ze to taki ściemniony pilzner
  6. Awatar użytkownika damianzawadzki
    Poleci ktoś dobry słod jęczmienny? Najlepiej do pszenicznego (jeśli to różnica)
    Awatar użytkownika skazi
    Do piwa pszenicznego to się stosuje słód pszeniczny.
    Jeśli chodzi o słody dobrze dostępne w Polsce to Viking Malt lub droższy z Weyermanna.
  7. Awatar użytkownika KasiastyBidok
    ja juz tak chyba ponad rok sie zabieram za robieni piwa, ile ja to juz razy chciałem kupowac te brewkity, i mi przechodziło jak były promki w biedronce i lidlu typu 12+12 lub 4+4, i tak zawsze to odkładałem, suma sumarum, to trzeba wydac 250zł na swoje pierwsze 40 piw, kiedy to sie zwroci to zalezy ile bedziecie pili Jedno jest pewne ze jesli duzo pijecie to sie opłaca jak najbardziej, bo i smak lepszy(piłem kilka razy od znajomych i faktycznie takie inne niz ze skepu ale smaczne) i z czasem wychodzi taniej
    Awatar użytkownika anonim123
    Piwo w domu rzadko robi się dla kosztów, to bardziej hobby
  8. Awatar użytkownika kurczebladee
    Jak już ktoś chce się bawić we własne piwo z brewkitu, to najlepiej nie oszczędzać. W sensie zamiast cukru od razu puszkę z ekstraktem słodowym. Co prawda nie jest to aż tak opłacalne, ale wyraźnie poprawia smak. Mniejsza szansa na zniechęcenie się, a jest fajnym wstępem do świata piwowarstwa.

    Tutaj okazja jest ok, ale Coopers często bywa w chorych cenach, za to Gozdawa robi dobre zestawy w rozsądnych pieniądzach. (Edytowano)
  9. Awatar użytkownika Zajaszcze
    Tylko zacieranie....
    Awatar użytkownika gajowy03
    Zgodzę się ale taki brewkit jest dobrym narzędziem do nauki samego procesu i zachowania higieny podczas pracy przy zacieraniu, chmieleniu, chłodzeniu, butelkowaniu. (Edytowano)
  10. Awatar użytkownika Multihobbysta
    Jako hobby spoko ale jako robienie piwa dla samej oszczędności to by mi się nie chciało jednak. Druga sprawa to zakup brewkitu, choc Kopyr (za starych czasow) robił piwo w czajniku więc pewnie na upartego da się zrobić w jakimś zdezynfekowanym wiadrze z castoramy (Edytowano)
    Awatar użytkownika Darter23
    Dawniej to faktycznie nie było oszczędności (w przypadku piw "pospolitych"), ale teraz, gdy zwykłe "sikacze" kosztują już blisko 4 zł za 0,5l to robienie piwa w domu ma coraz więcej sensu (o ile oczywiście zużywamy takie ilości )
  11. Awatar użytkownika DanielGrzeszczuk
    Ja robilem juz 2 nastawy z brewkita i jest ok.w pierwszym nastawie robilem z brewkita i 1kg glukozy, drugi nastaw brewkit+0.5kg glukozy+1.2 kg slodu plynnego.w pierwszym wypadku a byl to australian pale ale wyszlo dobrze chmielowe, troche plytsze w smaku piana ok,drugi nastaw to klasyczny lager-smak chmielowosc duzo lepszy, bardziej aromatyczne,piana gesta.ogolnie na domowe wyroby dla mnie jest ok.malo co sie rozni w smaku od tzw.koncerniakow a i cena lepsza za szt wychodzi
  12. Awatar użytkownika ShortShift
    A jak z zapachem? Kolega robił domowe piwo i wspominał, że fermentacja trochę dawała bączurem
    Awatar użytkownika hermes5
    Wali kapciem, ale do wytrzymania
  13. Awatar użytkownika Liszaj
    Ja miałem dwa podejścia i bardzo słabe rezultaty. Tzn piwo miało taki drożdżowo-nadpsuty posmak, czasem miało piany tyle co szampan, piło się ciężko. Prawdopodobnie błąd w sztuce i kiepskie warunki temperaturowe.

    Czy kojrzycie może jakiś prostszy, zautomatyzowany i niezajmujący niewiadomo ile miejsca sprzęt, w którym można zrobić piwko tak, żeby za wiele nie dało się zepsuć? Wsypać, nacisnąć przycisk, wrócić za miesiąc?
    Awatar użytkownika Zapora
    Polecam kupowac gotowe piwo w takiej sytuacji.
  14. Awatar użytkownika guru_gomez
    Data ważności w tym wypadku to przygotowanie piwa, czy spożycie? Może głupie pytanie, ale nigdy swojego nie ważyłem.
    Awatar użytkownika Kiciuk
    W środku też jest saszetka z drożdzami, i to ona najbardziej może paść.
    Te ekstrakty to prawie same cukry tam się nie ma co zepsuć.
  15. Awatar użytkownika Kiciuk
    Do tego koncentratu wypada też dokupić słód jęczmienny, cena wzrasta znacznie.
    Awatar użytkownika hermes5
    Zgadza sie, dokładnie jakiś ekstrakt słodowy (Edytowano)
  16. Awatar użytkownika dawidgrr
    Autor
    Co myślicie o użyciu dwóch ekstraktów nachmielnych w nastawie? Piwo będzie przechmielone czy chmielu nigdy za mało? (Edytowano)
    Awatar użytkownika anonim123
    Brewkity raczej są mało chmielone, ale żeby nie ryzykować to wystarczy kupić brewkit + niechmielony ekstrakt.
  17. Awatar użytkownika Tomasz_Taras
    Leci plusik
  18. Awatar użytkownika tsurugu
    Już po promocji?
    Awatar użytkownika dawidgrr
    Autor
    Sprzedawca zmienił ceny niestety, najtańszy jest za 39,90 przy regularnej cenie ok. 54zł, musicie sami ocenić czy jeszcze się opłaca
  19. Awatar użytkownika KasiastyBidok
    ooo chyba ktos wyczaił ze na peperku jest wstawka z tym brewkitem bo ceny podnieśli
    Awatar użytkownika damianzawadzki
    Pewnie algorytm sklepu to zmienił. Jak dużo chętnych to automat podnosi ceny ponoć
Awatar użytkownika