6 Komentarzy
Ekspres do kawy
Jaki ekspres polecacie do 3000? Nie pije totalnie kawy, lecz narzeczona tak, a nie chce by sama wybierała i kupiła syf (embarrassed) Myśleliśmy nad jakimś saeco
0
Kawa to napój, który pod względem popularności ustępuje jedynie wodzie. Statystyki świadczą o tym, że codziennie konsumuje się na świecie około 2,5 miliarda filiżanek kawy. Miłośnicy małej czarnej mogą wybierać spośród setek produktów, oferowanych zarówno przez wielkie sieci, jak i rzemieślnicze palarnie. Na portalu Pepper.pl zamieszczamy ciekawostki, praktyczne porady oraz informacje o promocjach i kupony rabatowe zebrane z całej sieci. Wykorzystaj je i delektuj się ulubionym napojem za znacznie mniejsze pieniądze!
Czytaj więcejSenny poranek czy popołudniowy spadek energii to chwile, w których warto sięgnąć po filiżankę wypełnioną pachnącą, pobudzającą do działania kawą. Dobroczynne właściwości tego napoju ludzkość odkryła tysiące lat temu. Według jednej z legend pierwszymi miłośnikami kawy były kozy należące do etiopskiego pasterza. Zaobserwował on ciekawe zjawisko - zwierzęta, które skubały owoce jednego z krzewów doznawały nagłego przypływu energii i nie męczyły się, mimo całodziennej aktywności. Choć kawowce znane były od zarania dziejów, to sposób obróbki kawy zawdzięczamy Jemeńczykom, którzy pomiędzy XIV a XV wiekiem opanowali proces przygotowywania ziaren. Współcześni producenci dysponują ogromną wiedzą na temat uprawy i technologii, dzięki czemu na nasze stoły trafia kawa o najwyższej jakości i wyśmienitym smaku.
Z kawowych ziaren można przygotować znacznie więcej, niż tylko małą czarną. Oto krótki przewodnik po najpopularniejszych na świecie napojach na bazie kawy:
skondensowana dawka energii we włoskim wydaniu. Klasyczne espresso przygotowywane jest z wody o temperaturze ok. 92 stopni oraz drobno zmielonej, mocno palonej kawy, pod ciśnieniem 9 barów. Napój podawany jest w małych filiżankach, a na jego powierzchni unosi się brązowa pianka, zwana cremą. Espresso często serwowane jest z kieliszkiem wody, służącej do przepłukania ust. "Przedłużoną" wersją espresso jest kawa Americano, przyrządzana z użyciem większej ilości wrzątku.
ścisła czołówka najpopularniejszych kaw świata, czyli aromatyczne espresso uzupełnione spienionym mlekiem. Cappuccino często podawane jest z dodatkami przyprawowymi lub smakowymi syropami.
jeden z najłagodniejszych kawowych napojów, przygotowywany z espresso i spienionego mleka krowiego bądź roślinnego. Odmianą Latte jest Macchiato, które różni się sposobem przyrządzania – do wysokiej szklanki najpierw dodaje się spienione mleko, zaś górną warstwę stanowi nalewana po ściance kawa .
kawa po irlandzku to propozycja na chłodne wieczory. Napój przygotowywany jest z mocnego espresso, podgrzanej porcji irlandzkiej whiskey oraz brązowego cukru. Całość udekorowana jest bitą śmietaną.
kawa mrożona to orzeźwiająca dawka energii. Klasyczny napój przygotowywany jest z espresso zmiksowanego z kostkami lodu. W domowych warunkach świetnie sprawdzi się kawa rozpuszczalna, dopełniona zimnym mlekiem i wzbogacona o ulubiony syrop smakowy, bitą śmietanę czy gałkę lodów.
Kawa Segafredo Intermezzo | Kawa Tchibo Exclusive | Kawa Lavazza Qualita Oro | Kawa Jacobs Kronung | |
Skład gatunkowy | 60% Arabica - 40% Robusta | 100% Arabica | 100% Arabica | 70% Arabica - 30% Robusta |
Smak | Intensywny | Zbalansowany smak z orzechową nutą | Pełny, naturalny smak | Bogaty, zbalansowany smak |
Zawartość kofeiny | Wysoka | Niska | Niska | Średnia |
Stopień palenia | Średni | Średni | Średni | Średni |
Sposób przygotowania | Tradycyjny, kawiarka, ekspres ciśnieniowy | Tradycyjny, kawiarka, zaparzacz tłokowy | Tradycyjny, ekspres ciśnieniowy lub przelewowy | Tradycyjny, zaparzacz, kawiarka, ekspres |
Wrogami kawy, zarówno mielonej, jak i tej w ziarnach jest światło, wilgoć, nadmiar powietrza oraz zbyt wysokie lub zbyt niskie temperatury. Kawę przechowuj w suchym, zaciemnionym miejscu.
Oryginalne opakowanie spięte klipsem wystarcza, ale jeśli chcesz przechowywać kawę w specjalnym pojemniku - wybierz raczej szklany słój. Koneserzy twierdzą, że metalowe puszki wywierają niekorzystny wpływ, zmieniając smak kawy.
Kawa nie powinna być przechowywana w lodówce - niska temperatura niszczy olejki eteryczne, które odpowiadają za smak naparu.
Jeśli używasz kawy ziarnistej - nie miel jej na zapas. Najlepszy smak i aromat utrzymuje się do godziny od chwili zmielenia.
Sprawdź, na jakie akcesoria warto postawić, by codziennie cieszyć się jeszcze lepszym smakiem i aromatem ulubionej kawy:
Ilość kofeiny w kawie zależy od kilku czynników. Jednym z nich jest rodzaj ziaren - Arabica zawiera 0,9-1,7%, Robusta dwukrotnie więcej. Nie bez znaczenia jest także proces palenia kawy - im mocniej palone ziarna, tym mniejsza zawartość kofeiny. Kolejną ważną kwestią jest sposób przygotowywania. Najmocniejszy napar uzyskuje się z kawy parzonej po turecku - jedna szklanka zawiera około 95 miligramów kofeiny. Dla porównania - 25-35 ml espresso to ok. 90 mg, kawa rozpuszczalna - około 50-80 mg. Watro pamiętać, że wbrew swojej nazwie, kawa bezkofeinowa zawiera od 1 do 7 miligramów kofeiny.
Opinie o tym, że kawa wypłukuje magnez oraz inne ważne składniki mineralne, związane są z moczopędnym działaniem napoju. Potwierdzone badania naukowe wykazują, że do znaczącej utraty magnezu dochodzi dopiero po dziennym spożyciu pięciu filiżanek bardzo mocnego naparu. Osoby, które piją kawę w rozsądnych ilościach nie mają powodów do zmartwień - mała czarna jest naturalnym źródłem magnezu. Szacuje się, że w szklance kawy może znaleźć się nawet 48 miligramów tego pierwiastka, co stanowi 13% dziennego zapotrzebowania na magnez.
Kawa zawiera nie tylko kofeinę, która zwiększa koncentrację i stymuluje procesy myślowe, ale także ponad tysiąc bioaktywnych związków chroniących komórki przed uszkodzeniem czy zapobiegających groźnym chorobom, między innymi miażdżycy, udarom, cukrzycy typu 2 oraz nowotworom. Korzystny wpływ na zdrowie dotyczy picia kawy w rozsądnych ilościach.
Nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej małej czarnej? A może lubisz cieszyć się smakami kaw z najbardziej egzotycznych stron świata? Sięgnij po promocje, dzięki którym przekonasz się, że degustowanie najlepszych gatunków nie musi wiązać się z wysokimi wydatkami. W poszukiwaniu okazji warto prześledzić ofertę popularnych marketów. W sklepach Lidl i Biedronka kawa Dallmayr czy kawa Lavazza często sprzedawana jest o 10-20% taniej. Ogromny wybór kaw prezentują sklepy internetowe. Większość z nich udostępnia kupującym zakładkę Outlet, w której można znaleźć produkty w promocyjnych cenach. To doskonała okazja, by wypróbować nieznane mieszanki nieco taniej. Specjalistyczne sklepy i palarnie, takie jak coffeedesk.pl, kawaiherbata.com czy ecelente.com oferują także starannie dobrane zestawy testowe, zawierające różne gatunki kawy. Masz zamiar uzupełnić domowe zapasy o kapsułki Tchibo lub Nescafe? Na duże zniżki można liczyć podczas trwania dni zakupowego święta - w Black Friday i Cyber Monday ceny kaw, ekspresów oraz akcesoriów gwałtownie szybują w dół. Interesują cię najlepsze promocje? Na portalu Pepper.pl codziennie publikujemy nie tylko najświeższe informacje o zniżkach, ale także zweryfikowane kupony rabatowe, udostępniane przez renomowane sklepy!
Poprawia nastrój, napełnia energią, daje pretekst do spotkania się ze znajomymi albo pozwala w pełni cieszyć się czasem tylko dla siebie - kawa, bo o niej mowa jest ważnym elementem codzienności wielu ludzi. Dzięki ogromnej różnorodności gatunków i typów kawa dopasowuje się zarówno do preferencji miłośników wyrazistych, jak i subtelnych smaków. Zakupy przez Internet otwierają przed kawoszami nieskończoną wręcz ilość możliwości, zarówno pod względem znalezienia idealnie skomponowanej mieszanki, jak i sposobu przygotowania kawy.