Kupuje tyle, żeby zjeść. Opcjonalnie można zamrozić.
Ja mam 2 stopnie ustawione i wszystkie produkty spożywcze wytrzymują znacznie dłużej.
Gdybyś zapytał o cebule to dostałbyś wykład od A do Z co i jak, a jeżeli chodzi o wędliny i tym pochodne to trudno tutaj szukać speca jak 99% osób to cebularze
Ja mam lodówkę z serii Chef Collection i na chłodziarce mam 5*C, a zamrażarka -19*C i jest ok, a wędliny trzymam w szufladzie na samym dole, gdzie temperatura jest w granicy 3*C
Dodam tylko, że 50% do wytrzymałości wędlin przykłada się jej pochodzenie, jakość i świeżość więc jak coś pada szybko, mając lodówkę porządną to już kwestia tego, że po prostu te wędliny są marnej jakości ... (Edytowano)
Autor
Dzięki spróbuje tam trzymać
Tak - kupić porządna lodówkę
Autor
Mam porządna a może trzeba specjalna temperature ustawić
Kup lepszej jakości wędlinę, z dużą ilością mięsa. Wędlina psuje się przez wodę która jest do wyrobów wędliniarskich pchana. Można mrozić od biedy i nigdy nie trzymać w foliowym opakowaniu
Autor
Zrobiłem na 2 stopnie i ikonka pokazała się chef w Samsungu, zobaczymy czy odpowiednia temperatura będzie a miałem 4stopnie
w lodówce +2°C ?? za nisko oprócz wędlin masz tam przecież też nabiał poza tym przepłacisz za prąd i to zupełnie niepotrzebnie
Po pierwsze trzymaj w "opakowaniu", żeby lodówka ci nie wysuszyła wędliny tzn nie trzymaj bezpośrednio na talerzyku odkryte, bo nowoczesne lodówki mają półki szklane, które blokują naturalny przepływ powietrza i równomierny rozkład temp. - dlatego zastosowano w nich wymuszony nawiew powietrza. I to właśnie ten nawiew powoduje, że teraz wszystko szybko wysycha (dlatego też dla owoców dali szufladę bez nawiewu). "Opakowaniem" nie może być folia ! nigdy ! Opakowanie nie może być zbyt szczelne (np. zamknięte pojemniki na żywność do zamrażania). Może to być np. garnek z pokrywką. Albo miseczka przykryta talerzykiem. Jak chcesz być ekologiczny to możesz zakupić garnek kamionkowy z przykrywką, np. coś takiego: amart.pl/kry…tml
Oczywiście jakość wędlin też ma znaczenie... (oczywiste). Ja kupuję w sprawdzonym sklepie, gdzie panie kroją wędliny na bieżąco i taka pokrojona wędlina nigdy nie leży na wystawce. Ale dobry sklep/stoisko wcale nie łatwo znaleźć. Na początek próbuj kupować nie pokrojone - np. 25dkg w jednym kawałku - przynajmniej nie będzie z wystawki, gdzie może leżeć od tygodnia... I kupuj tam, gdzie jest duża kolejka...(oczywiście przed świętami lub weekendem wszędzie są kolejki - ale poobserwuj w tygodniu, gdzie chodzą ludzie).
9 Komentarzy
sortowanie:Ja mam lodówkę z serii Chef Collection i na chłodziarce mam 5*C, a zamrażarka -19*C i jest ok, a wędliny trzymam w szufladzie na samym dole, gdzie temperatura jest w granicy 3*C
Dodam tylko, że 50% do wytrzymałości wędlin przykłada się jej pochodzenie, jakość i świeżość więc jak coś pada szybko, mając lodówkę porządną to już kwestia tego, że po prostu te wędliny są marnej jakości ... (Edytowano)
oprócz wędlin masz tam przecież też nabiał
poza tym przepłacisz za prąd i to zupełnie niepotrzebnie
Po pierwsze trzymaj w "opakowaniu", żeby lodówka ci nie wysuszyła wędliny
tzn nie trzymaj bezpośrednio na talerzyku odkryte, bo nowoczesne lodówki mają półki szklane, które blokują naturalny przepływ powietrza i równomierny rozkład temp. - dlatego zastosowano w nich wymuszony nawiew powietrza. I to właśnie ten nawiew powoduje, że teraz wszystko szybko wysycha (dlatego też dla owoców dali szufladę bez nawiewu).
"Opakowaniem" nie może być folia ! nigdy !
Opakowanie nie może być zbyt szczelne (np. zamknięte pojemniki na żywność do zamrażania). Może to być np. garnek z pokrywką. Albo miseczka przykryta talerzykiem.
Jak chcesz być ekologiczny to możesz zakupić garnek kamionkowy z przykrywką, np. coś takiego: amart.pl/kry…tml
Oczywiście jakość wędlin też ma znaczenie... (oczywiste). Ja kupuję w sprawdzonym sklepie, gdzie panie kroją wędliny na bieżąco i taka pokrojona wędlina nigdy nie leży na wystawce. Ale dobry sklep/stoisko wcale nie łatwo znaleźć. Na początek próbuj kupować nie pokrojone - np. 25dkg w jednym kawałku - przynajmniej nie będzie z wystawki, gdzie może leżeć od tygodnia...
I kupuj tam, gdzie jest duża kolejka...(oczywiście przed świętami lub weekendem wszędzie są kolejki - ale poobserwuj w tygodniu, gdzie chodzą ludzie).