gru 9. 2022 (6 g, 52 min)
Czy macie sposób na przechowywanie wędlin w lodówce żeby się nie psuły
Aktualizacje społecznościowe
Zadaj pytanie
Skomentuj

9 Komentarzy

sortowanie:
Avatar
  1. Avatar
    Kupuje tyle, żeby zjeść. Opcjonalnie można zamrozić.
  2. Avatar
    Ja mam 2 stopnie ustawione i wszystkie produkty spożywcze wytrzymują znacznie dłużej.
  3. Avatar
    Gdybyś zapytał o cebule to dostałbyś wykład od A do Z co i jak, a jeżeli chodzi o wędliny i tym pochodne to trudno tutaj szukać speca jak 99% osób to cebularze

    Ja mam lodówkę z serii Chef Collection i na chłodziarce mam 5*C, a zamrażarka -19*C i jest ok, a wędliny trzymam w szufladzie na samym dole, gdzie temperatura jest w granicy 3*C

    Dodam tylko, że 50% do wytrzymałości wędlin przykłada się jej pochodzenie, jakość i świeżość więc jak coś pada szybko, mając lodówkę porządną to już kwestia tego, że po prostu te wędliny są marnej jakości ... (Edytowano)
    Avatar
    Autor
    Dzięki spróbuje tam trzymać
  4. Avatar
    Tak - kupić porządna lodówkę
    Avatar
    Autor
    Mam porządna a może trzeba specjalna temperature ustawić
  5. Avatar
    Kup lepszej jakości wędlinę, z dużą ilością mięsa. Wędlina psuje się przez wodę która jest do wyrobów wędliniarskich pchana. Można mrozić od biedy i nigdy nie trzymać w foliowym opakowaniu
  6. Avatar
    Autor
    Zrobiłem na 2 stopnie i ikonka pokazała się chef w Samsungu, zobaczymy czy odpowiednia temperatura będzie a miałem 4stopnie
    Avatar
    w lodówce +2°C ?? za nisko
    oprócz wędlin masz tam przecież też nabiał
    poza tym przepłacisz za prąd i to zupełnie niepotrzebnie

    Po pierwsze trzymaj w "opakowaniu", żeby lodówka ci nie wysuszyła wędliny
    tzn nie trzymaj bezpośrednio na talerzyku odkryte, bo nowoczesne lodówki mają półki szklane, które blokują naturalny przepływ powietrza i równomierny rozkład temp. - dlatego zastosowano w nich wymuszony nawiew powietrza. I to właśnie ten nawiew powoduje, że teraz wszystko szybko wysycha (dlatego też dla owoców dali szufladę bez nawiewu).
    "Opakowaniem" nie może być folia ! nigdy !
    Opakowanie nie może być zbyt szczelne (np. zamknięte pojemniki na żywność do zamrażania). Może to być np. garnek z pokrywką. Albo miseczka przykryta talerzykiem.
    Jak chcesz być ekologiczny to możesz zakupić garnek kamionkowy z przykrywką, np. coś takiego: amart.pl/kry…tml

    Oczywiście jakość wędlin też ma znaczenie... (oczywiste). Ja kupuję w sprawdzonym sklepie, gdzie panie kroją wędliny na bieżąco i taka pokrojona wędlina nigdy nie leży na wystawce. Ale dobry sklep/stoisko wcale nie łatwo znaleźć. Na początek próbuj kupować nie pokrojone - np. 25dkg w jednym kawałku - przynajmniej nie będzie z wystawki, gdzie może leżeć od tygodnia...
    I kupuj tam, gdzie jest duża kolejka...(oczywiście przed świętami lub weekendem wszędzie są kolejki - ale poobserwuj w tygodniu, gdzie chodzą ludzie).
Avatar