Pierwsze wino ( w balonie i słoiku :) macie jakieś wskazówki dla mnie ? :)

22
wrz 22. 2020
Witam czy są tu pasjonaci win ?
już dawno przymierzałem się do zrobienia pierwszego wina, teraz będę robić pierwszy nastaw z winogron, mam też aronię i maliny.
W balonie 10 l zamierzam zrobić winogrona a w słoikach 5 l aronię i maliny ( allegro.pl/ofe…811 ). Ktoś robił w takich słoikach wino?
Macie dla mnie jakieś porady na sam początek?
Gdzie szukać prostych przepisów na wina, skąd czerpać wiedzę? oczywiście już sam patrzę przepisy na forach, YT.
Na razie kupiłem balon 10 litrowy ( większego nie chciałem bez doświadczenia), korek, rurkę, drożdże, mieszadło, pirosiarczan.
Z czego robiliście za pierwszym razem swoje wina?
Aktualizacje społecznościowe
Zadaj pytanie
22 Komentarze
Jeśli chcesz fajne porady na temat wina to polecam kanał Malinowy Nos.
Jeśli chodzi o słoje to nie robiłem nigdy w takich małych ale nie powinno być problemu, szkło ma najlepsze właściwości chemiczne dla nastawów.
Z doświadczenia mogę Ci powiedzieć żeby nie przesadzać z cukrem, zawsze lepiej dać mniej i dosypać niż dać za dużo
Mam wskazówkę: nie upij się
Edytowane przez: "Hello" wrz 23.
Mrrrrr23/09/2020 15:57

Jeśli chcesz fajne porady na temat wina to polecam kanał Malinowy N …Jeśli chcesz fajne porady na temat wina to polecam kanał Malinowy Nos.Jeśli chodzi o słoje to nie robiłem nigdy w takich małych ale nie powinno być problemu, szkło ma najlepsze właściwości chemiczne dla nastawów.Z doświadczenia mogę Ci powiedzieć żeby nie przesadzać z cukrem, zawsze lepiej dać mniej i dosypać niż dać za dużo


Znam ten kanał od kilku lat, ogólnie jest tego trochę na yt ale i tak warto się pytać innych i popatrzeć jak robią inni. W tym słoiku 5l jest przepis na cydr z soku jabłkowego, zrobię i zobaczę czy było warto ;-).

Hello23/09/2020 21:01

Mam wskazówkę: nie upij się


Piję tylko rekracyjnie dla zdrowia ;ppp
I nie przesadzać z wodą jak nie jest aż tak konieczna jest fajne forum (do wyszukania w Google, nazwy nie pamiętam), na YT sporo filmików Malinowy lub Skipior. Też rok temu zaczynałem. Aktualnie mam około 50 litrów łącznie w balonach Kup sobie cukromierz również. No i jak już masz 10l czy 5l to staraj się tak dobrać ilość owoców żeby co najmniej 3/4 tego pojemnika wypełnić (oczywiście jak fermentujesz miazgę to musi być dużo miejsca żeby Ci rurką piana nie wychodziła, bardziej mam na myśli po oddzieleniu już owoców żeby jak najmniej powietrza było w pojemniku)
Z aronia trzeba uwazac, trudno zrobic smaczne wino. Z malin jest nietrwale, dlugo nie postoi.
Z kazdego z owocow robi sie troche inaczej.
I najwazniejsza rada- nie ogladaj rad na yt, kup ksiazke albo sciagnij jakas wlasciwa ksiazke o produkcji wina domowego.
Przeczytaj ja w calosci zanim cos nastawisz.

Nastawiłem kilka dni temu wino malinowe z bardzo podstawową wiedzą ( została mi pulpa malinowa pod odciśnięciu soku i postanowiłem spróbować). Dzisiaj fermentacja stanęła ( jak otworzyłem aby przemieszać) ale to prawdopodobnie przez za niską temperaturę bo teraz ustawiłem balon/ słoik na oknie ze słońcem, zamieszałem ( teraz tylko balonem bez otwierania) i znów pracuje.
Patrzę na YouTube filmy a książki też zamierzam czytać i przy okazji fora. Teraz kupię"Domowy wyrób win" Jana Cieślaka to chyba podstawa :).

No fermentacja cichą zamierzam kupić teraz damę 3l albo taki 3,85 l, żeby jak najmniej powietrza było w srodku, do tego korek i rurkę fermentacyjną.

allegro.pl/oferta/zestaw-winiarski-3-85l-galon-do-wina-prezent-8968446705
Jeszcze kwasomierz kupię, pipetę do wina, więcej pirosiarczynu i drożdże do cydru.
Edytowane przez: "ObeyConsumeStayAsleep" wrz 28.
Z malin to prościej i lepiej zrobić nalewkę, akurat ten małe słoje nadadzą się na nalewke.
rajkes28/09/2020 15:56

Z malin to prościej i lepiej zrobić nalewkę, akurat ten małe słoje nada …Z malin to prościej i lepiej zrobić nalewkę, akurat ten małe słoje nadadzą się na nalewke.


Nalewka z malin już nastawiona
Aronię też mam ale chyba zrobię nalewkę.
Edytowane przez: "ObeyConsumeStayAsleep" wrz 28.
oloWawa28/09/2020 15:22

Z aronia trzeba uwazac, trudno zrobic smaczne wino. Z malin jest …Z aronia trzeba uwazac, trudno zrobic smaczne wino. Z malin jest nietrwale, dlugo nie postoi.Z kazdego z owocow robi sie troche inaczej.I najwazniejsza rada- nie ogladaj rad na yt, kup ksiazke albo sciagnij jakas wlasciwa ksiazke o produkcji wina domowego.Przeczytaj ja w calosci zanim cos nastawisz.


Aronia jest dość cierpka, polecam ją jako dodatek do wina jabłkowego. Ja w tym roku nastawiłem beczkę 160l
Powoli odchodzę od balonów mimo że szkło jest najlepsze pod względem chemicznym do nastawów, tylko że bardzo są małe (największe 54l) i delikatne, trzeba z nimi uważać.
To prawda że z każdego z owoców robi się inaczej, np. wino porzeczkowe jest najlepsze kiedy jest młode, później traci swoją "owocową świeżość".
Skąd niechęć do rad z YT? Osobiście też polecam książki ale uważam że filmiki także dużo wnoszą i zawsze się czegoś fajnego można dowiedzieć
Mrrrrr28/09/2020 20:18

Aronia jest dość cierpka, polecam ją jako dodatek do wina jabłkowego. Ja w …Aronia jest dość cierpka, polecam ją jako dodatek do wina jabłkowego. Ja w tym roku nastawiłem beczkę 160l Powoli odchodzę od balonów mimo że szkło jest najlepsze pod względem chemicznym do nastawów, tylko że bardzo są małe (największe 54l) i delikatne, trzeba z nimi uważać.To prawda że z każdego z owoców robi się inaczej, np. wino porzeczkowe jest najlepsze kiedy jest młode, później traci swoją "owocową świeżość".Skąd niechęć do rad z YT? Osobiście też polecam książki ale uważam że filmiki także dużo wnoszą i zawsze się czegoś fajnego można dowiedzieć


160 litrów woooow ja właśnie robię wino z winogron w 10 litrach hehe. Aronia z jabłkiem hmm w sumie aronia u mnie w zamrażarce już z tydzień jest a jabłka czekają na zerwanie a jak będę robił to w 5 litrach xd.
ObeyConsumeStayAsleep28/09/2020 21:38

160 litrów woooow ja właśnie robię wino z winogron w 10 litrach hehe. A …160 litrów woooow ja właśnie robię wino z winogron w 10 litrach hehe. Aronia z jabłkiem hmm w sumie aronia u mnie w zamrażarce już z tydzień jest a jabłka czekają na zerwanie a jak będę robił to w 5 litrach xd.


Przemrożona jest ponoć lepsza bo niweluje jej cierpkość
Jak masz taką możliwość to polecam, robię pierwszy raz ale z tego co słyszałem to aronia+ jabłko w odpowiednich proporcjach są jednym z lepszych połączeń jeśli chodzi o wino 🙃
Mrrrrr28/09/2020 20:18

Aronia jest dość cierpka, polecam ją jako dodatek do wina jabłkowego. Ja w …Aronia jest dość cierpka, polecam ją jako dodatek do wina jabłkowego. Ja w tym roku nastawiłem beczkę 160l Powoli odchodzę od balonów mimo że szkło jest najlepsze pod względem chemicznym do nastawów, tylko że bardzo są małe (największe 54l) i delikatne, trzeba z nimi uważać.To prawda że z każdego z owoców robi się inaczej, np. wino porzeczkowe jest najlepsze kiedy jest młode, później traci swoją "owocową świeżość".Skąd niechęć do rad z YT? Osobiście też polecam książki ale uważam że filmiki także dużo wnoszą i zawsze się czegoś fajnego można dowiedzieć



Ja mam tylko setke krzakow winogron, cztery podstawowe odmiany na wino, dwa biale i dwa czerwone. Chcac robic wino odmianowe to nie mam wystarczajaco krzakow jednej odmiany na 160l nastawu. Beczke masz plastikowa (od kapusty)? Balony latwiej przenosic jesli potrzeba cieplej lub zimniej. Beczki juz nie da rady ruszyc z miejsca. No i po kilku tygodniach fermentacji to czuc plastic. Dlatego ja wybieram balony szklane.
Porzeczkowego nie robilem jeszcze. Rosna mi biale porzeczki dopiero. Wyobrazam sobie, ze z samych czerwonych byloby zbyt kwasne.
Rady z yt pochodza od ludzi, ktorzy dopiero co przeczytali cos w necie i stwierdzili, ze nagraja filmik udajac ekspertow. Np taki Skipior. Nakreca filmy o winie z laptopem na stole na ktorym ma otwarta stronke i czyta ile dac siarki do wina. I otwarcie mowi, ze nigdy tego nie robil. I takich ludzi na yt jest mnostwo. Ja generalnie mam uczulenie na wiedze z internetu.
oloWawa28/09/2020 22:13

Ja mam tylko setke krzakow winogron, cztery podstawowe odmiany na wino, …Ja mam tylko setke krzakow winogron, cztery podstawowe odmiany na wino, dwa biale i dwa czerwone. Chcac robic wino odmianowe to nie mam wystarczajaco krzakow jednej odmiany na 160l nastawu. Beczke masz plastikowa (od kapusty)? Balony latwiej przenosic jesli potrzeba cieplej lub zimniej. Beczki juz nie da rady ruszyc z miejsca. No i po kilku tygodniach fermentacji to czuc plastic. Dlatego ja wybieram balony szklane.Porzeczkowego nie robilem jeszcze. Rosna mi biale porzeczki dopiero. Wyobrazam sobie, ze z samych czerwonych byloby zbyt kwasne.Rady z yt pochodza od ludzi, ktorzy dopiero co przeczytali cos w necie i stwierdzili, ze nagraja filmik udajac ekspertow. Np taki Skipior. Nakreca filmy o winie z laptopem na stole na ktorym ma otwarta stronke i czyta ile dac siarki do wina. I otwarcie mowi, ze nigdy tego nie robil. I takich ludzi na yt jest mnostwo. Ja generalnie mam uczulenie na wiedze z internetu.

Beczki plastikowe (nie po kapuście ) mam starego typu, już ich się raczej nie dostanie, jeśli chodzi o to że "czuć plastik" to ani razu nie miałem takiej sytuacji, może zależy jakiej jakości beczka.
Jeśli chodzi o przenoszenie to ja robię to 2 razy raz jak przywoziłem ją z tłoczni, trzymam ją w temperaturze pokojowej i drugi raz przewioze do piwnicy ale to dopiero jak już wyfermentuje.
W balonach nie podoba mi się też to że jest mały otwór przez co np. proces zlewania znad osadu lub dosładzania wina jest trudniejszy.
Za to fajnie sprawdzają się jeśli chodzi o miody pitne gdzie leżą długi czas i nie trzeba ich ruszać.
Jeśli chodzi o wiedzę i doświadczenie to moim zdaniem warto poznać jakieś podstawy a później samemu eksperymentować i próbować coś stworzyć, produkcja wina to proces w którym cały czas można się uczyć
Mrrrrr28/09/2020 22:29

Beczki plastikowe (nie po kapuście ) mam starego typu, już ich się r …Beczki plastikowe (nie po kapuście ) mam starego typu, już ich się raczej nie dostanie, jeśli chodzi o to że "czuć plastik" to ani razu nie miałem takiej sytuacji, może zależy jakiej jakości beczka.Jeśli chodzi o przenoszenie to ja robię to 2 razy raz jak przywoziłem ją z tłoczni, trzymam ją w temperaturze pokojowej i drugi raz przewioze do piwnicy ale to dopiero jak już wyfermentuje.W balonach nie podoba mi się też to że jest mały otwór przez co np. proces zlewania znad osadu lub dosładzania wina jest trudniejszy.Za to fajnie sprawdzają się jeśli chodzi o miody pitne gdzie leżą długi czas i nie trzeba ich ruszać.Jeśli chodzi o wiedzę i doświadczenie to moim zdaniem warto poznać jakieś podstawy a później samemu eksperymentować i próbować coś stworzyć, produkcja wina to proces w którym cały czas można się uczyć



Ja mam balony z waskim i szerokim otworem. Wstepna fermentacje i tak przeporwadzam w wiaderku plastikowym. Do balona i tak idzie juz tylko sok, bez owocu, wiec nie ma problemu z wyjmowaniem osadu i owocu przez waski otwor. Szerokie niby wygodniejsze, ale nie ma do nich dobrych korkow, przynajmniej nie znalazlem, dlatego dokupie tych z waskim. 25-34L jest dla mnie wystarczajace. Skad wziac beczke?
oloWawa28/09/2020 22:39

Ja mam balony z waskim i szerokim otworem. Wstepna fermentacje i tak …Ja mam balony z waskim i szerokim otworem. Wstepna fermentacje i tak przeporwadzam w wiaderku plastikowym. Do balona i tak idzie juz tylko sok, bez owocu, wiec nie ma problemu z wyjmowaniem osadu i owocu przez waski otwor. Szerokie niby wygodniejsze, ale nie ma do nich dobrych korkow, przynajmniej nie znalazlem, dlatego dokupie tych z waskim. 25-34L jest dla mnie wystarczajace. Skad wziac beczke?


Nie no ja też sam sok wlewam, z owocami bym się raczej bał, przy burzliwej fermentacji mogłyby zapchać korek.
Te beczki które mam, kiedyś kupił mój ojciec (takie czarne 160l) takich raczej teraz nie ma, ale mój znajomy robi w 60 i 80 spożywczych, to jest o tyle wygodniejsze że możesz przenieść je ręcznie.
Takie niebieskie z czarną pokrywą, i te możesz znaleźć na allegro albo olx
oloWawa28/09/2020 22:13

Ja mam tylko setke krzakow winogron, cztery podstawowe odmiany na wino, …Ja mam tylko setke krzakow winogron, cztery podstawowe odmiany na wino, dwa biale i dwa czerwone. Chcac robic wino odmianowe to nie mam wystarczajaco krzakow jednej odmiany na 160l nastawu. Beczke masz plastikowa (od kapusty)? Balony latwiej przenosic jesli potrzeba cieplej lub zimniej. Beczki juz nie da rady ruszyc z miejsca. No i po kilku tygodniach fermentacji to czuc plastic. Dlatego ja wybieram balony szklane.Porzeczkowego nie robilem jeszcze. Rosna mi biale porzeczki dopiero. Wyobrazam sobie, ze z samych czerwonych byloby zbyt kwasne.Rady z yt pochodza od ludzi, ktorzy dopiero co przeczytali cos w necie i stwierdzili, ze nagraja filmik udajac ekspertow. Np taki Skipior. Nakreca filmy o winie z laptopem na stole na ktorym ma otwarta stronke i czyta ile dac siarki do wina. I otwarcie mowi, ze nigdy tego nie robil. I takich ludzi na yt jest mnostwo. Ja generalnie mam uczulenie na wiedze z internetu.


To o czym mówisz że ludzie robią coś pierwszy raz i nagrywają filmik to u większości youtuberów tak to wygląda. Kiedyś robiłem tak nalewki od ludzi którzy mają setki tysięcy wyświetleń,myślałem że te przepisy są sprawdzone. Okazuje się jednak że te wyświetlenia to biorą się z popularności kanału a nie tego że przepis jest dobry. Brakuje mi takich ludzi co lata robią pewne rzeczy i później dopiero nagrywają o tym i wtedy można się coś ciekawego nauczyć. Jak wchodzę na przepis słyszę że ktoś robi to pierwszy raz albo drugi to nie oglądam dalej. Teraz takie czasy, jedzenia dużo w sklepach ale mało wartościowego, mało człowieka w człowieku i eksperta w ekspercie hehe.
Mrrrrr28/09/2020 22:52

Nie no ja też sam sok wlewam, z owocami bym się raczej bał, przy burzliwej …Nie no ja też sam sok wlewam, z owocami bym się raczej bał, przy burzliwej fermentacji mogłyby zapchać korek.Te beczki które mam, kiedyś kupił mój ojciec (takie czarne 160l) takich raczej teraz nie ma, ale mój znajomy robi w 60 i 80 spożywczych, to jest o tyle wygodniejsze że możesz przenieść je ręcznie.Takie niebieskie z czarną pokrywą, i te możesz znaleźć na allegro albo olx



Tez myslalem by kupic takie beczki spozywcze. Sa jakies niebieskie, biale z taka wieksza nakretka. Tylko mam watpliwosci co do ich przydatnosci. Ta nakretka niekoniecznie jest szczelna. A po drugie, to one maja certyfikat na kontakt z zywnoscia, ale nie z alkoholem. I troche sie boje czy to nie jest problemem, zeby w kontakcie z alkoholem nie wydzielaly jakiejs trucizny.
Robiliście kiedyś samo wino z winogron bez wody tylko z cukrem?
ObeyConsumeStayAsleep29/09/2020 11:05

Robiliście kiedyś samo wino z winogron bez wody tylko z cukrem?


Jeszcze nie robiłem, dopiero winogrona rosną.
Te najlepsze wina winogronowe są z takich odmian do których się nawet nie dodaje cukru
Winogrona są bardzo dobrym surowcem na wino, duża ilość cukru i mają swoje drożdże
oloWawa29/09/2020 10:41

Tez myslalem by kupic takie beczki spozywcze. Sa jakies niebieskie, biale …Tez myslalem by kupic takie beczki spozywcze. Sa jakies niebieskie, biale z taka wieksza nakretka. Tylko mam watpliwosci co do ich przydatnosci. Ta nakretka niekoniecznie jest szczelna. A po drugie, to one maja certyfikat na kontakt z zywnoscia, ale nie z alkoholem. I troche sie boje czy to nie jest problemem, zeby w kontakcie z alkoholem nie wydzielaly jakiejs trucizny.


Raczej nie powinno być problemu z kontaktem z alkoholem, ale jeśli chcesz się upewnić to polecam poczytać na ten temat na jakiś forach
Prześlij Komentarz
Avatar
@
    Tekst