Opublikowano 23 lipca 2020

Jaka indukcja do 1000zł?

Witam, zamierzam kupić swoją pierwszą płytę indukcyjną w kwocie do 1000zł i chciałbym dowiedzieć się od osób bardziej doświadczony, który wybór będzie najlepszy. Jakbyście mogli mi doradzić to bardzo dziękuję
Aktualizacje społecznościowe

6 Komentarzy

sortowanie:
Awatar użytkownika
  1. Awatar użytkownika rajkes
    Podłączę się do pytanie i zapytam w czym indukcja jest lepsza od gazowej ? (szybkosc gotowania, koszty uzytkowania ?)
  2. Awatar użytkownika Rainpuf
    rajkes23/07/2020 11:30

    Podłączę się do pytanie i zapytam w czym indukcja jest lepsza od gazowej ? …Podłączę się do pytanie i zapytam w czym indukcja jest lepsza od gazowej ? (szybkosc gotowania, koszty uzytkowania ?)


    Koszty pewnie zbliżone lub taniej na gazie. Indukcja na pewno szybsza. Trzeba mieć też porządne do nich garnki a zagotowywanie wody na makaron to moment.
  3. Awatar użytkownika N25
    Od gazu nie jest (wg. mnie) lepsza.
    Jest lepsza od tradycyjnych kuchenek elektrycznych, jest czystsza i bezpieczniejsza niż gaz.
    Doświadczenia po dość długim użytkowaniu jednopalnikowej kuchenki z lidla:

    - sprawdzaj czas działania, każde urządzenie elektryczne powinno mieć wyłącznik czasowy. Zwróć uwagę czy odpowiada twoim potrzebom. Przy szybkim grzaniu nie ma problemu, ale jak chcesz nastawić coś na powolne podgrzewanie to co innego.

    - moja kuchenka miała problem z ciągłym podgrzewaniem w trybie mocy (smażenia), w tym trybie podgrzewa non stop z określoną mocą. Dość szybko się wyłącza, wyświetlając błąd. Nie wiem czy odpowiada za to czujnik temperatury, czy jakiś czujnik wykrywa że ci się żarcie przypala. No ale właśnie. Po błędzie możesz tylko wyłączyć urządzenie, lub przełączyć w drugi tryb, w którym ustawiasz pożądaną temperaturę i kuchenka dogrzewa "od czasu do czasu". Znacznie utrudnia to mocne przysmażanie. Na trybie temperatury (gotowania) jest to dość trudne
    i czasem potrawa raczej się dusi niż smaży. O wiele łatwiej przysmażyć na kuchence gazowej.

    - nie kupuj tanich patelni do indukcji. Najpewniej do niczego się nie nadadzą. Kup solidne, rezultaty będą lepsze.
    Mając na myśli "solidne", aktualnie smażę na żeliwnej emaliowanej z Lidla (waży więcej niż moje dumbbelle ) a np. naleśniki na jakimś ambitionie robię. Ale najtańsze super lekkie marketówki jeśli nawet działałyby z indukcją to ich używanie będzie męczarnią.

    - W lidlowskim modelu jest "zabezpieczenie kuchenki przed dziećmi", taki dotykowy przycisk oznakowany kluczem. Jest to w mojej opinii najniebezpieczniejszy element kuchenki.
    Przez przypadek lekko smyrniesz wierzchem kciuka, albo z łyżki skapnie ci kropelka, lub skroplona woda pocieknie akurat na ten element i już masz kuchenkę zablokowaną.
    Teraz trzymaj sobie na tym palec przez jakieś ~5-8 sek by odblokować zmianę temperatury gdy akurat ci coś prawie kipi (np. mleko).
  4. Awatar użytkownika Rainpuf
    N2502/08/2020 22:48

    Od gazu nie jest (wg. mnie) lepsza. Jest lepsza od tradycyjnych kuchenek …Od gazu nie jest (wg. mnie) lepsza. Jest lepsza od tradycyjnych kuchenek elektrycznych, jest czystsza i bezpieczniejsza niż gaz. Doświadczenia po dość długim użytkowaniu jednopalnikowej kuchenki z lidla:- sprawdzaj czas działania, każde urządzenie elektryczne powinno mieć wyłącznik czasowy. Zwróć uwagę czy odpowiada twoim potrzebom. Przy szybkim grzaniu nie ma problemu, ale jak chcesz nastawić coś na powolne podgrzewanie to co innego.- moja kuchenka miała problem z ciągłym podgrzewaniem w trybie mocy (smażenia), w tym trybie podgrzewa non stop z określoną mocą. Dość szybko się wyłącza, wyświetlając błąd. Nie wiem czy odpowiada za to czujnik temperatury, czy jakiś czujnik wykrywa że ci się żarcie przypala. No ale właśnie. Po błędzie możesz tylko wyłączyć urządzenie, lub przełączyć w drugi tryb, w którym ustawiasz pożądaną temperaturę i kuchenka dogrzewa "od czasu do czasu". Znacznie utrudnia to mocne przysmażanie. Na trybie temperatury (gotowania) jest to dość trudne i czasem potrawa raczej się dusi niż smaży. O wiele łatwiej przysmażyć na kuchence gazowej.- nie kupuj tanich patelni do indukcji. Najpewniej do niczego się nie nadadzą. Kup solidne, rezultaty będą lepsze. Mając na myśli "solidne", aktualnie smażę na żeliwnej emaliowanej z Lidla (waży więcej niż moje dumbbelle ) a np. naleśniki na jakimś ambitionie robię. Ale najtańsze super lekkie marketówki jeśli nawet działałyby z indukcją to ich używanie będzie męczarnią.- W lidlowskim modelu jest "zabezpieczenie kuchenki przed dziećmi", taki dotykowy przycisk oznakowany kluczem. Jest to w mojej opinii najniebezpieczniejszy element kuchenki.Przez przypadek lekko smyrniesz wierzchem kciuka, albo z łyżki skapnie ci kropelka, lub skroplona woda pocieknie akurat na ten element i już masz kuchenkę zablokowaną. Teraz trzymaj sobie na tym palec przez jakieś ~5-8 sek by odblokować zmianę temperatury gdy akurat ci coś prawie kipi (np. mleko).


    Emalia do indukcji? O bosz.
  5. Awatar użytkownika Kazionator3000
    rajkes23/07/2020 11:30

    Podłączę się do pytanie i zapytam w czym indukcja jest lepsza od gazowej ? …Podłączę się do pytanie i zapytam w czym indukcja jest lepsza od gazowej ? (szybkosc gotowania, koszty uzytkowania ?)


    Plusy:
    - Błyskawiczne gotowanie wody i ogółem szybsze gotowanie i podgrzewanie innych potraw
    - jest czystsza - raz że łatwiej wytrzeć samą płytę, a dwa to gaz przy spalaniu tworzy tłusty osad który osadza się w całej kuchni
    - jest bezpieczniejsza - jeśli chodzi o samą płytę to praktycznie nie ma szans się poparzyć czy przypalić np ręcznika. Do tego oczywiście odpada ryzyko wycieku gazu i wysadzenia domu czy kamienicy.
    - nie brudzi garnków, a na gazie jakbyś o nie nie dbał to w końcu i tak się pobrudzą i to raczej na stałe.
    - to zależne od modelu ale z reguły można ustawić timer
    - w małej kuchni będzie poręczniejsza... trochę jak przedłużenie blatu. np przy zajętym całym blacie kubka, butelki oleju czy szklanki z mąką nie postawisz na gazie, a na indukcji bez problemu

    Z minusów:
    - łatwiej ją uszkodzić i jak chcesz żeby nie łapała rys to trzeba wyrobić trochę nawyków - szuranie po niej garnkami czy rozsypywanie soli na pewno nie pomoże
    - nie wszystkie garnki będą na niej działały
    - jak coś zacznie kipieć to na płaską powierzchnię płyty więc "rozlewisko" może być bardziej spektakularne niż na gazie - z drugiej strony małe wykipienie będzie prostsze do sprzątnięcia
    -jak włożysz do garnka swoją kartę bankową to indukcja może ci ją rozmagnesować (nie żeby wkładanie karty do garnka na gazówce było bezpieczne)

    Jeszcze co do pytania autora to warto zwrócić uwagę na funkcje boost - czy jest i w rozkładzie na jakie pola. Wygodniejsze w użytkowaniu są też płyty z dokładnym sterowaniem - wskazujesz pole i ustawiasz od razu 5 (np bosch pie631fb1e). Gorsza opcja to gdy wskazujesz pole i musisz 5 razy nacisnąć plus żeby dobić do 5.

    Rainpuf03/08/2020 12:56

    Emalia do indukcji? O bosz.


    A niby czemu nie? (Edytowano)
  6. Awatar użytkownika Yudo
    N2502/08/2020 22:48

    Doświadczenia po dość długim użytkowaniu jednopalnikowej kuchenki z lidl …Doświadczenia po dość długim użytkowaniu jednopalnikowej kuchenki z lidla[...] W lidlowskim modelu jest "zabezpieczenie kuchenki przed dziećmi", taki dotykowy przycisk oznakowany kluczem. Jest to w mojej opinii najniebezpieczniejszy element kuchenki.Przez przypadek lekko smyrniesz wierzchem kciuka, albo z łyżki skapnie ci kropelka, lub skroplona woda pocieknie akurat na ten element i już masz kuchenkę zablokowaną. Teraz trzymaj sobie na tym palec przez jakieś ~5-8 sek by odblokować zmianę temperatury gdy akurat ci coś prawie kipi (np. mleko).


    Czyli masz raczej kuchenkę turystyczną a nie indukcję....
    Co do kipiącego mleka: a nie łatwiej odstawić garnek?

    Po pierwsze: instalacje 3-fazową masz?
    Jak nie masz to będzie to droga przez mękę. Będziesz gotował jak pod namiotem. Jedną fazę będziesz dzielił między cztery palniki. Pewnie można się przyzwyczaić (jak niektórzy do jednopalnikowej...).

    Po drugie: to co napisał Kazionator300 w zasadzie zamyka temat.
    Jeszcze raz podkreśliłbym " jest czystsza - raz że łatwiej wytrzeć samą płytę, a dwa to gaz przy spalaniu tworzy tłusty osad który osadza się w całej kuchni"
    Dla samego wyeliminowania syfu, który daje spalanie gazu warto.

    Z minusów c.d.:
    Element widoczny to szyba. Można ją stłuc jak cos upadnie.
    Jeśli masz nawyk zostawiania garnków na płycie (pustych, brudnych, prawie pustych) to można niechcący je podgrzać i spalić (na gazie też ale na gazie jest to bardziej widoczne).
    Gaz to ogień. A ogień atawistycznie kojarzy się z domowym ogniskiem.

    Do 1k PLN raczej nie znajdziesz nic z boostem i indywidualnym sterowaniem polami. Rzuć okiem na płyty z ikea (elektrolux). Może się okazać, że wyjdzie najtaniej z najdłuższą gwarancją.

    No i na płytę nie masz gwarancji jak nie podłączy jej elektryk z uprawnieniami. Ja to olałem, ale mam znajomego z uprawnieniami, który co najwyżej podbiłby mi kartę.
Awatar użytkownika